Conditii de calatorie - Liban

Liban

Ultima actualizare: 
2 iunie 2022
 

Atenționare COVID-19

 

Condiții de călătorie valabile pentru toți pasagerii care sosesc în Liban începând cu data de 10 aprilie 2022:

 

Toți pasagerii care doresc să călătorească în Liban, cu excepția copiilor sub 12 ani, trebuie să efectueze un test PCR într-un laborator certificat de către autoritățile locale în cel mult 48 de ore între data prelevării și îmbarcarea în avion din țara de origine sau un test rapid antigen COVID-19, care să conțină un cod QR, cu cel târziu 24 de ore între data prelevării și îmbarcarea în avion din țara de origine.

 

Excepții:

Pasagerii care doresc să călătorească în Liban vor fi scutiți de la efectuarea unui test PCR sau a unui test rapid antigen în țările de plecare în unul dintre următoarele două cazuri:

 • Dacă au primit a treia doză din orice vaccin COVID-19.
 • Dacă au realizat două doze de vaccin COVID-19 sau o doză completă de vaccin COVID-19 (care este formată dintr-o singură doză) într-o perioadă care nu depășește 6 luni.

Pasagerii care călătoresc în afara Libanului și se întorc în cel mult o săptămână (pleacă într-o zi a săptămânii și se întorc în aceeași zi din săptămâna următoare) sunt exceptați de la obligativitatea efectuării testului PCR sau a unui test rapid antigen în țara de origine a zborului de întoarcere.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Sunt deschise două puncte de trecere a frontierei cu Siria, Abboudieh și Masnaa.
 • Cetățenii străini blocați în Siria care folosesc curse speciale pentru repatriere din Beirut, pot intra în Liban în orice zi în baza unei aprobări prealabile a autorităților libaneze.
 • Cetățenii români aflați în Siria care doresc să tranziteze Libanul trebuie să contacteze misiunile diplomatice ale României la Damasc și Beirut cu cel puțin 5 zile lucrătoare anterior deplasării, pentru a li se acorda sprijin în vedere obținerii acordului autorităților celor două state.
 • Cetățenii români care doresc să călătorească în Siria prin Liban, via AIRH, trebuie să prezinte un test molecular negativ tip PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 96 de ore anterior îmbarcării spre Liban.
 • Companiile aeriene care operează zboruri pe AIRH nu vor permite transportul pasagerilor având ca destinație finală Siria via Liban decât dacă aceștia dețin aprobarea prealabilă a autorităților siriene, exceptați fiind: refugiații palestinieni din Siria, membrii organizațiilor internaționale și ai corpului diplomatic acreditat în Siria.

 

Este permisă intrarea în Liban prin toate frontierele terestre pentru următoarele categorii de persoane:

 • posesorii unui permis de ședere valabil și membrii familiilor lor;
 • persoanele care călătoresc din Siria și doresc să tranziteze Liban pentru a pleca de la Aeroportul Internațional Rafic Hariri/AIRH din Beirut (având în vedere că aeroportul din Damasc nu este operațional în întregime), dacă îndeplinesc următoarele condiții: dețin un bilet de avion, sosesc în Liban cu maximum 24 ore înainte de ora estimată a decolării și prezintă un test molecular negativ tip PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat la unul dintre laboratoarele acreditate de Ministerul Sănătății din Siria (Abi Dhar Al-Ghaffari Center; Zuhair Habibi Center; March 8 Center; Nissan Center), cu cel mult 48 ore înainte.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră: Singura posibilitate este prin Siria, aspect nerecomandat din cauza situației generate de conflictul armat din acest stat.
 • Pe cale ferată: Nu există această posibilitate.
 • Pe cale maritimă: Nu există curse organizate.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:  

Măsurile adoptate de autoritățile libaneze impun următoarele măsuri restrictive:

 • purtarea măștii este obligatorie în spații publice;
 • sunt interzise adunările sociale, publice și private, cu un număr mare de persoane. Există posibilitatea ca, pe timpul unor evenimente cu relevanță ridicată din punct de vedere religios, comunitar sau social, autoritățile să impună restricții suplimentare temporare, cu scopul de a preveni adunările publice cu număr mare de persoane;
 • este interzisă circulația în spații publice în intervalul orar 22:00 – 05:00.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Telefon Crucea Roșie: 140 pentru a fi direcționat către un medic.

Hotline al Ministerului Sănătății: telefon 1214.

Locații unde se pot efectua teste pentru SARS-CoV-2:

 • Spitalul Rafik Hariri: telefon 00961 1830000
 • Centrul Medical al Universității Americane din Beirut: telefon 00961 1350000
 • Spitalul Universitar Saint George: telefon 00961 1441000
 • Laboratorul LAU din Spitalul Rizk: telefon 00961200800.
   


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Liban, perioada maximă de ședere fiind de 2 luni.

În cazul în care scopul deplasării este turistic sau de vizită, iar șederea nu depășește două luni, viza de scurtă ședere sau de tranzit aeroportuar este acordată în punctul de frontieră (Visa on Arrival)  pentru o perioadă de maximum 60 de zile, pe pașaportul românesc (simplu/diplomatic/de serviciu/). Autoritățile libaneze nu recunosc pașapoartele temporare româneşti drept documente valabile de călătorie.

Intrarea în Liban este permisă cu pașaportul valabil cel puțin 6 luni de la data intrării pe teritoriul statului.

Vă recomandăm să dețineți, pe lângă pașaportul în curs de valabilitate, certificatul de naștere pentru a evita situațiile în care autoritățile de frontieră ar putea să vă rețină în aeroport până la clarificarea suspiciunilor apărute ca urmare a unor coincidențe de nume cu înregistrările aflate în baza de date cu interdicții a autorităților libaneze.

În situația în care părinții călătoresc împreună cu copiii, este recomandat să dețină și certificatul de căsătorie.

Cetăţenii români de naţionalitate palestiniană sunt sfătuiţi ca, în situaţia în care intenţionează să călătorească în Liban, să solicite în prealabil viză de intrare la reprezentanţa diplomatică a Libanului din statul de reşedinţă.

În cazul în care scopul călătoriei este de afaceri, angajare în muncă etc., iar șederea depășește două luni, este necesară obținerea vizei de intrare de la Ambasada Republicii Libaneze la Bucureşti: Andrei Mureşanu, nr.16, sector 1, 011817, Bucureşti, telefon: 021/230 81 76; 021/230 81 77, fax: 021/230 81 79, e-mail: [email protected].

Autoritățile libaneze permit intrarea pe teritoriul țării a persoanelor care dețin bilet de călătorie dus-întors cu avionul (în caz contrar este refuzată îmbarcarea în avion la plecarea către Beirut).

La intrarea/ieșirea din Liban se preiau datele biometrice (amprente și fotografie), la birourile de control al pașapoartelor. Sunt exceptați de la această regulă posesorii de pașapoarte diplomatice precum și titularii documentelor de calătorie  emise de ONU.

Atenție:

 • Şederea în Liban peste perioada permisă prin viză este considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă, reţinerea persoanei sau cu interdicţia de intrare în Liban.
 • Nu este permisă intrarea în Liban pentru cetăţenii români care deţin în paşaport o viză/ștampilă de intrare pe teritoriul Israelului.

Pentru prelungirea vizei până la 90 zile, este necesar ca cetăţenii români să se prezinte la sediul Direcţiei Generale a Securităţii, unde trebuie să motiveze necesitatea prelungirii vizei şi să plătească o taxă.

Persoanele de sex feminin care au lucrat anterior în Liban pot obţine viza turistică în urma unei cereri scrise către Ambasada Libanului la Bucureşti, urmând a se aştepta confirmarea oficială a aprobării acesteia de către autorităţile competente din Liban.

Pentru şederea de lungă durată, este nevoie să se obţină un permis de şedere din partea Direcţiei Generale a Securităţii. Acestea conferă drept de şedere pe o durata între 1 și 3 ani.

În cazul acordării dreptului de rezidenţă în acest stat, autorităţile libaneze solicită ca documentele de călătorie să aibă o valabilitate de cel puţin şase luni la data solicitării.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează în Liban în scop turistic, de afaceri, pentru vizită sau au contracte de muncă, să se adreseze misiunii diplomatice a României și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

 

Ameninţări teroriste

Riscul unor atentate teroriste sau al altor incidente de securitate (confruntări armate între grupări rivale sau alte manifestări violente) este destul de ridicat. Evoluţiile din ultimii ani au arătat că situaţia de securitate se poate deteriora rapid.

Recomandăm evitarea deplasărilor în următoarele zone:

 • în suburbia din sudul capitalei Beirut;
 • în sudul Libanului şi în zonele din apropierea liniei de demarcaţie cu Israelul;
 • în zonele frontaliere ale Vaii Bekka;
 • în regiunea Tripoli, cu excepţia zonei centrale a oraşului Tripoli;
 • în apropierea şi în interiorul tuturor taberelor de refugiaţi palestinieni de pe teritoriului Libanului;
 • în districtul Akkar.

Avertizăm asupra riscului extrem de ridicat în cazul deplasărilor în regiunile afectate de prezenţa muniţiilor neexplodate, în special în sudul Libanului.

Cetăţenilor români care se află în Liban le recomandăm să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările autorităţilor libaneze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Atenţie! Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi vigilenţă pe timpul călătoriilor în Liban, date fiind potenţialele surse de risc şi insecuritate existente pe plan intern şi regional.

 

Siguranţă şi criminalitate

Evitați participarea la diverse demonstrații sau adunări și păstrați vigilența în timpul deplasărilor având în vedere potențialele riscuri generate de posibilitatea degenerării rapide a situației de securitate în anumite zone. În astfel de situații, drumurile pot fi blocate.

Monitorizați cu atenție, anterior deplasării în Liban, mass-media locale/internaționale și sfaturile de călătorie de pe website-ul MAE pentru a vă informa cu privire la eventualele schimbări ale situației de securitate în zonă:

TV

LBCI

New TV

NBN

Future News

OTV

Radio

Radio One 105.5 FM

Voice of Lebanon 93.3 FM

Radio Orient 88.3- 88.6 FM

Sawt El Ghad 97.1- 96.7 FM

BBC Arabic 93.1 FM

Pagini web:

www.naharnet.com (engleză)

www.nowlebanon.com (engleză)

www.dailystar.com.lb (engleză)

www.bbc.co.uk (engleză)

www.bbc.co.uk/arabic (arabă)

www.elnashra.com (arabă)

www.tayyar.org (arabă)

Evitați efectuarea de fotografii în apropierea obiectivelor militare și religioase, cu precădere în suburbiile de sud ale Beirutului sau în zona de sud a Libanului.

Au fost semnalate furturi ale autoturismelor de lux, sub ameninţarea cu arma (în special în zona Văii Bekaa).

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zonele aglomerate (parcări, centre comerciale sau benzinării).

Celebrarea unor evenimente sau răspunsul la unele mesaje ale liderilor politici prin focuri de armă automată în aer sunt obiceiuri comune în Liban. Dacă vă aflați întâmplător în mijlocul unor asemenea evenimente, adăpostiți-vă într-o clădire și nu staționați în dreptul ferestrelor.


Recomandări generale:

Evitaţi zonele în care nu sunt prezente forţele de ordine şi, în general, locurile aglomerate.

Documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii şi cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. Este recomandat să se circule în autoturisme cu uşile blocate.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.

Respectaţi obiceiurile şi tradiţiile locale şi manifestaţi înţelegere şi acceptare faţă de acestea.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, este necesară depunerea unei plângeri la cea mai apropiată secţie de poliţie.

În situația în care călătoriți în Liban în perioada sărbătorilor religioase, respectați în public cutumele și obiceiurile locale (ex. Ramadan).

Numere de urgenţă:

 • 112
 • 70.242.200
 • 70.242.100

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor libaneze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă locale:

 • Poliţia: 112
 • Pompieri:175 sau 01445000

În ultima perioadă se constată un număr tot mai mare de cazuri în care turiştii străini sunt jefuiţi sub ameninţarea cu arma în timpul deplasărilor cu taxiul. În cazul în care doriţi să călătoriţi cu taxiul, vă recomandăm să folosiţi numai firmele autorizate în domeniu și numai în baza unei comenzi telefonice efectuate anterior.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea biroului local de poliţie, iar ulterior şi a Ambasadei României.

În caz de urgenţe, vă recomandăm următoarele numere utile:

 • Forţele de Securitate Internă (poliţie): 112 sau 00961 1 425 250, 00961 1 422 000;
 • Direcţia Generală de Securitate Generală (poliţie de frontieră şi poliţie vamală): +961 1 425 610;
 • Crucea Roşie (asigură transport sanitar de urgenţă): 140 (din rețeaua din Liban) sau 00961 5 924 017/18/20 pe rețelele internaționale;
 • Spitale:
  • Hôtel Dieu de France, Beyrouth-Achrafieh: +961.1 615 300
  • Saint Georges, Beyrouth-Achrafieh: 00961 1 441 000
  • Sacré Coeur, Baabda: +961.5 457 112
  • Université américaine, Beyrouth-Hamra: +961.1 350 000
  • Rizk, Beyrouth-Achrafieh: 00961 1 200 800
  • Trad, Beyrouth-Clemenceau: +961.1 366 130 / +961.1 341 740
  • Clemenceau medical center, Beyrouth-Clemenceau: +961.1 372 888
  • ​Al Hayat, Chyah-Hazmieh, Beyrouth: +961-1/546200 – 03/934567;
   e-Mail: [email protected]http://www.alhayat-hospital.com/.

Turiștii care doresc să sesizeze autoritățile locale cu privire la o plângere adresată împotriva unor furnizori de servicii locali (companii de taxi, firme de închiriere auto, hoteluri, restaurante, etc.) pot apela numărul de urgență 1735 al Call Center-ului activat în luna mai 2019 de către Ministerul Afacerilor Interne și Municipalităților libanez.

 

Sistemul medical

Încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Ambasada poate furniza cetăţenilor români datele de contact ale unor unităţi medicale dotate la standarde internaţionale.

Costurile unei eventuale spitalizări sunt însă destul de ridicate, peste nivelul celor practicate în zona UE.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Condiţii privind traficul auto

Începând cu anul 2015, în Liban a intrat în vigoare un nou cod rutier, care include o serie de prevederi cu caracter de noutate, respectiv modificarea cuantumului amenzilor şi introducerea unor abateri pentru care se aplică amenda (spre exemplu, neutilizarea centurii de siguranţă, traversarea pietonilor prin loc nepermis, utilizarea telefonului în timpul condusului, fără folosirea unor dispositive hands-free, depăşirea alcoolemiei de la 1 la mie de către conducătorii auto etc.).

Din momentul intrării în vigoare a noii legi, s-a constatat o creştere a efectivelor de poliţie pe arterele de circulaţie din Beirut şi în împrejurimi. Sunt realizate verificări ale autoturismelor angajate în trafic şi se acordă amenzi pentru nerespectarea limitei de viteză, consumul de alcool şi nepurtarea centurii de siguranţă.

De asemenea, potrivit noului act normativ, toate amenzile de circulaţie vor fi introduse într-un sistem informatic, care va fi accesat la ieşirea cetăţenilor din Liban.

Atenţie! În cazul în care există amenzi neplătite, persoanei în cauză nu i se va permite ieşirea din ţară fără achitarea acestora.

Având în vedere particularitățile traficului auto (specifice Orientului Mijlociu), evitați șicanările în trafic ori schimbul de replici în contradictoriu cu ceilalți conducători auto, care pot degenera în manifestări violente.

În timpul deplasării cu autoturismul, la trecerile prin dreptul punctelor de control militare amplasate pe arterele rutiere, este obligatoriu ca autoturismul să încetinească iar șoferul să lase geamul portierei sale jos, iar pe timp de noapte să aprindă și becul plafonierei.

Atenţie! Nu sunt acceptate autoturismele cu motoare diesel, acestea fiind oprite/returnate la frontieră/vamă.

Sistemul de circulaţie auto este de tip european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă.

Dacă doriţi să călătoriţi pe teritoriul libanez cu un vehicul înmatriculat în altă ţară decât Liban, potrivit reglementărilor locale, trebuie să faceţi dovada unei asigurări auto ce acoperă cazurile de accidente soldate cu vătămare corporală şi care să fie valabilă atât în Liban, cât şi în ţara de origine.
Asigurarea auto CASCO este necesară.
 

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este satisfăcătoare. Traficul auto nu respectă standardele europene iar rata accidentelor este ridicată. Conducătorii auto nu respectă întotdeauna culoarea indicată de semafor. În situația în care nu sunteți un conducător auto experimentat, este indicat să închiriați un autoturism cu serviciile unui șofer incluse. De asemenea, este indicat să evitați călătoriile pe timpul nopții în afara localităților.
 

 • Limitele de viteză admise
  • 60 km/h în localităţi
  • 100 km/h în afara localităţilor
    
 • Transportul public

Transportul public este slab dezvoltat.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc nu este recunoscut în Liban. Acesta se preschimbă cu unul local sau se utilizează permisul internațional auto eliberat de ACR (valabilitate un an).

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În cazul accidentelor de circulaţie, fiecare parte ia legătura imediat cu asigurătorul, care trimite un expert la faţa locului şi, în funcţie de constatările acestuia, se soluţionează incidentul.

Dacă în urma accidentului există persoane rănite, este necesar să contactaţi poliţia locală, după ce a fost acordat primul ajutor.

 

Regimul animalelor de companie

Este permisă intrarea animalelor de companie în Liban. Acestea trebuie să fie vaccinate la zi contra rabiei şi să posede documente de sănătate eliberate de un medic veterinar din România, traduse (în arabă, engleză sau franceză) şi legalizate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Liban

Zboruri ieftine spre Liban: AICI

Aeroporturi in Liban: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie