Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Kazahstan - 14.06.21

Populatie: 18,989,465 Cazuri azi: 967 Active/Milion: 1,076 Populatie infectata: %0.108

Kazahstan

Data ultimei actualizări: 10.06.2021

STARE DE URGENȚĂ: NU

În zona roșie se află doar Nur-Sultan, iar în zona galbenă sunt Almaty, regiunile Atyrau, Pavlodar, Akmola, Karaganda și Kazahstanul de Vest.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

La intrarea pe teritoriul Republicii Kazahstan, este obligatorie prezentarea de către toți călătorii a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior momentului sosirii (pe cale aeriană, feroviară, maritimă și rutieră).

Cetățenii străini care au un permis de ședere nu trebuie să prezinte un test tip PCR la trecerea frontierei Republicii Kazahstan (pe cale aeriană, feroviară, maritimă și rutieră), dacă s-au vaccinat împotriva COVID-19 și au obținut pașaportul de vaccinare.

Delegațiile oficiale străine, invitate de Ministerul Afacerilor Externe kazah, personalul corpului diplomatic și consular, membrii organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Kazahstan, precum și familiile acestora au obligaţia de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ.

Sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane:                                                                                     

  • copiii cu vârsta de până la 5 ani (părinţii/persoanele însoțitoare trebuie să deţină un test molecular tip PCR negativ);
  • delegaţiile guvernamentale ale Republicii Kazahstan;
  • echipajele companiilor aeriene/echipajele transportului feroviar.
  • cetățenii străini vaccinați care au un permis de ședere și un pașaport de vaccinare.

Persoanele care sosesc în Kazahstan cu invitație din partea ambasadelor trebuie să obțină, în prealabil, un permis de la Comisia Interdepartamentală pentru prevenirea răspândirii COVID-19 în Kazahstan.

Călătoriile fără viză pentru cetățenii din 57 de state (printre care și România) sunt suspendate temporar (până la data de 31 decembrie 2021).

Cetățenii Republicii Kazahstan, precum şi cetățenii străini care au permis de ședere pe teritoriul Republicii Kazahstan pot trece frontiera de stat o singură dată în decurs de 30 de zile.

Detalii cu privire la procedurile de emitere a invitațiilor și de eliberare a vizelor se regăsesc pe pagina de internet a MAE Republicii Kazahstan:  https://www.gov.kz/memleket/entities/mfa/documents/details/64802?lang=ru.

Prelungirea valabilităţii documentelor:

Prelungirea valabilităţii documentelor precum vize și permise de ședere temporare s-a terminat pe data de 5 iunie 2021. Mai multe informații pot fi consultate aici: https://cutt.ly/Pk75vJ7.

Persoanele care sosesc pe cale aeriană trebuie:

  • să prezinte un test molecular tip PCR negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii;
  • să completeze un chestionar la aeroport / în avion.

Atenție! În cazul identificării unor simptome specifice COVID-19, pasagerii vor fi izolați într-o locație din incinta aeroportului.

Au fost reluate zborurile regulate cu 15 state (Rusia, Belarus, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Republica Coreea, Ucraina, Turcia, Egipt, Germania, Emiratele Arabe Unite, Regatul Țărilor de Jos, Georgia, Muntenegru, Sri Lanka).

S-au reluat zborurile regulate între Germania și Kazahstan operate de compania Lufthansa: Almaty – Frankfurt – în fiecare marți, duminică, iar spre Nur-Sultan, vineri (cursă directă); Frankfurt – Almaty - în fiecare joi, iar spre Nur-Sultan, luni și sâmbătă.

Pasagerii care revin din Maldive sau India vor fi izolate pentru 14 zile, indiferent de rezultatul PCR.

Toate zborurile interne au fost reluate.

Pe cale rutieră-feroviară:

Programul curselor feroviare poate fi consultat pe pagina de internet: https://bilet.railways.kz/.

