Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Rusia - 17.01.22

Populatie: 146,030,890 Cazuri azi: 29,230 Active/Milion: 4,270 Populatie infectata: %0.427

Rusia

Data ultimei actualizări: 27 decembrie2021

STARE DE URGENȚĂ: NU/ stare de alertă sanitară

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna martie 2020 este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a redeschis frontierele, respectiv a cazurilor speciale prevăzute mai jos) și se instituie obligativitatea prezentării unui rezultat negativ al testului PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, realizat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea efectivă pe teritoriul rus, precum și aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii străini care intră în țară în scop de muncă. Măsura carantinei nu se aplică cetățenilor străini sosiți pe cale aeriană, pentru aceștia autoizolarea având caracter de recomandare. Există regiuni unde carantina este impusă la nivel local, fiind necesară consultarea acestui lucru în prealabil la autoritățile locale.

Pentru cetățenii străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se impune măsura carantinei/autoizolării, însă este obligatorie prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse. Existența unui certificat de vaccinare emis în străinătate nu exceptează cetățenii străini de la prezentarea testului negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul rus și nici de la obligativitatea autoizolării dacă sosesc în țară pentru muncă/termen lung. Din 01.01.2022, autoritățile ruse oferă cetățenilor ruși și străini vaccinați cu vaccinuri produse în alte state și nerecunoscute în Rusia posibilitatea obținerii certificatului rusesc în baza rezultatului pozitiv la testul de anticorpi.

În luna august 2021, autoritățile ruse au aprobat algoritmul sanitar pentru a permite revenirea studenților străini în Federația Rusă, pentru continuarea studiilor, inclusiv din statele care nu au redeschis frontiera cu Federația Rusă. De procedura revenirii, inclusiv primirea vizelor, răspunde unitatea de învățământ superior.  Revenirea se permite atât la cursuri, cât și în cămine. Vaccinarea nu este obligatorie pentru studenți, ci recomandată. Autoritățile ruse au anunțat că vor permite vaccinarea tuturor studenților străini cu vaccinurile recunoscute în Federația Rusă. Pentru studenții străini care nu vor putea reveni la cursuri din diverse motive, se vor organiza cursuri la distanță. Înaintea oricărui alt demers, trebuie consultată obligatoriu unitatea de învățământ superior, deoarece există posibilitatea impunerii unor condiții de siguranță sanitară suplimentare în funcție de regiune și/sau de institut.

Începând cu luna mai 2021, cetățenii ruși/deținătorii de cetățenie multiplă, printre care și cea rusă, au obligația ca la intrarea pe teritoriul Federației Ruse să efectueze, în termen de 4 zile de la data sosirii, încă un test tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Testul este suplimentar față de testul negativ care trebuie prezentat la trecerea frontierei de stat. Obligația revine tuturor persoanelor care dețin și cetățenie rusă, indiferent de mijlocul de transport utilizat pentru a ajunge în Federația Rusă. Măsura nu se aplică cetățenilor străini/apatrizilor. Acestora li se poate însă solicita, aleatoriu, ca la sosirea în Federația Rusă să efectueze un test tip PCR pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2, direct la aeroport.

Începând cu luna iulie, cetățenii străini și apatrizii, precum și cetățenii Republicii Belarus care intră în Federația Rusă pe cale aeriană de pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Economice Eurasiatice (Republica Armenia, Republica Belarus, Republica Kazahstan, Republica Kârgâzstan, Federația Rusă) au obligația de a avea instalată pe un dispozitiv mobil aplicația „Călătoresc fără COVID-19” (Путешествую без COVID-19) în care să înregistreze rezultatul negativ al testului PCR, realizat cu cel mult 2 zile înainte de data intrării pe teritoriul Federației Ruse. Excepție fac cetățenii străini și apatrizii care intră în Federația Rusă din state terțe cu tranzit prin statele Uniunii Eurasiatice, chiar și în cazul unei opriri de scurtă durată pe teritoriul acestora. Începând cu 01.09.2021, obligația include și cetățenii străini sau apatrizii care intră în Federația Rusă pe cale aeriană de pe teritoriul următoarelor state: Republica Azerbaidjan, Republica Moldova, Republica Tadjikistan, Republica Turkmenistan, Republica Uzbekistan.

Începând cu luna mai 2021, toate persoanele care intră în Federația Rusă în scop lucrativ au obligația de a respecta măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile.

Din 28.11.2021, Rusia a restricționat accesul străinilor sosiți din China (inclusiv Hong Kong), Botswana, Africa de Sud, Lesotho, Namibia, Zimbabwe, Mozambic, Madagascar, Eswatini, Tanzania, Israel, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Cetățenii ruși veniți din aceste state au obligativitatea ca la sosire să se supună unui test rapid de SARS CoV-2.

La 30.11.2021, autoritățile ruse au impus carantină obligatorie de 14 zile la intrarea în Rusia pentru toate persoanele venite din statele Africii.

Din 19.12.2021, Rusia a restricționat intrările cetățenilor străini sosiți din Kenya.

La 28.11.2021, Rusia a prelungit până la 01.02.2022 restricția asupra curselor aeriene pe legătura cu Tanzania.

La data de 27.12.2021, Federația Rusă reluase cursele aeriene cu Regatul Unit, Elveția, Egipt (din 09.08.2021, interdicția nu era legată de COVID-19), Maldive, Emiratele Arabe Unite, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus, Republica Coreea, Cuba, Serbia, Japonia, Insulele Seychelles, Etiopia, Vietnam, India, Qatar, Finlanda, Azerbaidjan, Armenia, Grecia, Singapore, Venezuela, Germania, Siria, Tadjikistan, Uzbekistan, Sri Lanka, Islanda, Malta, Mexic, Portugalia, Arabia Saudită, Austria, Ungaria, Liban, Luxemburg, Mauritius, Maroc, Croația, Albania (cursele charter), Turcia, SUA, Italia, Cipru, Macedonia de Nord, Belgia, Bulgaria, Iordania, Irlanda, Republica Moldova, Republica Dominicană, Bahrein, Cehia, Spania, Irak, Kenya, Slovacia, Danemarca, Djibouti, Noua Zeelandă, Peru, Africa de Sud, Insulele Bahamas, Iran, Țările de Jos, Norvegia, Oman, Slovenia, Tunisia, Thailanda, Suedia, Bangladesh, Costa Rica, Argentina, Brazilia, Mongolia.

Începând cu luna februarie 2021 s-a reluat transportul feroviar de pasageri cu Belarus. Trenurile circulă pe ruta Minsk – Moscova – Minsk, precum și pe rutele Moscova – Kaliningrad și Kaliningrad – St. Petersburg, cu oprire la Minsk. Cursele sunt destinate cetățenilor din statele Uniunii Eurasiatice. Pasagerii au obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. La sosirea la destinație se verifică temperatura corporală, iar în cazul în care aceasta este ridicată, persoana este plasată în autoizolare, indiferent de rezultatul testului.

Autoritățile ruse au anunțat suspendarea, până la noi dispoziții, a sistemului de e-viza care trebuia să intre în funcțiune la data de 1.01.2021. Sistemul, valabil pentru cetățenii din 52 de state, inclusiv România, va fi reluat după ridicarea restricțiilor impuse la data de 18.03.2020 la intrarea în Federația Rusă.

Din 01.01.2022, Rusia introduce în 99 de puncte de trecere a frontierei de stat sisteme automate de verificare a călătorilor (pentru certificatul COVID/test PCR), inclusiv dispozitive mobile de testare pe loc. Măsura face parte din instituirea așa-numitului „Scut sanitar al Rusiei”.

 • Începând cu luna mai 2021, compania rusă Aeroflot organizează săptămânal curse pe ruta Moscova-București-Moscova, în fiecare zi de duminică. Biletele pot fi rezervate online. Atenție! Toate restricțiile de intrare în Federația Rusă se mențin, accesul fiind permis doar categoriilor de persoane și în condițiile menționate anterior. Începând cu luna iunie 2021, compania rusă Aeroflot a introdus o nouă cursă săptămânală pe aceeași rută, Moscova-București-Moscova, în fiecare zi de miercuri.
 • Din 01.09.2021, Aeroflot, în parteneriat cu Tarom, organizează curse aeriene pe ruta Moscova-București-Moscova și în zilele de vineri.

Compania rusă Aeroflot nu permite accesul la bordul aeronavelor sale persoanelor care nu prezintă testul PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă!

Restricțiile de intrare pe teritoriul rus nu se aplică pentru:

 • diplomați acreditați și membrii lor de familie care îi însoțesc la post, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării. Autoizolarea la sosire are caracter de recomandare pentru diplomații și membrii de familie care sosesc cu avionul, în timp ce pentru persoanele care intră în Federația Rusă pe alte căi (rutieră, cale ferată etc.), se menține caracterul obligatoriu;
 • rudele diplomaților acreditați în Federația Rusă (soț/soție, părinți, copii, părinți adoptivi, copii adoptați, frați și surori, bunici, nepoți de bunici) posesori de pașapoarte diplomatice;
 • curierii diplomatici, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării;
 • persoanele cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Rusia în legătură cu moartea unei rude apropiate (soț/soție, părinți, copii, părinți adoptivi, copii adoptați, frați și surori, bunici, nepoți de bunici);
 • persoane cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Rusia pentru îngrijirea unor rude apropiate (soț/soție, părinți, copii, părinți adoptivi, copii adoptați, frați și surori, bunici, nepoți de bunici) și persoane aflate în întreținere;
 • membri de familie ai cetățenilor ruși în scopul reîntregirii familiei (soț/soție, părinți, copii, părinți adoptivi, copii adoptați, frați și surori, bunici, nepoți de bunici);
 • persoane cu drept de ședere permanentă pe teritoriul Federației Ruse, precum și persoanele care se deplasează în tranzit prin punctele aeroportuare de trecere a frontierei de stat ruse, fără ieșire din incinta aeroportului;
 • etnicii ruși care solicită stabilirea permanentă pe teritoriul Federației Ruse, depunând în acest sens actele prevăzute de lege;
 • șoferi pentru transportul internațional de marfă pe coridoarele verzi aprobate;
 • specialiștii implicați în montarea și întreținerea de echipamente de import, în beneficiul unor instituții ale statului rus, după informarea în prealabil a Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către instituția beneficiară (angajator). Specialiștii și rudele acestora care îi însoțesc în Federația Rusă au obligația de a prezenta, la intrarea pe teritoriul rus, un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, realizat prin metoda PCR;
 • sportivii, arbitrii și antrenorii, în baza unui contract cu o entitate rusă din domeniu. Începând cu data de 22 noiembrie 2020, se permite accesul membrilor de familie a acestei categorii în scopul reîntregirii familiei; Atât sportivii, arbitrii și antrenorii, cât și membrii acestora de familie care intră pe teritoriul rus trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 realizat prin metoda PCR;
 • persoanele cu drept de ședere permanentă sau detașați în orașul Baikonur din regiunea Kzîl-Ordin, Republica Kazahstan pentru participarea la proiectele Programului federal pentru exploatarea spațiului cosmic.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
 • Transportul intern rutier, feroviar, aerian, maritim, fluvial este afectat în sensul introducerii unor restricții la trecerea liniei administrative dintre regiuni. Regimul din regiuni trebuie verificat la autoritățile locale înaintea efectuării deplasării.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Pe cale terestră (rutieră sau ferată), prin Hotărârea de Guvern nr. 1291-r din 18.05.2021, se permite:

Pentru celelalte categorii de cetățeni, restricțiile anterioare se mențin.

Pe cale maritimă și fluvială, restricțiile se mențin.

Cetățenii străini și apatrizii aflați pe teritoriul Federației Ruse și care au beneficiat, până la data de 15.06.2021, de prelungirea automată a documentelor de ședere/muncă în baza măsurilor excepționale adoptate pe perioada pandemiei de COVID-19, au termen până la 30.09.2021 pentru a-și reglementa statutul, prin adresarea către reprezentanțele MAI rus de la locul de reședință, sau a părăsi teritoriul rus. În intervalul 15.06.2021-30.09.2021, este suspendată măsura deportării pentru cetățenii străini și apatrizii aflați pe teritoriul Federației Ruse ca urmare a închiderii frontierelor în martie 2020.

 • În contextul menținerii restricțiilor de intrare pentru cetățenii străini pe teritoriul Federației Ruse, NU s-au reluat angajările de cetățeni străini în regim normal și NU se eliberează vize de muncă/business visa pentru cetățenii statelor care nu au redeschis frontierele cu Rusia (inclusiv România). Responsabilitatea aducerii de specialiști străini cu îndeplinirea tuturor formalităților prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 140-r din 26.01.2021, revine angajatorului din Rusia.
 • Conform Hotărârii de Guvern nr. 140-r din 26.01.2021, care clarifică regimul de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul rus în contextul restricțiilor impuse de pandemie, pentru cetățenii străini care urmează să vină în Federația Rusă în scop medical (tratament), formalitățile legate de intrarea lor pe teritoriul rus se realizează de către organizația medicală implicată.
 • Pentru cetățenii români care au obținut „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: documentul emis electronic de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut pentru moment nu este recunoscut ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu le poate fi util la repatrierea din Federația Rusă în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fiind necesar un document pe format hârtie.

Măsuri pe plan intern:

Autoritățile ruse au introdus obligativitatea vaccinării pentru persoanele încadrate în sectorul public, precum și pentru persoanele din sectoarele econmice care presupun contactul cu publicul ca parte a sarcinilor de muncă. Responsabiiltatea vaccinării revine angajatorului.

Începând cu luna octombrie 2020, pe întreg teritoriul Federației Ruse a fost introdusă obligativitatea purtării măștii și, în anumite zone, a mănușilor de protecție în spații publice (definite ca orice spațiu, în aer liber sau acoperit, în care se pot reuni mai mult de 50 de persoane; lifturi, parcări, scări de bloc, interiorul clădirilor de birouri sau locuit, locuri de joacă pentru copii etc.).

Din luna august 2021, în mai mulți subiecți federali, inclusiv Moscova, a fost ridicată obligativitatea purtării mănușilor de protecție.

Se recomandă consultarea autorităților locale asupra măsurilor adoptate individual, acestea putând varia de la un subiect federal la altul, în funcție de evoluția situației de pe plan local. Nerespectarea măsurilor constituie infracțiune administrativă și se sancționează cu amendă.

Datele de contact ale misiunilor României în Federația Rusă – AICIAICI și AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Rusia: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.