Conditii de calatorie - Letonia

Letonia

Ultima actualizare: 
21 iunie 2022


Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂNU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 1 aprilie 2022, nu există restricții cu privire la intrarea în Letonia. Persoanele care călătoresc în Letonia indiferent de țara de origine nu vor mai avea nevoie de un certificat care să confirme că au fost vaccinate, trecute prin boală sau că au obținut un rezultat negativ la testul PCR. 

Detalii suplimentare pot fi consultate în limba engleză pe https://www.mfa.gov.lv/en/information-travellers-latvia-provisions-preventing-spread-covid-19 sau în limba letonă pe https://www.mfa.gov.lv/lv/informacija-par-dosanos-uz-arvalstim-un-iecelosanu-latvija-covid-19-ierobezojumu-laika.

 

MĂSURI ÎN VIGOARE PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 1 aprilie 2022, autoritățile letone au decis să renunțe la majoritatea restricțiilor legate de combaterea pandemiei.

Furnizorii de servicii și organizatorii de evenimente vor avea dreptul să stabilească cerințe specifice de siguranță epidemiologică pentru locul unde sunt furnizate serviciile sau în care se organizează un eveniment, cum ar fi folosirea măștilor și distanța minimă între clienți.

Folosirea măștilor de protecție va fi obligatorie în instituțiile de sănătate și centrele sociale.

Studenții și profesorii nu vor mai fi obligați să poarte măști de protecție în instituțiile de învățământ. Cu toate acestea, în evaluarea situației epidemiologice, instituțiile de învățământ vor putea să decidă cu privire la utilizarea măștilor în spațiile comune. De asemenea, studenții și personalul instituțiilor de învățământ nu vor mai fi obligați să intre în carantină în caz de contact. În schimb, studenții și membrii personalului instituției de învățământ vor fi testați după contact cu o persoană infectată. Testele periodice vor fi întrerupte. 

Cerința certificatelor COVID-19 este încă în vigoare la unele locuri de muncă, precum în educație, asistență socială, asistență medicală și penitenciare.[1] În același timp, orice angajator are dreptul de a solicita certificatul COVID-19 dacă la locul de muncă există un risc mare de infecție.

Angajații din sectoarele critice, care au intrat în contact cu o persoană confirmată pozitiv cu COVID-19 vor putea să se testeze în loc de a intra în autoizolare. Persoanele în cauză trebuie să efectueze un test PCR sau antigen într-un laborator sau instituție medicală și să aștepte rezultatul negativ înainte de a se întoarce la lucru. Dacă testul este negativ, persoana va avea voie să lucreze, dar, după trei până la cinci zile, va trebui să facă un nou test. De asemenea, persoana în cauză trebuie să poarte mască FFP2 timp de zece zile de la contact și să evite locurile publice și utilizarea transportului public.

În cazul în care o persoană este infectată, îi va fi permisă ieșirea din autoizolare în a șaptea zi de la testul pozitiv, dacă în ultimele 24 de ore nu a manifestat simptome acute – febră, dureri, tuse. Totuși, persoana în cauză va trebui să poarte mască FFP2 și să evite locurile publice.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMANIA:

În cazul deplasărilor spre România se recomandă verificarea condițiilor de călătorie din toate statele de tranzit (https://reopen.europa.eu/en și http://www.mae.ro/node/51880) cu accent pe ruta utilizată frecvent pentru deplasarea pe cale rutieră către România, respectiv: Letonia - Lituania – Polonia – Slovacia – Ungaria – Romania. Recomandarea este valabilă și în cazul deplasărilor pe cale aeriană (verificarea condițiilor de călătorie ale statului de tranzit/escală).

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență la numărul de telefon: +370.685.73.238.

 


[1] Începând cu data de 1 martie 2022, certificatele COVID-19 sunt valabile după cum urmează:

- 9 luni pentru vaccinurile administrate în două doze (Astra Zeneca, Pfizer-BioNtech sau Moderna);

- 5 luni pentru vaccinul Johnson&Johnson;

- 9 luni pentru persoanele care au trecut prin boală și ulterior au efectuat o doză din vaccinurile Astra Zeneca, Pfizer-BioNtech, Moderna sau Johnson&Johnson;

- 6 luni pentru persoanele care au efectuat o doză de vaccin Astra Zeneca, Pfizer-BioNtech, Moderna sau Johnson&Johnson, fiind ulterior diagnosticate cu COVID-19;

- nelimitat pentru persoanele care au primit doza suplimentară de vaccin (a treia pentru Astra Zeneca, Pfizer-BioNtech ori Moderna sau a doua pentru Johnson&Johnson), pentru minori (întrucât aceștia nu pot primi încă doza suplimentară) sau pentru persoanele care au trecut prin boală și au fost vaccinate ulterior cu schema completă.
 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Letonia.

Intrarea în Letonia este permisă  cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la ambasadele sau consulatele Letoniei din străinătate. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională letonă vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile letone:

În Letonia, autoritatea competentă în domeniul regimului străinilor este Oficiul pentru Cetăţenie şi Migraţie din cadrul Ministerului de Interne (Ciekurkalna 1, k-3, LV-1026, Riga. Phone +371 8300, e-mail: [email protected]).

Problematica privind cetățenii Uniunii Europene care trăiesc și lucrează în Republica Letonia este reglementată de legislația privind cetățenia Uniunii Europene.

Un cetățean al unuia din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană (denumit în continuare cetățean al Uniunii Europene) poate intra și rămâne în Republica Letonia o perioadă de până la 3 luni dintr-un termen de șase luni începând cu data sosirii.

Cetățenii Uniunii Europene care doresc să stea mai mult de trei luni sau care se află deja în Republica Letonia pentru mai mult de trei luni trebuie să se înregistreze la Departamentul de Migrație din Ministerul de Interne (Letonia), la  http://www.pmlp.gov.lv/en/home/services/residence-permits/applications.html.

În Republica Letonia permisele de ședere temporară se eliberează pentru perioade de până la cinci ani.

Documentele necesare pe care cetățeanul român trebuie să le aibă asupra sa înainte de a pleca în Letonia:

 • paşaport sau document de identitate valabil în UE/SEE :
 • card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România;
 • documente personale (permisul de conducere, certificatul de naştere și/sau de căsătorie, diplomele de absolvire, certificate, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă traduse în limba lituaniană/letonă și apostilate cu Apostila de la Haga, etc.).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Lituania, acreditată şi în Letonia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Letonia?

Accesul cetăţenilor români pe piaţa muncii din Letonia este liber, putându-se angaja la fel ca cetățenii acestei țări, fără o autorizație specială.

Cetățenii români, care doresc să caute un loc de muncă în Letonia, ar trebui să identifice un angajator dispus să-i angajeze înainte de a intra pe teritoriul acestor state.

Acest lucru se poate realiza contactând direct companiile sau societăţile care scot la concurs posturi pe propriile site-uri sau în anunţurile publicate în ziare sau autoritățile competente cu plasarea forței de muncă din Letonia, respectiv  Agenția Națională a Ocupării (http://cvvp.nva.gov.lv/) sau direct pe site-ul EURES (https://ec.europa.eu/eures/public/homepage).Cum este realizată încadrarea – contractul de muncă?

Angajarea în Letonia se face pe baza unui contract de muncă, dar poate fi, de asemenea, încheiată și în baza unui contract de servicii sau a altor acorduri similare.

Comparativ cu alte tipuri de acorduri, un contract de muncă garantează angajatului drepturi mai mari și o mai bună protecție socială.

Mai multe informații privind condițiile specifice din Letonia sunt disponibile pe pagina web a Oficiului pentru Cetăţenie şi Migraţie,  http://www.pmlp.gov.lv/en/home/about-ocma/.
 


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Letonia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Letonia nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile letone şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).Siguranţă şi criminalitate

Tipuri de infracţiuni frecvente: furturi din buzunare, poşete, furturi de automobile, jefuiri, înşelăciuni, trafic de valută.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

Recomandări generale:

 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, lăsaţi documentele personale la hotel şi păstraţi numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Mergeţi în grup, iar opririle de scurtă şedere, pentru odihnă, este indicat sa le efectuati în preajma unităţilor de servicii (staţii de benzină, motel, bar, restaurant).
 • Deplasaţi-vă cu autoturismul numai pe timp de zi.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cel mai apropiat oficiu consular român. (Vezi rubrica de mai jos – Asistenţă consulară).

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor letone, trebuie apelat 112 – Serviciul de urgenţă (Ambulanţă, Poliţie, Pompieri).

Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
 


Sistemul medical

Asigurarea medicală este obligatorie în Letonia.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie.

Dacă vă îmbolnăviţi sau aveţi un accident pe durata unei şederi temporare într-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurări sociale de sănătate vă va da acces la îngrijirile medicale necesare.

Acest Card vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene.

Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html.

Este bine ca asigurarea medicală suplimentară să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări, facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

Atenţie! În sezonul cald, persoanele care intenţionează să facă drumeţii prin păduri sau zone cu lacuri trebuie să consulte un medic, înainte de efectuarea acestor deplasări, pentru a stabili dacă este necesar să se vaccineze împotriva TBE (Tick-Borne-Encephlitis).

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Letonia se circulă pe partea dreaptă a drumului.
 Alcoolemia admisă este de 0,05 %.

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii rutiere este destul de bună.
 

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.
 

 • Limitele de vitezã admise
  • 50 km/h în oraş
  • 90 Km/h pe autostradă pe timp de iarnă
    
 • Parcarea

Parcarea se poate face numai în spaţii special amenajate şi păzite.

Parcarea în aceste locuri se face cu plată.
 

 • Centura de siguranţă

Folosirea centurii de siguranţă este obligatorie.
 

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului:

Pe teritoriul Letoniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar.

Acestea constituie infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi administrative ce poate fi contestată la tribunalul teritorial.
 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut pe teritoriul Letoniei.
 

 • Informaţii pentru cazuri de accidente de circulaţie

Indiferent de gravitatea accidentului rutier, persoana implicată trebuie să acorde primul ajutor victimei şi să anunţe cel mai apropiat post de poliţie. Locul accidentului nu poate fi părăsit decât cu încuviinţarea agentului de poliţie.
 


Utilizarea cărţilor de credit

Sunt acceptate cărţile de credit în majoritatea magazinelor.Reglementări vamale

Regulamentul vamal conţine reglementări similare cu ale celorlalte ţări membre ale Uniunii Europene. Este permisă introducerea, fără plata taxelor vamale, a bunurilor de folosinţă personală, constatate de către funcţionarul vamal că nu sunt destinate unor scopuri comerciale.

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: ţigări – 200 bucăţi, 1 litru băuturi alcoolice, 50 ml parfum sau 250 ml apă de toaletă.

Pentru informaţii suplimentare, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale aflate pe pagina web a autorităţii vamale letone(http://www.fm.gov.lv/en/s/taxes/customs_duty/).Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale.

Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.Asistenţă consulară

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică şi niciun oficiu consular de carieră ale României în Letonia. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Letonia.

Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României la Riga – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Letonia

Zboruri ieftine spre Letonia: AICI

Aeroporturi in Letonia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…