Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Rusia

Data ultimei actualizări: 25.11.2020  

STARE DE URGENȚĂ: NU (alertă sporită)

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

 • Începând cu data de 30 martie 2020, este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe, respectiv a cazurilor speciale prevăzute mai jos) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile). Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
 • Începând cu data de 30 martie 2020 și până la noi dispoziții, s-a anunțat starea de alertă sporită pe teritoriul Federației Ruse în contextul pandemiei de COVID-19.

Restricțiile nu se aplică pentru:

 • diplomații acreditați și membrii acestora de familie, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării. Diplomații și membrii lor de familie nu sunt exceptați de la măsura carantinei de 14 zile la sosirea/revenirea în Federația Rusă;
 • curierii diplomatici, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării;
 • persoanele cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă în legătură cu decesul unei rude apropiate (soț/soție, părinți, copii);
 • persoane cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă pentru îngrijirea unor rude apropiate (soț/soție, părinți, copii) și persoane aflate în întreținere;
 • membrii de familie ai cetățenilor ruși în scopul reîntregirii familiei;
 • persoane cu drept de ședere permanentă pe teritoriul Federației Ruse, precum și persoanele care se află în tranzit prin punctele aeroportuare de trecere a frontierei de stat ruse, fără a părăsi incinta aeroportului;
 • etnicii ruși care solicită stabilirea permanentă pe teritoriul Federației Ruse, depunând în acest sens actele prevăzute de lege;
 • conducătorii auto pentru transportul internațional de marfă pe coridoarele verzi aprobate;
 • specialiștii implicați în montarea și întreținerea de echipamente de import, în beneficiul unor instituții ale statului rus, după informarea în prealabil a Serviciului Federal de Securitate (FSB) de către instituția beneficiară;
 • persoanele cu drept de ședere permanentă sau detașați în orașul Baikonur din regiunea Kzîl-Ordin, Republica Kazahstan pentru participarea la proiectele Programului federal pentru exploatarea spațiului cosmic.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
 • Transportul intern rutier este afectat în sensul introducerii unor restricții la trecerea liniei administrative dintre regiuni. Regimul aplicabil regiunilor trebuie verificat la autoritățile locale anterior efectuării deplasării. Din cauza agravării situației epidemiologice din Federația Rusă, pot fi impuse măsuri restrictive, fără preaviz.
 • Transportul feroviar intern a fost limitat în urma reducerii deplasărilor.
 • Transportul aerian intern este reluat treptat.
 • Transportul maritim și fluvial este permis pentru mărfuri.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră, ferată, maritimă sau fluvială:  punctele de acces sunt închise circulației persoanelor.
 • Pe cale aeriană, accesul este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don).
 • Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan/Nur-Sultan, Kârgâzstan/Bișkek, Belarus/Minsk, Republica Coreea/Seoul, Japonia. Din data de 9.11.2020, Republica Populară Chineză a suspendat pentru 4 săptămâni cursele aeriene Air China pe ruta Moscova - Shijiazhuang (provincia Hubei). Conform precizărilor MAE rus, la bordul aeronavelor pe cursele aeriene comerciale redeschise se permite accesul doar cetățenilor/persoanelor cu drept de ședere/rezidență în statele de origine, respectiv destinație ale zborurilor.
 • Din luna iunie 2020, a fost reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor membre UE și din spațiul Schengen pot călători doar pentru repatriere. Din acest motiv este necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și a unui document care face dovada adresei de domiciliu în statul respectiv.
 • Pentru cetățenii români care au obținut „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnalăm faptul că documentul electronic emis de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut nu este recunoscut pentru moment ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu poate fi utilizat pentru repatrierea din Federația Rusă în acest stat, fiind necesar un document în format fizic, pe hârtie.
 • Din data de 30 iulie 2020, compania rusă AEROFLOT nu permite accesul la bordul aeronavelor sale pentru persoanele care nu prezintă testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă. Testul poate fi efectuat și pe Aeroportul Internațional „Șeremetievo” (Moscova), contra cost.

 

Măsuri pe plan intern:

Din 22 noiembrie 2020, regiunea Rostov a introdus obligativitatea carantinei (14 zile sau până la obținerea rezultatului în urma efectuării testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 prin metoda PCR) pentru toate persoanele care intră pe teritoriul regiunii. Situația din regiune este „extrem de gravă”.

 •  Restricțiile reintroduse pe fondul agravării situației epidemiologice au fost prelungite până la data de 15.01.2021.
 • Începând cu data de 14.11.2020, Republica Buriată a intrat în carantină/lockdown.
 • La data de 12.11.2020, autoritățile ruse au anunțat anularea evenimentelor de masă/stradă dedicate Anului Nou, iar cetățenilor li s-a recomandat petrecerea sărbătorilor de iarnă la domiciliu, în compania familiei/rudelor apropiate.
 • Din data de 28.10.2020, pe întreg teritoriul Federației Ruse a fost introdusă obligativitatea purtării măștii și mănușilor de protecție în spații publice (definite ca orice spațiu, în aer liber sau acoperit, în care se pot reuni mai mult de 50 de persoane; lifturi, parcări, scări de bloc, interiorul clădirilor de birouri sau locuit, locuri de joacă pentru copii etc.).
 • Sunt interzise adunările publice cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane, restaurantele au obligația de a închide la ora 22:00/23:00 (în funcție de regiune); barurile funcționează în regim de înscriere online, cu obținerea unui cod QR de acces; muzeele și instituțiile culturale au fost închise în unele regiuni sau vizitarea se face pe bază de bilet electronic; frecventarea instituțiilor publice se face exclusiv pe bază de programare, cu obținerea unui cod QR și regim de check-in; persoanele peste 65 de ani sunt plasate în autoizolare; angajatorii au obligația de a trece minim 30% din personal în regim de lucru la distanță, cu informarea autorităților; mai multe instituții medicale și spații publice au fost reorganizate pentru a trata pacienții de COVID-19.
 • Au fost redeschise punctele de control la trecerea liniei de demarcație la intrarea în regiunea Orlov.
 • În Republica Saha/Iakutia a fost reintrodus controlul medical și testarea obligatorie pentru angajații detașați din alte regiuni.

Date de contact ale misiunilor României în Federația Rusă - AICIAICI și AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular