Conditii de calatorie - Muntenegru

Muntenegru

Ultima actualizare: 
8 iunie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În contextul îmbunătățirii situației epidemiologice privind răspândirea variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2, la 8 aprilie 2022, Guvernul Muntenegrului a anunțat relaxarea restricțiilor în vigoare, după cum urmează:

 • a fost eliminată obligația prezentării certificatelor europene/naționale COVID, a testelor PCR și a testelor rapide, la intrarea în Muntenegru, călătorii fiind obligați să respecte celelalte măsuri epidemiologice de bază;
 • prezentarea adeverinței naționale de vaccinare COVID/a certificatului european COVID nu mai este necesară pentru vizitarea instituțiilor culturale, facilităților de catering, facilităților care organizează jocuri de noroc, facilităților sportive și în aer liber și respectiv, a centrelor de fitness și sălilor de sport, precum și a sălilor de joacă pentru copii și pentru participarea la adunări în locuri publice închise (evenimente publice, întruniri politice și private, sărbători, petreceri, nunți, precum și alte evenimente);
 • vizitele persoanelor nevaccinate la pacientii internați în spitale sunt în continuare interzise. Excepție fac vizitele la pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, fiind admise doar o dată pe săptămână în baza un test PCR negativ, care să nu fie mai vechi de 72 de ore.
 • se elimină purtarea măștilor în spații închise și deschise, cu anumite excepții:
 • purtarea măștii este obligatorie numai în instituțiile sanitare, în locurile de cazare colective și în transportul public;
 • se recomandă în continuare purtarea măștii în celelalte unități comerciale și instituții publice;
 • măștile nu mai sunt obligatorii în instituțiile de învățământ, dar este recomandat, în special, să fie purtate de către persoanele care aparțin grupelor de risc ale populației, mai ales în interior;
 • a fost eliminată resticția privind numărul persoanelor prezente la adunările publice.
 • Toate celelalte măsuri sanitare rămân în vigoare.

Punctele de frontieră deschise:

Toate punctele de frontieră la intrarea în Muntenegru sunt deschise, cu excepția următoarelor puncte de frontieră rutiere:

 • Šćepan Polje (cu Bosnia - Herțegovina) - Intrarea pasagerilor nu este permisă în Muntenegru pe drumul rutier Plužine - Foča.
 • Vraćenović (cu Bosnia - Herțegovina) pe ruta rutieră Nikšić - Bileća, care a fost închis începând cu luna februarie.
 • Pe la punctul Metaljka (Bosnia - Herțegovina) pe ruta Pljevlja – Čajniče este permisă trecerea frontierei doar în intervalul orar 07:00-19:00.
 • Pe la punctul de frontieră Vuča (cu R. Serbia) Rožaje – Tutin, pe durata efectuării lucărilor de extindere/renovare, este permisă trecerea frontierei în următoarele intervale orare: 08:00-11:00, 12:00-14:00, 16:30-18:00, 21:00-00:00.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Restricțiile de circulație între localități în Muntenegru au fost eliminate, dar pot fi introduse punctual, în cazul creșterii numărului persoanelor infectate din anumite localități.

Măsuri cu privire la suspendarea călătoriilor în regiunile afectate: nu este cazul

Transportul intern (rutier, feroviar și maritim) în Muntenegru se efectuează cu asumarea obligației transportatorului de a asigura respectarea tuturor măsurilor de prevenție stabilite de ISPM. De asemenea, transportul public, rutier (interurban, suburban, urban) se efectuează cu implementarea măsurilor de prevenție: obligativitatea purtării măștilor de protecție, dezinfectarea mâinilor, pasagerilor nu le este permis să călătorească în picioare.

Personalul angajat și călătorii din mijloacele de transport (avion, autobuz, microbuz, taxi) sunt obligați să poarte măști de protecție doar în spațiile închise.

Porturile muntenegrene sunt deschise și pentru vasele de croazieră străine. Începând cu luna octombrie 2021, circulația trenurilor de pasageri pe ruta Bar - Podgorica – Belgrad a fost suspendată pe timpul zilei.

MĂSURI SANITARE SPECIALE:

Certificatele digitale naționale și europene COVID-19 și măștile de protecție nu mai sunt obligatorii pentru participarea la slujbe religioase și la evenimente sportive organizate în aer liber.

Programul tuturor facilităților de catering și din hoteluri în perioada următoare se desfășoară în intervalul orar 7.00-01.00.

Companiile și antreprenorii care desfășoară activități de catering în spații dedicate deschise (restaurante, cafenele, restaurante din hotel etc.) pot organiza programe muzicale, atât live, cât și cu muzică difuzată, în timpul programului de lucru, fără a mai fi necesară prezentarea certificatelor COVID-19.

Sunt permise ceremoniile funerare în prezența a maximum 50 de persoane, cu respectarea măsurilor epidemiologice de bază.

Se permit vizitele la Administrația pentru Executarea Sancțiunilor Penale (închisori, penitenciare etc.), în baza unui test PCR nu mai vechi de 72 de ore sau fără prezentarea testului PCR, cu respectarea distanței fizice admise.

Începând cu luna decembrie 2021, autoritățile din statele membre UE și din Muntenegru recunosc pe baze de reciprocitate Certificatul Național Digital COVID-19, eliberat de către autoritățile mutenegrene (indiferent de tipul de vaccin) și, respectiv, certificatele digitale europene eliberate de către statele membre UE.

Certificatele naționale digitale COVID-19 eliberate sunt valabile șase luni de la data celei de-a doua doze sau de la ultima infectare cu SARS-CoV-2, cetățenii fiind încurajați să primească a treia doză de vaccin. După efectuarea celei de-a treia doză de vaccin sau booster, certificatul de vaccinare are o valabilitate nelimitată.

În eventualitatea în care persoanele care se află în Muntenegru sunt testate pozitiv pentru COVID-19, acestea vor fi obligate să nu părăsească unitatea de cazare în primele 5 zile, urmând a fi monitorizate de către personal specializat. Călătorii străini care, la intrarea în Muntenegru, prezintă simptome specifice COVID-19 vor fi obligați să efectueze un test PCR, iar în cazul în care rezultatul acestuia va fi pozitiv, autoritățile competente vor adopta măsura autoizolării (sau de a părăsi Muntenegru în cel mai scurt timp).

La plecarea din Muntenegru, turiștii străini pot efectua testul rapid PCR în punctele medicale special amenajate în principalele localități (cf.listei de mai jos)[1]. Programarea pentru testare se face de către unitățile de cazare sau personal de către turiști la adresa: [email protected] (se efectuează zilnic, inclusiv sâmbăta, între orele 8.00-13.00), iar rezultatele testului se eliberează până la finalul zilei sau în termen de 24 ore (în format tipărit sau electronic). În eventualitatea în care rezultatul testului PCR este pozitiv, datele turiștilor sunt introduse în baza națională de date, iar turistul este obligat să rămână în autoizolare/carantină timp de 14 zile (costurile fiind suportate individual de către turiști). Testul PCR poate fi repetat la scurt timp pentru eliminarea posibilității unei erori tehnice.

Pe platforma www.covidodgovor.me cetățenii muntenegreni și străini, cu domiciliul/reședința permanentă și temporară în Muntenegru, se pot înscrie pentru a se programa pentru vaccinarea împotriva COVID-19. Programarea pentru vaccinare se poate efectua și telefonic la numărul 1717 sau [email protected].

Noile măsuri sanitare și restricțiile de circulație complete pot fi consulate și pe pagina de internet a Guvernului: https://www.gov.me/en a Ministerului Sănătății din Muntenegru: https://mzd.gov.me/vijesti/237460/Vazece-mjere-i-poruka-gradankama-i-gradanima-za-predstojece-praznike.html sau a Institutului de Sănătate Publică: https://www.ijzcg.me/me/savjeti/covid-19.

Condițiile de călătorie și punctele medicale de control sunt disponibile la toate punctele de trecere a frontierei din Muntenegru și sunt publicate pe pagina de internet a Guvernului Muntenegrului: https://gov.me/cyr/dokumenta/f558e0aa-263e-45bd-a67a-7d51fc6ed44f.  

Telefonul de urgențe operaționalizat de Ministerul Sănătății din Muntenegru este: +382 68 815 759, iar al Poliției de Frontieră din Muntenegru: +382 20 224 491.

Alte numere de telefon de urgență în Muntenegru:

Poliția – 122, Pompieri – 123, Ambulanță – 124, Asistență rutieră / non-stop / - 19807, Plângeri împotriva acțiunilor polițiștilor – 19821.

Tel. contact - principalele spitale/clinici medicale din Muntenegru:

Bar - 030 342 333, Budva - 033 451 026, Herceg Novi - 031 343 111, Kotor - 032 325 602, Petrovac - 033 461 055, Sutomore - 030 373 482, Tivat - 032 671 144, Ulcinj - 030 412 413

Podgorica: +382 020 209 020, 020 412 412 (https://kccg.me/kontakt), 068 404 010 (24h).

Teste PCR/teste rapide antigen și alte servicii medicale pot fi efectuate la toate clinicile și laboratoarele Mojlab din principalele localități: Podgorița, Budva, Cetinje, Kotor, Tivat, Niksic, Herceg Novi. Informații: https://mojlab.me/en

sau la laboratoarele In-Vitro: +382 20231822, +382 67231833, +382 20 240199, www.invitro.co.me.

 

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români pot intra în Muntenegru fără viză, în baza unui pașaport valabil, pentru o perioadă de ședere de maxim 90 de zile într-un interval de 6 luni de la data primei intrări.

Aceasta perioadă poate fi folosită neîntrerupt sau succesiv, fără a se depăși termenul de 90 de zile.

Pașaportul trebuie să fie valabil minim 90 de zile de la data planificată pentru plecarea din Muntenegru.

În scop turistic, cetățenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărții de identitate valabile, având drept de ședere o perioadă de 30 de zile de la data intrării. Cartea de identitate trebuie să fie valabilă minim 30 de zile de la data planificată de plecare din Muntenegru.

Atenție: În termen de 24 de ore de la momentul sosirii, cetățenii români trebuie să-și înregistreze șederea pe acest teritoriu. În cazul cazării la o unitate hotelieră înregistrată (hotel, motel, apartament privat), proprietarul este obligat să efectueze acest demers conform legislației locale. Aceleași prevederi se aplică în cazul companiilor, antreprenorilor, persoanelor fizice sau unităților medicale care oferă tratament medical cetățenilor străini. Încălcarea prevederilor legale privind înregistrarea șederii se pedepsește cu amendă, care variază de la 60 la 600 de euro. Înregistrarea se efectuează electronic, cetățenii străini primind o copie a formularului de înregistrare. Nu se percep taxe pentru înregistrare, dar cetățeanul străin trebuie să dovedească deținerea mijloacelor financiare pentru a se întreține pe durata șederii.

Atenţie! Conform legislației din Muntenegru, turiștii trebuie să achite, la unitatea de cazare, o  „taxă de stațiune”, între 0,50 –1,00 euro de persoană/zilnic, cuantumul fiind stabilit de fiecare municipalitate.

Puncte de trecere a frontierei:

 • aeriene: Podgorica (TGD) și Tivat (TIV) – www.montenegroairports.com.
 • rutiere: cu Serbia (Ranče, Čemerno, Dobrakovo, Kula, Draženovac, Vuče), Albania (Božaj, Sukobin, Grnčar), Bosnia și Herțegovina (Sitnica, Ilino brdo, Vraćenovići, Krstac, Nudo, Šćepan Polje, Metaljka, Šula), Croația (Debeli brijeg, Kobila)
 • feroviare: cu Serbia și Albania (Tuzi)
 • maritime: porturile Bar, Budva, Kotor, Zelenika, Risan

ImportantRecomandăm insistent cetățenilor români utilizarea punctelor oficiale de trecere a frontierei din Muntenegru și verificarea condițiilor de intrare în statele de tranzit, în special în privința documentelor de călătorie în baza cărora se poate intra pe teritoriul acestor state.
 

Trecerea frontierei prin alte puncte de control decât cele oficiale

În cazul planificării unor trasee montane care presupun trecerea frontierei prin alte puncte decât cele oficiale (de ex. munții Prokletije, Hajla, Ljubisnja, Kamena Gora, Maglic, Orjen), trebuie respectată următoarea procedură: în cazul în care se părăsește teritoriul  printr-un astfel de punct, trebuie transmisă o cerere însoțită de copia scanată a documentului de călătorie valabil, prin e-mail sau fax, punctului local de trecere a frontierei responsabil de zona respectivă, care va răspunde solicitării în timp util. Dacă nu se cunoaște punctul local de trecere a frontierei, cererea va fi transmisă la următoarele adrese de e-mail: [email protected] sau [email protected].

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Podgorița și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență. 

 

Doriţi să munciţi în Muntenegru?

Accesul pe piața muncii

Aspecte generale privind dreptul la muncă

Legislația din Muntenegru prevede dreptul unui cetățean străin la angajare, la angajare sezonieră, la detașare în cadrul unei societăți comerciale străine înregistrată în Muntenegru. Un cetățean străin se poate angaja, respectiv poate să lucreze cu condiția să dețină următoarele documente: permis de muncă, permis de ședere permanentă sau permis de ședere temporară și contract de muncă sau convenție de prestare de activități, respectiv servicii.

Cadrul instituțional este reprezentat de legea privind angajarea și munca cetățenilor străini, publicată în Monitorul Oficial al Muntenegrului nr. 22/08 şi 32/2011, aplicată din ianuarie 2009 și legea privind regimul străinilor,Monitorul Oficial nr. 56/14,  aplicată din 1 aprilie 2015.

Obținerea autorizației de muncă

Permisul de muncă este emis de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a Muntenegrului. Există mai multe tipuri de permise de muncă, în funcție de scopul pentru care este emis: permisul individual de muncă permite cetățeanului străin acces liber pe piața muncii, independent de starea și raporturile de pe piață și se poate elibera cetățeanului străin căruia i-a fost aprobată șederea permanentă, refugiatului sau persoanei căreia i-a fost acordată protecție suplimentară; permisul de angajare este permisul în baza căruia angajatorul încheie contractul de muncă cu cetățeanul străin, pentru efectuarea activităților confirmate prin actul de sistematizare a locurilor de muncă și se emite la solicitarea angajatorului, pentru o perioadă de până un an, cu posibilitatea prelungirii pentru o perioadă de până la doi ani; permisul de angajare sezonieră, ca formă a permisului de angajare, se emite pentru desfășurarea activităților cu caracter sezonier, la cererea angajatorului, pe o perioadă de până la 8 luni anual.

Dacă permisul de angajare sezonieră este eliberat pentru o perioadă mai scurtă de 8 luni, poate fi prelungit până la expirarea acestui termen. Permisul de muncă pentru servicii transfrontaliere este documentul pe baza căruia se pot presta servicii în baza contractului încheiat între o societate comercială străină, respectiv un cetățean străin și o persoană juridică cu sediul în Muntenegru, pentru care se prestează serviciile.

Serviciile transfrontaliere pot fi prestate de un cetățean străin angajat al unei societăți comerciale străine care are ca obiect de activitate prestarea respectivului tip de servicii. Ca excepție, serviciile transfrontaliere pentru care este necesar un grad ridicat de pregătire și specializare/experiență pot fi prestate de un cetățean străin care nu se află în raporturi de muncă. Pentru prestarea acestor servicii, persoana fizică cu sediul în Muntenegru este obligată ca, înaintea solicitării de eliberare a permisului de muncă, în baza unei expuneri scrise, să obțină aprobarea organelor de stat competente pentru domeniul de activitate în care se prestează serviciile. Acest permis se eliberează la cererea persoanei juridice cu sediul în Muntenegru, pe o perioadă de până la un an; permisul de muncă pentru detașarea unei persoane în cadrul unei societăți comerciale străine este permisul în baza căruia cetățenii străini pot lucra temporar,  cadetașați (directori, manageri și specialiști), cu condiția ca cetățeanul străin să fie angajat în acea societate comercială de cel puțin un an de zile. Acest permis se eliberează la cererea persoanei juridice cu sediul în Muntenegru, înființată de societatea comercială străină, respectiv de partea societății comerciale înregistrate în Muntenegru, pentru o perioadă de până la un an şi se poate prelungi pentru o perioadă de maxim până la 2 ani; cererea de eliberare a permisului individual de muncă se depune de cetățeanul străin la unitatea organizatorică a Agenției din localitatea unde are înregistrată reședința, respectiv șederea.

Cererea pentru eliberarea permisului de angajare, respectiv a permisului de muncă se depune de angajator, persoană juridică, respectiv de partea societății comerciale înregistrate în Muntenegru la unitatea organizațională a Agenției competentă în funcție de sediu. Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă trebuie să decidă cu privire la cererea de eliberare a permisului de muncă în termen de 7 zile de la data depunerii cererii. După încheierea procedurilor la Agenția pentru Forța de Muncă, cetățeanul străin depune o cerere la Ministerul Afacerilor Interne pentru eliberarea permisului de ședere temporară și muncă în scopul angajării, angajării sezoniere sau detașării, cel târziu în termen de 5 zile lucrătoare de la data eliberării permisului pentru angajare, respectiv permisului de muncă. Angajatorul, persoană juridică, respectiv parte a societății comerciale înregistrate în Muntenegru este obligat să încheie cu cetățeanul străin care se angajează, respectiv lucrează, înaintea începerii activității, un contract de muncă sau contract de prestări activități, respectiv servicii. Angajatorul la cererea căruia Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a eliberat cetățeanului străin permisul de angajare, respectiv permisul de angajare sezonieră este obligat să încheie un contract de muncă cu străinul la data eliberării  permisului de ședere temporară în scop de angajare şi muncă, desfășurare activități comerciale, respectiv muncă sezonieră.

Ca excepție, angajatorul la a cărui solicitare Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă a eliberat permisul de angajare, respectiv permisul de angajare sezonieră cetățeanului străin căruia i-a fost anterior aprobată șederea temporară în scopul reunificării familiei, este obligat să încheie cu cetățeanul străin un contract de muncă la data eliberării permisului pentru angajare, respectiv permisului pentru angajare sezonieră. Angajatorul care, în termen de 35 de zile de la data eliberării permisului pentru angajare, respectiv a permisului pentru angajare sezonieră, nu asigură permisul de ședere temporară a cetățeanului străin, nu încheie contractul de muncă cu acesta și nu îl declarăla autoritățile de taxare, este obligat să returneze permisul Agenției în vederea distrugerii acestuia.

Cererea pentru eliberarea permisului de ședere temporară şi muncă se predă personal de cetățeanul străin la unitatea MAI din localitatea de reședință, pe un formular special, dacă îndeplinește următoarele condiții: deține mijloace de întreținere, are cazare asigurată, deține asigurare medicală, are document valabil de călătorie sau carte de identitate emisă de organul competent al altui stat, nu are interdicție de intrare şi ședere pe teritoriul Muntenegrului, cazier judiciar din țara de origine (de preferință tradus în limba locală) și din Muntenegru din care se rezulte că nu este condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de peste 6 luni, pentru o infracțiune pentru care se dispune începerea urmării penale din oficiu sau au încetat efectele legale ale condamnării, nu există impedimente din motive legate de siguranța națională, ordinea publică sau sănătatea publică, oferă dovada justificării cererii de eliberare a permisului (oferta scrisă a angajatorului pentru angajarea cetățeanului străin pe un loc de muncă determinat, dovada nivelului de studii și calificare, dovada privind starea de sănătate). Permisul de ședere temporară și muncă pentru angajarea unui cetățean străin se eliberează cu valabilitate de până la un an, cu posibilitatea prelungirii pentru o perioadă de până la doi ani.

Viza de angajare – este emisă unui cetățean care intenționează să rămână în Muntenegru pentru o perioadă mai mare de 90 de zile, pentru afaceri sau muncă, dar nu mai mult de 180 de zile într-un an de la data primei intrări; viza de tip D se emite cu una sau mai multe intrări în Muntenegru; procedura eliberării este curs de definitivare de către autoritățile muntenegrene de resort;

Sistemul Național de Sănătate – Angajatorul este obligat să anunțe cetățeanul străin cu care a încheiat un contract de muncă în sistemul asigurărilor sociale obligatorii, prin depunerea unui formular special la autoritatea de taxare, împreună cu documentația prevăzută de lege, în termen de 8 zile de la data încheierii contractului de muncă.

Alte informații utile

Autorități locale cu competență în domeniul muncii și securității sociale – Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

 

Ameninţări teroriste

Muntenegru nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul național.

Vă recomandă, să urmăriți în permanență anunțurile autorităților muntenegrene și să accesați periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Numărul infracțiunilor violente (crime, tâlhării) este redus. Au fost semnalate rar cazuri de acest fel, în care au fost implicați cetățeni străini. 

Recomandări generale:

 • Păstrați în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit şi nu le expuneți în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în mașini.
 • Mașinile trebuie încuiate și asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstrați atenția asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Parcați autoturismul, chiar și pentru perioade scurte, numai în spații amenajate și marcate în acest scop, preferabil păzite.

În cazul unor incidente care afectează siguranța persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să vă adresați celui mai apropiat birou al poliției, precum și Ambasadei României în Muntenegru.

 

Sistemul medical

Este recomandată încheierea unei asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă.

Sistemul medical are două componente: de stat şi privat.

În sistemul privat, accesul se poate face contra cost.

Pentru asistența medicală de urgență care se acordă în mod gratuit, este necesară asigurarea medicală încheiată la firmele autorizate din țară înainte de efectuarea călătoriei.

În Muntenegru nu sunt necesare vaccinări speciale.
 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă. În trafic se circulă cu faza de întâlnire aprinsă.

Este obligatorie purtarea centurii de siguranță, iar copiii de până la 5 ani trebuie să călătorească obligatoriu în scaune de mașină omologate.

În zonele montane se impune o adaptare a vitezei în raport cu starea carosabilului și dificultatea traseului. În sezonul rece este obligatorie echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, în perioada și pe porțiunile de drum stabilite anual prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne al Muntenegrului.

Conducătorii auto sunt sfătuiți să conducă cu atenție și să adapteze viteza la starea carosabilului, cu respectarea obligatorie a indicatoarelor rutiere.

În sezonul estival, rutele spre şi pe litoral sunt aglomerate. Pentru rutele secundare, trebuie obținute din timp date suplimentare deoarece rețeaua drumurilor locale este în mare parte îngustă, la dimensiunile unei singure benzi de circulație, fără parapeţi de protecție, ceea ce poate pune probleme reale unor conducători cu experiența redusă.

Amenzile pentru abateri de la normele de circulație variază între 20 - 2.000 euro (până la 6.000 de euro în cazul persoanelor juridice), iar în cazul abaterilor grave este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de până la 60 de zile.

Atenție !

Legislația muntenegreană prevede, în cazul șoferilor cu vârsta sub 24 de ani și mai puțin de 12 luni de la obținerea permisului auto, limitări de viteză de 70km/h pe drumurile naționale, 100 km/h pe autostradă, respectiv 40km/h în cazul conducerii motocicletelor de 50cm3. Este interzisă conducerea sub influența alcoolului, în  orice concentrație, sau a substanțelor psihotrope. În cazul depășirii concentrației de alcool în sânge de 2g/kg, este prevăzută pedeapsa cu închisoarea pentru 60 de zile, iar în cazul concentrației între 1-2 g/kg, cuantumul amenzilor depinde de concentrația respectivă.

În cazul producerii unui accident auto, este interzisă părăsirea locului accidentului, cu excepția motivelor medicale sau în cazul unui accident soldat cu pagube materiale minore (de până la 1.000 de euro) și s-a convenit cu celălalt conducător auto completarea raportului european privind accidentul auto. În acest ultim caz, conducătorul auto care solicită efectuarea expertizei, achită cheltuielile de expertizare în valoare de 50 de euro, existând posibilitatea recuperării de la partea vinovată de producerea accidentului, în urma unei sentințe judecătorești în acest sens. Se aplică o amendă de 50 de euro conducătorului auto care refuză completarea/semnarea raportului european privind accidentul auto.
 

 • Starea drumurilor

Starea generală a drumurilor este bună. Informații actualizate zilnic privind situația traficului rutier pot fi obținute non-stop de la Centrul Info-trafic la numerele de telefon (00382) 19807, (00382) 020 234 999, (00382) 063 239 987. În Muntenegru nu există autostrăzi.

Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plătește o taxă de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.
 

 • Limitele maxime de viteză admise
  • în localități 50 km/h
  • în afara localităților 80 km/h

Atenție! Respectați cu strictețe limitările de viteză şi prevederile legate de utilizarea dispozitivelor „hands-free” ale telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului.
 

 • Centura de siguranță

Purtarea centurii de siguranță este obligatorie.
 

 • Folosirea telefonului mobil la volan

Este interzisă.
 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut.
 

 • Informații pentru cazurile de accident de circulație

Accidentele de orice fel trebuie anunțate la politie, iar agenții de circulație care întocmesc documentele de constatare le supun spre soluționare unei instanțe de judecată, singura în măsura să ia decizii. Numai în baza deciziei unei instanțe se eliberează ulterior, de către poliție, dovada pentru reparații.


Transport

Muntenegru dispune de două aeroporturi - Podgorita şi Tivat (acesta din urmă este deschis numai în sezonul estival).

Pe calea ferată există o singură rută Belgrad-Bijelo Polje-Podgorita-Bar, care asigură legătura cu Serbia, fără a avea alte ramificații interne.

Din portul muntenegrean Bar pleacă curse de ferry-boat spre Italia (Bari).

 

Reglementări vamale

Este obligatorie declararea sumelor mai mari de 10.000 euro, sau echivalentul în alte valute. Sumele de bani trebuie declarate în scris, în declarația vamală.

Este interzisă introducerea de droguri, alte tipuri de substanțe similare, armament, muniție, exploziv, substanțe toxice sau radioactive în Muntenegru.

Este interzisă introducerea de bunuri de același fel în cantități însemnate, în vederea comercializării (îndeosebi țigări, băuturi alcoolice, etc.).

Conform reglementărilor legale, turiștii pot introduce alimente pentru consum propriu: fructe uscate, legume, ciuperci, cafea, ceai, condimente (în total până la 1 kg), 1 l de băuturi alcoolice, 2 l de suc și 5 l de apă îmbuteliată, în ambalajul original.

Alimentele destinate consumului pe durata călătoriei (sandviș, biscuiți, etc), în cantitate totală de până la 1 kg, în ambalajul original, nu vor fi supuse inspecției vamale. Este permisă introducerea alimentelor pentru sugari și a alimentelor dietetice prescrise de un medic, cu condiția să nu fie nevoie de condiții speciale de păstrare și să fie în ambalajul original.

 

Regimul medicamentelor

Medicamentele pot fi introduse în țară numai pentru uz personal, în baza rețetelor, fișelor de externare din spital sau altor documente în care sunt menționate diagnosticul și tratamentul, în original.

 

Utilizarea cărților de credit

Moneda locală este euro.

În Muntenegru există un sistem bancar destul de dezvoltat. Se acceptă plata cu cărţile de credit la marile magazine, restaurante şi stații de benzină. Sunt acceptate următoarele cărți de credit: Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express, Diners.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie pot fi aduse în Muntenegru în baza unor dovezi privind starea de sănătate a animalelor şi situația vaccinărilor, eliberate în ţara de domiciliu.

Numere utile de telefon:

 • Salvare 123
 • Poliție 122
 • Urgențe 124 și 112
 • Call centre – Federația Auto-Moto Muntenegru 19807

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Muntenegru

Zboruri ieftine spre Muntenegru: AICI

Aeroporturi in Muntenegru: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie