Conditii de calatorie - Kuweit

Statul Kuwait

Ultima actualizare: 
9 iunie 2022Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Accesul cetățenilor străini pe teritoriul Statului Kuweit:

Misiunile diplomatice și oficiile consulare kuweitiene au reluat procesul emiterii vizelor de scurtă ședere (categorii de persoane vizate: rude ale cetățenilor kuweitieni, rude ale cetățenilor străini care lucrează în sectoare esențiale/sanitar, protecție/pază, economic/sectoare de bază-petrol; lista va fi actualizată periodic).

Reluarea emiterii de vize turistice

Ministerul de Interne (MOI) a actualizat sistemul de e-vize (electronic) pentru eliberarea vizelor turistice și plata taxelor aferente, fiind reluată procedura emiterii vizelor turistice în următoarele condiții (detalii pe website-ul MOI https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do):

 

 1. În cazul cetățenilor străini rezidenți în CCG

Pot aplica cetățenii străini indiferent de naționalitate (”expați”) care au rezidența mai mare de 6 luni într-una dintre țările CCG de la momentul solicitării (Arabia Saudită, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Oman) și care lucrează în următoarele domenii (conform Rezoluției ministeriale nr. 220 din 2008):

 • Consultanţi
 • Medici
 • Ingineri
 • Avocați
 • Judecători și procurori
 • Profesori universitari
 • Presă și personal media
 • Piloți
 • Analiști de sistem și programatori
 • Managerii
 • Oameni de afaceri
 • Corpul diplomatic
 • Absolvenți universitari, proprietari de firme, manageri și reprezentanți ai societăților comerciale
 • Deținătorii de rezidență ”Premium Saudi” pot solicita viză electronică prin intermediul site-ul MOI

 

 1. În cazul cetățenilor străini din alte state

MOI a precizat că sistemul a fost actualizat pentru a emite vize turistice prin intermediul site-ului ministerului pentru 52 țări ai căror cetățeni au permisiunea de a obține acest tip de viză:

Andorra, Australia, Austria, Belgia, Bhutan, Brunei, Bulgaria, Cambodgia, Canada, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Laos, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malaezia, Malta, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Populară Din China – Hong Kong, România, San Marino, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Regatul Unit, Statele Unite, Turcia, Țările de Jos, Ucraina, Ungaria, Vatican.

 

 

 1. Reglementări
 • La sosire, este posibilă perceperea unei taxe de viză de 3KD (cca 9 USD) după obținerea vizei la punctul de intrare la frontieră
 • Valabilitatea pașaportului trebuie să depășească șase luni atunci când solicitați e-Visa
 • O viză de turist permite intrarea în statul Kuweit în termen de o lună de la eliberarea acesteia și pentru o singură intrare.
 • O viză de turist permite titularului său o ședere temporară de maximum 3 luni începând de la data intrării, trebuind să părăsească țara înainte de expirarea acesteia.
 • Posesorul vizei de turist nu are voie sa lucreze in Kuweit, fiind supus în caz contrar rigorilor legii
 • Un vizitator care depășește perioada permisă (6 luni) va fi sancționat contravențional și va răspunde legal (sancțiunea se poate extinde până la interzicerea accesului acestuia  în Kuweit pe viitor).
 • Cererile depuse vor primi răspuns în zilele lucrătoare în cadrul programului oficial de lucru - acesta nu include weekendurile din Kuweit (vineri și sâmbătă) și sărbătorile legale.
 • Stadiul cererii de viză va fi comunicat prin e-mail (aprobată sau respinsă).
 • Persoanele nevaccinate pot călători în/din Statul Kuweit.
 • Începând cu data de 1 mai 2022, nu mai este necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test de tip RT-PCR sau dovada imunizării împotriva noului coronavirus la sosirea pe teritoriul Statului Kuweit.

 

Pentru persoanele care nu dețin cetățenia kuweitiană:

a. Rude de gradul I ale cetățenilor kuweitieni: obținerea vizei de la misiunea diplomatică/oficiul consular din țara respectivă. Copiii cu vârsta sub 16 ani care nu sunt vaccinați pot intra pe teritoriul Statului Kuweit dacă sunt înosțiti de părinți/tutore legal.

b. Rude de gradul I ale rezidenților în Statul Kuweit: trebuie să prezinte, aditional, adeverință de venit lunar, stabil, de minimum 500KD (cca. 1500 USD).

c. Rude de gradul I ale cetățenilor kuweitieni: permisul de ședere (cu respectarea condițiilor sanitare) este valabil 3 luni (cu obligativitatea parasirii Statului Kuweit la expirarea termenului legal de sedere).

d. Pentru vizitele în scopuri de afaceri/comerciale: se aplică regelementările de înregistrare electronica, vaccinare si/sau izolare, agentul economic local/kuweitian care face invitatia fiind responsabil de procesarea documentelor.

e. Pentru persoanele vaccinate cu doze care nu sunt omologate de către Statul Kuweit (*): înregistrare prealabilă pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din Kuweit (detalii la ambasade/oficii diplomatice; validare doar cu condiția ca vaccinarea să fie confirmată electronic înainte de îmbarcare – obținerea vizei - și de sosirea în Kuweit - green QR-Code) –

(*) Vaccinuri aprobate în statul Kuweit și numărul de doze de imunizare necesare pentru a arăta culoarea verde în aplicația ID Immune Kuwait

 • Pfizer/BioNtech (două doze + doza booster, în cazul în care de la a doua imunizare au trecut mai mult de nouă luni)
 • AstraZeneca/Oxford (două doze + doza booster, în cazul în care de la a doua imunizare au trecut mai mult de nouă luni)
 • Moderna (două doze + doza booster, în cazul în care de la a doua imunizare au trecut mai mult de nouă luni)
 • Johnson & Johnson (o doză + doza booster, în cazul în care de la prima imunizare au trecut mai mult de nouă luni)

a. Pacienții kuweitieni care au fost la tratament în străinătate (și însoțitorii lor), după finalizarea procedurilor medicale (vor furniza adeverință medicală eliberată de către autoritatea de sănătate publică din Kuweit, prin care va fi certificată recunoașterea documentelor medicale emise anterior în străinătate).

b.. În cazul vizelor de muncă (commercial visas), angajatorul kuweitian este cel care întreprinde demersurile pentru obţinerea vizei de intrare pe baza contractului de muncǎ și a condițiilor de acces (vaccin/cod QR, test PCR, izolare cf celor de mai sus)

Informații suplimentare pot fi obținute pe pagina oficială de internet a Aeroportului Internațional Kuweit: https://www.kuwaitairport.gov.kw/en/travellers/ și la https://kcasr.dgca.gov.kw/aviation-safety-department/novel-coronavirus/.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 1 mai 2022:

 • Purtarea măștii de protecție în interior și în spațiile publice este opțională, cu mențiunea că persoanelor care manifestă simptome specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2 li se recomandă purtarea măștii de protecție.
 • Persoanele infectate cu noul coronavirus vor fi suspuse măsurii de izolare la domiciliu pentru o perioadă de 5 zile de la data depistării infecției, fiindu-le recomandată purtarea unei măști de protecție pentru o perioadă de 5 zile de la încheierea perioadei de izolare la domiciliu.
 • Contacții direcți ai persoanelor depistate cu virusul SARS-CoV-2 nu vor fi supuse măsurii de izolare la domiciliu. Aceștia vor fi obligați să poarte o mască de protecție pentru o perioadă de 14 zile de la momentul contactului cu o persoană infectată cu noul coronavirus. În cazul în care contacții direcți manifestă simptome specifice COVID-19, aceștia vor trebui să efectueze un test de tip RT-PCR.

Sancțiuni:

 • încălcarea măsurii de izolare/carantinare se sancționează cu 50 KWD (cca. 165 USD)
 • orice persoană care are la cunoștință faptul că suferă de o boală transmisibilă și transmite în mod deliberat afecțiunea unei alte persoane se sancționează cu închisoare de până la 10 ani și/sau amendă de maxim 30.000 KWD (cca. 99.300 USD)

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români care se deplasează în Kuweit este necesară obţinerea vizei de intrare.

Tipurile de viză cel mai frecvent utilizate sunt următoarele: vizǎ turistică, viză de muncă pentru sectorul de stat sau sectorul privat, vizǎ de familie pentru persoanele însoţitoare ale titularului unei vize de lucru.

Cetăţenii români, posesori de pasapoarte simple, pot obţine viză de intrare numai în scop turistic în Statul Kuweit fie de la ambasadele acestui stat în străinătate, fie de la punctele de trecere a frontierei kuweitiene (aeriene, rutiere şi maritime) (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19: inscriere pe platfomă electronica, condiții vaccinare /test PCR etc.).

Viza de intrare în Statul Kuweit se poate obţine doar de la Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti, Bulevardul Primaverii, nr.52, Sector 1, telefon: (0040) 213154444, fax: (0040) 213159992, e-mail: [email protected].

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Statul Kuweit, toţi cetăţenii români posesori ai unui paşaport simplu sau electronic trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare numai de la o ambasadă a acestui stat din străinătate. (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19)

Atenție! Statul Kuweit interzice intrarea pe teritoriul său, indiferent de cetăţenia, scopul şi durata vizitei în acest stat, pentru toţi cetăţenii posesori de paşapoarte temporare.

Cetăţenii români care doresc prelungirea perioadei de şedere, sunt nevoiţi să părăsească teritoriul Statului Kuweit la expirarea termenului legal de 90 de zile şi, respectiv, să solicite o nouă viză de intrare. (vezi precizări mai sus privind membri famile ce nu sunt cetățeni kuweitieni)

În cazul vizelor de muncă, angajatorul kuweitian este cel care obţine viza de intrare pe baza contractului de muncǎ, a analizelor medicale şi a cazierului judiciar atestat de cǎtre Ambasada Statului Kuweit la Bucureşti.

Atenţie!  În cazul în care doriţi să vă deplasaţi în Kuweit în scop lucrativ, MAE vă recomandă să verificaţi cu atenţie veridicitatea contractului de muncă în baza căruia vă veţi desfăşura activitatea pe teritoriul acestui stat, în vederea preîntâmpinării oricăror riscuri la care vă puteţi expune în caz contrar.

În cazul vizelor de afaceri, acestea se pot obţine şi prin intermediul hotelului la care cetăţeanul străin va locui.

Viza de rezidenţă este eliberată pentru perioada în care contractul de muncă al solicitantului este valabil. Obţinerea vizei de rezidenţă şi a cărţii de identitate intră în obligaţiile angajatorului kuweitian. De la data expirării sau anulării vizei de rezidenţă, titularul are obligaţia de a părăsi teritoriul Statului Kuweit în termen de 30 de zile. În caz contrar, pentru încă o perioadă de 30 de zile, titularul este obligat să plătească penalităţi de 10 dolari SUA/zi.

La părăsirea teritoriului kuweitian, autorităţile locale pot lua decizia de a introduce numele şi datele de identificare ale cetăţeanului străin care a încălcat legea pe lista de consemne şi de a îi interzice acestuia să mai intre în Kuweit pentru o perioadă nedeterminată de timp.

Ministerul de Interne kuweitian – Departamentul pentru Imigrări – este cel care aprobă sau refuză eliberarea vizelor de intrare şi de rezidenţă precum şi a cărţilor de identitate pentru Kuweit.

Pentru orice alt tip de viză de intrare în Kuweit, toţi cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, trebuie să obţină, în prealabil, viză de intrare NUMAI de la o misiune diplomatică sau oficiu consular al Statului Kuweit în străinătate. (A se vedea precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19).

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care doresc să călătorească în Kuweit asupra faptului că nu se acordă viză posesorilor de paşapoarte temporare.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ministerul de Interne din Kuweit a lansat portalul electronic evisa.moi.gov.kw care permitea cetăţenilor străini să solicite viza de turist înainte de a ajunge la punctele de frontieră kuweitiene, acestea pentru a uşura şi pentru a reduce timpul de aşteptare, în următoarele condiţii (A se vedea totodata, precizarile de mai sus, în condițiile specifice pandemiei COVID-19)

 • la sosire se va achita o taxă de 3 dinari kuweitieni după obţinerea vizei;
 • titularii documentelor temporare de călătorie nu pot utiliza sistemul;
 • persoana care aplică nu trebuie să aibă cazier sau alte restricţii de intrare în Kuweit;
 • în cazul în care datele completate în solicitarea de viză sunt diferite de cele din paşaport, viza se anulează şi nu se va permite intrarea;
 • o viză turistică permite solicitantului o şedere temporară de cel mult 3 luni, începând de la data intrării, prin urmare, posesorul vizei trebuie să părăsească ţara înainte de expirarea acestei perioade. Titularului vizei turistice nu îi este permis să lucreze în Kuweit iar, în cazul în care va fi prins lucrând, acesta va fi sancţionat conform legilor şi reglementărilor în vigoare;
 • turistul care depăşeşte perioada permisă de şedere va fi amendat şi va primi sancţiuni ce vor conduce la neacordarea vizei de intrare pe viitor;
 • cererile vor fi procesate în timpul orelor de lucru oficiale, cu excepţia zilelor de vineri, sâmbătă şi sărbătorilor oficiale şi naţionale;
 • răspunsul la cererea de solicitare a vizei turistice se va transmite pe e-mailul solicitantului.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european.

Folosirea sistemului hands-free pentru telefonului mobil de cǎtre conducǎtorul auto este obligatoriu. Pedepsele pentru nerespectarea regulilor de circulaţie se constituie în aplicarea de amenzi contravenţionale, suspendarea permisului auto sau închisoare. 

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este foarte bună. 

 • Limitele de viteză

Limita minimă de viteză, pe autostradă, este de 40 km/h, iar cea maximă de 80km/h în oraş şi 120 km/h pe autostradă. 

 • Parcarea

Parcarea este permisă numai în locurile special semnalizate şi amenajate. 

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.  

 • Permisul de conducere: 

Autorităţile kuweitiene recunosc permisul de conducere românesc.  

 • Informaţii pentru cazurile de accidente de circulaţie

În marea majoritate a accidentelor de circulaţie, organele de poliţie se prezintă la locul producerii accidentului pentru o primă constatare. Raportul final, care decide vinovăţia producerii accidentului, este întocmit la sediul secţiei de poliţie de pe raza zonei în care a avut loc evenimentul. În baza acestui raport, conducătorii auto se pot prezenta la companiile de asigurare în vederea reparării autovehiculelor. 

 

Sistemul medical

Unităţile medicale din Kuweit acordă gratuit asistenţă medicală în cazul urgenţelor. Deşi nu sunt obligatorii, recomandăm cetăţenilor români care călătoresc în Kuweit să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie.

În cazul în care sunt necesare servicii medicale, trebuie luată în primul rând legătura cu agentul sau partenerul kuweitian al societăţii de asigurări care a încheiat poliţa. Acesta va indica unitatea sau unităţile medicale care pot furniza serviciile medicale pe baza poliţei de asigurare. Serviciile medicale sunt prestate în conformitate cu clauzele prevăzute în poliţa de asigurare. Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de poliţa de asigurare, vor fi achitate în mod individual de beneficiar.

Nu există obligativitatea unor vaccinări speciale pentru Statul Kuweit, altele decat cele actuale, legate de condițiile specifice pandemiei COVID-19.

În cazul în care cetăţeanul străin urmează să desfăşoare activităţi lucrative în Kuweit, acesta are obligativitatea de a îşi face asigurare medicală permanentă. În marea majoritate a cazurilor, acest lucru intra în obligaţiile angajatorului kuweitian. 

 

Regimul medicamentelor

Sistemul sanitar kuweitian a preluat normele sistemului de sănătate american şi britanic. Astfel, anumite medicamente aflate pe piaţa românească sau europeană nu sunt admise în Kuweit. Dacă autorităţile de frontieră locale nu regăsesc medicamentul pe lista emisa de Ministerul Sănătăţii kuweitian, vor confisca produsul. 

 

Utilizarea cărţilor de credit

Statul Kuweit deţine un sistem financiar-bancar dezvoltat care permite folosirea cărţilor de credit şi debit emise de majoritatea companiilor din domeniu.

 

​Reglementări vamale

În acest stat, infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Vă recomandăm să nu transportați pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!

Nu este permisă introducerea, consumarea sau comercializarea pe teritoriul Statului Kuweit a băuturilor alcoolice, drogurilor, produselor din carne de porc şi a materialelor cu conţinut obscen.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi aduse în Kuweit numai cu respectarea normelor internaţionale veterinare în vigoare (certificat de origine şi de sănătate conţinând datele de identitate ale animalelor şi proprietarilor şi care atestă că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic). Perioada de carantină a animalelor de companie este de minim două săptămâni.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Kuweit

Zboruri ieftine spre Kuweit: AICI

Aeroporturi in Kuweit: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …