Conditii de calatorie - Madagascar

MADAGASCAR

Ultima actualizare: 
22 martie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: DA

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 23 octombrie 2021, s-au reluat zborurile regionale între Madagascar şi Insulele Reunion, efectuate de Air Austral şi Air Mauritius.
 • La data de 6 noiembrie 2021, se reiau zborurile dinspre Europa la Antananarivo, efectuate de Air France şi Air Mauritius.
 • Cursele charter din Europa cu destinaţia Insula Nosy Be, precum şi navele de croazieră sunt autorizate să opereze începând cu 6 noiembrie 2021.
 • În contextul situaţiei pandemice actuale, statele vor fi incluse în 2 categorii: lista roşie şi lista verde. Cetăţenii străini care sosesc din state aflate pe lista roşie nu au acces în Madagascar. Pe lista roşie sunt incluse statele cu o rată a transmiterii de peste 300 cazuri noi de COVID-19 la 100.000 persoane.  
 • Cetăţenii străini care sosesc din state aflate pe lista verde obţin permisiunea de a călători în Madagascar şi trebuie să prezinte un test PCR negativ, valabil 72 de ore înaintea sosirii. Sunt obligatorii testarea la sosire şi respectarea măsura autoizolării, pe cheltuială proprie, la un hotel desemnat de autorităţi (2 zile, până la procesarea testului PCR). În situația obținerii unui rezultat pozitiv al testului PCR, cetăţenii străini vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, pe cheltuială proprie.  

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA

 • Se recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale.
 • Pentru informații suplimentare, cetățenii români sunt rugați să contacteze Ambasada României la Pretoria sau Consulatul Onorific al României la Antananarivo.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Se menţine interdicţia de circulaţie pe timpul nopții, în intervalul 23:00-4:00 (curfew).
 • Purtarea măștii în spaţiile publice este obligatorie.

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot intra pe teritoriul Republicii Madagascar în baza unei vize valabile.

Viza de intrare în acest stat se poate obţine de la Ambasada Republicii Madagascar la Roma având următoarele coordonate:

Adresa: Via Riccardo Zandonai, 84/a, 00135, Roma, Italia

Telefon: +39 06 89325880

E-mail: [email protected]

 

Asistenţă consulară

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Madagascar.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

De reţinut că Madagascarul are relaţii diplomatice cu puţine ţări din Uniunea Europeană, Franţa fiind unul dintre statele membre UE care are deschisă o misiune diplomatică în Antanananrivo. Coordonatele misiunii diplomatice franceze sunt:

Adresa: 3, rue Jean Jaurès, Ambatomena B.P. 204, ANTANANARIVO 101, MADAGASCAR

Téléphone du standard général: +261 20 22 398 98

Telefon Consulat: +261 20 22 398 50

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Madagascar sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Regimul permiselor de lucru

Pentru informaţii privind posibilităţile de a lucra în Madagascar, recomandăm contactarea autorităţilor sau misiunilor diplomatice ale acestui stat.


Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici acest stat nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări. Până în acest moment, statul Madagascar nu a suferit atacuri teroriste directe pe teritoriul naţional.


Siguranţă şi criminalitate

Madagascarul nu se confruntă, în general cu un nivel sporit de criminalitate, cele mai întâlnite delicte (în număr nesemnificativ) fiind furturile de buzunare şi tâlhăriile.

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare semnificativă în zona Golfului Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

Având în vedere situaţia social politică ulterioară alegerilor care avut loc în această ţară, cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Madagascar sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi cu insistenţă să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice.

În actualul context politic se recomandă evitarea unor zone ca Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely şi Ankatso, precum şi aria adiacentă unităţilor militare. De asemenea sunt de evitat zonele parcurilor naţionale Montagne d’Ambre precum şi Ankarana precum şi drumurile naţionale RN 13 şi nr. 6.

Începând cu anul 2011, Comisia Europeană a anunţat faptul că a impus interdicţii de operare pe teritoriul UE pentru două avioane Boeing 767-300 operate de Air Madagascar. Deşi restul flotei Air Madagascar operează în spaţiul aerian european, Comisia Europeană a exprimat preocuparea pentru siguranţa zborului cu aeronavele Air Madagascar şi asupra capacităţii autorităţilor aviaţiei civile malgaşe de a-şi exercita responsabilităţile privind siguranţa zborului. Informaţii actualizate despre companiile interzise la operare în spaţiul UE se pot accesa pe siteul: http://air-ban.europa.eu

Recomandări generale:

 

 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală, precum şi cea mai apropiată misiune UE.


Sistemul medical

Autorităţile locale din domeniul sănătăţii au confirmat apariţia virusului polio de tip VDPV în regiunile Antananarivo, Mahajanga și Toliara din Republica Madagascar. Răspândirea virusului este favorizată de ochiurile de apă dulce stătută aflate pe teritoriul ţării. Persoanele cu imunitate scăzută sunt cele mai afectate. –în acest sens, MAE recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Madagascar să se informeze cu privire la zonele pe care urmează a le vizita.

Potrivit datelor transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la sfârșitul anului 2014, în Madagascar au fost raportate mai multe cazuri de deces datorate pestei bubonice în satele din nord-vestul oraşului Mandritsara, precum şi în regiunile Ivongo şi Ikongo.

Se specifică faptul că, anual, în Madagascar sunt înregistrate cazuri de pestă, de regulă în sezonul ploios (în jur de 500 de cazuri pe an).

Deşi OMS informează că zonele turistice nu au fost afectate, din datele publicate rezultă că şi în capitala Antananarivo au fost semnalate şi înregistrate mai multe cazuri.

Înaintea deplasării este indicat să fie consultat site-ul OMS pentru ultimele actualizări ale situaţiei privind orice boli transmisibile.

Deşi în Antananarivo există spitale publice şi private, acestea nu sunt dotate decât pentru operaţii simple, de rutină, operaţiile complexe necesitând transport/evacuare în Mauritius, La Reunion sau Africa de Sud. În consecinţă, este necesară o asigurare de călătorie adecvată şi existenţa la purtător a unor fonduri suficiente care să acopere costurile de tratament şi repatriere ulterioară, în cazul în care există decizia de a efectua o deplasare în Madagascar.

Informaţii suplimentare şi actualizate pot fi consultate pe site-ul: http://www.nathnac.org/ds/c_pages/country_page_MG.htm

În caz de necesitate, turiştii care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă pot solicita o ambulanţă la numărul de telefon de urgenţă 17 (117 de pe telefonul mobil) sau + 261 20 22 357 53.

În continuare, furnizăm o listă a unor instituţii medicale ce pot fi contactate în caz de necesitate în Madagascar:

Antananarivo

 • Espace Médical (emergency service): +261 20 22 625 66, +261 34 02 088 16, +261 34 02 009 11
 • Hôpital Militaire de Soavinandriana HJRA: +261 20 23 397 51, +261 32 07 230 30
 • Clinique et Maternité St.François : +261 20 22 223 84, +261 20 22 672 21, +261 20 22 235 54
 • Polyclinique d’Ilafy: +261 20 22 425 66, +261 20 22 425 69

Tamatave

 • Tamatave Hospital: +261 20 533 20 21

Diego-Suarez

 • Diego-Suarez Military Hospital: +261 34 14 586 41, +261 34 14 586 45, +261 34 15 586 51

 

Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea generală a reţelei rutiere variază, iar în perioada ploioasă (decembrie-aprilie) cea mai mare parte a drumurilor secundare sunt impracticabile.

 • Permisul de conducere

Conducerea unui automobil de către străini pe drumurile publice din Madagascar implică deţinerea unui permis de conducere internaţional.

 • Transportul public

Este recomandat ca transportul în Madagascar să fie asigurat prin intermediul pachetului de servicii contractat cu operatorul de turism, pe lângă cazare, masă etc.


Utilizarea cărţilor de credit

În Madagascar există o reţea de bancomate numai în oraşele mari.
 

Regimul medicamentelor

Sunt interzise drogurile de orice tip şi substanţele dopante.

Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare!

Este recomandabil să aveţi reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. De asemenea, trebuie avută în vedere contactarea autorităţilor din Madagascar înainte de deplasarea pe teritoriul acestei ţări având asupra dvs. asemenea medicamente.


Reglementări vamale

Pentru informații privind reglementările vamale din Madagascar, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Madagascar

Zboruri ieftine spre Madagascar: AICI

Aeroporturi in Madagascar: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie