Conditii de calatorie - Qatar

Qatar

Ultima actualizare: 
17 septembrie 2022

 

Atenționare COVID-19

STARE DE URGENȚĂ: NU

Condițiile de călătorie prezentate mai jos au intrat în vigoare Duminică, 04.09.2022, la ora 18.00.

CONDIȚII GENERALE:

 

 • Călătorii au responsabilitatea de a se informa din surse oficiale despre modificările condițiilor de călătorie și de revenire în Qatar, înainte de planificarea călătoriei.
 • Călătorii trebuie să respecte în permanență măsurile sanitare aflate în vigoare în Statul Qatar, pentru a limita răspândirea COVID-19.
 • Nu mai este aplicabilă lista roșie a țărilor cu risc COVID-19
 • Nu mai este obligatorie carantina pentru călătorii care sosesc din străinătate, însă călătorii testați pozitiv pentru COVID-19 după sosirea în Qatar trebuie să intre în autoizolare, în concordanță cu procedurile în vigoare din Statul Qatar.
 • Cetățenii și rezidenții Statului Qatar cu vârsta de peste 6 ani trebuie să facă un test rapid antigen într-un interval de 24 ore după sosirea în Qatar, la un centru medical de stat sau privat, urmând ca statutul în aplicația Ehteraz să fie actualizat și modificat în culoarea gri, în cazul în care nu se efectuează testul.
 • Turiștii cu vârsta de peste 6 ani trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR, cu o valabilitate de 48 ore înainte de îmbarcare, sau rezultatul negativ al unui test rapid antigen, cu o valabilitate de 24 ore înainte de îmbarcare. Testele rapide antigen efectuate personal de călători nu sunt acceptate.
 • Minorii cu vârsta între 0 și 5 ani sunt scutiți de la procedura testării COVID.
 • Cetățenii și rezidenții din țările membre ale CCG trebuie să descarce aplicația mobilă Ehteraz și să o activeze pe telefoanele mobile, utilizând o cartelă SIM locală sau internațională, fiind excluși de la măsura înregistrării online înainte de intrarea în Qatar pe platforma www.ehteraz.gov.qa.
 • Toate celelalte categorii de călători (turiștii care nu sunt cetățeni sau rezidenți CCG) sunt obligate, de asemenea, să descarce și să activeze aplicația mobilă Ehteraz, utilizând o cartelă SIM locală sau internațională, precum și să se înregistreze online pe platforma www.ehteraz.gov.qa, cu cel puțin 3 zile înainte de sosirea în Qatar. Toate documentele relevante vor fi încărcate pe platformă în conformitate cu următoarele cerințe:

 

Reguli privind aplicația mobilă Ehteraz:

 • Pasagerii care sosesc în Qatar trebuie să descarce și să activeze aplicația Ehteraz pe dispozitivele lor mobile la sosirea în punctele vamale de intrare din Qatar. Pentru a face acest lucru, sunt necesare următoarele:
  • cartelă SIM de la unul dintre furnizorii de servicii din Qatar (Ooredoo sau Vodafone) sau o cartelă SIM internațională.
  • conexiune la Internet.
  • smartphone-ul ar trebui să accepte Android 6, versiuni mai noi sau IOS 13.5 și versiuni ulterioare
  • descărcați și instalați aplicația pe telefonul mobil fie prin Google Play, Apple App Store sau utilizând orice motoare de căutare online.​
  • cardurile SIM și smartphone-urile sunt disponibile pentru cumpărare de la Aeroportul Internațional Hamad și la punctul de trecere a frontierei Abu Samra, dacă nu sunt deținute de călători înainte de sosire.
 • Starea de sănătate ”verde” din aplicația Ehteraz este necesară pentru a avea acces în facilitățile publice din Qatar.
 • Starea de sănătate din aplicația mobilă Ehteraz pentru persoanele complet vaccinate în Qatar va fi ”verde” cu o ramă aurie.
 • Starea de sănătate pentru turiștii, cetățenii și rezidenții care au primit vaccinul în afara Qatarului va rămâne ”verde”, fără rama aurie, până când datele lor privind vaccinarea sunt actualizate în sistem prin intermediul portalului (Overseas Vaccine Portal) https://www.ehteraz.gov.qa/PER/?language=en .
 • Starea de sănătate din aplicația Ehteraz va rămâne ”roșie” pe perioada izolării, până în momentul în care rezultatul testării va fi negativ.
 • Diplomații, deținătorii de carduri administrative și vizitatorii VIP care sosesc în vizite oficiale de stat sunt excluși de la această măsură.

 

 MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Transportul public funcționează la capacitate maximă.
 • Întrunirile în aer liber și în spațiile publice închise se pot desfășura fără restricții în privința numărului de persoane sau capacității spațiului.
 • Nu mai este obligatorie purtarea măștii în spațiile deschise și închise, excepție făcând unitățile medicale și transportul în comun.
 • Este obligatorie prezentarea stării verzi a aplicației EHTERAZ de pe telefonul mobil pentru toate persoanele aflate pe teritoriul Qatarului, indiferent de tipul de viză deținut (inclusiv pentru vizele de tip turistic).
 • Numărul local pentru apeluri COVID-19 este 16000.
 • Măsurile menționate se aplică până la noi dispoziții.

 

Alte reguli de intrare/ieșire din Qatar:

 • Autoritatea Generală a Vămilor din Statul Qatar a emis o serie de instrucțiuni de călătorie privind intrarea și ieșirea cetățenilor străini în/din Statul Qatar, care au în posesie valută, alte mijloace financiare (cecuri etc.), metale prețioase (aur, argint, platină etc.), perle și pietre prețioase (diamante, smaralde, rubine, safire etc.) în valoare de / care depășesc suma de 50.000 QAR (aprox. 14.000 USD) sau echivalentul în valută străină.
 • Astfel, conform acestor instrucțiuni, persoanele în cauză trebuie să completeze o declarație vamală care se găsește la oficiul autorităților de profil la punctul de intrare / ieșire din țară (aeroport, port).
 • Necompletarea acestei declarații, furnizarea de informații false sau refuzul de a furniza informații suplimentare autorităților vamale se sancționează cu amenzi cuprinse între 100.000 QAR - 500.000 QAR sau închisoare până la 3 ani sau confiscarea bunurilor.

 
 

 
 Condiţii de intrare şi regim de şedere

 • Posesorii de paşapoarte simple

Cetățenii români pot intra pe teritoriul statului Qatar fără viză, pentru o perioadă de maxim 90 de zile. Pentru permiterea intrării, valabilitatea minimă a pașaportului trebuie să fie de 6 luni. Posesorii de pașapoarte temporare trebuie să obțină în continuare, în prealabil, viză de intrare.

Pentru tranzit aeroportuar, valabilitatea minimă a pașaportului trebuie să fie de 6 luni. Nu este nevoie de viză. 

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională qatareză, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile Statului Qatar:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României la Doha şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența prin intermediul portalului www.econsulat.ro

 

Doriţi să munciţi în Qatar?

Înainte de plecarea în Qatar, în scop lucrativ, este necesară semnarea unui contract.

Activitatea lucrativă pentru străini este reglementată de Legea muncii, angajatul fiind obligat să respecte cu stricteţe condiţiile contractuale.

Viza de intrare și ulterior permisul de muncă pentru cetățenii români angajați cu un contract de muncă în Qatar se obţin, în prealabil, de angajatorul qatarez în baza documentelor solicitate de la cetățeanul român (curriculum vitae, copie a paşaportului românesc, certificat de cazier judiciar, certificat medical).

Părăsirea ţării de către angajatul străin sau schimbarea locului de muncă în Qatar se pot face numai cu acordul scris al angajatorului.

Sunt interzise dreptul de manifestație și cel de asociere sindicală (nefiind posibilă negocierea colectivă a contractului de muncă).

În Qatar nu sunt tolerate formele de protest (manifestatie, marş, grevă), autorităţile locale acționând cu operativitate, fermitate şi eficiență, pentru restabilirea ordinii sociale și de drept.

Trebuie luate în considerare și condițiile climaterice specifice zonei, care fac foarte anevoioasă activitatea în spații deschise timp de 6 luni pe an (perioada aprilie – septembrie).

 

Ameninţări teroriste

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Ameninţările teroriste din regiunea Orientul Mijlociu şi zona Golfului au determinat ca autorităţile Statului Qatar să adopte şi să pună în aplicare măsuri ferme de securitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Qatar li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile qatareze şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Qatar este o ţară sigură pentru turişti.

Recomandări generale:

 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale, adoptând o ţinută şi un comportament decent în public;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • În cazul călătoriei cu autobuzul, păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Evitaţi fotografierea persoanelor care poartă costume locale;
 • Se recomandă evitarea manifestărilor de afecţiune în public;
 • Manifestaţi prudenţă pe timpul călătoriei, în aeroport /în port /în punctele de trecere a frontierei;
 • Evitaţi locurile publice cu mari aglomerări.

Băuturile alcoolice se pot consuma în unele hoteluri, iar rezidenţii străini le pot cumpăra de la un magazin autorizat, în baza unui permis eliberat de autorităţile locale.

În cazul în care sunteţi victima unei infracţiuni, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi a Ambasadei României la Doha.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a Ambasadei României la Doha.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, trebuie apelat numărul de urgenţă 999.

 

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă. În Qatar sistemul medical este bine dezvoltat.

Responsabilitatea asigurării sănătăţii angajaţilor revine angajatorilor.

Pentru şederile care depăşesc 30 de zile, vizita medicală şi testul de depistare HIV sunt obligatorii.

Certificatele eliberate de autorităţile medicale străine, anterior sosirii în Qatar, nu sunt recunoscute.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vacc...) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Qatar se conduce pe partea dreaptă a drumului. Conducerea sub influenţa alcoolului este considerată infracțiune gravă.

Încălcarea regulilor de circulaţie poate atrage amenzi considerabile.
 

 • Starea drumurilor

​Starea generală a drumurilor şi a infrastructurii este bună.
 

 • Limitele de viteză admise
  • 60/80 km/h în localităţi;
  • 120 km/h pe autostradă, cu supraveghere radar în anumite zone.
    
 • Permisul de conducere

Cetăţenii români pot solicita autorităţilor din Qatar preschimbarea permisului de conducere românesc, fără susținerea în prealabil a unui examen auto.
Pentru mai multe detalii, vă recomandăm să vă adresaţi Departamentului Poliţiei Rutiere şi Patrulare din Ministerul Internelor qatarez.
 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul unui accident de circulaţie, autoturismul nu trebuie deplasat până la sosirea poliţiei.

Sunaţi la numărul de urgenţă 999 şi aşteptaţi sosirea echipajelor de poliție.

În cazul unui accident cu victime, şoferul este reţinut până la încheierea cercetărilor.

 

Reglementări vamale

Atenţie! Importul, consumul, producerea şi deţinerea de stupefiante, chiar şi în cantităţi foarte mici, sunt interzise şi aspru pedepsite de lege.

Este interzis importul de alcool, produse din carne de porc, arme şi obiecte religioase.

De asemenea, se interzice posesia și transportul produselor derivate din tutun și imitațiile acestuia, după cum urmează: tutunul de mestecat sub orice formă sau orice denumire, țigările și narghileaua electronice, imitațiile instrumentelor de fumat, Swyka – substanță cu efect narcotic, precum și dispozitivele automate destinate vânzării tutunului și materialele publicitare de promovare ale acestuia.

 

Operaţiuni bancare

Sumele în valută trimise sau primite în/din străinătate nu sunt supuse limitărilor.

Cursul rialului qatarez este fix în raport cu dolarul SUA (3,64 riali = 1 dolar SUA).

 

Comunicaţii şi electricitate

În Qatar, sistemul de telefonie fixă şi mobilă se ridică la standardele internaţionale.

Codul de acces pentru Qatar este +974. Din Qatar, se formează un singur 0 înainte de codul de acces internaţional respectiv.

Curentul este de 230V. Se foloseşte ștecher de tip britanic.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie au nevoie de aprobarea Ministerului Agriculturii şi Afacerilor Municipale.

Se interzice intrarea pe teritoriul statului Qatar a unor rase de câini, în special cele de talie mare.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Qatar

Zboruri ieftine spre Qatar: AICI

Aeroporturi in Qatar: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…