STARE DE ALERTĂ:
Începând cu luna noiembrie 2021 a fost adoptată schema „Living with COVID”, care presupune tranziția la conviețuirea cu COVID-19.
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
Agenția de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA) a anunțat că toți cetățenii străini (inclusiv posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu) care doresc să intre în Republica Coreea trebuie să prezinte la intrarea în țară, pe aeroport, un test PCR negativ care trebuie să fie efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecarea spre Republica Coreea sau un test rapid antigen care trebuie să fie efectuat cu 24 de ore înainte de plecarea spre Republica Coreea, într-o unitate medicală autorizată. Copiii cu vârsta de până la 6 ani sunt exceptați de la măsura prezentării testului.
Certificatul care atestă rezultatul testului (PCR sau rapid antigen) trebuie să fie redactat în limba engleză și să cuprindă următoarele informații pentru a fi considerat valabil:
Măsura privind prezentarea unui test tip PCR sau a unui test rapid antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore, respectiv 24 de ore, înainte de plecarea spre Republica Coreea, se aplică și călătorilor navelor de pasageri care doresc să intre în Republica Coreea.
Regimul vizelor:
Cetățenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Coreea pentru călătorii în scop turistic, vizită, afaceri, activităţi sportive care nu depăşesc 90 de zile în decurs de 180 de zile, cu condiția să nu se angajeze în activităţi remunerate financiar în timpul șederii.
Șederea în Republica Coreea pentru o perioadă mai mare de 90 de zile impune solicitarea vizei de lungă ședere de la Ambasada Republicii Coreea în România, precum și obținerea cărții de identitate pentru rezidenţi (Alien Registration Card), emisă de Serviciul pentru Imigrări din Republica Coreea (Korean Immigration Office). Documentul are de regulă valabilitatea de un an şi trebuie prelungit înainte de expirare.
K-ETA (Korea – Electronic Travel Autorization)
Implementarea K-ETA (Korea – Electronic Travel Autorization), în vigoare din luna septembrie 2021: Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Coreea și pentru care nu este necesară viza de intrare au nevoie de K-ETA pentru obținerea Cărții de îmbarcare în portul/aeroportul de plecare și pentru a intra în Republica Coreea. K-ETA este valabilă pentru călătorii multiple pentru o perioadă de 2 ani. Taxa pentru solicitarea/obținerea K-ETA este de 10.000 KRW/persoană (aprox. 9 USD). Depunerea solicitării se face cu cel puțin 24 de ore înainte de îmbarcare.
Cetățenii români pot aplica pentru obținerea K-ETA pe pagina de internet oficială www.k-eta.go.kr sau pe aplicația pentru telefon mobil (K-ETA).
Pe pagina de internet: https://youtu.be/uniP4VL3m6w este disponibil un videoclip de prezentare a aplicației K-ETA.
Sistemul Q-Code
Începând cu data de 1 aprilie 2022, autoritățile sud-coreene au implementat serviciul de intrare rapidă din Aeroportul Internațional Incheon. Călătorii care doresc să intre pe teritoriul Republicii Coreea pot aplica în sistemul de informații de pre-intrare (denumit în continuare „Sistemul Q-Code”) și vor primi un cod QR înainte de a se îmbarca spre Republica Coreea. Datele necesare pentru emiterea unui cod QR sunt următoarele:
Vaccinarea este considerată a fi completă la 14 zile după a doua vaccinare pentru două doze de vaccin (într-un interval de 180 de zile - fără booster) sau pentru cei care sunt vaccinați cu doza booster. Prin doza booster se înțelege o a treia doză de vaccin aprobat de OMS (Pfizer, Astra Zeneca, Janssen, Novavax, Sinopharm, Sinovac, Covishield, Covaxin și Covovax).
Pentru informații detaliate și pentru a aplica în sistemul Q-Code, vă rugăm să consultați pagina de internet: https://cov19ent.kdca.go.kr.
Măsura carantinei:
Începând cu data de 8 iunie 2022 a fost ridicată măsura carantinei la intrarea în Republica Coreea pentru toți călătorii, indiferent de stadiul vaccinării.
Testarea la intrarea în Republica Coreea
Permisul de reintrare (doar pentru cetățenii români rezidenți în Republica Coreea):
EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
MĂSURI PE PLAN INTERN:
Serviciul de Imigrări al Republicii Coreea a introdus din anul 2012 un sistem biometric de identificare la punctele de trecere a frontierei, sistem care presupune prelevarea de amprente digitale şi efectuarea unei fotografii. Cetăţenii străini cu vârsta de până la 17 ani, oficialii guvernamentali ai statelor terţe sau ai organizaţiilor internaţionale, precum şi membrii de familie ai acestora sau invitaţii administraţiei centrale coreene sunt exceptați de la obligativitatea amprentării şi fotografierii.
Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Republica Coreea pentru călătorii în scop de turism, vizită, întâlniri de afaceri, conferințe, activităţi sportive din care nu rezultă câștiguri financiare, care nu depăşesc 90 de zile în oricare 180 de zile. Șederea în Republica Coreea pentru o perioadă mai mare de 90 de zile impune solicitarea vizei de lungă durată de la Ambasada Republicii Coreea în România, precum și obținerea cărții de identitate pentru rezidenţi (Alien Registration Card), emisă de autoritatea pentru străini de pe teritoriul Republicii Coreea (Immigration Office). Documentul are valabilitate un an şi trebuie prelungit înainte de expirare, prin aceleaşi proceduri, în cazul extinderii duratei de şedere. Neîndeplinirea acestor proceduri se amendează cu până la 10.000 de dolari şi posibilitatea expulzării.
Pentru informaţii suplimentare şi verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională coreeană, se recomandă consultarea informaţiilor oficiale furnizate de:
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Riscul ameninţărilor teroriste în Republica Coreea este foarte scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.
Cetăţenilor români care călătoresc în Republica Coreea li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina de internet a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Nivelul tensiunii în Peninsula Coreeană a crescut considerabil în anul 2017, ca urmare a unei serii de teste nucleare efectuate de Republica Populară Democrată Coreeană, inclusiv două teste cu rachete balistice intercontinentale (iulie 2017 și noiembrie 2017), un test nuclear în septembrie 2017 și două teste nucleare în 2016.
Începând cu anul 2018, a existat o reînnoire a contactului direct între guvernele nord-coreene și sud-coreene, precum și între Republica Populară Democrată Coreeană și Statele Unite.
În anul 2018, Republica Populară Democrată Coreeană a anunțat oprirea testelor nucleare și a rachetelor balistice intercontinentale.
Conform Declarației Panmunjom, semnată la summitul inter-coreean, Republica Coreea și Republica Populară Democrată Coreeană s-au angajat să încheie un tratat de pace pentru a pune capăt războiului coreean, alături de o serie de alte angajamente de a construi legături inter-coreene și de a reduce tensiunile militare. Președintele american Donald Trump s-a întâlnit cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore. Într-o declarație comună, Republica Populară Democrată Coreeană și-a reafirmat angajamentul anterior față de denuclearizarea peninsulei coreene. Declarația de la Panmunjom, semnată la un summit inter-coreean, a inclus o serie de alte angajamente de a construi legături inter-coreene și de a reduce tensiunile militare. Un al doilea summit între președintele Donald Trump și Kim Jong-un, la Hanoi, în anul 2019, s-a încheiat fără acord. O altă întâlnire între președintele Donald Trump și Kim Jong-un a avut loc la 30 iunie 2019 în Zona Demilitarizată (DMZ) care separă cele două Coree.
Tensiunile dintre cele două state se accentuează, de obicei, în jurul exercițiilor militare sud-coreene și americane, în special cele care se desfășoară în primăvară și toamnă.
Până în prezent, tensiunile dintre cele două țări au avut un efect redus asupra cetățenilor străini care trăiesc în Seoul.
Primăvara este sezonul în care riscul cauzat de apariția căpușelor este ridicat. Centrul național de control și prevenire a bolilor îi sfătuiește pe toți cei care iau parte la activitățile de agrement pe iarbă să poarte cămăși și pantaloni cu mâneci lungi.
Poluarea aerului,
Poluarea (inclusiv poluarea cu praf galben) este frecventă în Republica Coreea pe tot parcursul anului, dar mai ales în lunile de primăvară și vară. Atunci când nivelurile de concentrație ale particulelor de praf sunt ridicate, rezidenții și vizitatorii sunt sfătuiți să rămână în interior cât mai mult posibil și să consume cât mai multe lichide, iar în cazul deplasărilor în aer liber trebuie să poarte mască cu un nivel ridicat de protecție (KF94). Aceste recomandări sunt deosebit de importante, în special pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu probleme respiratorii. În timpul sezonului de taifun, din iunie până în noiembrie, ploile abundente pot provoca alunecări de teren, în special în mediul rural.
Republica Coreea este mai puțin predispusă la cutremure. Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Republica Coreea a avut o magnitudine de 5.8 pe scara Richter.
Vaccinarea înainte de călătorie în Republica Coreea
Nu este obligatoriu să vă vaccinați pentru timpul petrecut în zonele urbane ale Republicii Coreea. Cu toate acestea, este recomandat să vizitați medicul de familie și să refaceți unele dintre vaccinările standard, cum ar fi difteria, tetanosul, poliomielita și hepatita A și B.
Riscul transmiterii virusului encefalitei tifoide și japoneze este ridicat în zonele rurale.
Pentru mai multe informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, paginile de internet dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).
Nivelul actelor criminale asupra cetățenilor străini este în general scăzut. Cele mai frecvente infracţiuni sunt furturile din buzunare, înşelăciunile sau furtul din maşini. Acestea pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii de autobuz/metrou, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).
În contextul dezvoltării rețelei de comunicații prin internet, există o serie de vulnerabilități privind păstrarea confidențială a datelor personale de identificare și gestionare a resurselor financiare, astfel încât posibilitatea ca cetăţenii români să fie expuși unor atacuri cibernetice este foarte ridicată.
Efectuarea vizitelor în Zona Demilitarizată este posibilă numai cu sprijinul agențiilor de turism autorizate în acest sens. Se recomandă cu fermitate evitarea oricărui demers individual de a intra în Zona Demilitarizată, care nu face parte dintr-un program autorizat.
Pentru siguranţa dumneavoastră:
Sunt interzise cu desăvârşire:
Recomandări:
112 – poliţie locală;
119 – serviciul de urgenţe pompieri şi ambulanţă.
Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Republica Coreea, care poate acorda asistenţă consulară în condițiile prevăzute de lege (https://www.mae.ro/node/1452).
Sistemul medical în Republica Coreea este modern și eficient, fiind promovat de diverse agenții de turism medical. Spitalele și clinicile din Republica Coreea sunt, în general, echipate cu cele mai recente echipamente medicale.
Facilitățile medicale sunt clasificate în trei tipuri, în funcție de standard și dimensiune:
Majoritatea instituțiilor medicale din Republica Coreea acceptă carduri de credit, dar este recomandat să dispuneți și de numerar deoarece nu toate cardurile utilizate în UE sunt recunoscute pe teritoriul Republicii Coreea.
Acesta este un număr de urgență pentru serviciul de pompieri și serviciul de ambulanță, operat de Agenția Națională de Gestionare a Situațiilor de Urgență. Locația apelantului este stabilită în mod automat pe parcursul apelului.
Atunci când un cetățean străin realizează un apel 119, acesta este direcționat către un traducător de la Organizația Națională a Turismului din Republica Coreea.
Organizația Națională a Turismului din Republica Coreea poate răspunde solicitărilor în trei limbi străine: engleză, chineză și japoneză. Serviciile de ambulanță sunt oferite gratuit.
În Republica Coreea, medicamentele precum cele pentru răceală, antiacidele, laxativele și vitaminele pot fi cumpărate de la farmacie, fără prescripție medicală, însă cele specializate, cum ar fi antibioticele sau pastilele hormonale, se eliberează în baza unei rețete. Rețeta nu poate fi reutilizată, fiind necesar să consultați din nou medicul în caz de nevoie.
Modificările aduse legii traficului coreean au intrat în vigoare în anul 2019. Aceste modificări au scăzut pragul maxim de conținut de alcool din sânge permis la conducerea unui vehicul la 0,03% (de la 0,05%). Traficul rutier se desfăşoară pe partea dreaptă a drumurilor. În zonele urbane există artere de tip „expres”, nesemaforizate, care sunt exploatate în regim de autostrăzi. Circulaţia pe aceste artere nu impune plata taxelor de drum. Folosirea autostrăzilor inter-urbane şi a marii majorităţi a tunelelor impune plata unor taxe, stabilite în funcţie de distanţa parcursă şi de gabaritul vehiculelor. În zonele intens circulate, respectiv pe principalele autostrăzi, panourile de dirijare a traficului sunt inscripţionate şi în caractere latine. Măsura nu este valabilă pe drumuri laterale, în unele zone periferice şi unele sectoare din provincie.
Este interzis traficul motocicletelor, motoretelor, motoscuterelor, bi – şi tri –cicletelor (ne)motorizate, pe autostrăzi, şosele interurbane şi artere urbane de tip „expres”, cu excepţia celor aflate în dotarea poliţiei şi autorităţilor militare. Un fenomen în creștere este deplasarea scuterelor pe trotuare determinând astfel posibile accidente.
Toți pasagerii din vehicule trebuie să poarte centuri de siguranță, inclusiv pe scaunele din spate. Autobuzele orașului care nu sunt prevăzute cu centuri de siguranță sunt exceptate de la această reglementare.
Se recomandă folosirea pasajelor semaforizate şi a celor supra şi subterane pentru traversare, acolo unde acestea există.
Utilizarea telefoanelor mobile la volan este interzisă, cu excepția cazului în care este utilizat un set „hands-free". Nerespectarea poate fi amendată.
Conducerea sub influenţa alcoolului este strict interzisă.
Starea generală a drumurilor este bună.
Parcarea este în general permisă pe marginea dreaptă a drumurilor publice. Exista însă spaţii de parcare special amenajate unde se percep taxe.
Conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din Republica Coreea este permisă în următoarele condiții:
Nu se pot preschimba permisele de conducere provizorii sau permisele de conducere cu termen de valabilitate expirat.
Permisul International de Conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională și recunoscut de toate statele semnatare ale Convenției asupra Traficului Rutier de la Viena din 1968. Valabilitatea PIC - ului este de 1 an de la data eliberării și nu poate depăși valabilitatea permisului național în baza căruia a fost eliberat.
Este utilă folosirea unei camere foto pentru a putea proba, ulterior, circumstanţele eventualului eveniment rutier. De regulă, investigaţiile poliţiei rutiere sunt de durată, existând posibilitatea reţinerii paşaportului celui în cauză.
Un accident auto survenit în zona urbană se raportează în cel mult trei ore de la producere, iar într-o zonă rurală în cel mult 12 ore prin telefon (112 fără codul zonal) sau vizitând o secție de poliție.
Șoferul trebuie să notifice imediat societatea de asigurări oferind informații precum data și locul accidentului, gradul de deteriorare, circumstanțele accidentului, probele și martorii. Trebuie să solicitați sfaturi de la compania de asigurări pentru a evita sancțiunile care rezultă din deteriorarea probelor.
În majoritatea cazurilor, amenzile şi pedepsele sunt severe în eventualitatea producerii unor accidente soldate cu vătămări corporale.
Atunci când aveți nevoie de servicii de interpretare sau de altă asistență, puteți apela Centrul Global Seoul (82-2-2075-4130/82-2-2075-4131).
Dacă Centrul nu oferă servicii într-o limbă pe care o înțelegeți, sunați la BBB, care oferă servicii de interpretare gratuită în 17 limbi (82-1588-5644 / 82-2-725-9108/ 82-2-725-9109).
În Republica Coreea, cartea de credit este un instrument de plată des utilizat.
În general, toate instrumentele moderne de plată internaţional acceptate sunt valabile în Republica Coreea. Cu toate aceste, atragem atenția că nu toate cardurile de credit utilizate în UE sunt recunoscute pe teritoriul Republicii Coreea.
Autorităţile sud-coreene au înăsprit reglementările privind importul sau exportul unor obiecte precum arme, muniţii, explozive, narcotice, echipamente radio, aur, cărţi sau alte materiale imprimate, video sau audio care ar putea fi considerate subversive, obscene sau care lezează interesul public şi proprietatea culturală.
Este interzisă introducerea în Republica Coreea a următoarelor produse de origine animală: carne crudă, șuncă, cârnați și pastramă de vită. În cazul în care produsele menționate mai sus sunt introduse din greșeală în aeroport, acestea trebuie declarate la Biroul de Carantină din aeroport.
Nedeclararea produselor de origine animală poate determina aplicarea unei amenzi de până la 10.000.000KRW
Este interzis traficul de narcotice, persoane, materiale, produse şi tehnologii strategice sau cu dublă utilizare.
Pentru mai multe informații: http://www.customs.go.kr/kcshome/site/index.do?layoutSiteId=english.
IMPORTANT!
Consumul de stupefiante este aspru pedepsit de lege. Atragem atenția asupra faptului că infracțiunile care vizează regimul transportului ilegal de droguri sunt supuse pedepsei capitale.
De asemenea, infracțiunile cu instrumente bancare (carduri bancare, cecuri etc.) reprezintă fapte care se sancționează cu pedepse privative de libertate de circa 5 ani, în regim de detenție dificil.
Zboruri ieftine spre Coreea de Sud: AICI
Aeroporturi in Coreea de Sud: AICI