Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Polonia - 29.11.21

Populatie: 37,788,261 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 11,233 Populatie infectata: %1.123

Polonia

Data ultimei actualizări: 24 noiembrie 2021  

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iunie 2020, Polonia a aprobat redeschiderea traficului (intrare, ieșire, tranzit) la frontierele cu statele membre UE.

Cu titlu temporar, Guvernul polonez a decis aplicarea unor măsuri restrictive valabile începând cu luna iunie 2021, cu următoarele implicații pentru cetățenii români care se deplasează în Polonia:

Persoanele care călătoresc în Polonia cu scopul deplasării la locul de domiciliu sau reședință pot intra pe teritoriul Poloniei și dacă nu dețin un test negativ, dar sunt obligate să intre în carantină pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. La intrarea în Polonia, călătorii trebuie să furnizeze autorităților de frontieră adresa la care vor efectua măsura carantinei obligatorii, precum şi un număr de telefon de contact și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în Polonia.

Persoanele care au fost plasate în carantină pot efectua un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2(de tip RT-PCR sau antigen) în Polonia, în termen de 48 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Poloniei, iar dacă rezultatul testului este negativ vor fi exceptate de la obligația de carantină.

IMPORTANT! Persoanele care sosesc din state aflate în afara spațiului Schengen sau a Spațiului Economic European sunt obligate să intre în carantină pentru o perioadă de 10 zile (fac excepție statele cu care Polonia a convenit reguli specifice de deplasare a persoanelor în contextul pandemiei de COVID-19, în momentul de faţă singurul astfel de stat fiind Turcia). Acestea nu pot ieși din carantină mai devreme, în baza prezentării unui rezultat negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen), decât după trecerea a minim 7 zile de la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Persoanele care se deplasează în Polonia cu avionul au obligaţia de a completa un formular electronic referitor la locaţia în care vor sta în Polonia (KLP - Karta Lokalizacji Podróżnego/Passenger Locator Form): https://aplikacje.gov.pl/app/klp/#/home, sau, alternativ, un formular similar tipărit, pus la dispoziție de echipajul avionului.

Persoanele care sosesc în Polonia cu avionul și sunt doar în tranzit (au un bilet de avion care confirmă plecarea din Polonia), pot rămâne în zona de tranzit, dar nu mai mult de 24 de ore de la momentul sosirii în Polonia, fiind exceptate de la obligația prezentării unui test negativ, precum și de la cea a intrării în carantină.

Sunt exceptate de la obligația intrării în carantină, precum și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane care se deplasează în Polonia, indiferent de statul de proveniență: persoanele care au fost vaccinate pentru COVID-19 cu un vaccin autorizat în UE (prin administrarea ambelor doze, vaccinarea completă fiind luată în considerare la 14 zile după încheierea procesului de vaccinare),  persoanele care deţin un document care să ateste că au fost plasate în carantină, izolate la domiciliu sau spitalizate în urma confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în ultimele şase luni anterioare datei trecerii frontierei Republicii Polone, persoanele care tranzitează Polonia îndreptându-se către locul de domiciliu sau reședință, anumite grupuri profesionale (şoferi profesionişti, marinari, personal aerian, personal feroviar, militari, corp diplomatic, persoane care efectuează deplasări în cadrul anumitor activităţi profesionale); detalii pot fi consultate aiciVaccinarea completă, respectiv parcurgerea procedurilor de ordin sanitar aferente infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2, pot fi dovedite și prin intermediul certificatului digital al UE privind COVID (prezentat fie în formă electronică, fie în formă tipărită).

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani care călătoresc sub îngrijirea adulților:

  • cei care se deplasează în Polonia dintr-un stat aflat în spațiul Schengen sau Spațiul Economic European, precum şi din Turcia, sunt exceptaţi de la obligația intrării în carantină și de la cea a prezentării unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă adulţii care îi însoţesc sunt vaccinați împotriva COVID-19 sau prezintă un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • cei care se deplasează în Polonia dintr-un stat aflat în afara spațiului Schengen sau Spațiul Economic European, cu excepţia Turciei, sunt exceptaţi de la obligația intrării în carantină, dacă adulţii care îi însoţesc sunt vaccinați împotriva COVID-19.

În timpul carantinei:

  • persoanele în cauză nu pot părăsi locația unde efectuează carantina;
  • plimbarea animalelor de companie, deplasarea la magazin sau la medic sunt interzise;
  • în situația prezentării unor simptome specifice COVID-19 (stare de rău, febră, tuse, dificultăți de respirație), trebuie contactată o unitate medicală (clinică) și stabilită o consultaţie prin telefon cu un medic generalist.

Important! Poliția verifică dacă persoanele aflate în carantină respectă această măsură! Nerespectarea carantinei este sancționată cu amendă de până la 30.000 PLN, decizia cu privire la cuantum fiind luată de la caz la caz.

Până la data de 30 noiembrie 2021, transportul feroviar internațional de călători la trecerea frontierei Poloniei cu Republica Belarus este suspendat. Nu există interdicţii privind transportul feroviar de călători dintre Polonia şi statele membre UE şi nici privind transportul aerian de călători cu aceste state, inclusiv cu România. Traficul aerian intern se desfășoară în condiții normale.

MĂSURI PE PLAN INTERN (valabile până la data de 30 noiembrie 2021):

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice închise, inclusiv în autobuze, tramvaie și trenuri, autoturisme (atunci când se călătorește cu persoane cu care nu se locuiește zilnic), magazine, bănci, piețe și oficii poștale, cinematografe și teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, școli, universități, birouri  şi alte clădiri publice.

Sunt exceptate de la această măsura doar persoanele care deţin un document medical în acest sens.

Nu mai există obligația de a purta mască în spaţii deschise. Este obligatorie respectarea distanțării fizice în spațiile publice de cel puțin 1,5m.

Transportul public:

Vehiculele de transport public pot transporta călători maxim la capacitatea mașinii.

Purtarea măștii de protecție în vehiculele de transport public este obligatorie.

Centrele comerciale:

Centrele comerciale, mall-urile, magazinele de construcții, magazinele de mobile funcționează cu respectarea unui regim sanitar strict.

De asemenea, va exista o limită de persoane - maxim 1 persoană la 10 m2.

Restaurante:

Restaurantele își desfăşoară activitatea şi în spaţii închise, cu respectarea unui regim sanitar strict, incluzând asigurarea unui grad de ocupare de maxim 75%, precum și a distanței de siguranță între mese și a unei limite de persoane la masă.

Activitatea hotelieră:

Hotelurile sunt deschise pentru publicul larg, cu respectarea unui grad de ocupare de maxim 75%. Persoanele vaccinate complet şi grupurile de copii sub 12 ani nu sunt incluse în această limită. 

Adunări publice:

La adunări, întâlniri sau evenimente publice în aer liber pot participa maxim 150 de persoane. Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Participanții trebuie să păstreze o distanță de 1,5 m unul de celălalt și să poarte mască de protecție.

Târguri, expoziții, congrese, conferințe

Târgurile, congresele și conferințele pot fi organizate cu respectarea unei limite de 1 persoană la 10 m2.

Educație:

Toți elevii și studenții participă la cursuri în regim normal.

Evenimentele culturale:

Bibliotecile, galeriile de artă și muzeele sunt deschise, cu respectarea unei limitei de 1 persoană la 10 m2.

Toate cinematografele și teatrele sunt deschise, cu asigurarea unui grad de ocupare de maxim 75%.

Ceremonii religioase:

Gradul maxim de ocupare în biserici va fi de maxim 75%.

Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Piscine/Săli de sport/diverse centre:

Sălile de gimnastică, cluburile și centrele de fitness, solariile sunt deschise pentru publicul larg, cu respectarea unei limite de 1 persoană la 10 m2.

Piscinele, parcurile acvatice şi facilităţile sportive indoor sunt, de asemenea, deschise, cu asigurarea unui grad de ocupare de maxim 75%. Limita maximă de ocupare a tribunelor va fi de 50%.

Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Centre de recuperare medicală, centrele SPA, sanatorii:

Activităţile s-au reluat pentru persoanele care sunt complet vaccinate sau deţin un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (efectuat cu maxim 4 zile înainte de începerea procedurilor terapeutice). 

Frizerii și saloane de înfrumuseţare:

Frizeriile, saloanele de coafură și de înfrumusețare sunt deschise, cu asigurarea unui regim sanitar strict.

Nunți, botezuri şi alte evenimente familiale speciale:

Se pot organiza evenimente în spaţii exterioare și interioare, la care pot participa maxim 150 de persoane cu respectarea unui regim sanitar strict. Persoanele vaccinate complet nu sunt incluse în această limită.

Transportul aerian de pasageri:

Se vor respecta următoarele condiții: pasagerilor le vor fi puse la dispoziție substanțe pentru dezinfectarea mâinilor; se va asigura dezinfectarea aeronavei; pasagerilor le vor fi înmânate formulare pentru a fi completate cu datele care să permită contactarea și localizarea acestora, atât în cazul pasagerilor aflați în tranzit, cât și în cazul pasagerilor care au ca destinație finală Polonia.

Datele de contact ale Ambasadei României în PoloniaAICI.

Zboruri si bilete de avion catre Polonia: AICI
  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.