Conditii de calatorie - Sri Lanka

Sri Lanka

Ultima actualizare: 
6 aprilie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În scopul menținerii sub control a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS‑CoV‑2, autoritățile medicale actualizează în mod permanent măsurile de intrare Sri Lanka, atât pentru cetățenii străini, cât și pentru proprii cetățeni. Purtarea măștii faciale, inclusiv în spațiile deschise este în continuare obligatorie.

Măsuri la intrarea în țară:

Cetățenii străini care intră în Sri Lanka trebuie să obțină Autorizație Electronică pentru Călătorie (ETA – Electronic Travel Authorisation) utilizând protocolul stipulat pe site‑ul
https://www.eta.gov.lk 

 •  Persoanele care sunt complet vaccinate trebuie să prezinte un document oficial sau un card în limba engleză din care să rezulte acest lucru. Persoanelor complet vaccinate nu li se mai solicită test PCR sau test rapid antigen la intrarea în Sri Lanka. La sosirea în aeroport, fiecare persoană va completa un formular privind starea de sănătate (Health Declaration Form).
 • Persoanele  de peste 12 ani nevaccinate trebuie să prezinte la intrarea în Sri Lanka un rezultat negativ la testul PCR, efectuat cu maxim 72 ore înainte de îmbarcare.
 • Persoanele care au trecut prin boala COVID-19, cu infecția detectată  în intervalul 7 zile și 6 luni înainte de îmbarcare, care au fost vaccinate cu 1 sau 2 doze de vaccin, sunt scutite de prezentarea rezultatului negativ la testul PCR, însă trebuie să prezinte documente doveditoare în acest sens.

Febra Dengue

 • Sri Lanka s-a confruntat și în primele luni ale acestui an cu epidemie de febră Dengue, care a provocat un important număr de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo) surveniteîn mare parte din cauza  igienei precare și a aplicării inadecvate a tratamentelor. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor țânțarului Dengue, după cum urmează:
 • În scopul reducerii riscului de contactare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor români care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate.

Recomandări referitoare la siguranța persoanelor

 • În această perioadă de instabilitate politică generată de criza economică severă prin care trece țara, trebuie să se manifeste atenţie sporită şi să se evite adunările publice, demonstrațiile de protest și să nu se facă fotografii în apropierea sediillor de poliţie, unităților militare, clădirilor guvernamentale şi ale partidelor politice, sau fotografierea cu spatele la statuile lui Buddha.
 • Este strict interzis să se scoată din Sri Lanka plante cu rădăcini, insecte, păsări, șerpi, animale și pești ornamentali vii, ținând seama că reglementările locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.
 • Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepseşte cu moartea.

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Atenţie! În contextul extinderii epidemiei COVID-19, Guvernul Sri Lankăi a decis suspendarea temporară a obținerii vizei de intrare (on arrival) la sosirea în aeroporturile și porturilor țării, începând cu data de 12 martie 2020.

Posesorii de pașapoarte diplomatice sunt scutiți de vize de intrare pentru o perioadă de ședere de maxim 90 zile.

Pentru informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Sri Lanka, vă rugăm să consultaţi informaţiile oficiale prezentate de autorităţile srilankeze:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Colombo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra în Sri Lanka, iar pașaportul trebuie să fie valabil cel puțin 6 luni la data intrării în această țară.

Din punctul de vedere al autorităților srilankeze, pașapoartele românești temporare au același regim ca și celelalte tipuri de paşaport.

Vizele de intrare în Sri Lanka se pot obține de la misiunile diplomatice ale statului Sri Lanka din străinătate, la sosire în porturile și aeroporturile internaționale ale țării, precum și on-line.

Atenţie! Viza de tranzit sau viza turistică de scurtă şedere se poate obţine on-line, accesând site-ul www.eta.gov.lk şi completând formularul tip cu câteva zile înainte. Taxa de viză se achită folosind mijloace electronice de plată. Viza turistică (cu 1 sau multiple intrări) este valabilă pentru o perioadă de maxim 30 de zile, cu posibilitatea de a fi prelungită la Departamentul pentru Imigrări din Colombo.

Febra Dengue

Sri Lanka s-a confruntat și în primele luni ale acestui an cu epidemia de febră Dengue, care a provocat un număr mare de decese, în special în Provincia de Vest (Colombo), cauzate în mare parte de igiena precară și de aplicarea unui tratament inadecvat. Unitatea Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății din Sri Lanka a emis un set de recomandări în cazul înțepăturilor țânțarului Dengue.

Recomandări ale Unității Epidemiologică din cadrul Ministerului Sănătății srilankez:

 • În scopul reducerii riscului de contractare a febrei Dengue, se recomandă turiștilor români care se deplasează pe cont propriu în Sri Lanka, să se cazeze la unitățile hoteliere recomandate de autorități pentru turiștii străini. De regulă, hotelurile recomandate pentru turiștii străini sunt dotate cu cabinete medicale și personal medical specializat;
 • În cazul înțepăturilor de țânțari însoțite de febră pacientul trebuie să se prezinte urgent la medic. Prezentarea rapidă la medic duce la reducerea riscului de complicare a stării de sănătate;
 • Pentru calmarea durerilor cauzate de febra Dengue se recomandă să fie folosit numai paracetamolul, fiind interzis să se facă tratament cu aspirină, bruffen și alte medicamente, care nu sunt recomandate de medic.

Cetățenii străini pot să călătorească liber în Provincia din Nord, fără a mai fi necesară aprobare de la Ministerul Apărării srilankez pentru deplasarea în această zonă.


​Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile ţării, dar se recomandă să apeleze la serviciile firmelor de turism locale când se efectuează deplasări în Provinciile din Nord şi din Est, acestea cunoscând foarte bine regimul din aceste regiuni .

Ministerul Afacerilor Externe avertizează cetăţenii români să evite pe cât posibil călătoriile în Provinciile din Nord şi din Est, zone în care existâ încă, în unele localități, mine de teren neexplodate.Din acest motiv se recomandă turiștilor români  să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). 

În capitala țării, Colombo, trebuie să se manifeste atenţie sporită șisă se evite adunările publice și să nu se facă fotografii în apropierea sediillor de poliţie, unitățillor militare, clădirilor guvernamentale şi ale partidelor politice, sau așezați cu spatele la statuile ce îl reprezintă pe Budha.

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Este strict interzisă părăsirea teritoriului srilankez cu plante cu rădăcini, insecte, păsări, şerpi, animale și pești ornamentali vii, ținând seama că reglementările locale din acest domeniu sunt deosebit de drastice.
 • Se recomandă ca, pe cât este posibil, femeile să nu se deplaseze neînsoţite în Sri Lanka în scop turistic. În ultima perioadă s-a înregistrat un număr îngrijorător de mare de agresiuni sexuale care au avut loc asupra unor persoane de sex feminin, din state occidentale, aflate în Sri Lanka în scop turistic.

Se recomandă, în general, tuturor cetăţenilor români care călătoresc în Sri Lanka, să respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifeste înţelegere faţă de simbolurile religioase budiste. Au fost cazuri de turiști străini arestați pentru faptul că au efectuat fotografii în care erau poziționați cu spatele la statuia ce îl reprezintă pe  Buddha.

Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului. Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de autoritățile locale.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei. În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi anunţarea Ambasadei României la Colombo.

Atenţie! Traficul, posesia sau consumul de droguri se pedepsesc cu moartea.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor locale, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Urgenţă Poliţie: 011-243 3333; 119.
 • Sediul central poliţie: 011-242 1111.
 • Poliţie turişti: 011-2433342.
 • Ambulanţă: 011-422 2222.
 • Serviciul accidente: 011- 269 1111.

Se recomandă, de asemenea, contactarea Ambasadei României la Colombo, care poate acorda asistenţa consulară necesară, în condițiile prevăzute de legile din Sri Lanka.

 

Sistemul medical

Pentru cetăţenii români care se află temporar în Sri Lanka, în scop turistic, se recomandă încheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durată a şederii.

Majoritatea unităţilor medicale din Colombo acceptă asigurările medicale de călătorie încheiate în alte ţări. Există, de asemenea, posibilitatea încheierii unei asigurări medicale pe teritoriul Sri Lanka, care acoperă atât cheltuielile de spitalizare, cât şi medicaţia necesară.

Nu sunt obligatorii vaccinări speciale.​

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului (sistemul britanic). Nu se recomandă cetățenilor români să conducă autoturisme în Sri Lanka. În unele cazuri accidentele minore în trafic au degenerat în tragedii soldate cu altercații, care au adus la răniri grave sau chiar la decese, având în vedere că unii șoferi sri lankezi posedă în autovehicule bâte de cricket,arme albe sau arme de foc. În caz de accident, în cele mai multe cazuri, indiferent de împrejurările producerii acestuia, cetățeanul străin este de regulă declarat vinovat. În plus, nu toţi polițiștii Serviciului de circulație rutieră sunt vorbitori de limba engleză. Formularele de constatare a accidentului sunt redactate în limba sinhaleză şi tamilă.
 

 • Starea drumurilor

Starea drumurilor este în general satisfăcătoare.
 

 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

Limitele de viteză sunt:

 • 50km/h în localităţi;
 • 110 km/oră pe autostrăzi;
 • 72 km/h pe drumuri naționale în afara localităţii.
   
 • Permisul de conducere

Pe baza permisului de conducere emis de autoritățile străine (române), Departamentul pentru Permise de Conducere Auto din cadrul Poliției Colombo eliberează un permis de conducere provizoriu, document care permite cetățenilor străini (inclusiv români) să conducă autovehicule în Sri Lanka. Conducerea autovehiculului tip tuc-tuc necesită permis temporar sri lankez de conducere auto.


Utilizarea cărţilor de credit

Majoritatea cărţilor de credit internaţionale sunt acceptate pe scară largă în Sri Lanka, în magazine, restaurante, hoteluri etc.

 

Reglementări vamale

Obiectele permise fără plata taxelor vamale sunt următoarele:

 • 200 ţigări sau 250g de tutun (împreună mai puţin de 250g);
 • 2 sticle vin;
 • 1.5l băuturi spirtoase;
 • cadouri în o valoare de până la 250 USD.

Sumele în valută, care depăşesc 10.000 USD sau echivalent, trebuie declarate la intrarea în ţară, în caz contrar valuta se confiscă, iar persoana în cauză este reținută.

 

Regimul animalelor de companie

Importul / intrarea animalelor de companie în Sri Lanka este permis numai în baza unui permis eliberat de “Department of Animal Production and Health” (DG/AP&H), în baza certificatelor internaţionale corespunzătoare.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Sri Lanka

Zboruri ieftine spre Sri Lanka: AICI

Aeroporturi in Sri Lanka: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…