Conditii de calatorie - Malawi

Malawi

Ultima actualizare: 
8 iunie 2022


Atenționare COVID-19

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Autoritățile Republicii Malawi au decis că nicio țară sau regiune nu este în prezent clasificată ca fiind cu risc ridicat de transmitere a virusului SARS-CoV-2.

Nu există nicio restricție pentru a călători în Malawi, dacă pasagerii care intră în țară prezintă un certificat electronic care atestă rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, nu mai vechi de 72 de ore la momentul sosirii în Malawi.

Suplimentar măsurii principale (prezentarea unui certificat electronic care să ateste rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR, nu mai vechi de 72 de ore la momentul sosirii), sunt instituite următoarele măsuri:

 • Călătorii care nu prezintă la sosire un certificat electronic, care să ateste rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR conform informațiilor menționate anterior, se pot vaccina gratuit anti-COVID-19 la punctul de trecere a frontierei.
 • Călătorii care nu prezintă la sosire certificatul menționat anterior și refuză vaccinarea la punctul de trecere a frontierei, vor intra obligatoriu în carantină instituționalizată pentru monitorizarea simptomelor, pentru o perioadă de 10 zile, pe cheltuială proprie.
 • De asemenea, călătorii care sosesc fără certificatul menționat vor fi supuși la punctul de trecere a frontierei, fără excepție și pe cheltuială proprie, unui test rapid antigen, înainte de a continua deplasarea în zona serviciilor de imigrare. Persoanele care obțin un rezultat pozitiv la testul rapid antigen vor fi supuse, fără excepție și pe cheltuială proprie, unui test tip PCR, rezultatul fiind transmis Sistemului Național de Sănătate și procesat conform protocoalelor naționale.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Este obligatorie respectarea măsurilor preventive recomandate de OMS: purtarea măștii, distanțarea socială, măsuri sanitare personale și utilizarea dezinfectanților.

Transportul public operează la capacitatea normală, sub rezerva respectării măsurilor preventive de sănătate publică, inclusiv dezinfectarea vehiculelor.

Limitările la adunări (culturale, religioase, politice, social-culturale, sportive, recreative și evenimente de ospitalitate) au fost relaxate, după cum urmează:

 • 50% din capacitatea locației pentru evenimentele organizate în interior, cu maximum 500 de persoane, sub rezerva respectării măsurilor de prevenție OMS;
 • 2.000 de persoane pentru evenimentele organizate în aer liber, cu respectarea măsurilor de prevenție OMS.

La adunări se recomandă insistent prezentarea unui certificat de vaccinare anti-COVID-19. De asemenea, se oferă posibilitatea vaccinării anti-COVID-19 la fața locului.

Este interzisă circulația pe timp de noapte, în intervalul orar 24:00-06:00 (curfew).
 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză pentru a călători în Malawi. Viza poate fi obținută online sau la Ambasada Republicii Malawi din Berlin. În acest ultim caz, solicitantul de viză trebuie să se prezinte personal la ghișeu.

Informații e-Visa Malawi

Pentru obținerea vizei online trebuie completat un formular, disponibil pe portalul de vize https://www.evisa.gov.mw.

O viză online pentru Malawi poate fi obținută pentru turism, afaceri sau tranzit. Călătorul trebuie să specifice scopul vizitei pe formularul de cerere.

Când solicitați o viză pentru Malawi online este posibil să selectați fie o viză electronică cu intrare unică, fie cu intrări multiple. O viză electronică pentru Malawi cu o singură intrare permite titularului să rămână în țară pentru o perioadă de până la 30 de zile. Vizele electronice cu intrări multiple pentru Malawi permit o ședere maximă de 6 sau 12 luni, în funcție de preferințele solicitantului.

Vizele de tranzit electronic pentru Malawi permit o singură intrare timp de până la 7 zile.

Toate tipurile de e-Vize Malawi sunt valabile 90 de zile de la data emiterii și trebuie utilizate pentru a intra în țară (pentru prima dată în cazul vizelor cu intrări multiple) în această perioadă.

Cetățenii străini care intenționează să locuiască în Malawi pe termen lung și/sau să lucreze sau să studieze în acest stat pot obține permisul relevant de pe platforma e-Permit sau se pot informa la Ambasada Republicii Malawi la Berlin.

 

Ce documente sunt necesare pentru aplicația de viză?

 • pașaport valabil (valabilitate de minim 6 luni);
 • copie digitală a paginii informatizate a pașaportului;
 • fotografie recentă (tip pașaport);
 • adresă de e-mail;
 • card de credit sau debit.

 

După depunerea cererii de e-Visa pentru Malawi împreună cu documentele enumerate mai sus, aceasta va fi procesată în câteva zile lucrătoare.

O scrisoare de aprobare a vizei electronice pentru Malawi va fi trimisă prin e-mail către contul furnizat.

Călătorilor li se solicită să imprime o copie a vizei electronice și să o prezinte la controlul de frontieră la sosirea în Malawi.

Mai multe informații cu privire la viza Malawi pentru România pot fi consultate pe pagina de internet: https://www.onlinevisa.com/malawi-visa/?from=RO.

La plecarea din Republica Malawi se plăteşte o taxă de aeroport de 30,00 dolari americani (USD).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează/care doresc să călătorească în Malawi sau să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României in Republica Zimbabwe şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Pentru stoparea traficului de minori, guvernul Malawi a adoptat proceduri speciale de control la punctele de frontieră.

Se recomandă turiştilor să fie prudenţi în timpul deplasărilor în Malawi ca urmare a evoluțiilor privind infracţionalitatea şi sărăcia.

 

Asistenţă consulară

Asistența consulară pentru cetățenii români care călătoresc în Republica Malawi este acordată de către Ambasada României în Republica Zimbabwe, cu sediul la Harare.

Pagina de internet a Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii Uniunii Europene, inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale statelor membre UE cu reprezentare în acest stat.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care au sedii în Republica Malawi, în prezent R.F. Germania și Irlanda cu sediul la Lilongwe.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Malawi nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

 

Siguranţă şi criminalitate

Din cauza sărăciei, criminalitatea în Malawi este larg răspândită. Jafurile, furtul de autovehicule sub ameninţarea armei s-au extins şi în marile oraşe.

Pentru siguranţa cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi, Ministerul Afacerilor Externe recomandă:

 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării. În cazul în care există victime, cazul trebuie raportat imediat la poliţie;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • să consume numai apă îmbuteliată sau fiartă în prealabil;
 • să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte în public o ţinută şi un comportament decent;
 • să nu fotografieze unităţile militare, aeroporturile, podurile strategice;
 • uşile şi geamurile autovehiculelor trebuie ţinute închise;
 • locurile turistice şi parcurile naţionale din afara capitalei Lilongwe şi a oraşului Blantyre nu sunt la un nivel ridicat de calitate;
 • să evite participarea la manifestaţii de stradă;
 • pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic, se recomandă folosirea doar a operatorilor acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.

Persoanele care încalcă legislaţia locală sunt pasibile de pedepse severe, precum expulzare, arestare, închisoare, sancţiuni penale.

 

Sistemul medical

Cazuri de malarie şi holeră sunt identificate pe întreg teritoriul ţării.

Se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Infrastructura sanitară este precară, clinicile private fiind singurele care oferă servicii medicale rezonabile. Spitalele şi clinicile publice sunt în deficit de personal şi lipsă de medicamente. Doar în marile oraşe, clinicile private oferă servicii rezonabile, dar pentru operaţii mai complicate pacienţii trebuie transferaţi la spitalele din Africa de Sud.

Medicii şi spitalele solicită plata imediată şi în numerar pentru servicii medicale oferite.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, se recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Malawi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Gradul de infectare cu virusul HIV – SIDA al populaţiei este ridicat (cca 25 – 30% din populaţia activă).

 

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia pe drumurile publice presupune deținerea unei asigurări auto obligatorie.

 

Reglementări vamale

Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Malawi este interzisă.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Malawi

Zboruri ieftine spre Malawi: AICI

Aeroporturi in Malawi: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…