Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Norvegia - 22.01.21

Populatie: 5,444,903 Cazuri azi: 151 Active/Milion: 1,842 Populatie infectata: %0.184

Norvegia

Data ultimei actualizări: 19 ianuarie 2021

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând din data de 16 martie 2020, la frontierele terestre au fost introduse controale extinse în contextul pandemiei de COVID-19, această măsură fiind prelungită până la data de 1 iunie 2021.

CONDIȚII DE INTRARE ÎN NORVEGIA

Autoritățile norvegiene au anunțat obligativitatea testării pentru virusul SARS-CoV-2 la punctele de trecere a frontierei, măsura fiind aplicată tuturor persoanelor care sosesc în Norvegia. Astfel, toate persoanele care sosesc dintr-o zonă ,,roșie” trebuie să se testeze la intrarea în Norvegia. Testul este de tip RT-PCR sau antigen rapid și se efectuează cu titlu gratuit. Persoanele care refuză testarea și nu părăsesc Norvegia voluntar vor fi amendate și vor trebui să efectueze carantina într-un hotel dedicat acestui scop. Pentru toate persoanele care sosesc din Africa de Sud se vor aplica reglementările care sunt în vigoare pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie (acestea trebuie să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile și două teste RT-PCR).

Persoanele care traversează punctul de frontieră de la Svinesund (la frontiera terestră cu Suedia) și care au reședința în Norvegia, pot fi testate în alt punct de testare în decurs de 24 ore de la intrare (dacă timpul de așteptare la punctul de frontieră Svinesund este mai mare de 1 oră).

Sunt exceptați de la testarea obligatorie: personalul diplomatic acreditat în Norvegia, membrii acestora de familie, precum și curierii diplomatici.

Autoritățile municipale vor verifica prin sondaj dacă persoanele care sosesc în acest stat au efectuat testul pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar persoanele care nu s-au testat în intervalul de 24 de ore de la sosire riscă amenzi în cuantum de până la 20.000 NOK (aproximativ 2.000 Euro). Cetățenii străini care prezintă certificate false ale testelor negative pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi amendați și expulzați.

Unele puncte de frontieră de importanță mai redusă au fost închise. Lista punctelor de frontieră deschise în prezent este disponibilă aici : 

https://www.regjeringen.no/globalassets/departementene/hod/201231_aapne_grenseovergangssteder_210102.pdf

2. Prezentarea unui certificat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, care trebuie efectuat cu cel mult 72 ore înainte de intrarea în Norvegia. Metoda de testare aprobată este testul molecular tip PCR sau antigen. Documentul trebuie să fie redactat în limba norvegiană, suedeză, daneză, engleză, franceză sau germană.

Persoanelor care nu pot prezenta un astfel de test le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul norvegian.

Această prevedere nu se aplică: cetățenilor norvegieni; persoanelor cu reședința în Norvegia; persoanelor aflate în tranzit; cetățenilor străini care sosesc în mod regulat în Norvegia din Suedia sau Finlanda în scop lucrativ sau pentru studii; persoanelor care efectuează transport de mărfuri, personalului aviatic și marinarilor, deținători ai unui document care să ateste calitatea acestora; invitaților oficiali.

3. Înregistrarea în registrul electronic de călătorie (obligatoriu atât pentru cetățeni norvegieni, cât și pentru cetățenii străini), prin completarea unui formular care se tipărește și apoi se prezintă poliției la trecerea frontierei (formularul poate fi completat în limba română, precum și în norvegiană, engleză, rusă, poloneză și lituaniană la următoarea pagină de internet: https://reg.entrynorway.no). Informațiile solicitate sunt necesare pentru respectarea reglementărilor privind carantina obligatorie pentru persoanele care intră în Norvegia. Datele transmise sunt arhivate pentru o perioadă de 20 de zile, urmând ca ulterior să fie șterse.

Detalii legate de înregistrarea în registrul electronic de călătorie pot fi solicitate la numărul de telefon: 0047 33 41 28 70.

CARANTINAREA LA INTRAREA ÎN NORVEGIA:

România se află, la acest moment, pe lista statelor europene pentru care se menține obligativitatea intrării în carantină la domiciliu, pentru o perioadă de 10 zile la sosirea în Norvegia, alături de Andorra, Austria, Bulgaria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Luxemburg, Malta, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Monaco, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, San Marino, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria, Vatican.

Această listă este întocmită de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și este revizuită permanent. Lista poate fi consultată la următoarea pagină de internet: https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta/reiserad-knyttet-til-nytt-koronavirus-coronavirus/?term=&h=1

Măsura carantinei poate fi încheiată după a 7-a zi, dacă persoana supusă acestei măsuri prezintă 2 teste negative pentru infecția cu SARS-CoV-2. Primul test trebuie efectuat în primele 3 zile de la intrare și cel de-al doilea în cea de-a 7-a zi (cel de-al doilea test trebuie să fie RT-PCR). Testarea este voluntară, iar în lipsa acestor teste persoana trebuie să rămână în carantină pentru o perioadă de 10 zile.

Aceste reglementări nu se aplică persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord – care trebuie să efectueze o perioadă de carantină de 10 zile și două teste pentru infecția cu SARS-CoV-2.

Persoanele care au obligația de a efectua cele 10 zile de carantină după sosirea în Norvegia trebuie să se cazeze la un hotel desemnat pentru efectuarea acestei măsuri, cu excepția cetățenilor norvegieni, a rezidenților și a persoanelor pentru care angajatorul oferă o cazare adecvată (cazarea fiecărei persoane în camere separate, cu baie separată). La sosirea în Norvegia, Poliția este cea care informează cu privire la cerința de a rămâne la un hotel de carantină și, în cooperare cu municipalitatea, oferă instrucțiuni despre unitatea hotelieră la care urmează să fie efectuată (în localitatea/punctul de intrare sau în localitatea de destinație); prin urmare, nu se poate rezerva în avans o cameră de hotel pentru efectuarea carantinei; nu există o listă a acestor hoteluri de carantină.  

Costul sejurului la un hotel de carantină va fi de 500 NOK (aprox. 50 EUR) / pe noapte, atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii și angajați. Copiii cu vârsta sub 10 ani sunt cazați gratuit cu părinții, în timp ce taxa pentru copii între 10-18 ani este de 250 NOK per copil / noapte. Taxa acoperă pensiunea completă, inclusiv mesele. Organizarea deplasării către hotelul de carantină variază: unele municipalități asigură transportul, în timp ce altele nu oferă acest serviciu; este permisă călătoria cu transportul public de la aeroport, port sau trecerea frontierei către hotel, cu obligativitatea respectării regulilor privind controlul și prevenirea infecțiilor.

Cetățenii străini care sosesc în Norvegia pentru o perioadă mai scurtă de 10 zile nu își pot vizita rudele, urmare obligativității efectuării celor 10 zile de carantină la hotel, scopul perioadei de carantină fiind de a reduce contactul cu alte persoane, inclusiv rudele, în vederea evitării riscului de infecție cu SARS-CoV-2.

Se pot aplica excepții de la cerința privind carantinarea pentru persoanele care își vizitează rude grav bolnave sau în stadiu terminal, această aprobare putând fi acordată de autoritățile sanitare din municipalitatea respectivă.

Persoanele self-employed care sosesc în Norvegia trebuie să efectueze carantina obligatorie de 10 zile la hotel. Acestea nu își pot rezerva/organiza în prealabil un loc pentru efectuarea carantinei obligatorii.

Municipalitatea este responsabilă de organizarea cazării la hotelul de carantină. În aceste hoteluri se oferă posibilitatea efectuării unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2. Chiar dacă rezultatul testului este negativ, trebuie finalizată întreaga perioadă de carantină de 10 zile.

Informații detaliate cu privire la intrarea în Norvegia pot fi consultate la: https://www.helsenorge.no/en/coronavirus/romanian/#testarea

ATENȚIE! Este în vigoare legislația provizorie privind expulzările pe motive de sănătate publică. Ca urmare,  poliția de frontieră poate să permită sau să refuze accesul cetățenilor străini în Norvegia.

Informații despre alte cazuri specifice și actualizări pot fi consultate pe pagina de intenet www.udi.no al Direcției pentru Imigrație din Norvegia.

Aeroporturile sunt deschise, însă nu toți operatorii aerieni au reluat cursele regulate spre Oslo.

Norvegia a reluat cursele aeriene spre și dinspre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Pentru toate persoanele sosite din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, indiferent de cetățenie, sunt aplicabile următoarele reglementări:

 • călătorii din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile la sosire;
 • călătorii trebuie să efectueze un prim test molecular tip PCR în termen de 24 de ore de la sosirea în Norvegia; un al doilea test trebuie efectuat cel mai devreme în a șaptea zi de la sosirea în Norvegia;
 • toți călătorii care au intrat în Norvegia în ultimele 14 zile anterioare zilei de 21 decembrie trebuie să efectueze un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 cât mai curând posibil;
 • călătorii trebuie să își înregistreze sosirea și să își anunțe prezența autorităților din municipalitățile unde vor locui;
 • actualele măsuri de scutire de la obligativitatea carantinei nu se mai aplică în situația în care cetățenii respectivi sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu excepția anumitor cazuri.

Transportul de marfă continuă să se desfășoare în condiții normale.

Reintroducerea controalelor la frontierele interne ale spațiului Schengen a fost extinsă și este valabilă la punctele de frontieră de pe rutele terestre (rutiere și feroviare) și aeriene, dar nu va împiedica transportul de bunuri și mărfuri. Regimul de control la trecerea frontierei de stat pe rutele de transport maritim dinspre Danemarca, Germania și Suedia a fost extins până la data de 1 iunie 2021. Măsura controlului la frontiere este menită să verifice accesul persoanelor fizice pe teritoriul norvegian, în conformitate cu reglementările adoptate și în vigoare, în contextul pandemiei de COVID-19.

Se recomandă cetățenilor români care au bilete de călătorie rezervate sau intenționează să călătorească spre Norvegia să obțină informații exacte de la operatorii aerieni și autoritățile aeroportuare, precum și de la companiile de transport rutier.

Decizia de permitere a accesului pe teritoriul norvegian aparține Poliției de Frontieră norvegiene.

Se recomandă consultarea, înainte de efectuarea călătoriei, a paginii de internet MAE, a paginii de internet și a paginii de Facebook a Ambasadei României la Oslo, pentru a verifica dacă au survenit modificări ale condițiilor aplicabile cetățenilor români la intrarea în Norvegia.

Persoanele care se află în tranzit pe aeroporturile din Norvegia își pot continua călătoria fără a fi supuse carantinei; este recomandat ca durata escalei să fie cât mai scurtă, iar zborul de conexiune trebuie să fie de pe același aeroport. Orice ieșire din zona de tranzit este considerată acces pe teritoriul norvegian și supusă regulilor de intrare în acest stat.

Persoanele care sosesc din „zone roșii”, trebuie să rămână în zona internațională a aeroportului atunci când efectuează tranzitul, cu condiția de a deține un bilet valid sau o carte de îmbarcare pentru călătoria ulterioară.

Aeroportul Torp a anunțat faptul că nu permite înnoptarea în terminal, orele de funcționare a acestuia variind zilnic. 

Persoanele care locuiesc într-o zonă „roșie” nu pot călători spre Norvegia cu o mașină privată, călătoria urmând să fie efectuată apoi cu un zbor de la un aeroport norvegian către un alt stat; nu este acceptată sosirea în Norvegia cu avionul, călătoria fiind continuată ulterior, spre alt stat, cu un autoturism (indiferent dacă este o mașină privată). Pentru ambele situații, regula se aplică și în situația în care călătoria cu autoturismul are loc fără opriri. 

Nu sunt comunicate măsuri explicite privind transportatorii. Pentru transportul de mărfuri este necesară prezentarea documentelor justificative, a rutei, actelor de identitate ale conducătorului auto, legitimația acestuia, detalii privind locul de odihnă, declarația acestuia de respectare a măsurilor impuse pe plan local de limitare a răspândirii pandemiei de COVID-19, eventual o scrisoare însoțitoare și explicativă din partea angajatorului, cu precizarea că persoana în cauză va părăsi imediat teritoriul norvegian după încărcarea/descărcarea mărfii/bunurilor.

Decizia permiterii accesului în Norvegia este luată de Poliția de Frontieră.

MĂSURI PE PLAN INTERN:           

Începând cu data de 4 ianuarie 2021 se aplică noi măsuri la nivel național:

 • se recomandă evitarea vizitelor la domiciliu și limitarea contactelor sociale, cu excepția: persoanelor dependente de servicii de îngrijire la domiciliu și a bolnavilor în fază terminală; persoanelor care locuiesc singure și care pot fi vizitate de 1-2 prieteni/persoane apropiate; copiii din ciclul primar și de la grădiniță pot primi vizite ale colegilor de grupă;
 • barurile şi restaurantele rămân deschise, însă este interzisă servirea băuturilor alcoolice;
 • pot participa maximum 5 persoane la evenimente private organizate în afara propriei locuințe, spre exemplu o petrecere de zi de naștere într-un spațiu închiriat;
 • participarea a maximum 10 persoane la evenimente în spații interioare publice sau închiriate și până la 200 de persoane dacă participanții sunt așezați pe locuri fixe; la ceremonii funerare pot participa până la 50 de persoane, chiar dacă nu există locuri fixe;
 • toate activitățile didactice și toate evenimentele planificate la universități, colegii, școli profesionale etc. se vor desfășura în format digital până la data de 18 ianuarie 2021;
 • toate colegiile și școlile secundare trec la nivelul roșu;
 • evitarea tuturor călătoriilor neesențiale în interiorul țării și în străinătate, fiind permise deplasările la cabane/case de vacanță împreună cu persoanele din aceeași gospodărie/locuință;
 • s-a adoptat măsura și se recomandă desfășurarea activităților profesionale în regim de telemuncă;
 • introducerea în centrele comerciale și în magazine a restricțiilor de număr și control de acces, astfel încât să fie posibilă păstrarea distanței interpersonale recomandate;
 • recomandarea ca toate activitățile de agrement organizate, activitățile sportive, evenimentele culturale și reuniunile artistice organizate în spații interioare să fie amânate până după data de 18 ianuarie 2021; această măsură se aplică inclusiv activităților care presupun participarea copiilor și tinerilor din clase și grupe diferite;
 • activitățile în aer liber se pot desfășura dacă este posibilă păstrarea unei distanțe interpersonale de cel puțin un metru;
 • activitățile sportive de top sunt considerate excepții speciale, beneficiază de propria reglementare și nu sunt vizate de recomandările de mai sus.

 

Institutul Norvegian de Sănătate Publică va publica săptămânal evaluări ale riscurilor la nivel de județ, acest sistem fiind în vigoare de la data de 16 decembrie 2020. Evaluarea riscurilor cuprinde cinci niveluri:

 • nivelul 1 – situație sub control;
 • nivelul 2 – situație sub control cu ​​grupuri de infecții;
 • nivelul 3 – crește răspândirea;
 • nivelul 4 – infecție răspândită pe scară largă;
 • nivelul 5 – răspândire necontrolată.

Fiecare nivel va include noi măsuri care ar putea fi puse în aplicare.

Recomandări de ordin general:

 • evitarea deplasărilor în afara locuinței și a contactelor cu alte persoane;
 • limitarea numărului de vizitatori în fiecare gospodărie la 5 persoane în afara membrilor familiei. Dacă vizitatorii sunt din cadrul aceleiași familii, spre exemplu este vorba de o singură familie cu mai mulți copii, este posibilă reunirea în grup mai mare;
 • tinerii și adulții care au fost în grupuri de prieteni sau în alte situații unde nu a fost posibilă păstrarea distanței sociale de 1 metru trebuie să păstreze o distanță de 2 metri față de alte persoane din grupurile de risc;
 • evitarea deplasărilor interne care nu sunt absolut necesare, inclusiv la casele de vacanță, dacă acest lucru nu se poate face fără a intra în contact cu alte persoane;
 • universitățile, colegiile și alte unități de învățământ superior trebuie să evalueze în ce măsură pot trece, în perioada următoare, la alte forme de predare care să reducă prezența fizică și care să reducă presiunea pe mijloacele de transport în comun;
 • școlile primare și gimnaziale trebuie să fie pregătite pentru varianta în care nivelul de alertă va fi ridicat la roșu, dacă tendința de creștere a infecțiilor va continua.
 • limitarea la 20 de persoane a participanților la evenimente private organizate în spații închise și la 50 de persoane la evenimente publice în spații închise acolo unde nu există așezare cu loc pe scaune. La evenimente publice cu așezare cu loc pe scaune pot participa până la 200 de persoane.
 • interzicerea admiterii de noi oaspeți în restaurante după ora 22:00 și închiderea barurilor după orele 24:00.

Există restricții de vizitare a centrelor de sănătate, a penitenciarelor și interdicția de a vizita persoanele vulnerabile (persoane în vârstă, care suferă de anumite boli etc.).

Noi măsuri aplicabile la nivel local, în zonele cu focare de infecție

Guvernul a întocmit o listă cu măsuri pe care le recomandă autorităților locale și zonelor de lucru (ex. platforme petroliere, șantiere etc.) unde s-a înregistrat un număr mare de infectări, iar Institutul Național pentru Sănătate Publică va evalua care dintre acestea sunt relevante pentru fiecare situație în parte. Aceste măsuri trebuie introduse în strânsă coordonare între toți actorii locali implicați, municipalități și zone de lucru, deopotrivă.

Aceste recomandări se referă la:

 • Interzicerea sporturilor pe terenuri/stadioane în aer liber pentru adulți;
 • Luarea în considerare a interzicerii practicării sporturilor pe terenuri și stadioane în aer liber și pentru copii și tineri sub 20 de ani;
 • Adoptarea de restricții suplimentare în privința funcționării restaurantelor, spre exemplu închiderea completă a acestora după orele 22.00;
 • Reducerea suplimentară a numărului de participanți la diverse evenimente;
 • Recomandarea utilizării măștilor de protecție în taxiuri, atunci când există această cerință și la utilizarea în mijloacele de transport public;
 • Păstrarea distanței de 2 metri între persoane la desfășurarea de activități fizice în spații închise;
 • Introducerea obligativității lucrului de la domiciliu;
 • Introducerea nivelului roșu de alertă pentru licee și colegii;
 • Recomandări de evitare a utilizării transportului public;
 • Închiderea sau restricționarea utilizării unor spații de activități care au potențial mare de răspândire a infecției COVID-19, cum ar fi: sălile de sport, bazinele de înot, sălile de jocuri, muzeele, bibliotecile sau alte spații pentru evenimente care nu au locuri pe scaune.

Oslo – noi restricții pentru limitarea răspândirii pandemiei de COVID-19:

Primăria Oslo a decis ,,închiderea socială”, începând cu data de 9 noiembrie 2020, fiind introduse următoarele măsuri:

 • toate adunările sociale din afara locuințelor private sunt interzise;
 • toate activitățile de petrecere a timpului liber pentru adulți vor fi închise;
 • toate afacerile care au ca obiect activități culturale și de petrecere a timpului liber vor fi închise, cu excepția bibliotecilor;
 • este interzisă servirea de alcool în Oslo; restaurantele pot rămâne deschise, dar fără a servi alcool;
 • un nivel roșu va fi introdus cu măsuri consolidate de control al infecțiilor și organizarea de grupe cu un număr redus de elevi în școala secundară superioară;
 • activitățile sportive pentru copii și tineri se pot organiza, precum și antrenamentele, dar fără participarea la turnee sau cupe, nici măcar în afara orașului;
 • purtarea măștii de protecție este necesară în taxi-uri și în transportul public;
 • magazinele, centrele comerciale tip mall și alte spații asemănătoare trebuie să se asigure că vizitatorii pot păstra o distanță fizică de 2 m și să asigure securitatea sanitară necesară.

În Oslo, singurele activități sociale care pot avea loc în interior sunt reuniunile din locuințele private, la care pot participa până la 10 persoane, cu condiția ca regulile privind controlul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2 să fie respectate. Nunțile, ceremoniile de confirmare și alte reuniuni familiale la care participă mai mult de 10 persoane nu sunt permise în următoarea perioadă.

Măsurile adoptate anterior rămân în vigoare.

IMPORTANT!

Autoritățile norvegiene au informat că, în contextul numărului ridicat de infectări înregistrat în ultimele zile, este posibil să introducă din scurt noi măsuri și restricții, motiv pentru care se recomandă urmărirea în permanență a informărilor publice actualizate pe această temă.

ALTE INFORMAȚII:

Angajarea în Norvegia pe perioada pandemiei COVID-19 – http://oslo.mae.ro/local-news/1506

Date de contact ale misiunilor României în Norvegia – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular