STARE DE URGENȚĂ: NU
RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL
MĂSURI PE PLAN INTERN
Începând cu data de 23 mai 2022:
Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 pot apela numărul de Call Center 1212.
Cetățenii români care doresc să călătorească în Oman au nevoie de viză de intrare, indiferent de scopul călătoriei, dacă dețin pașapoarte simple/simple electronice, cu o valabilitate de minim 6 luni de la momentul intrării în acest stat.
Cetățenii români pot aplica pentru viză online, accesând https://evisa.rop.gov.om.
Viza de scurtă ședere pentru posesorii de pașapoarte biometrice românești, pentru 14 zile, poate fi acordată la sosire pe Aeroportul Internațional Muscat și este gratuită.
Atenție! Au existat cazuri în care autorităţile locale nu au recunoscut paşapoartele temporare româneşti. Pentru a evita apariţia unor situaţii neplăcute, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite utilizarea paşaportului simplu temporar în acest stat.
Începând cu anul 2019, deținătorii de pașapoarte diplomatice, speciale și de serviciu sunt scutiți de obligația obținerii vizei de intrare pe teritoriul acestui stat.
Indiferent de tipul de viză solicitat, este obligatorie încheierea unei asigurări medicale, fie printr-o companie omaneză, fie printr-o companie din străinătate.
Pentru mai multe informaţii privind regimul de acordare al vizelor, cetăţenii români sunt sfătuiţi să contacteze autorităţile omaneze: Ministerul Afacerilor Externe al Sultanatului Oman (http://mofa.gov.om/?cat=111&lang=en).
Viza se poate obţine de la Ambasada Sultanatului Oman la Roma, Republica Italiană: Via della Camilluccia 625 – 00135 Roma, telefon: 00390636300545, 00390636300517, fax: 0039-063296802, e-mail: [email protected].
Cetățenii români posesori de permise de rezidență în statele din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) și membrii acestora de familie, care nu dețin cetățenia română sau documente de călătorie emise de autoritățile române, dar posedă pașapoarte emise de alt stat și permise de rezidență în zona CCG, pot obține viză de scurtă ședere în Oman, pentru o perioadă de 4 săptămâni, cu posibilitatea prelungirii cu încă o săptămână, la toate punctele de intrare în această țară.
Atenție! În calculul dreptului de ședere și al valabilității pașaportului aveți în vedere faptul că perioada este calculată după calendarul islamic Hijri, deci cu câteva zile mai mică decât calendarul gregorian.
Pentru mai multe informații privind viza omaneză și pentru condițiile de acordare, precum și pentru a aplica pe internet, accesați pagina: https://www.rop.gov.om/english/index.html.
Călătoriile în Oman nu prezintă riscuri majore din punctul de vedere al criminalităţii.
Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşină pot apărea în zonele aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării etc.).
MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Oman:
În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei.
În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, Ambasadei României la Muscat, cât şi Ambasadei României la Riyadh, care asigură servicii consulare până la operaționalizarea completă a Ambasadei României la Muscat.
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Oman sau se află deja pe teritoriul statului, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Emiratele Arabe Unite la adresa de e-mail: [email protected] şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă, sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă pentru întreaga durată a deplasării.
Sistemul de trafic auto este similar celui european, circulaţia desfăşurându-se pe partea dreaptă a drumului.
Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este foarte bună, cu autostrăzi şi drumuri naţionale moderne.
Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
Consumul de alcool la volan este strict interzis.
Persoanele cu rezidenţă în Oman au obligaţia de a deţine un permis de conducere emis de autorităţile locale.
Turiştii pot folosi permisul de conducere internaţional, în cazul în care doresc să închirieze autovehicule.
Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante (răşină de cannabis, haşiş, marijuana, heroină, cocaină, inclusiv etnobotanicele) chiar şi în cantităţi foarte mici sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.