Transportatorii internaționali de marfă aflați în tranzit / trafic bilateral (maxim 2 pe camion), cu permis de conducere din categoria corespunzătoare trebuie să prezinte un test molecular de tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea în punctul de frontieră. În situația prezentării simptomelor specifice COVID-19, persoanele în cauză vor fi spitalizate la o unitate medicală din apropiere.

TRANZIT:

Pasagerii zborurilor internaționale care tranzitează Kazahstan trebuie să prezinte un test PCR negativ.

Măsuri pe plan intern:

La Nur-Sultan și Almaty restaurantele sunt deschise de la 07:00 până la 22:00 în zilele lucrătoare, iar terasele funcţionează zilnic. Centrele comerciale unde se află puncte de vaccinare pot funcționa zilnic de la 08:00 până la 22:00 (la Nur-Sultan)

În regiunile care se află în zonă galbenă se permite activitatea transportului interurban, evenimentelor sportive, food-court-urilor și se prelungește programul pentru restaurante, centrele comerciale, bazaruri, SPA, etc.

A fost introdus un proiect pilot, aplicaţie de paşaport electronic („Ashyq”), care permite / interzice accesul persoanelor în spaţii publice închise, mai ales în aeroporturi. La intrarea in aceste spaţii, persoanele care nu au aplicația instalată pe telefon, trebuie să prezinte IIN-ul (număr unic de identificare kazah) sau, în absența lui, numărul pașaportului (în cazul cetățenilor străini).

Aplicaţia oferă următoarele variante de răspuns:

„roșu”; dacă persoanele au efectuat un test PCR pentru COVID-19, cu rezultat pozitiv.

„galben”: persoanelor de contact li se permite accesul în magazinele sau farmaciile din apropierea casei, dar li se interzice accesul în alte locuri publice.

„albastru”: persoanele care nu au un test PCR și care nu sunt listate precum contactați, se pot deplasa în orice loc, cu excepția acelora în care este necesară prezentarea unui test PCR (de exemplu, la aeroport).

„verde” - persoanele care au efectuat testul PCR cu un rezultat negativ au acces în orice incintă.

Pasagerilor cu statutul roșu sau galben nu li se va permite accesul la îmbarcare.

S-au deschis sălile de banchet, de expoziții; sunt permise evenimentele sportive cu spectatori (maximum 30 de persoane).

Turistilor nu li se va permite să viziteze Alakol și Bukhtarma (o regiune de Est) dacă nu prezintă un test PCR negativ.

Purtarea măștilor este obligatorie, în caz contrar se aplică o amendă în valoare de 83.000 de tenge (198 USD).

Prezentarea unui test tip PCR fals se pedepsește cu amendă în cuantum de 951 USD sau închisoare pentru o perioadă de 40 de zile.

Din 10 iunie 2021, persoanelor cu un statut „roșu” care vizitează spațiile publice li se aplică o amendă de 87.510 tenge(200 USD).

Toți angajații care au efectuat ambele doze de vaccin împotriva COVID-19 sau s-au vindecat de COVID-19 în ultimele 6 luni își pot desfășura activitatea în condiții normale.

Studenții străini și lucrătorii migranţi pot fi vaccinați gratuit împotriva COVID-19. Ceilalți cetățeni străini se pot vaccina cu achitarea contravalorii vaccinului.

Ulterior datei de 1 iunie 2021, organizațiile medicale eliberează un certificat de vaccinare cetățenilor Republicii Kazahstan și cetățenilor străini, la cerere, în format fizic (tipărit).

Pentru a primi un pașaport electronic de vaccinare din Kazahstan, persoanele trebuie să prezinte IIN-ul și să înregistreze pe sistemul eGov.

Conform Codului sănătății kazah, cetățenii nu au restricții de a importa medicamente pentru propriile nevoi dacă prezintă documentele justificative de la o unitate medicală, cu indicarea dozei de utilizare.

Datele de contact ale Ambasadei României în Nur-Sultan, Republica Kazahstan: AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Kazahstan: AICI
  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie