Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Portugalia

Data ultimei actualizări: 03.12.2020

Până la ora 23:59 a zilei de 8 decembrie 2020, este decretată Stare de Urgență pe întreg teritoriul național (conform Decretului nr. 59-A/2020/20.11.2020).

În vigoare începând cu ora 00:00 a zilei de 1 noiembrie 2020 și până la ora 23:59 a zilei de 15 decembrie 2020.

 • Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia a tuturor zborurilor din și spre statele care fac parte din Uniunea Europeană, dinspre statele asociate Spațiului Schengen (Liechtenstein, Norvegia, Islanda și Elveția) și din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de NordMăsurile sanitare specifice sunt reevaluate în funcție de deciziile adoptate la nivelul acestor state.
 • Sunt autorizate zborurile provenind din și dinspre state și regiuni administrative speciale, în conformitate cu recomandările Consiliului (UE) 2020/1551 din 22 octombrie, privind legăturile aeriene cu Portugalia și care fac parte din următoare listă: Australia, China, Republica Coreea, Japonia, R.A.S. Hong Kong, R.A.S. Macao, Noua Zeelandă, Rwanda, Singapore, Thailanda și Uruguay, precum și intrarea în Portugalia a cetățenilor rezidenți în aceste state/regiuni ori de câte ori se află exclusiv în tranzit sau transfer internațional pe aeroporturi situate în alte state decât cele menționate în listă. Măsurile sanitare specifice sunt reevaluate în funcție de deciziile adoptate la nivelul acestor state.
 • Este autorizat traficul aerian spre și dinspre Portugalia al tuturor zborurilor dinspre și spre state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen, exclusiv pentru călătorii esențiale.
 • Sunt considerate călătorii esențiale cele care au ca scop permiterea tranzitării intrării sau ieșirii din Portugalia a:
  1. cetățenilor Uniunii Europene, cetățenilor statelor asociate Spațiului Schengen și membrii de  familie ai acestora, în conformitate cu Directiva 2004/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului UE, precum și cetățenilor statelor terțe cu reședință legală într-unul dintre statele membre UE;
  2. cetățenilor statelor terțe care călătoresc în scop profesional, de studiu, de reîntregire a familiei, din motive de sănătate sau din motive umanitare.

Cu excepția pasagerilor aflați în tranzit (care nu părăsesc aeroportul), toți pasagerii din zboruri provenind din aceste state, care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt asociate Spațiului Schengen, vor face dovada, la îmbarcare, că au efectuat, în cele 72 de ore care preced îmbarcarea, o testare moleculară (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 al cărui rezultat este negativ, fără de care nu se vor putea îmbarca în aeronavă și/sau intra pe teritoriul portughez. Cetățenii portughezi și cetățenii străini cu rezidență legală în Portugalia și membrii de familie ai acestora, precum și personalul diplomatic acreditat în Portugalia, care sunt pasageri în zboruri provenind din state care nu fac parte din Uniunea Europeană sau care nu sunt state asociate Spațiului Schengen și care, în mod excepțional, nu pot face dovada efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, la sosirea în Portugalia vor fi îndrumați să efectueze acest test în incinta Aeroportului, pe cheltuială proprie, putând părăsi aeroportul cu condiția să pună la dispoziție datele de contact și să rămână în izolare/carantină obligatorie la locul de domiciliu/cazare declarat, până la data obținerii rezultatului negativ al testului.

 • Se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale prin intermediul termometrelor cu infraroșu a tuturor pasagerilor care sosesc pe teritoriul național. Temperatura corporală relevantă este cea egală sau superioară valorii 38o C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38o C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale, pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular în cazul în care situația o justifică.   
 • Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2 (detalii mai jos).

Arhipelagul Insulelor Azore:

 • Guvernul regional a prelungit Starea de Calamitate pentru insulele Santa Maria, Sao Miguel, Terceira, Pico și Faial, respectiv Stare de Contingență pentru insulele Graciosa, Sao Jorge, Flores, Corvo până la ora 23.59 a zilei de 8 decembrie 2020.
 • Autoritățile regionale au dispus ca pasagerii care au ca destinație Insulele Azore să completeze un chestionar cu 72 de ore anterior efectuării deplasării (https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532). De asemenea, la sosire, se va solicita completarea unei declarații (https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532) și realizarea uneia dintre procedurile descrise mai jos.
 • Toți pasagerii (cu excepția minorilor de până la 12 ani, inclusiv și a situațiilor de natură umanitară corespunzător atestate de Autoritatea Regională de Sănătate) care doresc să călătorească către teritoriul Regiunii Autonome Azore, pe cale aeriană și care provin din zone considerate de OMS ca fiind zone cu transmitere comunitară activă sau rețele de transmitere activă a virusului SARS-COV-2 sunt obligați să prezinte, înainte de îmbarcare dovada, pe suport digital sau de hârtie, a unui document eliberat de un laborator național sau internațional, care să ateste realizarea testării moleculare tip RT-PCR de depistare a infecției cu SARS-COV-2, în cele 72 de ore precedente decolării zborului cu destinația finală Azore. Documentul trebuie să conțină date de identificare ale pasagerului, laboratorul și data realizării testului, precum și rezultatul NEGATIV. Aceste prevederi se aplică și pentru pasagerii care se îmbarcă pe aeroporturile din insulele Sao Miguel și Terceira având ca destinație o altă insulă a arhipelagului, în cazul cărora, dacă șederea se prelungește mai mult de 7 zile inclusiv, în ziua a 6-a de la data realizării testului, este necesară contactarea autorității de sănătate din zona de reședință sau din zona de cazare, în scopul realizării unei noi testări de depistare pentru infecția cu SARS-COV-2. Până la obținerea rezultatului se recomandă limitarea deplasărilor.
 • Informațiile referitoare la intrarea în Arhipelagul Insulelor Azore, precum și recomandările pentru o călătorie sigură sunt disponibile (în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă, portugheză) la adresele: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532 și https://destinoseguro.azores.gov.pt/wp-content/uploads/2020/08/Recommendations-for-a-safe-trip-to-the-Azores_compressed.pdf.
 • Toți pasagerii trebuie să respecte regula utilizării măștii, a distanțării fizice și a etichetei respiratorii, stabilite de Autoritatea Regională de Sănătate;
 • În cazul în care rezultatul testului pentru infecția cu SARS-COV-2 este pozitiv, Autoritatea Regională de sănătate locală va stabili procedura de urmat.
 • S-a reluat, începând cu luna august a.c., activitatea bazinelor acoperite și a băilor termale, centrelor spa și a altor facilități similare.
 • Începând cu luna iunie a.c., au fost reluate serviciile publice de transport maritim de pasageri și vehicule între insulele Terceira, Graciosa, Sao Jorge, Pico și Faial.  

Arhipelagul Insulelor Madeira:

 • Guvernul regional a decretat, de la ora 00.00 a zilei de 1 noiembrie a.c. până la ora 23.59 a zilei de 30 noiembrie a.c., Stare de Calamitate pentru întreg teritoriul Regiunii Autonome Madeira (RAM).
 • Începând cu luna august a.c., fiecare pasager (cu posibilitatea de exceptare a minorilor sub 11 ani) care debarcă pe aeroporturile din RAM va trebui să respecte, la alegere și sub monitorizarea autorităților competente de sănătate, una din următoarele proceduri:

* În cazul în care persoana refuză să îndeplinească oricare din opțiunile de mai sus sau în situațiile în care se constată nerespectarea izolării prevăzută la lit. b. si c. de mai sus, autoritatea regională de sănătate va dispune izolare obligatorie pentru o perioadă de 14 zile cu suportarea cheltuielilor de cazare de către persoana respectivă. 

 • Cu 12 până la 48 de ore înainte de îmbarcare, pasagerii trebuie să completeze un chestionar epidemiologic la adresa www.madeirasafe.com.
 • Se instituie obligativitatea folosirii măștii de protecție în RAM (sunt exceptați minorii cu vârsta de sub 11 ani) în spațiile sau localurile de acces public sau similare (mai puțin plajele și complexele balneare);
 • Mai multe informații privind situația din arhipelag pot fi regăsite aici https://www.madeira.gov.pt/Covid19, iar pasagerii pot transmite un e-mail la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau pot apela numărul: 00351 291 208 738;
 • Sunt suspendate autorizațiile de acostare a navelor de croazieră și a iahturilor în porturile Arhipelagul Insulelor Madeira, cu excepția cazurilor temeinic justificate și monitorizate de Direcția Regională de Sănătate și numai cu interzicerea debarcării pasagerilor sau a echipajelor. 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale aeriană: La intrarea pe teritoriul portughez se menține măsura controlului obligatoriu al temperaturii corporale, temperatura corporală relevantă fiind cea egală sau superioară valorii 38o C. Astfel, orice pasager a cărui temperatură este egală sau superioară valorii de 38o C, va fi imediat îndrumat către structurile medicale care funcționează pe aeroporturile naționale pentru repetarea măsurării temperaturii și în vederea efectuării unui test molecular (tip RT-PCR) în cazul în care situația o justifică. Pentru intrarea în arhipelagurile Azore și Madeira, autoritățile solicită testarea moleculară (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2. Pot fi supuse testării pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.
 • Pe cale rutieră: Nu există nicio restricție în Portugalia Continentală. Prin Ordinul 6756-C/2020/30.06.2020 au fost ridicate restricțiile de circulație de la frontiera dintre Portugalia și Spania, intrarea cetățenilor UE în Portugalia, inclusiv a cetățenilor români, nu mai face, începând cu luna iulie a.c., obiectul vreunei măsuri de limitare.
 • Pe cale maritimă: Se menține în continuare interdicția debarcării pasagerilor și echipajelor vaselor de croazieră în porturile naționale, cu excepția cetățenilor portughezi și a rezidenților în Portugalia. Este permisă acostarea ambarcațiunilor de agrement și debarcarea pasagerilor.  Pot fi supuse  testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2 persoanele care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă.
 • Limitarea circulației persoanelor între unitățile teritoriale (concelho) în intervalul 27 noiembrie 2020 (ora 23:00) și 2 decembrie 2020 (ora 5:00), precum și între 4 decembrie 2020 (ora 23:00) și 8 decembrie 2020 (ora 23:59), cu excepția deplasărilor pentru motive de sănătate și alte motive de urgență imperioasă. Această restricție nu se aplică: deplasărilor în scopuri profesionale sau similare, dovedite corespunzător prin declarații emise de angajator, declarație pe propria răspundere, dacă deplasarea are loc între unități teritoriale (concelho) limitrofe celei de domiciliu sau în aceeași arie metropolitană, precum și în cazul lucrătorilor din sectorul agricol sau al pescuitului sau în baza unei declarații emisă de persoana în cauză (în cazul persoanelor fizice autorizate); deplasărilor inerente anumitor funcții, fără a fi necesară o declarație (pentru angajații din domeniul sanitar, protecție civilă, forțe de securitate, militari, titularii autorităților de suveranitate și lideri ai partidelor politice cu reprezentare în parlament, reprezentanți ai cultelor, personal al misiunilor diplomatice și consulare și al organizațiilor internaționale acreditat în Portugalia, în exercitarea funcțiilor oficiale); deplasărilor minorilor și ale însoțitorilor acestora către unitățile școlare, creșe și activități de petrecere a timpului liber, precum și deplasărilor studenților către unitățile de învățământ superior; deplasărilor persoanelor și a însoțitorilor acestora în vederea frecventării Centrelor de Activități Ocupaționale și Centre de Zi; deplasărilor pentru frecventarea cursurilor de formare și pentru participarea la probe și examene sau la inspecții; deplasărilor pentru participarea la proceduri judiciare sau de competența notarilor, avocaților, stării civile, precum și pentru accesul la servicii publice, pe baza dovezii unei programări prealabile; deplasărilor pentru ieșirea din teritoriul național continental; deplasărilor cetățenilor non-rezidenți către locuri de ședere dovedite; deplasărilor pentru alte motive de natură familială imperativă, respectiv pentru custodia partajată, pe baza acordului dintre părți sau decisă de tribunalul competent; deplasărilor pentru reîntoarcerea la domiciliu.
 • în zilele de 30 noiembrie și 7 decembrie a.c., este suspendată activitatea angajaților din sectorul public; în acest interval se suspendă și activitățile școlare.

MĂSURI SPECIFICE:

 • Măsurile specifice aplicabile fiecărei unități teritoriale (concelho) pot fi consultate aici: https://covid19estamoson.gov.pt/
 • Măsurile sunt calibrate în funcție de situația epidemiologică din fiecare unitate teritorială (concelho), cu o aplicare graduală în funcție de gradul de risc clasificat ca fiind moderat, ridicat, foarte ridicat sau extrem de ridicat.

În unitățile teritoriale de risc moderat (Aguiar da Beira, Alandroal, Alcoutim, Aljezur, Aljustrel, Almodôvar, Alpiarça, Alter do Chão, Alvaiázere, Alvito, Arraiolos, Avis, Barrancos, Beja, Bombarral, Borba, Caldas da Rainha, Carrazeda de Ansiães, Carregal do Sal, Castanheira de Pêra, Castelo de Vide, Castro Marim, Castro Verde, Ferreira do Alentejo, Ferreira do Zêzere, Figueiró dos Vinhos, Fornos de Algodres, Fronteira, Góis, Golegã, Gouveia, Loulé, Lourinhã, Mação, Marvão, Mértola, Moimenta da Beira, Monchique, Moura, Mourão, Óbidos, Odemira, Olhão, Oliveira do Hospital, Ourique, Pedrógão Grande, Pinhel, Portel, Santa Comba Dão, Santiago do Cacém, São Brás de Alportel, Sernancelhe, Sertã, Silves, Sousel, Tábua, Tabuaço, Tavira, Vendas Novas, Vidigueira, Vila de Rei, Vila Flor, Vila Real de Santo António, Vila Velha de Ródão e Vouzela) măsurile specifice sunt:

 • închiderea unităților între orele 20.00 și 23.00, cu excepția restaurantelor care pot închide la ora 1.00, cu accesul publicului până la ora 00.00, a unităților de alimentație care fac livrări la domiciliu, a unităților culturale și sportive.
 • nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).

În unitățile teritoriale de risc ridicat (Albufeira, Alcácer do Sal, Alcobaça, Alcochete, Alenquer, Almeida, Almeirim, Anadia, Ansião, Arronches, Arruda dos Vinhos, Barreiro, Batalha, Benavente, Cadaval, Campo Maior, Castelo Branco, Castro Daire, Chamusca, Coimbra, Condeixa-a-Nova, Cuba, Elvas, Entroncamento, Estremoz, Évora, Faro, Gavião, Grândola, Idanha-a-Nova, Lagoa, Lagos, Leiria, Lousã, Mafra, Marinha Grande, Melgaço, Mesão Frio, Mira, Miranda do Douro, Moita, Monção, Monforte, Montalegre, Montemor-o-Novo, Montemor-o-Velho, Montijo, Mortágua, Nelas, Palmela, Paredes de Coura, Penalva do Castelo, Penedono, Peniche, Peso da Régua, Ponte da Barca, Ponte de Sor, Portimão, Porto de Mós, Redondo, Ribeira de Pena, Rio Maior, Salvaterra de Magos, Santarém, São João da Pesqueira, Sardoal, Serpa, Sesimbra, Sobral de Monte Agraço, Soure, Terras de Bouro, Tomar, Tondela, Torres Novas, Torres Vedras, Trancoso, Viana do Alentejo, Viana do Castelo, Vila do Bispo, Vila Nova da Barquinha, Vila Nova de Cerveira, Vila Nova de Poiares, Vila Viçosa, Vimioso, Vinhais e Viseu) măsurile specifice sunt:

 • Interzicerea circulației pe drumurile publice: zilnic, între orele 23:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, doar în următoarele situații: pentru deplasări în scopuri profesionale sau similare, dovedite corespunzător prin declarații emise de angajator sau ale persoanei în cauză (în cazul persoanelor fizice autorizate) și respectiv, pe bază de declarație pe proprie răspundere, în cazul activităților agricole și de pescuit; deplasări inerente anumitor funcții, fără a fi necesară declarație (pentru angajați din domeniul sanitar, protecție civilă, forțe de securitate militari, titularii organelor de suveranitate și lideri ai partidelor politice cu reprezentare în parlament, reprezentanți ai cultelor, personal al misiunilor diplomatice și consulare și al organizațiilor internaționale acreditat în Portugalia, în exercitarea funcțiilor oficiale); deplasări pentru motive de sănătate pentru achiziționarea de produse farmaceutice sau accesul la îngrijiri de sănătate); situații de urgență care vizează victime ale violenței domestice, trafic de persoane, minori și tineri în situații de risc; asistența acordată persoanelor vulnerabile, persoane cu deficiențe, părinți, vârstnici sau persoane în întreținere; deplasări imperative în scop familial (custodie partajată); pentru asistența veterinară a animalelor;

deplasări pentru exercitarea libertății presei; deplasări pietonale de scurtă durată în aer liber, neînsoțite sau în compania membrilor de familie care locuiesc împreună; deplasări pietonale de scurtă durată pentru plimbarea animalelor de companie; deplasări ale minorilor și ale însoțitorilor acestora către unitățile școlare, creșe și activități de petrecere a timpului liber, precum și deplasări ale studenților către unitățile de învățământ superior; pentru motive de forță majoră sau de necesitate imperativă, care nu pot fi amânate, justificate corespunzător; pentru reîntoarcerea la domiciliu. Circulația pe stradă a autoturismelor private este permisă doar în vederea realizării deplasărilor autorizate (mai sus) sau pentru alimentarea cu combustibil. Deplasările autorizate mai sus trebuie efectuate, de preferință, neînsoțit, cu respectarea dispozițiilor autorităților de sănătate și, în special, a distanței fizice dintre persoane.

 • În afara intervalului orar 23.00 – 5.00, persoanele au obligația civică de a se abține de la circulația în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice și de a rămâne la domiciliucu excepția deplasărilor autorizate pentru următoarele situații: achiziționarea de bunuri și servicii; desfășurarea de activități profesionale sau echivalente (inclusiv sportivii de performanță și antrenorii acestora); căutarea unui loc de muncă; motive medicale; situațiile de urgență care vizează victime ale violenței domestice, trafic de persoane, minori și tineri în situații de risc; asistența acordată persoanelor vulnerabile; deplasarea minorilor și a însoțitorilor acestora pentru a frecventa unități de învățământ, creșe și activități de timp liber; deplasarea persoanelor cu deficiențe în vederea frecventării centrelor de activități ocupaționale; accesul la unități culturale; deplasări de scurtă durată pentru realizarea de activități fizice; participarea la acțiuni de voluntariat social; deplasări imperative în scop familial (custodie partajată); deplasarea către unități de învățământ; vizitarea persoanelor invalide sau private de libertatea de circulație; participarea la proceduri judiciare sau de competența notarilor, avocaților, autorității de stare civilă etc.; plimbarea animalelor de companie; asistență veterinară a animalelor; deplasări în baza unor legitimații speciale; deplasări ale personalului misiunilor diplomatice, consulare și al organizațiilor internaționale cu sediul în Portugalia, în exercitarea funcțiilor oficiale; deplasări pentru exercitarea libertății presei; pentru revenirea la domiciliul personal; frecventarea acțiunilor de formare și realizarea de probe de examen; vizite la căminele pentru persoane vârstnice, unități de îngrijire paleativă și alte structuri care vizează persoanele în vârstă și pentru activități realizate în Centrele de zi; deplasări la oficii poștale, agenții bancare și asiguratori; deplasări pentru a ieși de pe teritoriul național continental; alte activități similare sau pentru motive de forță majoră sau de necesitate imperativă, justificate corespunzător. Circulația pe stradă a autoturismelor private este permisă doar în vederea realizării deplasărilor autorizate (mai sus) sau pentru alimentarea cu combustibil; deplasările trebuie să respecte recomandările și normele autorităților de sănătate, în special în ceea ce privește distanțarea fizică;
 • Orar de funcționare: Toate unitățile de comerț cu amănuntul și de prestări de servicii, precum și cele situate în complexe comerciale, se vor închide la 22:00. Excepții: restaurantele se închid la ora 22.30, iar cele care livrează la domiciliu pot rămâne deschise până la ora 1.00; instituții culturale și sportive (care închid la ora 22.30);
 • nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).
 • Este interzisă organizarea de târguri și piețe ambulante, cu excepția situațiilor când acestea sunt autorizate de primării.

În unitățile teritoriale (concelho) de risc foarte ridicat: Abrantes, Águeda, Albergaria-a-Velha, Alijó, Almada, Amadora, Arcos de Valdevez, Arganil, Armamar, Aveiro, Azambuja, Baião, Boticas, Bragança, Cabeceiras de Basto, Cantanhede, Cartaxo, Cascais, Chaves, Constância, Coruche, Covilhã, Esposende, Estarreja, Figueira da Foz, Fundão, Guarda, Ílhavo, Lamego, Lisabona, Loures, Macedo de Cavaleiros, Mangualde, Mealhada, Mêda, Miranda do Corvo, Mirandela, Mogadouro, Mondim de Basto, Mora, Murça, Murtosa, Nazaré, Nisa, Odivelas, Oeiras, Oleiros, Oliveira de Frades, Oliveira do Bairro, Ourém, Pampilhosa da Serra, Penacova, Penamacor, Penela, Pombal, Ponte de Lima, Proença-a-Nova, Reguengos de Monsaraz, Resende, Sabrosa, Sabugal, Santa Marta de Penaguião, São Pedro do Sul, Sátão, Seia, Seixal, Setúbal, Sever do Vouga, Sines, Sintra, Tarouca, Torre de Moncorvo, Vagos, Valpaços, Vila Franca de Xira, Vila Nova de Foz Côa, Vila Nova de Paiva, Vila Pouca de Aguiar, Vila Real e Vila Verde

și în

În unitățile teritoriale (concelho) de risc extrem de ridicat (Alcanena, Alfândega da Fé, Amarante, Amares, Arouca, Barcelos, Belmonte, Braga, Caminha, Castelo de Paiva, Celorico da Beira, Celorico de Basto, Cinfães, Crato, Espinho, Fafe, Felgueiras, Figueira de Castelo Rodrigo, Freixo de Espada à Cinta, Gondomar, Guimarães, Lousada, Maia, Manteigas, Marco de Canaveses, Matosinhos, Oliveira de Azeméis, Ovar, Paços de Ferreira, Paredes, Penafiel, Portalegre, Porto, Póvoa de Lanhoso, Póvoa de Varzim, Santa Maria da Feira, Santo Tirso, São João da Madeira, Trofa, Vale de Cambra, Valença, Valongo, Vieira do Minho, Vila do Conde, Vila Nova de Famalicão, Vila Nova de Gaia e Vizela măsurile specifice sunt:

 • Interzicerea circulației pe drumurile publice: zilnic, între orele 23:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, în aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus).
 • Interzicerea circulației pe drumurile publice: în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale, între orele 13:00 și 05:00, persoanele pot circula în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice, în aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus). De asemenea, în acest interval sunt permise deplasările la băcănii și supermarketuri și alte unități de comercializare de produse alimentare și de igienă.
 • Orar de funcționare: Toate unitățile de comerț cu amănuntul și de prestări de servicii, precum și cele situate în complexe comerciale, se vor închide la 22:00. Excepții: restaurantele se închid la ora 22.30, iar cele care livrează la domiciliu pot rămâne deschise până la ora 1.00; instituții culturale și sportive (care închid la ora 22.30);
 • nu sunt permise evenimentele cu mai mult de 6 participanți, decât dacă acestea aparțin aceleiași familii (cu anumite excepții).
 • Zilnic, în afara intervalului orar 23.00 – 5.00, precum și în intervalul 5.00 – 13.00 în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, persoanele au obligația civică de a se abține de la circulația în spațiile și pe drumurile publice, precum și în spațiile și pe drumurile private echivalente cu drumurile publice și de a rămâne la domiciliu, cu excepția deplasărilor autorizate pentru aceleași situații care sunt permise și în cazul unităților teritoriale de risc ridicat (a se vedea mai sus).
 • În zilele de sâmbătă și duminică și sărbători legale, în afara intervalului orar 8.00 – 13.00, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii este suspendată. În zilele de 30 noiembrie și 7 decembrie, în afara intervalului orar 8.00 – 15.00, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii este suspendată. Fac excepție: unitățile (sub 200mp, cu ușă la stradă) care comercializează produse alimentare și de igienă, restaurantele (doar în regim de livrare la domiciliu) farmaciile, zonele de servicii și alimentare cu combustibil. Este interzisă organizarea de târguri și piețe ambulante, cu excepția situațiilor când acestea sunt autorizate de primării.
 • Există obligativitatea adoptării regimului de muncă la distanță, ori de câte ori natura muncii o permite.

Măsuri aplicabile pe întreg teritoriul portughez:

 • Impunerea obligativității folosirii măștii, pe întreg teritoriul național (inclusiv în Arhipelagurile Madeira și Azore), pentru accesul, circulația sau rămânerea în spațiile și pe drumurile publice. Este obligatorie folosirea măștii de către persoanele cu vârstă de peste 10 ani, ori de câte ori nu este posibilă păstrarea distanțării fizice recomandată de autoritățile de sănătate. Excepții: situațiile clinice (atestate corespunzător prin documente), cele impuse de natura profesiei și în situațiile în care persoanele sunt membrii aceleiași familii, când nu se află în apropierea unor terțe persoane. Nerespectarea acestei obligații constituie contravenție, fiind sancționată cu amendă. Măsura a intrat în vigoare la data de 28 octombrie a.c., pe o perioadă de 70 de zile, urmând a fi reevaluată. Este obligatorie folosirea măștii sau a vizierei la locul muncă ori de câte ori distanțarea fizică nu este posibilă.
 • Poate fi efectuat controlul temperaturii corporale, prin mijloace non-invazive, pentru accesul la locul de muncă, la serviciile sau instituțiile publice, unități educaționale sau centre comerciale, culturale sau sportive, mijloace de transport, structuri rezidențiale, unități de sănătate, centre de detenție sau centre educaționale, putând fi interzis accesul în respectivele spații în situația în care persoana refuză controlul temperaturii corporale sau dacă persoana în cauză are o temperatură corporală peste valoarea normală (38°).
 • Pot fi supuși testării pentru depistarea infecției cu SARS-COV-2: angajații, pacienții și vizitatorii unităților de prestare a serviciilor medicale și ai structurilor rezidențiale pentru persoanele în vârstă, ai unităților pentru îngrijire paleativă integrate Rețelei Naționale de Îngrijire Paleativă Integrată și altor unități similare pentru persoane în vârstă, copii, tineri și persoane cu deficiențe; angajații, studenții și vizitatorii unităților de educație și învățământ și ai instituțiilor de învățământ superior; angajații unităților penitenciare și ai Direcției Generale de Reinserție și Servicii Penitenciare, persoanele aflate în detenție și tinerii din centrele educaționale și respectivii vizitatori; cei care doresc să intre sau să părăsească teritoriul național continental sau Regiunile Autonome pe cale aeriană sau maritimă; cei care doresc accesul în alte locații, determinate de Direcția Generală de Sănătate.
 • La nivel general, se menține necesitatea izolării obligatorii a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 sau aflate sub observație activă.
 • Păstrarea igienei mâinilor și a regulilor de conduită respiratorie.
 • Recomandarea limitării grupurilor de persoane în spațiile publice și dispersarea grupurilor mai mari de 6 persoane (cu excepția celor care aparțin unei familii și a situațiilor în care sunt prevăzute alte norme specifice).
 • Se recomandă utilizarea aplicației mobile StayAwayCOVID.
 • În prezent, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară specifice (utilizarea obligatorie a măștilor, locuri rezervate, capacitate redusă și distanțare fizică), este permisă, printre altele, activitatea unităților de comerț cu amănuntul și de prestări servicii (centre comerciale, magazine, restaurante, cafenele, saloane de frumusețe etc.) și a activității bibliotecilor, muzeelor, monumentelor, galeriilor de artă, teatrelor, cinematografelor, auditoriilor, sălilor de spectacol, sălilor de fitness, sălilor de jocuri de noroc, cazinouri și similare.
 • Este posibilă organizarea târgurilor și piețelor cu condiția respectării normelor specifice. De asemenea, este permisă realizarea ceremoniilor religioase, cu respectarea normelor stabilite de Direcția Generală pentru Sănătate. Rămân închise în continuare saloanele de petrecere, parcurile de distracții și locurile de joacă pentru copii, precum și alte locații similare, săli de jocuri și case de pariuri, baruri și spații similare. Sunt interzise defilările, petrecerile populare, manifestările folclorice sau de altă natură realizate în spații publice exterioare.
 • Pe tot teritoriul Portugaliei este în vigoare regula limitării ocupării la 2/3 a vehiculelor private cu capacitate mai mare de cinci locuri, cu excepția cazului în care toți ocupanții fac parte din aceeași familie. Pasagerii au obligația de a purta mască sau vizieră.
 • Reguli de ocupare și de distanțare fizică: păstrarea distanței fizice de 2 metri și stabilirea capacității de ocupare a spațiilor utilizând criteriul de 0,05 persoane pe m2, evitarea staționării în incinte, preferențial programări prealabile.
 • Igienizarea cu regularitate a spațiilor, suprafețelor și produselor care intră în contact direct cu clienții. Disponibilizarea soluțiilor dezinfectante cutanate la intrarea și ieșirea din unitățile comerciale.
 • Este interzis consumul de băuturi alcoolice în spațiile în aer liber cu public și pe drumurile publice, cu excepția spațiilor exterioare a unităților restaurant și consum de băuturi, autorizate corespunzător în acest sens. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice în ariile de servicii sau în stațiile de alimentare cu combustibili. Este interzisă comercializarea de băuturi alcoolice, începând cu ora 20.00, în unitățile de comerț cu amănuntul, inclusiv în supermarketuri și hipermarketuri. Este interzis consumul de băuturi alcoolice în restaurante după ora 20.00, cu excepția serviciilor de servire a mesei. Limitarea la 6 a numărului persoanelor din fiecare grup în restaurante, pe întreg teritoriul național, cu excepția cazului în care aparțin unei familii.
 • Până la orele 20.00, în zilele lucrătoare, în restaurante, cafenele și patiserii aflate pe o rază mai mică de 300 m de orice unitate de învățământ se impune limita maximă de 4 persoane/grup, cu excepția persoanelor aparținând aceleiași familii. În aria destinată alimentației publice din centrele comerciale se stabilește aceeași limită maximă de 4 persoane/grup.
 • Indiferent de unitățile teritoriale în care se află, rămân în continuare deschise: farmaciile, companiile de pompe funebre, cabinetele și clinicile dentare; cabinetele pentru urgențe medico-veterinare, zonele de servicii și alimentare cu combustibil situate pe autostrăzi, închirierile de vehicule de persoane și marfă fără conducător auto, unitățile de cazare, inclusiv cele studențești.
 • Este interzisă desfășurarea în unitățile de învățământ (universități și politehnici) a tuturor ceremoniilor academice și activităților de recreere. 
 • În transportul în comun este obligatorie utilizarea măștilor.
 • Guvernul evaluează în permanență modul de aplicare a cadrului de sancțiuni aplicat pentru nerespectarea măsurilor în vigoare, care constituie infracțiune de nesupunere civică.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

 • A fost operaționalizată linia de urgență disponibilă 24/24 - SNS24 pentru Portugalia continentală (808 24.24.24), precum și liniile de urgență ale Serviciilor Regionale de Sănătate (SRS24) din Arhipelagul Insulelor Azore (808 24.60.24) și respectiv Madeira (800 24.24.20)

Date de contact ale misiunii României în Portugalia – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular