Conditii de calatorie - Filipine

Filipine

Ultima actualizare: 
4 iulie 2022


Atenţionare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂNU

 

STARE DE URGENȚĂNU

 

RISCURI  PROVOCATE DE FENOMENE NATURALE:

Aflată pe Cercul de Foc al Pacificului, în Filipine sunt frecvente fenomenele naturale extreme: erupții vulcanice, cutremure, taifunuri, tsunami, care pot crea serioase riscuri de călătorie.

Vulcanul Bulusan – erupții și cutremure

Vulcanul Bulusan, aflat în provincia Sorsogon (regiunea Visaya, partea sudică a Filipine) a erupt de mai multe ori, începând cu data de 5 iunie 2022, ultima erupție având loc în dimineața zilei de 12 iunie. Nu a fost emanată lavă, având loc doar masive căderi de cenușă. Ca urmare a ultimei erupții, în intervalul 12 iunie, ora 5 A.M. – 13 iunie, ora 5 A.M., în regiune au fost înregistrate 106 cutremure, fără a fi provocate daune materiale.

În buletinul de miercuri, 29 iunie, Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs) a raportat o emisie de gaze „moderată” de 100 de metri înălțime. Emisiile de dioxid de sulf ale vulcanului Bulusan au fost în medie de 630 de tone pe zi, în săptămâna 27 iunie – 1 iulie.

Vulcanul continuă să dea semne de creștere a activității seismice, în intervalul 29 – 30 iunie fiind înregistrate 107 cutremure vulcanice. Phivolcs a menționat că vulcanul activ rămâne la nivelul de alertă 1, ceea ce înseamnă că este încă într-o stare „anormală”.

Într-un aviz emis luni, 27 iunie, Phivolcs a avertizat despre o altă posibilă erupție „în următoarele câteva ore până la următoarele zile”. Phivolcs a spus că intrarea în zona de pericol permanent de patru kilometri este strict interzisă din cauza posibilelor erupții bruște, cu emanații de abur sau freatice.

Cutremure în provincia Batanes

La 28 iunie 2022, în provincia Batanes s-au înregistrat trei cutremure de origine tectonică, cu magnitudinea cuprinsă între 4,8 și 5,1 grade pe scara Richter. Nu au fost înregistrate pagube materiale.

 

RISCURI DE SĂNĂTATE:

COVID-19

Din punct de vedere al infecțiilor cu COVID-19, Metro Manila și cea mai mare parte din Filipine va rămâne la nivelul de alertă 1 – cea mai joasă clasificare de carantină – până la 15 iulie 2022, în ciuda creșterii numărului de cazuri.

La 30 iunie, numărul zilnic de cazuri a fost de 1.309, cea mai mare cifră din ultimele patru luni, în timp ce, la 1 iulie s-a înregistrat o cifră zilnică de 1.243 de cazuri, numărul total de cazuri active ajungând la 9.949. Conform unei estimări a Ministerului Sănătății filipinez, până la 15 iulie, numărul zilnic de cazuri ar putea ajunge la 5.362, iar numărul total al acestora ar putea fi, până la sfârșitul lunii iulie, de 22.187.

Din punct de vedere al internărilor în spital, marea majoritate a zonelor țării este clasificată cu risc scăzut, cu excepția provinciilor Lucena și Bohol, identificate ca având risc moderat și Tawi-Tawi, care este clasificată cu risc critic.

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a fost, în medie, de unu/zi, în luna mai.

Febră dengue

În perioada 1 ianuarie – 11 iunie 2022, Ministerul Sănătății din Filipine a raportat un număr de 45.416 cazuri de febră dengue, cu 45% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Regiunile cu cel mai mare număr de cazuri sunt: Visaya Centrală – 5.863, Luzon Central – 5.773 și Peninsula Zamboanga – 4.416. S-au înregistrat, de asemenea, 217 decese.

Conform Ministerului Sănătății, în ultimele patru săptămâni, în 15 din cele 17 regiuni ale țării s-a depășit pragul de alertă sau epidemie.

Febră tifoidă

În perioada 16 martie – 25 iunie 2022, în provincia Cebu, au fost înregistrate 98 de cazuri de febră tifoidă și trei decese. La 25 iunie 2022, 54 de pacienți erau spitalizați.

 


RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu 30 mai 2022, protocolul pentru cetăţenii străini intrând în Filipine este prevăzut de Rezoluția nr. 168 din 26 mai 2022 a Grupului Operativ Inter-Agenții pentru Gestionarea Bolilor Infecțioase Emergente (Inter-Agency Task Force for the Management of Emerging Infectious Diseases – IATF), literele A (Foreign Nationals Entering the Philippines) și B (Foreign Children Travelling with Filipino Nationals), care poate fi accesată la:

https://doh.gov.ph/sites/default/files/health-update/20220526-IATF-Resol...

Subliniem că cetățenii străini nevaccinați nu au acces pe teritoriul Filipine. Singura excepție este categoria copiilor cu vârsta sub 12 ani care călătoresc împreună cu părintele/părinții lor, cetățeni străini, care este/sunt complet vaccinat/vaccinați.

Cetăţenii români, care îndeplinesc condițiile prevăzute în Rezoluția nr. 168 din 26.05.2022 a IATF, literele A și/sau B pot intra în Filipine în scop turistic/afaceri pentru o perioadă de maximum 30 de zile fără a fi necesară viza, cu condiția să dețină următoarele documente:

- bilet de călătorie dus-întors

- pașaport valabil pentru o perioadă de minimum șase luni de la data sosirii în Filipine

 Se recomandă (fără a fi obligatorie) o asigurare medicală pentru tratament COVID-19, valabilă pentru întreaga perioadă a şederii în Filipine, cu un plan de acoperire de minimum 35.000 USD.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

- Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.

- Terminalul 3 al Aeroportului Internaţional Ninoy Aquino (NAIA) s-a redeschis. Zborurile companiilor aeriene Nippon Airways (ANA), Air Asia Berhad (AK), Cathay Pacific (CX), Emirates (EK), KLM Royal Dutch (KLM), Qatar Airways (QR), Singapore Airlines (SQ) şi Turkish Airlines (TK) vor ateriza şi decola de la terminalul 3. Philippine Airlines (PAL) a reluat operaţiunile internaţionale, inclusiv spre Marea Britanie (o dată pe săptămână).

 

Restricțiile de zbor continuă să se aplice după cum urmează:

- Zborurile internaționale şi interne cu pasageri sunt permise la aeroportul NAIA cu restricțiile de zbor aferente.

- Zborurile comerciale internaţionale şi interne operează cu aprobarea prealabilă a CAB, MIAA şi CAAP pentru programul de vară şi iarnă.

- Zborurile internaționale de tip charter sau speciale operează cu aprobare în prealabil de la MAE şi CAAP.

- Numărul de pasageri poate fi reglementat pentru a respecta protocoalele de securitate şi sănătate.

- Pentru zborurile interne este necesară o coordonare prealabilă cu LGU a aeroportului de destinație.

 

Companii aeriene care asigură conexiuni cu UE:

- Qatar Airways, Korean Air, Asiana, Japan Airlines, All Nippon Airways, Gulf Air continuă să zboare din Manila, asigurând conexiuni cu Europa.

- KLM zboară pe ruta Manila – Amsterdam prin Bangkok (oprire tehnică) de patru ori pe săptămână (marţi, miercuri, vineri şi sâmbătă).

- Emirates efectuează zboruri către 29 de oraşe europene, cu escală prin Dubai.

- Etihad asigură zboruri, cu escală prin Abu Dhabi, din Manila (de patru ori/săptămână) către marile oraşe din Europa – inclusiv Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Dublin, Frankfurt, Geneva, Londra, Madrid, Milano, Paris şi Zurich.

- Turkish Airlines efectuează patru zboruri/săptămână.

- Philippine Airlines efectuează două zboruri/săptămână spre Londra.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

- În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri: purtarea măştilor de protecţie, inclusiv în spațiile deschise, și distanțarea socială (1 – 1,5 m).

- Măsurile menționate se aplică până la noi dispoziții.​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români care deţin paşapoarte simple sau paşapoarte simple temporare nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul Republicii Filipine pentru o perioadă de şedere de maximum 30 de zile. Pentru prelungirea perioadei de şedere, cetăţenii români trebuie să se prezinte la Biroul de Imigrări cu minimum 5 zile înainte de expirarea perioadei legale de şedere (30 zile). Cetǎţenii romȃni, posesori de paşapoarte diplomatice şi de serviciu nu au nevoie de viza pentru o perioadǎ de maximum 90 de zile.

Condiţiile pentru intrarea fără viză pe teritoriul acestui stat:

 • Valabilitatea paşaportului să depăşească cu cel puţin 6 luni perioada şederii în Filipine
 • Bilet de călătorie pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru o altă ţară de destinaţie.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională filipineză şi necesitatea obţinerii vizei, vă sfătuim să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile filipineze:

 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Filipine (www.dfa.gov.ph)
 • Ambasada Republicii Filipine la Budapesta, Ungaria, acreditată și pentru România.

Datele de contact ale Ambasadei Republicii Filipine la Budapesta, Ungaria sunt: 1026, Gabor Aron Utca 58, Budapesta, telefon: (0036-1) 391 43 00; 200 55 23; 200 55 24; 200 55 26, e-mail: [email protected] ; [email protected]

Posesorii de pașapoarte simple temporare românești nu pot călatori în Republica Filipine dacă pașaportul expiră în maximum şase luni.

În cazul unei călătorii în Filipine, trebuie avut in vedere că există numeroşi vulcani activicare pot erupe în orice moment. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să nu se deplaseze în aceste zone fără verificarea, în prealabil, a avertismentelor transmise de autorităţile locale competente.

Pentru perioada iulie - noiembrie, când este sezonul taifunurilor, MAE recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi să respecte cu stricteţe sfaturile autorităţilor locale, precum şi accesarea paginii web cu privire la situaţia taifunurilor: www.typhoon2000.ph.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste 

Nivelul de ameninţare teroristă în Filipine este ridicat.

În capitala Manila au fost impuse măsuri de securitate de nivel ridicat.

Trebuie avut în vedere faptul că autorităţile locale au o capacitate limitată de a acţiona în cazul catastrofelor naturale sau atentatelor teroriste.

 

Atenție!
Sfătuim cetățenii români care intenționează să călătorească ȋn Filipine, să evite cu strictețe călătoriile ȋn provincia Mindanao.
La sosirea în Filipine se recomandă contactarea Ambasadei României la Manila.
În arhipelagul Sulu, precum şi în alte părţi ale regiunii Mindanao acţionează gruparea teroristă Abu Sayyaf, precum şi formaţiuni militante ale Frontului Naţional de Eliberare Mono. De asemenea, Noua Armată a Poporului (aripa înarmată a Partidului Comunist) acţionează prin atacuri teroriste, răpiri de persoane şi şantaj pe întreg teritoriul Filipinelor.
Recomandăm cetăţenilor români care decid să se deplaseze în Filipine să evite în special regiunea sudică Mindanao şi insulele din arhipelagul Sulu, unde au avut loc numeroase răpiri de persoane revendicate de grupările teroriste. Recomandăm fiecărei persoane care face o astfel de deplasare să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă şi să manifeste atenţie şi prudenţă sporită pe toată durata prezenţei în Filipine.

 

Siguranţă şi criminalitate 

Nivelul criminalităţii în Filipine este ridicat.

Evitaţi deplasările în provinciile Zamboanga, Sibugay, Sarangani, Sultan Kudarat, North Cotabato, Basilan, Sulu, Lanao del Norte din cauza acţiunilor teroriste care au loc în aceste zone (inclusiv răpiri de persoane şi atacuri împotriva civililor, atât pe drumurile publice cât şi în mijloacele de transport în comun şi zone comerciale).   

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite deplasările pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini. 
 • Să evite deplasările cu ferry-boat-uri sau alte ambarcaţiuni.
 • Să folosească numai operatori acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei sau apelarea numărului de urgenţă 117.

În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei şi sesizarea Ambasadei României din Manila.

Pentru consumul şi deţinerea de droguri se aplică pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Camera Reprezentanților a Republicii Filipine (Camera Deputaților), a votat, ȋn data de 7 martie 2017, propunerea legislativӑ prin care se reintroduce pedeapsa capitalӑ pentru 21 de „crime atroce”, ȋn principal crimele care au la bazӑ traficul de droguri (House Bill 4727).

Votul a fost de 216 pentru, 54 ȋmpotrivӑ și o abținere.

Numӑrul total al membrilor Camerei Reprezentanților este de 293.

House Bill 4727, ȋn forma sa actualӑ, va fi trimisӑ spre aprobare Senatului.

Senatul urmeazӑ sӑ programeze audieri și dezbateri privind adoptarea acestei legi.
 

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Trebuie avut în vedere faptul că în anii anteriori a fost declarată epidemie de febră dengue în zona Davao del Sur din cauza numărului în creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu acest virus, a agresivităţii crescute a noii tulpini, precum şi a răspândirii rapide a virusului. Cazuri tot mai numeroase au fost identificate şi în Metro Manila şi alte regiuni.

În urma acestei situaţii, vă recomandăm să vă luaţi măsuri de protecţie în cazul în care vă deplasaţi în zone cu incidenţa febrei dengue.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
 

Condiţii privind traficul auto 

 • Circulaţia auto

Sistemul de conducere este de tip european (volanul pe partea stângă). Regulile de circulaţie, deşi similare celor europene, nu se respectă întotdeauna, existând astfel riscul producerii unor accidente.

În orele de trafic (9 a.m. - 12 a.m.) şi (6 p.m. - 8 p.m.), viteza de deplazare scade până la 20 de km/h.

 

 • Starea drumurilor

Filipine dispune de o infrastructură bună a autostrăzilor şi drumurilor naţionale.

 

 • Permisul de conducere 

Permisul de conducere românesc este valabil numai pentru 3 luni, după această perioadă este necesară obţinerea unui permis de conducere local prin susţinerea unui examen.

 

 • Accidente de circulaţie 

Regula este ca maşinile implicate în accident să îşi păstreze poziţia în care a avut loc accidentul, până la sosirea poliţiei.

Au fost semnalate cazuri când poliţia filipineză opreşte fără motiv maşinile conduse în special de cetăţeni străini, solicitând sume de bani. Acest lucru se întâmplă mai ales în perioada sărbătorilor.

 

Reglementări vamale 

Legislaţia vamală filipineză prevede reglementări stricte în ceea ce priveşte introducerea temporară sau exportul unor produse precum armele de foc, drogurile, plantele, produsele farmaceutice, valuta și obiectele de patrimoniu.

 

Regimul medicamentelor 

Farmaciile mari dispun de cataloage de echivalenţă ale medicamentelor produse în Europa, USA, Canada, Australia etc. Pentru o anumită clasă de medicamente se cere reţeta eliberată de cabinete medicale.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Filipine

Zboruri ieftine spre Filipine: AICI

Aeroporturi in Filipine: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…