Conditii de calatorie - Lesotho

Lesotho

Ultima actualizare: 
22 martie 2022

 

Atenţionare COVID19

 

STARE DE URGENȚĂ: DA – COD ALBASTRU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

 • Cetăţenii străini trebuie să prezinte la intrare un test PCR negativ pentru COVID-19, valabil 72 de ore înaintea sosirii.
 • Pasagerii depistaţi cu simptome la sosire sau cu un rezultat pozitiv al testului PCR vor fi carantinaţi pe cheltuială proprie.
 • Punctele de frontieră terestră sunt deschise cu următorul program: Maseru Bridge, 6 am-10 pm, Van Rooyen’s Gate, 6 am – 8 pm, Qacha Bridge, 6 am – 4 pm, Caledonspoort, 6 am – 10 pm, Sani Top, 6 am – 6 pm, Maputsoe Bridge, 6 am – 10 pm. Informaţii actualizate pot fi obţinute la numerele +266-5221-5555 sau +266-2223-5555.

 

TRANZITUL

 • Călătorii trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA

 • Evitați călătoriile în Lesotho pe fondul apariției noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2, care prezintă un risc ridicat de contagiune.
 • Ca urmare a situaţiei epidemiologice, au fost anulate mai multe zboruri cu plecare din Africa de Sud. Având în vedere că vizitarea Lesotho se face prin tranzitarea Africii de Sud, consultați paginile de internet ale companiilor aeriene pentru informații actualizate referitore la restricțiile de călătorie.
 • Pentru informații suplimentare cetățenii români sunt rugați să contacteze Ambasada României la Pretoria.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN

 • Sunt interzise deplasările în intervalul orar 22:00-4:00 (curfew), cu excepţia celor esenţiale.
 • Se menţin restricţiile privind adunările publice.
 • Spaţiile comerciale şi restaurantele sunt deschise între orele 8:00-20:00.
 • Vânzarea băuturilor alcoolice în magazinele specializate este permisă de luni până joi, între orele 8:00-18:00.
   


​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Regatului Lesotho.

Guvernul Regatului Lesotho a simplificat procedura de obținere a vizelor în scop turistic și de afaceri și a lansat portalul electronic de tip e-Visa destinat solicitării acestora online, fără ca solicitanții de vize să se mai deplaseze la sediul misiunilor diplomatice ale Regatului în străinătate.

Timpul estimat de procesare a solicitărilor de viză online este de 72 ore, vizele astfel acordate urmând a fi printate de titulari și prezentate la punctele de intrare în Regatul Lesotho, pentru autentificare.

Mai multe informaţii asupra modalităţilor de obţinere a vizei se pot obţine online prin portalul http://evisalesotho.com, precum și la ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, dar şi de la ambasada Lesotho la Roma:

Via Serchio, 8 - 00198 Roma

Telefon: 068542419; 068542496

Fax. 068542527

E-mail: [email protected]


Asistenţă consulară

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Regatului Lesotho.

În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Regatului Lesotho sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ambasada României în Republica Africa de Sud

Adresa: 877, Justice Mohamed Street (former 117 Charles Street),

Brooklyn 0181, P.O. Box 11295, Hatfield 0028

Telefon: +27 12 4606941

Telefon urgenţă: +27 828191765

Fax: +27 12 4606947

Email: [email protected]

Email Consular Section: [email protected]

Web: http://pretoria.mae.ro/


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, identificat ca fiind specific unor regiuni, prin urmare nici Lesotho nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Regatul Lesotho nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.


Siguranţă şi criminalitate

Nivelul criminalităţii în Regatul Lesotho este relativ scăzut.

Recomandări generale:

Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.

Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).

Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.

Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.

Deși după lovitura de stat, care a avut loc la 30 august 2014  împotriva Guvernului din Lesotho, s-au organizat alegeri în 28 februarie 2015 situaţia din Maseru a rămas instabilă.

Cetăţenii români, care sunt nevoiţi să călătorească în Lesotho, sunt sfătuiţi să repecte următoarele recomandări: să manifeste prudenţă maximă în locurile aglomerate; în centrul capitalei acestui stat s-au înregistrat frecvent cazuri de tâlhării, ţinta aleasă fiind în special cetăţenii străini;

 • să evite, pe cât posibil, sediile înscripţionate cu însemne militare;
 • să evite locurile în care se află adunări mari de persoane care se pot constitui în manifestaţii de stradă;
 • să manifeste o grijă sporită în cazul în care se deplasează după lăsarea întunericului pe stradă;

De reţinut că singura misiune diplomatică a statelor membre UE în Maseru este Delegaţia Uniunii Europene, care are următoarele coordonate:

Adresa: PO Box 518, Maseru 100, 167 Constitution Road, Maseru West, Maseru 100

Telefon: (+266) 222 722 00

Fax: (+266) 222 722 55

E-mail: [email protected]

Program: Luni-Joi: 07.30 – 16.30; Vineri: 08.30 – 13.00


Sistemul medical

Facilităţile medicale în Lesotho sunt limitate. Principalul spital pentru urgenţe este în Bloemfontein (Africa de Sud). Aproximativ 23,6% din populaţie este afectată de SIDA.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro și http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html.

Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative aveţi acces la serviciile de urgenţă, atât din sistemul public de sănătate, cât şi în cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.


Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte. Drumurile din zona rurală sunt, în general, nemarcate şi nu sunt bine întreţinute.

 • Transportul public

În general este recomandabil să se evite utilizarea mijloacelor de transport public (autobuze şi taxiuri), vehiculele prezentând deficienţe de întreţinere şi fiind supraaglomerate.


Regimul medicamentelor

În cazul în care este necesar să luaţi cu dvs. anumite cantităţi de medicamente vă rugăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Lesotho pentru informarea asupra tipurilor şi cantităţilor de medicamente permise la intrarea pe teritoriul acestei ţări.


Reglementări vamale

Pentru informaţii privind reglementările vamale din Lesotho, vă rugăm să contactaţi autorităţile locale.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Lesotho

Zboruri ieftine spre Lesotho: AICI

Aeroporturi in Lesotho: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…