Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Rusia - 26.01.21

Populatie: 145,970,231 Cazuri azi: 18,241 Active/Milion: 3,507 Populatie infectata: %0.351

Rusia

Data ultimei actualizări: 13 ianuarie 2021  

STARE DE URGENȚĂ: NU (alertă sporită)

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

 • Începând cu luna martie, este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe, respectiv a cazurilor speciale prevăzute mai jos) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile). Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
 • Începând cu data de 26 decembrie 2020, persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația de a se supune izolării la domiciliu/reședință timp de 14 zile de la data sosirii în Federația Rusă. Excepție fac doar echipajele aeronavelor care realizează cursele.
 • Pe fondul descoperirii unei noi tulpini de SARS CoV-2 în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, la data de 22 decembrie 2020 Federația Rusă a suspendat temporar cursele directe spre/dinspre Regatul Unit începând cu această dată, ora 00:00. La data de 12 ianuarie 2021, termenul de suspendare a legăturii aeriene cu Regatul Unit a fost prelungit prin hotărâre de govern până la data de 01 februarie 2021.
 • Începând cu luna martie și până la noi dispoziții, s-a anunțat starea de alertă sporită pe teritoriul Federației Ruse în contextul pandemiei de COVID-19.
 • Autoritățile ruse au anunțat suspendarea, până la noi dispoziții, a sistemului de e-viza care trebuia să intre în funcțiune la 01.01.2021. Sistemul, valabil pentru cetățenii din 52 de state, inclusiv România, va fi reluat după ridicarea restricțiilor impuse la 18.03.2020 la intrarea în Federația Rusă.

Restricțiile nu se aplică pentru:

 • diplomații acreditați și membrii acestora de familie care îi însoțesc la post, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării. Diplomații și membrii lor de familie nu sunt exceptați de la măsura carantinei de 14 zile la sosirea/revenirea în Federația Rusă;
 • curierii diplomatici, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării;
 • persoanele cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă în legătură cu decesul unei rude apropiate (soț/soție, părinți, copii);
 • persoane cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă pentru îngrijirea unor rude apropiate (soț/soție, părinți, copii) și persoane aflate în întreținere;
 • membrii de familie ai cetățenilor ruși în scopul reîntregirii familiei;
 • persoane cu drept de ședere permanentă pe teritoriul Federației Ruse, precum și persoanele care se află în tranzit prin punctele aeroportuare de trecere a frontierei de stat ruse, fără a părăsi incinta aeroportului;
 • etnicii ruși care solicită stabilirea permanentă pe teritoriul Federației Ruse, depunând în acest sens actele prevăzute de lege;
 • conducătorii auto pentru transportul internațional de marfă pe coridoarele verzi aprobate;
 • specialiștii implicați în montarea și întreținerea de echipamente de import, în beneficiul unor instituții ale statului rus, după informarea în prealabil a Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către instituția beneficiară;
 • De la data de 31.12.2020, se permite accesul și pentru membrii lor de familie, pentru reîntregirea familiei, cu informarea prealabilă a FSB și MAI. Specialiștii și rudele acestora care îi însoțesc în Federația Rusă au obligația de a prezenta, la intrarea pe teritoriul rus, un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2, realizat prin metoda PCR;
  • Sportivii, arbitrii și antrenorii, în baza unui contract cu o entitate rusă din domeniu. Începând cu data de 22 noiembrie 2020, se permite accesul rudelor acestora pentru reîntregirea familiei; Atât sportivii, arbitrii și antrenorii, cât și rudele acestora care intră pe teritoriul rus trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 realizat prin metoda PCR;
 • cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Belarus, Republica Coreea, Cuba, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Japonia, Kazahstan, Kârgâzstan, Maldive, Serbia, Insulele Seychelles, Tanzania, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
 • persoanele cu drept de ședere permanentă sau detașați în orașul Baikonur din regiunea Kzîl-Ordin, Republica Kazahstan pentru participarea la proiectele Programului federal pentru exploatarea spațiului cosmic.
 • Sportivii, arbitrii și antrenorii, în baza unui contract cu o entitate rusă din domeniu. Începând cu data de 22 noiembrie 2020, se permite accesul rudelor acestora pentru reîntregirea familiei; Atât sportivii, arbitrii și antrenorii, cât și rudele acestora care intră pe teritoriul rus trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 realizat prin metoda PCR;

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
 • Transportul intern rutier este afectat în sensul introducerii unor restricții la trecerea liniei administrative dintre regiuni. Regimul aplicabil regiunilor trebuie verificat la autoritățile locale anterior efectuării deplasării. Din cauza agravării situației epidemiologice din Federația Rusă, pot fi impuse măsuri restrictive, fără preaviz.
 • Transportul feroviar intern a fost limitat în urma reducerii deplasărilor.
 • Transportul aerian intern este reluat treptat.
 • Transportul maritim și fluvial este permis pentru mărfuri.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră, ferată, maritimă sau fluvială: punctele de acces sunt închise circulației persoanelor.
 • Pe cale aeriană, accesul este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don).
 • Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (suspendate temporar), Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk, Republica Coreea/Seoul, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Finlanda, Polonia, Austria, Germania, Cipru, Thailanda, Cehia și Suedia.
 • La bordul aeronavelor pe cursele aeriene comerciale redeschise se permite accesul doar cetățenilor/persoanelor cu drept de ședere/rezidență în statele de origine, respectiv destinație ale zborurilor, inclusiv pentru turism dacă acest lucru este permis de către statul de destinație.
 • Aeroflot a anunțat reluarea curselor directe (zboruri săptămânale) pe ruta Moscova-Stockholm din 9 ianuarie 2021, precum și Moscova-Bangkok (din 07.01.2021) și Moscova-Phuket (din 23.01.2021).
 • Conform anunțurilor oficiale din data de 15 decembrie 2020, cetățenii străini care au intrat legal în Federația Rusă dar, din cauza pandemiei, nu au putut să își prelungească/obțină documentele necesare de prelungire a șederii (rezidența, patentul/licența de muncă, dreptul de ședere etc.), vor reveni la regimul de prelungire a vizei și a celorlalte documente de ședere/muncă pe teritoriul Federației Ruse valabil anterior adoptării măsurilor în contextul pandemiei. MAI rus a anunțat că NU a emis un nou decret de prelungire automată așa cum informase anterior, iar scutirile de formalități legale pentru reglementarea șederii și a dreptului de muncă au expirat pentru cetățenii străini la 15.12.2020.
 • Din luna iunie, a fost reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor membre UE și din spațiul Schengen pot călători doar pentru repatriere. Din acest motiv este necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și a unui document care face dovada adresei de domiciliu în statul respectiv.
 • Pentru cetățenii români care au obținut „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnalăm faptul că documentul electronic emis de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut nu este recunoscut pentru moment ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu poate fi utilizat pentru repatrierea din Federația Rusă în acest stat, fiind necesar un document în format fizic, pe hârtie.
 • Începând cu luna iulie, compania rusă AEROFLOT nu permite accesul la bordul aeronavelor sale pentru persoanele care nu prezintă testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă. Testul poate fi efectuat contra cost și pe Aeroportul Internațional „Șeremetievo” (Moscova), fiind necesară înscrierea în prealabil online pentru efectuarea testului.

Măsuri pe plan intern:

 • Restricțiile reintroduse pe fondul agravării situației epidemiologice au fost prelungite.
 • Din data de 28.10.2020, pe întreg teritoriul Federației Ruse a fost introdusă obligativitatea purtării măștii și mănușilor de protecție în spații publice (definite ca orice spațiu, în aer liber sau acoperit, în care se pot reuni mai mult de 50 de persoane; lifturi, parcări, scări de bloc, interiorul clădirilor de birouri sau locuit, locuri de joacă pentru copii etc.).
 • Sunt interzise adunările publice cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, restaurantele au obligația de a închide la ora 23:00 (în funcție de regiune); barurile funcționează în regim de înscriere online, cu obținerea unui cod QR de acces în Moscova, iar în unele regiuni au fost închise; muzeele și instituțiile culturale au fost închise în unele regiuni sau vizitarea se face pe bază de bilet electronic; frecventarea instituțiilor publice se face exclusiv pe bază de programare, cu obținerea unui cod QR și regim de check-in; persoanele peste 65 de ani sunt plasate în autoizolare; angajatorii au obligația de a trece minim 30% din personal în regim de lucru la distanță, cu informarea autorităților; mai multe instituții medicale și spații publice au fost reorganizate pentru a trata pacienții de COVID-19; Nerespectarea măsurilor constituie infracțiune administrativă și se sancționează cu amendă.
 • Din data de 5 decembrie 2020 a început vaccinarea voluntară împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru care este necesară înscrierea online pe site-ul autorităților locale.

Date de contact ale misiunilor României în Federația Rusă – AICIAICI și AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular