Conditii de calatorie - Rwanda

Rwanda

Ultima actualizare: 
8 aprilie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂNU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Transportul internațional aerian și-a reluat activitatea începând cu luna iulie 2020.
 • Aeroportul internațional din Kigali rămâne deschis. Cetățenii străini care sosesc în Rwanda pe cale aeriană trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore anterior călătoriei. Alte tipuri deteste, precum cele rapide – RDT, nu sunt acceptate. Testul COVID-19 nu este obligatoriu pentru minorii sub 5 ani care sunt însoțiți.
 • Toate persoanele care călătoresc în Rwanda trebuie să completeze formularul de localizare a pasagerului disponibil online la https://travel.rbc.gov.rw/travel/ și să anexeze electronic certificatul de test COVID-19 înainte de plecarea spre aeroport.
 • Toți pasagerii care tranzitează Rwanda pentru mai mult de 12 ore, vor fi examinați la intrarea în țară și vor face la sosire un test RT-PCR, cu suportarea costului acestuia.
 • Toți pasagerii care sosesc în Rwanda trebuie să se supună unei carantine de 3 zile într-un hotel desemnat, cu suportarea costurilor. Lista hotelurilor desemnate este disponibilă la adresa de web https://travel.rbc.gov.rw/travel/src/Designated%20Hotels.pdf. Pasagerii vor trebui să mai facă un test PCR la un centru desemnat, pe cheltuială proprie,  în ziua a III-a și în ziua a VII-a de la momentul sosirii. Există unele excepții de la carantina de 3 zile pentru turiștii care vizitează parcurile naționale. Detaliile sunt disponibile la https://twitter.com/RDBrwanda/status/1472510524701257730.
 • Pasagerii trebuie să respecte măsurile de igienă impuse de autoritățile locale. Se recomandă urmărirea actualizarea informațiilor specifice la https://www.primature.gov.rw/index.php?id=40 și, respectiv, https://twitter.com/PrimatureRwanda.
 • Este necesar ca, la ieșirea din țară,  pasagerii să prezinte un test molecular tip RT - PCR cu rezultat negativ realizat cu cel mult 72 ore înainte de plecare, la Rwanda Biomedical Center/National Reference Laboratory, spitale districtuale sau provinciale. Alte teste de gen RDT nu sunt acceptate. Minorii însoțiți în vârstă de până la 5 ani sunt exceptați. Este de recomandat ca rezervarea și plata testelor să se facă cu cel puțin 2 zile înainte de plecare pe platforma mobilă https://www.rbc.gov.rw/index.php?id=188
 • Frontierele terestre rămân închise, cu excepția transportului de bunuri, cargo, precum și călătoriilor cetățenilor rwandezi sau a cetățenilor străini rezidenți.

 

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Turismul va continua cu respectarea strictă a măsurilor de prevenție impuse de pandemia de COVID-19, incluzând funcționarea hotelurilor, companiilor de turism și serviciului de transport. Companiile turistice vor informa autoritățile cu privire la itinerariile turiștilor. Deplasarea turiștilor străini și locali este permisă în Rwanda dacă dețin un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.
 • La toate frontierele a fost instituit controlul medical.
 • Purtarea măștii în spațiul public este obligatorie, iar nerespectarea măsurii se sancționează cu amendă.
 • Este interzisă deplasarea în afara domiciliului în intervalul orar 18:00 – 04:00.
 • Din 20 decembrie 2021, cluburile de noapte vor fi închise, ca și alte locații cu spectacole live. Restaurantele, conferințele și alte întâlniri nu trebuie să depășească 50% din capacitatea spațiului respectiv, iar pentru serviciile religioase limita respectivă este de 30%. Toți clienții restaurantelor și barurilor din Kigali și alte orașe principale trebuie să fie vaccinați cu schema completă.
 • Informații suplimentare privind măsuri interne anti COVID-19 sunt disponibile la https://twitter.com/PrimatureRwanda/status/1470901104972115970 și la https://twitter.com/PrimatureRwanda.
 • Centrele comerciale sunt obligate să asigure acces la apă, săpun, dezinfectant, iar spațiile publice vor trebui igienizate în mod continuu.
 • S-au impus măsuri stricte privind transportul în comun, respectiv reducerea numărului de călători care pot utiliza autovehiculele, cât și implementarea unor măsuri de igienă stricte.
 • Turiștii trebuie sa dețină un test negativ COVID-19 asupra lor;
 • Transportul public va circula la o capacitate de 75% si cu respectarea stricta a regulilor impuse de autoritățile locale privind prevenirea pandemiei COVID-19.
 • Restaurantele și cafenelele își vor desfășura activitatea până la ora 20:00, la o capacitate de 30 %.
 • Ceremoniile funerare pot fi organizate cu maximum 15 persoane.
 • Companiile private își suspendă activitatea, cu excepția celor care furnizează servicii esențiale care își vor reduce activitatea la 30% și își încetează activitatea la ora 20:00.
 • Hotelurile pot organiza, în mod exclusiv, conferințe esențiale aprobate de către autorități.

 ​Condiții de intrare si regim de ședere

Cetățenii români pot călători în Rwanda numai în baza unei vize de intrare.

Pentru mai multe informații referitoare la tipurile de viză puteți accesa pagina web a Inspectoratului General pentru Imigrări din Rwanda www.migration.gov.rw.

 Există trei tipuri de vize:

 • Viza cu o singură intrare – “Single Entry Visa”, valabilă 30 zile iar costul acestui tip de viză este de 60 USD;
 • Viza Est-africană – este valabilă 1 lună și permite multiple intrări în estul Africii, costul acestei vize este de 100 USD;
 • Viza de tranzit – permite tranzitarea cât și șederea pe teritoriul Rwandei pentru 3 zile, iar costul acestui tip de viză este de 30 USD.

Condiții de acordare a vizei:

 • Pașaport valabil cel puțin 6 luni;
 •  Bilet de întoarcere;
 • Mijloace financiare.

 

Siguranță și criminalitate

Nu există restricții de circulație în nicio parte a țării.

Sugerăm, totuși, să luați în considerare următoarele elemente:

 • Partea de est a Republicii Democratice Congo (RDC), care este vecină cu Rwanda, rămâne instabilă, iar conflictul poate izbucni în orice moment. În ultimii ani, au existat incidente violente la granița RDC-Rwanda și incursiuni armate în SV Rwandei.
 • Dacă intenționați să vizitați zone apropiate de granițele RDC sau Burundi, cum ar fi destinații turistice populare, inclusiv Parcurile Naționale Vulcanii, și respectiv, Nyungwe, ar trebui să fiți atenți la riscuri și să manifestați precauție. Toți călătorii ar trebui să fie la curent cu evoluțiile situației actuale, inclusiv prin intermediul operatorului dvs. de turism, al presei locale și alte surse de încredere.
 • Situația din Burundi rămâne volatilă. Tensiunile de-a lungul graniței Rwanda/Burundi rămân sporite, cu acuzații din ambele părți de raiduri transfrontaliere care vizează locuitorii locali.
 • În iulie 2016, Burundi a interzis vehiculelor de transport public să treacă granița cu Rwanda.

 De asemenea, pentru siguranța dvs., vă recomandăm să urmați următoarele sfaturi:

 • să nu aveți sume mari de bani asupra dumneavoastră, decât minimul necesar;
 • nu purtați bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare la vedere;
 • să respectați regulile de conduită și îmbrăcăminte specifice anumitor regiuni (în special în zonele locuite majoritar de musulmani);
 • în cazul nefericit al unui atac, jaf, cooperați cu atacatorii, evitați contactul vizual, predați tot ce aveți asupra dumneavoastră(bani, telefon mobil, bijuterii etc.) pentru a evita să fiți rănit de către atacatori.
 • Recomandăm tuturor cetățenilor români să-și anunțe prezența în regiune la Ambasada României la Nairobi folosind e-mailul [email protected] (nume, prenume, data nașterii și numărul de telefon mobil).

 

Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistență să vă încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață dacă doriți să călătoriți în Rwanda. Sistemul medical în Rwanda se situează la un nivel precar de performanță. Vă recomandăm insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva Febrei Galbene, la intrarea în aceste ţări (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi).

Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.

Malaria este destul de răspândită în Rwanda. 

Vă recomandăm să procurați din timp, înainte de călătorie, un kit-medical împotriva malariei şi să utilizaţi măsuri contra ţânțarilor, cum ar fi spray-uri, plase sau aparate electrice.

 

Reglementări vamale

Transportul substanțelor halucinante și a drogurilor este considerată infracțiune deosebit gravă și se pedepsește cu închisoarea.

La ieșirea din țară este interzis:

 • Transportul de bunuri de proveniență animală: fildeș, piele, gheare, colți etc.

 

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei iar proprietarul trebuie să fie în posesia unui pașaport internațional de călătorie pentru animalul său de companie. Este obligatoriu ca animalul sa dețină un microcip care se va scana la intrarea în țară.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Rwanda

Zboruri ieftine spre Rwanda: AICI

Aeroporturi in Rwanda: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie