Conditii de calatorie - Pakistan

Pakistan

Ultima actualizare: 
26 mai 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • În Pakistan au fost ridicate o parte din restricțiile specifice pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, sunt aplicabile în continuare norme de protecție sanitară în locurile publice (utilizarea de dezinfectanți, purtarea măștilor de protecție, păstrarea distanței sociale etc.).
 • Zborurile internaționale spre/dinspre huburile aviatice din Dubai, Turcia și Qatar funcționează la capacitate normală.

 

 1. Accesul în Pakistan
 1. Este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare care atestă efectuarea schemei complete:
 • persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă împotriva COVID-19 nu trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR;
 • persoanele cu vârsta de peste 12 ani care nu sunt vaccinate trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în Pakistan;
 1. Minorii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării certificatului de vaccinare.

 

 1. Ieșirea din Pakistan;
 1. Este obligatorie prezentarea obligatorie a certificatului de vaccinare care atestă efectuarea schemei complete;
 2. Minorii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării certificatului de vaccinare.

 

 1. Toți pasagerii sunt obligați să descarce, să instaleze și să completeze datele solicitate de aplicația informatică PASS TRACK APP, disponbilă pe Google Play și Apple Store, cu cel mult 48 de ore înainte de călătoria în Pakistan. Persoanele care nu doresc să utilizeze aplicația informatică pot completa formularul solicitat de autoritățile pakistaneze pe pagina de internet: https://passtrack.nitb.gov.pk/login, pe care ulterior îl vor tipări și îl vor prezenta la îmbarcare în format fizic.

Sunt exceptate de la utilizarea aplicației/portalului online următoarele categorii de persoane:

 • minorii cu vârsta sub 6 ani;
 • delegațiile la nivel înalt;
 • deportații pakistanezi.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Verificați cu atenție viabilitatea/programul curselor aeriene, precum și restricțiile adoptate de către statele tranzitate.
 • Informați-vă permanent cu privire la condițiile de călătorie valabile pentru Pakistan, precum și pentru statele tranzitate.
 • Evitați efectuarea de deplasări neesențiale în Pakistan/regiune.
 • Accesul în Pakistan se realizează exclusiv prin punctele de trecere ale frontierei situate în aeroporturile internaționale.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Punctele de trecere ale frontierei terestre cu Iran și Afganistan sunt deschise.
 • Transportul intern rutier privat funcționează la capacitate normală pe tot teritoriul Pakistanului. Cu toate acestea, este posibil ca ocazional și pentru perioade scurte de timp să fie blocate căile de comunicații locale/naționale, în funcție de măsurile de instituire a carantinei adoptate de fiecare administrație provincială în parte.
 • Porturile maritime sunt operaționale.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Pe fondul apariției unor focare izolate de infecții cu virusul SARS-CoV-2, autoritățile pakistaneze pot implementa, fără notificare în prealabil, măsuri de închidere totală a unor locuințe, străzi, cartiere, sectoare sau regiuni extinse, după caz (conceptul de „micro-lockdown”). În eventualitatea adoptării unei astfel de măsuri este interzisă deplasarea rezidenților în afara locuințelor/gospodăriilor, cu excepția urgențelor medicale și aprovizionarea cu alimente/apă potabilă. Este suspendat transportul în comun, sunt închise magazinele comerciale și este permisă strict funcționarea magazinelor alimentare, a farmaciilor și a unităților de primiri urgențe.
 • Valabilitatea măsurilor tip „micro-lockdown” depinde de numărul cazurilor depistate într-un focar de infecție, restricțiile fiind în vigoare de la 3 zile la câteva săptămâni.
 • Pe teritoriul Pakistanului sunt valabile următoarele măsuri:
 • obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare la accesarea centrelor comerciale, magazinelor, precum și la alte locuri publice în interior;   
 • obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, inclusiv în spațiile interioare, în stațiile și mijloacele din transportul public, piețe și alte locuri aglomerate;
 • nerespectarea purtării măștii de protecție și a distanțării poate fi sancționată cu amendă.

 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru cetăţenii români, posesori de paşapoarte simple, care se deplasează în Pakistan este necesară obţinerea vizei de intrare.

De regulă, autorităţile locale nu eliberează vize la frontieră, motiv pentru care acestea trebuie obţinute de la Ambasada Pakistanului la Bucureşti.

Poate fi obținută viză pe aeroport, valabilă pentru 30 de zile, de către oamenii de afaceri români dacă prezintă unul din următoarele documente:

 • scrisoare de recomandare din partea unei camere de comerț și industrie din România;
 • invitație din partea unei companii locale, recomandate de asociația producătorilor din care face parte firma respectivă;
 • scrisoare de recomandare din partea biroului economic al României în Pakistan.

Acest tip de viză este acordat oamenilor de afaceri din 67 de țări aflate pe Business Friendly List (BVL) (menționate la seria L).

Pentru conformitate, recomandăm verificarea în mod constant a condițiilor de acordare a vizei pakistaneze pe site-ul http://www.dgip.gov.pk/Files/Visa%20Categories.aspx#Q .

Ministerul român al Afacerilor Externe nu este răspunzător pentru eventuale modificări aduse legislației pakistaneze de către autoritățile de frontieră din Pakistan.


Condiţiile de intrare în Pakistan sunt următoarele:

 • deţinerea unui paşaport valabil;
 • deţinerea documentelor de călătorie care certifică scopul deplasării în Pakistan;
 • deţinerea în paşaport a unei vize valabile;
 • asigurare medicală valabilă pe perioada prezenţei în Pakistan;
 • documente privind asigurarea cazării pe durata șederi în Pakistan.

Este indicat ca intrarea în Pakistan să se realizeze numai prin aeroporturile din Karachi, Lahore și Islamabad.

Pe întreaga durată a şederii în Pakistan, cetăţenii români sunt sfătuiţi să menţină un contact permanent cu Ambasada României la Islamabad.

Adresa: House No. 5, Str. No. 30, Sector F-7/1;

Telefon: +92.51.843.66.01-2, +92.51.844.14.74; fax: +92.51.844.14.71;

Telefon urgenţe: +92.311.446.99.00.


Ameninţări teroriste

Autorităţile de la Islamabad depun eforturi susţinute pentru crearea unui mediu de securitate funcţional, fiind adoptate o serie de măsuri menite să asigure controlarea elementelor de sorginte teroristă şi instaurarea unei stări de stabilitate politico-socială.

În contextul celebrării Zilei Independenței a Pakistanului la data de 14.08.2019, MAE recomandă evitarea deplasărilor în zonele aglomerate, îndeosebi unde se organizează parade militare, existând riscuri confirmate de atacuri teroriste.

Tensiunile militare dintre India și Republica Islamică Pakistan se mențin la un nivel ridicat, continuă schimburile de focuri pe Linia de Control. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite deplasările în zona de frontieră cu India.

Urmare acțiunilor Indiei din Jammu și Kashmir, există riscul degenerării tensiunilor politice dintre India și Pakistan în confruntări militare, precum și închiderea spațiului aerian. Prin urmare, se recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în Pakistan până la detensionarea situației.

Cetăţenilor români care călătoresc în Pakistan li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile pakistaneze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

În acest stat, infracțiunile legate de droguri sunt sancționate cu pedeapsa capitală. Vă recomandăm să nu transportați pachete pentru alții! Acestea pot conține droguri!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să limiteze, pe cât posibil, perioada de şedere în Pakistan;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
 • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice sau în care există concentrări masive de forţe de securitate şi să nu staţioneze în zonele din apropierea unor instituţii guvernamentale;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest, pentru a le putea evita;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
 • Să se deplaseze, pe cât posibil, cu avionul;
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează integritatea fizică a persoanei sau a bunurilor proprietate personală, se recomandă contactarea celei mai apropiate secţii de poliţie, concomitent cu cea a misiunii diplomatice române.
 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Pakistan, traficul auto se desfăşoară pe partea stângă a drumului.

 • Starea drumurilor

Stare generală a drumurilor şi infrastructurii este bună în și între marile orașe. În zonele rurale, infrastructura nu este dezvoltată.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil în Pakistan.

Poliţia rutieră este prezentă în număr mare pe străzile principalelor oraşe şi arterele rutiere care fac legătura între acestea.
 

Sistemul medical

Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează asupra riscului răspândirii virusului de poliomielită în Europa. În prezent, Afganistan, India, Nigeria şi Tadjikistan sunt considerate ţări în care poliomielita este endemică.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre și din Pakistan și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea este obligatorie și se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Certificatele de vaccinare internaționale, conforme normelor Organizației Mondiale a Sănătații, obținute din țările de origine vor fi considerate valide în momentul verificărilor efectuate de către autoritățile pakistaneze, la punctele de trecere a frontierei, la părăsirea Pakistanului de către cetățenii străini.

În anumite perioade ale anului, îndeosebi în timpul sezonului de ploi iulie – august, există riscul contactării malariei și febrei Dengue.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Utilizarea cărţilor de credit

Utilizarea cărţilor de credit sau a altor modalităţi de plată se poate realiza la majoritatea băncilor. Sistemul plăţilor cu cardul este frecvent folosit pe piaţa pakistaneză.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Pakistan

Zboruri ieftine spre Pakistan: AICI

Aeroporturi in Pakistan: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …