Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Polonia

Data ultimei actualizări: 01.12.2020

STARE DE URGENȚĂ: NU

Începând din data de 24 octombrie 2020, întregul teritoriu al Poloniei a fost inclus în „zona roşie”.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iunie 2020, Polonia a aprobat redeschiderea traficului (intrare, ieșire, tranzit) la frontierele cu statele membre UE.

Cetățenii statelor membre UE pot intra fără restricții pe teritoriul acestui stat prin punctele de trecere a frontierei dintre Polonia şi statele membre UE: Cehia, Slovacia, Germania şi Lituania.  Aceștia sunt exceptaţi de la obligația de a se supune carantinei la intrarea pe teritoriul Poloniei.

Restricțiile de călătorie la intrarea în Polonia privesc frontierele poloneze care sunt frontiere externe ale UE, adică frontierele Poloniei cu Ucraina, Federația Rusă şi Belarus. Cetățenii statelor membre UE nu sunt vizaţi de aceste restricţii şi nici nu au obligaţia de a se supune carantinei la intrarea în Polonia prin trecerea frontierei externe a UE.

Nu există interdicţii privind traficul aerian de călători cu România.

Traficul aerian intern se desfășoară în condiții normale.

Lista statelor dinspre care au fost suspendate zborurile către Polonia poate fi consultată la https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel, aceasta fiind actualizată periodic. Lista nu include state membre ale Uniunii Europene, iar interdicția de zbor nu se aplică nici statelor care au notificat Polonia că au introdus soluții care să garanteze că numai pasagerii cu rezultatul negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 vor fi acceptați la bordul aeronavei.

Traficul feroviar de pasageri se desfășoară în condiții normale la frontierele cu statele membre UE. Restricții se aplică călătoriilor cu trenuri internaționale dinspre/către destinații din afara frontierelor externe ale UE.

Transportul de marfă tip cargo se desfășoară în condiții normale.

Măsuri pe plan intern:

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, inclusiv în autobuze, tramvaie și trenuri, autoturisme (atunci când se călătorește cu persoane cu care nu se locuiește zilnic), magazine, bănci, piețe și oficii poștale, cinematografe și teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, școli, universități, clădiri publice, inclusiv în birouri. Excepțiile vizează următoarele spații publice: parcuri, grădini botanice, plaje, păduri.

Sunt exceptate de la această măsura doar persoanele care deţin un document medical în acest sens.

Este obligatorie respectarea distanțării fizice în spațiile publice de cel puțin 1,5m.

Libertatea de circulație:

Copiii și adolescenții cu vârsta de până la 16 ani

Între orele 8:00 și 16:00, de luni până vineri, copiii cu vârsta de până la 16 ani se pot deplasa doar însoțiți de un părinte sau tutore. Această regulă nu se aplică atunci când copilul merge sau se întoarce la/de la școală, precum și în weekend.

Persoanele vârstnice (peste 70 de ani)

Se recomandă evitarea deplasărilor, cu excepția:

  • Desfășurării de activități profesionale;
  • Acoperirea nevoilor zilnice;
  • Exercitării sau participării la activități religioase.

Transportul public:

Vehiculele de transport public pot transporta călători, cu îndeplinirea următoarelor condiții:

  • Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50% din numărul total de locuri pe scaun sau
  • Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 30% din numărul total de locuri (pe scaun și în picioare) prevăzut în fișa tehnică a vehiculului, cu obligația de a lăsa liber cel puțin 50% din numărul de locuri pe scaun.

Purtarea măștii de protecție în vehiculele de transport public este obligatorie.

Activitatea comercială:

Începând cu data de 28 noiembrie 2020, s-a restabilit funcționarea tuturor magazinelor și serviciilor din centrele comerciale, sub un regim sanitar strict. În mall-uri va exista o limită de 1 persoană/15 m2. La intrarea în magazin, este obligatorie dezinfectarea mâinilor sau folosirea mănușilor de protecție în timpul tuturor cumpărăturilor.

Ore pentru vârstnici: De luni până vineri, de la 10:00 la 12:00, numai persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani le este permis accesul în magazine, farmacii şi oficii poștale.

Restaurante:

Activitatea restaurantelor este suspendată. Este posibilă desfăşurarea de servicii constând în pregătirea și servirea de alimente pentru a fi preluate și livrate.

Activitatea hotelieră:

Până la data de 27 decembrie, facilitățile hotelurilor sunt disponibile numai pentru persoanele care călătoresc în scop de afaceri, precum și pentru atleți și medici.

Adunări publice:

Există posibilitatea de a organiza adunări publice de până la 5 persoane. Distanța dintre două adunări nu trebuie să fie mai mică de 100 m. Participanții trebuie să păstreze o distanță de 1,5 m unul de celălalt și să poarte mască de protecție.

Evenimentele organizate la domiciliu sunt permise cu participarea a maxim 5 persoane. Această limită nu se aplică persoanelor care locuiesc împreună.

Târguri, expoziții, congrese, conferințe

Aceste tipuri de activități pot avea loc doar online.

Educație:

Este extins până la data de 27 decembrie 2020 învățământul la distanță pentru elevii din clasele IV-VIII și cei din școlile secundare, precum şi pentru studenți.

Evenimentele culturale: 

Cinematografele, teatrele, muzeele, galeriile, instituțiile culturale sunt închise până la data de 27 decembrie.

Evenimentele sportive:

Competițiile sportive, activitățile sportive și evenimentele sportive sunt organizate fără participarea publicului.

La acţiunile sau evenimentele desfăşurate ca o formă de activitate fizică organizată sau competiție sportivă (cu excepția activităţilor desfăşurate pe terenuri de golf, terenuri de tenis, piste pentru curse de cai sau în cadrul infrastructurii pentru sporturi nautice și aeriene, care nu sunt supuse numărului maxim de persoane) pot participa cel mult 250 de persoane, fără membrii organizatori.

Ceremonii religioase:

Atât la ceremoniile desfăşurate în spaţii închise, cât şi la cele din aer liber, este obligatorie păstrarea distanţei de 1,5 m şi purtarea măştii. Până la data de 27 decembrie, în biserici prezenţa maximă admisă este de 1 persoană /15 m2.

Parcuri acvatice/Piscine:

Activitățile sunt suspendate.

Săli de sport:

Activitățile sunt suspendate.

Centre de recuperare medicală, sanatorii:

Sanatoriile și activitățile SPA au fost suspendate.

Frizerii și saloane de înfrumuseţare:

Sunt deschise cu respectarea condiţiilor sanitare – 1.5 m distanţare.

Nunți, botezuri, ceremonii familiale:

Se suspendă organizarea acestora până la noi dispoziții.

Transportul aerian de pasageri:

Se vor respecta următoarele condiții: pasagerilor le vor fi puse la dispoziție substanţe pentru dezinfectarea mâinilor; se va asigura dezinfectarea aeronavei; pasagerilor le vor fi înmânate formulare pentru a fi completate cu datele care să permită contactarea și localizarea acestora, atât în cazul pasagerilor aflați în tranzit, cât și în cazul pasagerilor care au ca destinație finală Polonia.

Date de contact ale Ambasadei României în PoloniaAICI.

  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular