Conditii de calatorie - Kenya

Republica KENYA

Ultima actualizare: 
20 iunie 2022

 

Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂ: NU 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Cetățenilor străini care călătoresc în Kenya li se permite intrarea în acest stat, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

 • dețin un certificat de vaccinare împotriva COVID-19. De la această cerință sunt exceptate următoarele categorii de călători:

a. Persoanele a căror situație medicală nu le permite vaccinarea: Acestea trebuie să prezinte o scrisoare emisă de către un medic practician atestat/autorizat, care să detalieze motivele medicale care nu permit vaccinarea.

b. Persoanele care au trecut prin boală sau au efectuat în ultimele 90 de zile un tratament cu plasmă prelevată de la convalescenți: Această categorie de persoane trebuie să prezinte o scrisoare emisă de către un medic practician atestat/autorizat, care certifică vindecarea persoanei în ultimele 90 de zile.

 • Persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu schemă completă nu trebuie să prezinte la intrarea în Kenya un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
 • Persoanele exceptate de la cerința vaccinării (situațiile prevăzute la pct. a și b) trebuie să prezinte la intrarea în Kenya un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare, indiferent de ruta folosită pentru sosirea în Kenya (sunt exceptați de la această măsură copiii cu vârsta sub 5 ani).
 • De asemenea, persoanele nevaccinate vor fi supuse, la punctele de intrare în Kenya, testării rapide antigen, pe cheltuiala călătorilor (30 USD). Persoanele depistate pozitiv la testul rapid antigen vor fi supuse testării suplimentare tip PCR (50 USD), fiind necesară respectarea măsurii de autoizolare (sunt exceptați de la această prevedere copiii cu vârsta sub 5 ani).
 • În Kenya a fost anulată măsura plasării în carantină instituționalizată, atât pentru persoanele vaccinate, cât și pentru cele nevaccinate.

ATENȚIE! Este necesară încărcarea certificatului de vaccinare/testului PCR negativ pe platforma  https://globalhaven.org/ înainte de formalitățile de îmbarcare la cursa/ele aeriană/e către Kenya. 

Sunt exceptați de la prezentarea unui test PCR membrii echipajelor avioanelor aflate în schimbul de tură. Se recomandă consultarea paginii de internet a Ministerului Sănătății din Kenya (https://www.health.go.ke/) sau apelarea liniei telefonice directe pentru COVID-19, la numărul de urgență local 719 pentru informații actualizate.

Vaccinurile anti-COVID-19 aprobate de Organizația Mondială a Sănătății – OMS sunt considerate valabile de către personalul medical din Kenya. Este necesară administrarea dozei complete a vaccinurilor aprobate de OMS.

 • Este necesară completarea formularului de localizare a călătorului, înainte de efectuarea călătoriei, prin intermediul paginii de internet: http://bit.ly/covid19moh. La sosirea în Kenya, este necesară prezentarea codului QR recepționat pe e-mail sau afișat în cadrul aplicației mobile. De asemenea, se solicită transmiterea zilnică ulterioară, pentru o perioadă de 14 zile consecutive, a datelor privind starea de sănătate folosind aplicația mobilă „Jitenge App”. Pentru mai multe informații, este necesară consultarea următoarei pagini de internet: https://www.mhealthkenya.org/covid-19.
 • Persoanele care călătoresc în afara Kenyei trebuie să respecte condițiile de călătorie, sanitare și reglementările COVID-19 din statele de destinație. De asemenea, pot fi impuse testări suplimentare pentru COVID-19 la ieșirea din Kenya, la solicitarea companiilor aeriene.
 • Se recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Kenya să solicite informații suplimentare de la companiile aeriene privind condițiile de intrare/ieșire în/din acest stat.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat.

 

 MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • S-a instituit control la frontierele terestre, aeriene și maritime, în vederea implementării măsurilor de restricție.
 • Începând cu 20 iunie 2022, se reintroduce obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, cum ar fi clădirile de birouri, supermarketurile, lăcașe de cult etc., dar și transportul public în comun și aeronave.

 


Condiții de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot călători în Kenya în baza unei vize de intrare.

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cetățenii români care doresc să călătorească în Kenya trebuie să aplice online, anterior călătoriei, pe paginile de internet http://account.ecitizen.go.ke/registerwww.evisa.go.ke în vederea obținerii în prealabil a vizei electronice kenyene. Nu se mai emit vize la sosirea în acest stat.

Pentru informații suplimentare cu privire la pașii de urmat în vederea solicitării online a vizei de intrare pe teritoriul Kenyei, vă recomandăm să accesați următoarea Broşura.

Se recomandă aplicarea pentru viză cu cel puțin 10 zile lucrătoare înaintea datei preconizate de intrare pe teritoriul Kenyei. 

Există următoarele tipuri de vize:

 • Viza cu o singură intrare – “Single Journey Visa (Business or Tourism)”, costul acestui tip de viză este de 50 USD. În funcție de necesități, se poate solicita o viză turistică cu multiple intrări, cu o valabilitate de 90 de zile.
 • Viza de tranzit – “Transit Visa” permite intrarea pe teritoriul Kenyei pentru maximum 3 zile, iar costul acestui tip de viză este de 20 USD.
 • Viza cu multiple intrări – „Multiple Entry Visa (Tourism/Visitor/Business)”, costul acestei vize este de 100 USD.
 • Viza Est Africană – East Africa Tourist Visa” permite intrarea pe teritoriul Kenyei, Ugandei și Rwandei, ori de câte ori este necesar, este valabilă 90 de zile, cu intrări multiple, iar costul acestui tip de viză este de 100 USD.
 • Viza diplomatică – Diplomatic/Courtesy Visa”, este destinată posesorilor de paşapoarte diplomatice şi de serviciu care călătoresc în Kenya, în interes de serviciu, iar viza se acordă gratuit.

Pașaportul trebuie să fie valabil pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, anterior intrării în acest stat.
 


Amenințări teroriste

Kenya trece prin numeroase provocări în ceea ce privește amenințările teroriste urmare implicării sale în menținerea păcii în Somalia, fiind parte a AMISOM începând cu anul 2011, în special din partea unor organizații teroriste care activează pe plan local.

În ultimii ani, au existat numeroase atacuri teroriste violente și cu mare impact mediatic în Nairobi și în alte localități din Kenya, cu arme de foc, grenade, dispozitive improvizate, atacuri sinucigașe, asumate de către organizația teroristă Al-Shabaab sau alte organizații similare, printre care amintim: atacurile asupra centrului comercial Westgate în 2013, Hotelului Dusit în centrul capitalei Nairobi în anul 2019 sau cel împotriva bazei militare din Lamu în anul 2020.

Cele mai multe atacuri s-au înregistrat în zona de nord-est a Kenyei, de-a lungul graniței cu Somalia, Etiopia și Sudanul de Sud, în special regiunile Mandera, Garissa, Lamu, Wajir, dar și în orașele/regiunile de pe coasta Oceanului Indian, cu precădere în orașele Lamu, Tana River, Kilifi, Mombasa și Malindi.

La acestea se adaugă violențele între triburile/comunitățile care trăiesc în Kenya, cauzate de problemele istorice, socio-politice sau economice nesoluționate de către guvernele care au condus țara în perioada care a urmat după cucerirea independenței. Aceste incidente sunt urmate de numeroase strămutări ale populației, contribuind la menținerea instabilității în regiunile afectate.

În capitala țării, Nairobi, atacurile teroriste au vizat mai ales spațiile publice, transportul public și locurile de divertisment (parcuri, mall-uri etc.) sau piețele. Din cauza frecventelor atacuri îndreptate împotriva cetățenilor străini (jafuri, tâlharii, etc.), recomandăm evitarea zonei centrale a capitalei Nairobi (CBD), cartierul Eastleigh, precum și toate cartierele mărginașe sau de tip slum din Nairobi (Kibera, Mathare, etc.).

 Prin urmare, recomandăm cetățenilor români care vizitează Kenya:

 • evitarea tuturor călătoriilor în zonele de graniță din nordul țării și de la granița cu Sudanul de Sud, Etiopia, precum și în estul țării (Mandera, Garissa, Kilifi, Kwale, Tana River, Mombasa – zona orașului vechi și cea din vecinătatea feribotului Likoni care asigură conexiunea dintre Mombasa și stațiunile turistice de pe coasta sudică), pe coasta Oceanului Indian;
 • vigilență sporită în toate spațiile publice frecventate în special de către străini, cum ar fi hoteluri, locuri de divertisment, evenimente publice, centre comerciale, aeroporturi, transport public în comun sau privat, așezăminte religioase, precum și evitarea adunărilor publice.

 

Siguranță și criminalitate

Criminalitatea, cu precădere atacurile armate, este în creștere, în special în zonele urbane, din cauza  șomajului ridicat, manifestând-se sub formă de jafuri armate, furturi auto, tâlhării, înșelăciuni, iar izolat au fost semnalate cazuri de răpiri persoane.

Astfel, se impun măsuri de precauție suplimentare, după cum urmează:

 • evitarea în totalitate a ieșirilor în oraș după lăsarea serii;
 • evitați pe cât posibil transportul în comun (matatu) acesta fiind ținta principală a atacurilor armate şi folosiți companiile de taxi recomandate de către hoteluri;
 • să nu aveți sume mari de bani asupra dumneavoastră ;
 • nu purtați bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare la vedere;
 • să respectați regulile de conduită şi îmbrăcăminte specifice anumitor regiuni (în special în zonele locuite majoritar de comunitatea musulmană);

În cazul unor evenimente neplăcute, vă recomandăm să sunați la numărul unic de urgenţă 999 sau să vă adresați celui mai apropriat post de poliţie.

Recomandăm tuturor cetățenilor români să-şi anunțe prezenţa în regiune la Ambasada României la Nairobi, folosind e-mailul [email protected] (nume, prenume, data naşterii şi numărul de telefon mobil).


 

Sistemul medical

Vă recomandăm, cu insistență, să încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață dacă doriţi să călătoriţi în Kenya. Sistemul medical în Kenya are două componente, una de stat și una privată. Asistența medicală privată se situează la un nivel adecvat de performanță.

MAE recomandă insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva febrei galbene, la intrarea în aceste ţări (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi).

Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.

Malarie: Cu excepţia orașului Nairobi și a zonelor aflate la mare altitudine, malaria este destul de răspândită în Kenya, iar specia predominantă de țânțar purtător al acestei maladii este P. Faciparum.

Vă recomandăm să procurați din timp un set medical de prim ajutor în caz de infestare cu malarie cât şi utilizarea de spray-uri şi plase împotriva țânțarilor, înainte de a călători spre această ţară.

Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.
 

Condiții privind traficul auto

În Kenya se circulă pe partea stângă a sensului de circulație. Este obligatorie folosirea centurii de siguranță, şi deținerea tuturor documentelor valabile (carnet de conducere, asigurare RCA, talon, etc.). Este interzisă folosirea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepția echipamentelor de tip handsfree. 

Carnetul de conducere românesc poate fi folosit în Kenya pentru o perioadă limitată, astfel încât vă recomandăm să dețineți carnetul de conducere internațional sau să vă adresați autorităților locale din Kenya, în vederea obținerii carnetului de conducere kenyan.

 

Utilizarea cărților de credit  

Sistemul bancar în Kenya este dezvoltat. Sunt acceptate toate tipurile de cărți de credit, iar utilizarea acestora este frecventă, însă se recomandă atenție sporită în momentul retragerii unor sume de bani de la ATM, existând numeroase cazuri de tâlhării în zonele unde sunt instalate acestea.


Reglementări vamale

Infracţiunea privind transportul substanțelor halucinogene și a drogurilor este considerată ca fiind deosebit de gravă și se pedepsește cu închisoarea.

La intrarea în țară este permisă introducerea următoarelor cantități de produse fără a se plăti taxe vamale:

 • 200 de țigări (1 cartuș);
 • 50 de bucăţi de trabuc;
 • 1l băuturi spirtoase;
 • 50 ml de parfum;

Este interzisă importarea de fructe, produse alimentare pe bază de carne, arme şi muniții cât şi copii/imitații ale acestora.

La ieșirea din ţară este interzisă:

 • Scoaterea a mai mult de 10.000 USD (aproximativ 100.000KSH);
 • Transportul de bunuri de proveniență animală (fildeș, piele, gheare, colți etc.).

Începând cu luna septembrie 2017 este interzisă folosirea tuturor pungilor de plastic, precum și importul acestora. Legislația prevede amenzi foarte mari pentru persoanele care utilizează pungi de plastic.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei, iar proprietarul trebuie să deţină un pașaport internațional de călătorie pentru animalul de companie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Kenya

Zboruri ieftine spre Kenya: AICI

Aeroporturi in Kenya: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…