Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Suedia

Data ultimei actualizări: 23 noiembrie 2020

STARE DE URGENȚĂ: Nu. Riscul de răspândire a infecției în comunitate este în continuare evaluat de către autoritățile suedeze a fi „Foarte înalt”, cel mai înalt grad.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL SUEDIEI

 • Nu se aplică restricții de intrare cetățenilor români.
 • Nu sunt impuse măsuri obligatorii de carantinare sau izolare.
 • Au fost suspendate toate intrările care nu sunt necesare pe teritoriul Suediei pentru cetățenii statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE), Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și Elveției, care ar dori să intre în Suedia din respectivele state. Măsura este valabilă până la data de 22 decembrie 2020 și nu include un grup de 8 state terțe. Detalii despre statele și categoriile de persoane exceptate se regăsesc aici.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Sunt exceptate de la restricțiile de intrare pe teritoriul suedez persoanele cu permis de ședere sau drept de ședere în Suedia, cetățenii unui alt stat SEE sau membrii de familie ai acestora, specialiștii din domeniul medical, transportatori și persoane care călătoresc din motive familiale imperative, precum și alte categorii. Detalii suplimentare se regăsesc aici.
 • Nu sunt restricții de tranzit pentru cetățenii români/europeni.

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări dinspre România către Suedia:

Recomandări generale:

Pe perioada pandemiei nicio călătorie nu este lipsită de riscuri. În cazul în care alegeți să călătoriți, planificați cu atenție și informați-vă cu privire la toate condițiile de drum și de ședere.

La acest moment, nu sunt impuse restricții sau limitări cu privire la posibilitățile de transport între România și Suedia. De asemenea, nu sunt restricții sau limitări cu privire la intrarea în Suedia sau tranzitul prin acest stat pentru cetățenii români, cu excepția persoanelor care prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2.

Pentru deplasările turistice sau de scurtă durată, cetățenii români sunt rugați să țină cont de necesitatea deținerii Cardului European de Asigurări de Sănătate sau a unei alte forme de asigurare medicală, precum și a unei asigurări de călătorie care să acopere diversele riscuri.

Cetățenii români trebuie să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreținere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere.

Pentru deplasările în scop de muncă, cetățenii români sunt avertizați să țină cont de Atenționările misiunii diplomatice cu privire la angajarea în Suedia pe perioada pandemiei COVID-19.  

Pentru deplasări care ar putea fi de lungă durată, se recomandă obținerea/reînnoirea pașaportului simplu electronic, înaintea efectuării deplasării, în vederea facilitării îndeplinirii eventualelor formalități de angajare și de plată. 

Informațiile speciale privind vizitarea Suediei în condițiile pandemiei de COVID-19 sunt puse la dispoziție de autoritățile suedeze aici.

Persoanele fără simptome pot efectua călătorii în interiorul teritoriului Suediei, cu respectarea precauțiilor de distanțare socială și de igienă. Detalii aici.

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 pe perioada șederii temporare în Suedia sunt sfătuite să contacteze numărul special 1177 pentru o eventuală decizie de testare moleculară tip PCR.

Pentru persoanele care au nevoie de emiterea certificatelor medicale COVID-19 necesare pentru călătorii sau care, din alte motive, doresc să apeleze la operatori privați de servicii medicale pentru testarea COVID-19, lista centrelor medicale din Suedia care oferă astfel de servicii poate fi consultată aici.

În caz de urgență medicală, numărul de contact este 112.

Recomandări speciale:

 • Cale rutieră - Puteți urmări condițiile de călătorie la tranzitul dinspre România prin state precum: Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Danemarca, fie la rubrica MAE de Atenționări de călătorie – Europa- Covid19, fie prin aplicația Re-Open EU. Poate fi utilizat atât transportul rutier organizat, cât și cel individual.
 • Cale aeriană – Conform informațiilor publicate pe pagina de internet a companiei aeriene WizzAir, aceasta oferă posibilitatea zborurilor directe pe relația România-Suedia. De asemenea, compania BlueAir afișează zboruri disponibile începând cu data de 16 decembrie 2020. Pentru eventuale călătorii cu escală, vă rugăm să verificați în prealabil condițiile de tranzit și eventuală intrare în respectivul stat, la rubrica MAE de Atenționări de călătorie – Europa- Covid19 sau prin aplicația Re-Open EU.

Măsuri pe plan intern:

 • Toate persoanele trebuie să respecte măsurile de distanțare socială, de igienă și de autoizolare în cazul prezentării celor mai mici simptome.
 • Începând cu data de 24 noiembrie 2020, toate adunările publice de peste 8 persoane sunt interzise. Până la data de 24 noiembrie 2020, este valabilă interdicția tuturor adunărilor publice de peste 50 de persoane.
 • Vizitele care nu sunt necesare la spitale și aziluri pot fi restricționate.
 • Angajatorii iau măsuri ca personalul și vizitatorii să respecte distanțarea fizică și, pe cât posibil, ca angajații să lucreze de acasă și să evite călătoriile care nu sunt necesare.
 • În transportul public și în taxi a fost redus numărul de călători, astfel încât să fie evitată aglomerația.
 • În afara măsurilor stabilite la nivel național, la nivel regional au fost impuse, într-o formă sau altă, restricții suplimentare în toate regiunile din Suedia. Acestea sunt valabile pe perioade determinate, cu posibilitatea de prelungire. Astfel, rezidenții respectivelor regiuni sunt îndemnați să evite întâlnirile fizice cu alte persoane în afara celor din propria locuință (de ex. petreceri, concerte, meciuri/competiții și antrenamente) și să evite vizitele în centre comerciale, magazine, muzee, biblioteci, băi publice și săli de gimnastică. De asemenea, în unele regiuni se recomandă evitarea utilizării transportului în comun. Vizitele și contactele necesare, precum cele la magazinele alimentare, farmacii și la medic, sunt exceptate de la limitările menționate.
 • Vânzarea de alcool după ora 22.00 a fost interzisă. Măsura este valabilă până la sfârșitul lunii februarie 2021.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Informații generale despre călătoria și șederea în Suedia sunt disponibile aici: http://stockholm.mae.ro/node/177

Pentru rezidenții români în Suedia, este util de știut că autoritățile suedeze nu au emis atenționări privind neefectuarea călătoriilor care nu sunt esențiale către: România, Malta, Slovenia, Finlanda, Slovacia, Marea Britanie, Cipru, Bulgaria, Olanda, Polonia, Germania, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Croația, Monaco, Portugalia, Spania, Ungaria, Austria, Liechtenstein, Norvegia, Danemarca, Elveția, Cehia, Islanda, Luxemburg, Andorra, Vatican, San Marino. Detalii privind recomandările de călătorie ale autorităților suedeze aici

Date de contact ale misiunilor României în Suedia – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular