Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Polonia - 20.06.21

Populatie: 37,806,538 Cazuri azi: 133 Active/Milion: 4,059 Populatie infectata: %0.406

Polonia

Data ultimei actualizări: 18 iunie 2021

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iunie 2020, Polonia a aprobat redeschiderea traficului (intrare, ieșire, tranzit) la frontierele cu statele membre UE.

Cetățenii statelor membre UE pot intra fără restricții pe teritoriul acestui stat prin punctele de trecere a frontierei dintre Polonia şi statele membre UE: Cehia, Slovacia, Germania şi Lituania. Ca regulă generală, aceștia sunt exceptaţi de la obligația de a se supune carantinei la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Restricțiile de călătorie la intrarea în Polonia privesc frontierele poloneze care sunt frontiere externe ale UE, adică frontierele Poloniei cu Ucraina, Federația Rusă şi Belarus. Ca regulă generală, cetățenii statelor membre UE nu sunt vizaţi de aceste restricţii şi nici nu au obligaţia de a se supune carantinei la intrarea în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE.

Cu titlu temporar, Guvernul polonez a decis aplicarea unor măsuri restrictive valabile până la data de 25 iunie 2021, având următoarele implicaţii pentru cetăţenii români care se deplasează în Polonia:

Persoanele care se deplasează în Polonia, pe cale rutieră, feroviară sau navală (cu mijloace de transport individuale sau publice), prin trecerea frontierei interne a UE (adică din/prin Cehia, Slovacia, Lituania, Germania), şi NU au domiciliul sau reşedinţa permanentă în Polonia, pot intra pe teritoriul Poloniei doar dacă deţin un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen), efectuat înainte de trecerea frontierei poloneze (rezultatul testului, prezentat în limba polonă sau în limba engleză trebuie să se încadreze într-un interval de 48 de ore calculat de la momentul recepţionării rezultatului testului); totodată, în baza rezultatului negativ al testului, sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină. Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa permanentă în Polonia pot intra în ţară şi fără să deţină un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat înainte de trecerea frontierei poloneze, dar sunt supuse obligaţiei de carantină la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. La intrarea în Polonia, călătorii trebuie să furnizeze autorităţilor de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum şi un număr de telefon de contact și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în Polonia.

Persoanele care se deplasează în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE (adică din/prin Ucraina, Federaţia Rusă sau Belarus) sunt obligate să intre în carantină având în vedere că prezentarea unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu le exceptează de această obligaţie.

De asemenea, persoanele care se deplasează în Polonia, pe cale aeriană, din state aflate în afara spaţiului Schengen, inclusiv România, sunt obligate să intre în carantină (deținerea unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în statul de origine, înainte de îmbarcare, nu exceptează persoanele în cauză de la această obligaţie).

Persoanele care se deplasează în Polonia, pe cale aeriană, din state aflate în spaţiul Schengen sunt obligate să deţină un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen), efectuat înainte de îmbarcare (rezultatul testului, prezentat în limba polonă sau în limba engleză, trebuie să se încadreze într-un interval de 48 de ore, calculate de la momentul recepționării rezultatului testului); în baza rezultatului negativ al testului, sunt exceptate de la obligația intrării în carantină în Polonia.

IMPORTANT: Persoanele care au fost plasate în carantină pot efectua un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen) în Polonia, în termen de 48 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Poloniei, iar dacă rezultatul testului este negativ vor fi scutite de obligaţia de carantină. Persoanele care sosesc din India, Africa de Sud şi Brazilia nu pot ieşi din carantină pe baza rezultatului negativ al unui test SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen), decât după trecerea a 7 zile de la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină, precum și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, următoarele categorii de persoane care se deplasează în Polonia, indiferent dacă statul de provenienţă se află sau nu în spațiul Schengen: persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19, cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze), persoanele care deţin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele şase luni anterioare datei trecerii frontierei Republicii Polone, elevii şi studenţii care susţin examene finale în Polonia, anumite grupuri profesionale (şoferi profesionişti, marinari, personal aerian, personal feroviar, militari, corp diplomatic, persoane care efectuează deplasări în cadrul anumitor activităţi profesionale); detalii pot fi consultate aici.

În timpul carantinei:

  • persoanele în cauză nu pot părăsi locația unde efectuează carantina;
  • plimbarea animalelor de companie, deplasarea la magazin sau la medic sunt interzise;
  • în situația prezentării unor simptome specifice COVID-19 (stare de rău, febră, tuse, dificultăți de respirație), trebuie contactată o unitate medicală (clinică) și stabilită o consultaţie prin telefon cu un medic generalist.

Important! Poliția verifică dacă persoanele aflate în carantină respectă această măsură! Nerespectarea carantinei este sancționată cu amendă de până la 30.000. PLN, decizia cu privire la cuantum fiind luată de la caz la caz.

Până la data de 25 iunie 2021, transportul feroviar internațional de călători cu trecerea frontierei Poloniei, care este frontieră externă a UE, este suspendat. Nu există interdicţii privind transportul feroviar de călători dintre Polonia şi statele membre UE şi nici privind transportul aerian de călători cu aceste state, inclusiv cu România. Traficul aerian intern se desfășoară în condiții normale.

Lista statelor dinspre care sunt suspendate zborurile către Polonia poate fi consultată la https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel, aceasta fiind actualizată periodic.

MĂSURI PE PLAN INTERN, valabile începând din data de 6 iunie până la data de 25 iunie 2021,  cu modificările care vor intra în vigoare la 26 iunie:

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, inclusiv în autobuze, tramvaie și trenuri, autoturisme (atunci când se călătorește cu persoane cu care nu se locuiește zilnic), magazine, bănci, piețe și oficii poștale, cinematografe și teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, școli, universități, birouri  şi alte clădiri publice.

Sunt exceptate de la această măsura doar persoanele care deţin un document medical în acest sens.

Nu mai există obligația de a purta mască în spaţii deschise.

Este obligatorie respectarea distanțării fizice în spațiile publice de cel puțin 1,5m.

Libertatea de circulație:

Transportul public:

Vehiculele de transport public pot transporta călători, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Respectarea unui grad de ocupare de 100% din numărul total de locuri pe scaun sau
  • Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 75% din numărul total de locuri (pe scaun și în picioare) prevăzut în fișa tehnică a vehiculului, cu obligația de a lăsa liber cel puțin 50% din numărul de locuri pe scaun.

Purtarea măștii de protecție în vehiculele de transport public este obligatorie.

Din 26 iunie 2021, se va elimina limita privind gradul de ocupare pentru numărul total de locuri din vehiculele de transport public.

Centrele comerciale:

Centrele comerciale, mall-urile, magazinele de construcții, magazinele de mobile funcționează cu respectarea unui regim sanitar strict.

De asemenea, va exista o limită de persoane - maxim 1 persoană la 15 m2.

Din 26 iunie 2021, limita de persoane va fi de maxim 1 persoană la 10 m2.

Restaurante:

Restaurantele își desfăşoară activitatea şi în spaţii închise, cu respectarea unui regim sanitar strict, incluzând asigurarea unui grad de ocupare de maxim 50%, precum și a distanței de siguranță între mese și a unei limite de persoane la masă. Din 26 iunie 2021, se va asigura un grad de ocupare de max. 75%.

Activitatea hotelieră:

Hotelurile sunt deschise pentru publicul larg, cu respectarea unui grad de ocupare de maxim 50%, dar restaurantele și zonele SPA din hotel vor rămâne în continuare închise.

Restaurantele din hoteluri își desfăşoară activitatea şi în spaţii închise, cu respectarea unui regim sanitar strict, incluzând asigurarea unui grad de ocupare de maxim 50%, precum și a distanței de siguranță între mese și a unei limite de persoane la masă.

Din 26 iunie 2021, se va asigura un grad de ocupare de max. 75%.

Adunări publice:

La adunări, întâlniri sau evenimente publice în aer liber pot participa maxim 150 de persoane. Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Participanții trebuie să păstreze o distanță de 1,5 m unul de celălalt și să poarte mască de protecție.

Târguri, expoziții, congrese, conferințe

Aceste tipuri de activități pot avea loc doar online.

Târgurile, congresele și conferințele pot fi organizate cu respectarea unei limite de 1 persoană la 15 m2.

Din 26 iunie 2021 se va asigura respectarea unei limite de 1 persoană la 10 m2.

Educație:

Toți elevii și studenții participă la cursuri în regim normal.

Evenimentele culturale: 

Bibliotecile, galeriile de artă și muzeele sunt deschise, cu respectarea unei limitei de 1 persoană la 15 m2.  Din 26 iunie 2021, limita în biblioteci va fi de 1 persoană la 10 m2.

Toate cinematografele și teatrele sunt deschise, cu asigurarea unui grad de ocupare de maxim 50%.

Din 26 iunie 2021, gradul de ocupare maxim din cinematografe şi teatre  va fi de 75%.

Ceremonii religioase:

Limita numărului de persoane în biserici este de maxim 1 persoană la 15 m2, menţinându-se obligativitatea păstrării unei distanțe între persoane de cel puțin 1,5 m.

Din 26 iunie 2021, gradul maxim de ocupare în biserici va fi de 75%.

Dacă evenimentele religioase au loc în exterior, este obligatorie păstrarea distanţei de 1,5 m şi purtarea măştii. 

Piscine/Săli de sport/diverse centre:

Sălile de gimnastică, cluburile și centrele de fitness, solariile sunt deschise pentru publicul larg, cu respectarea unei limite de 1 persoană la 15 m2.

Piscinele, parcurile acvatice şi facilităţile sportive indoor sunt, de asemenea, deschise, cu asigurarea unui grad de ocupare de maxim 50%. Limita maximă de ocupare a tribunelor va fi de 50%. Din 26 iunie 2021, se va asigura respectarea unei limite de 1 persoană la 10 m2.

Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Centre de recuperare medicală, centrele SPA, sanatorii:

Activităţile s-au reluat, pentru persoanele care sunt complet vaccinate sau deţin un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (efectuat cu maxim 4 zile înainte de începerea procedurilor terapeutice).

Frizerii și saloane de înfrumuseţare:

Frizeriile, saloanele de coafură și de înfrumusețare sunt deschise, cu asigurarea unui regim sanitar strict.

Nunți, botezuri şi alte evenimente familiale speciale:

Se pot organiza evenimente în spaţii exterioare și interioare, la care pot participa maxim 150 de persoane cu respectarea unui regim sanitar strict. Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Transportul aerian de pasageri:

Se vor respecta următoarele condiții: pasagerilor le vor fi puse la dispoziție substanțe pentru dezinfectarea mâinilor; se va asigura dezinfectarea aeronavei; pasagerilor le vor fi înmânate formulare pentru a fi completate cu datele care să permită contactarea și localizarea acestora, atât în cazul pasagerilor aflați în tranzit, cât și în cazul pasagerilor care au ca destinație finală Polonia.

Datele de contact ale Ambasadei României în PoloniaAICI.

Zboruri si bilete de avion catre Polonia: AICI
  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie