Conditii de calatorie - Oman

Oman

Ultima actualizare: 
1 iulie 2022

 

Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL 

 • Călătorii străini cu vize de muncă și cetățenii străini deținători de vize de rezidență au dreptul să călătorească în Sultanatul Oman, cu respectarea normelor actuale.
 • Toți cetățenii străini pot călători în Oman în scop turistic, având posibilitatea obținerii vizei turistice gratuite din Aeroportul Internațional Muscat, pentru o perioadă de 14 zile.
 • Cetățenilor străini rezidenți li se permite intrarea în Sultanatul Oman prin intermediul zborurilor comerciale regulate fără a obține permisiunea Ministerului Afacerilor Externe din acest stat. Cetățenii rezidenți trebuie să dețină o asigurare de sănătate valabilă pentru șederea în Sultanatul Oman.
 • Începând cu data de 23 mai 2022, au fost ridicate toate restricțiile în legătură cu măsurile de protecție împotriva COVID-19.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN

Începând cu data de 23 mai 2022:

 • Sunt premise organizările de evenimente și festivități în cadrul hotelurilor.
 • Au fost reluate cursurile în școli guvernamentale, colegii și universități.
 • Sunt permise călătoriile interne între toate localitățile.
 • Se recomandă păstrarea distanței de 2 metri între persoane.
 • A fost creat un Call Center 24/7, pentru a răspunde întrebărilor legate de COVID-19, ce poate fi apelat la numărul de telefon 24441999.

 

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 pot apela numărul de Call Center 1212.Condiţii de intrare şi regim de şedere 

Cetățenii români care doresc să călătorească în Oman au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei, dacă dețin pașapoarte simple/simple electronice, cu o valabilitate de minim 6 luni de la momentul intrării în acest stat.

Cetățenii români pot aplica pentru viză online, accesând https://evisa.rop.gov.om.

Viza de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte biometrice românești, pentru 14 zile, poate fi acordată la sosire pe Aeroportul Internațional Muscat și este gratuită.

Atenție! Au existat cazuri în care autorităţile locale nu au recunoscut paşapoartele temporare româneşti. Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului simplu temporar în acest stat.

Începând cu anul 2019, deținătorii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu sunt scutiți de obligația obținerii vizei de intrare pe teritoriul acestui stat.

Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie omaneză, fie printr-o companie din străinătate.

Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile omaneze: Ministerul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman (http://mofa.gov.om/?cat=111&lang=en).

Viza se poate obţine de la Ambasada Sultanatului Oman la Roma, Republica Italiană: Via della Camilluccia 625 – 00135 Roma, telefon: 00390636300545, 00390636300517, fax: 0039-063296802, e-mail: [email protected].

Cetățenii români posesori de permise de rezidență în statele din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și membrii acestora de familie, care nu dețin cetățenia română sau documente de călătorie emise de autoritățile române, dar posedă pașapoarte emise de alt stat și permise de rezidență în zona CCG, pot obține viză de scurtă ședere în Oman, pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, la toate punctele de intrare în această țară.

Atenție! În calculul dreptului de ședere și al valabilității pașaportului aveți în vedere faptul că perioada este calculată după calendarul islamic Hijri, deci cu câteva zile mai mică decât calendarul gregorian.

Pentru mai multe informații privind viza omaneză și pentru condițiile de acordare, precum și pentru a aplica pe internet, accesați pagina: https://www.rop.gov.om/english/index.html. 

 

Siguranţă şi criminalitate

Călătoriile în Oman nu prezintă riscuri majore din punctul de vedere al criminalităţii.

Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apărea în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.).

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Oman:

 • Să manifeste atenţie şi prudenţă sporite pe toată durata prezenţei în această ţară;
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Să urmărească în mod constant evoluţia stării de securitate şi să păstreze un contact regulat cu Ambasada României din Abu Dhabi;
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;în timpul sărbătorilor Ramadanului consumul de mâncare, băutură sau fumatul în locurile publice constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoarea;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, Ambasadei României la Muscat, cât şi Ambasadei României la Riyadh, care asigură servicii consulare până la operaționalizarea completă a Ambasadei României la Muscat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman sau se află deja pe teritoriul statului, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite la adresa de e-mail: [email protected] şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto:

Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.

 • Starea drumurilor:

Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.

 • Centura de siguranţă:

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.

Consumul de alcool la volan este strict interzis.

 • Permisul de conducere:

Persoanele cu rezidenţă în Oman au obligaţia de a deţine un permis de conducere emis de autorităţile locale.

Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.

 

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Oman

Zboruri ieftine spre Oman: AICI

Aeroporturi in Oman: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …