Conditii de calatorie - Suedia

Suedia

Ultima actualizare: 
4 iulie 2022

 

Atenţionare COVID-19

STARE DE URGENȚĂ:  NU 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL SUEDIEI:

Din data de 1 aprilie 2022 au fost eliminate toate restricțiile cu privire la călătoriile în Suedia ale cetățenilor străini.

Astfel, aceștia nu mai trebuie să prezinte un certificat OVID-19 digital UE sau un certificat echivalent, indiferent de țara din care sosesc.

 

EXCEPȚII DE LA RESTRICȚIILE DE INTRARE PE TERITORIUL SUEDIEI APLICABILE CETĂȚENILOR ROMÂNI ȘI CETĂȚENILOR STRĂINI CU REZIDENȚĂ ÎN ROMÂNIA:

Din data de 1 aprilie 2022, cetățenii români nu mai trebuie să prezinte un certificat COVID-19 digital UE sau un certificat echivalent, indiferent de țara din care sosesc.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Cu începere din data de 1 aprilie 2022, COVID-19 nu mai este clasificată ca boală periculoasă pentru societate, dar cazurile de îmbolnăvire vor continua să fie raportate medicilor-șefi regionali pentru boli infecțioase și Agenției de Sănătate Publică.  

 

Măsuri rămase în vigoare:

- Testarea pentru COVID-19 a personalului medical și a pacienților din spitale și alte instituții de îngrijire a sănătății, precum și a personalului și locatarilor din instituțiile de îngrijire a persoanelor vârstnice în cazul în care prezintă simptome asociate COVID-19. Persoanele cărora le-a ieșit un rezultat pozitiv trebuie să rămână în izolare cel puțin 5 zile. Persoanele care nu au febră în ultimele două zile pot ieși din izolare.

- Luarea de măsuri de reducere a riscului de infectare în spitale, instituțiile de îngrijire a sănătății și căminele pentru persoane vârstnice.

 

Recomandări rămase în vigoare:

- Vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 12 ani (inclusiv), inclusiv vaccinarea cu doza a treia;   

- Izolarea la domiciliu/reședință și evitarea contactelor apropiate cu alte persoane timp de cel puțin 5 zile în cazul apariției de simptome asociate COVID-19. Persoanele care nu au febră în ultimele două zile pot ieși din izolare; 

 

- Evitarea aglomerațiilor din spațiile interioare de către persoanele nevaccinate;

- Organizarea cursurilor online în școli în situația în care acest lucru este necesar din cauza situației epidemiologice din rândurile cadrelor didactice.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI ȘI CETĂȚENII STRĂINI CU REZIDENȚĂ ÎN ROMÂNIA CARE CĂLĂTORESC ÎN SUEDIA

 

Recomandări generale:

Pentru deplasări care ar putea fi de lungă durată, se recomandă obținerea/reînnoirea pașaportului simplu electronic, înaintea efectuării deplasării în vederea facilitării îndeplinirii eventualelor formalități de angajare și de deschidere a unui cont bancar. 

Este recomandat cu tărie ca persoanele care călătoresc în străinătate să dețină:

- Cardul European de Asigurări de Sănătate sau alt card de asigurări de sănătate emis de o companie privată sau o asigurare de călătorie emisă de o companie privată; 

- resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreținere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere.

Persoanelor care se deplasează în scop de muncă li se recomandă să țină cont de atenționările misiunii diplomatice cu privire la angajarea în Suedia pe perioada pandemiei de COVID-19Pentru deplasări care ar putea fi de lungă durată, se recomandă obținerea/reînnoirea pașaportului simplu electronic înainte de plecare. Pașaportul este necesar pentru îndeplinirea eventualelor formalități de angajare și de deschidere a unui cont bancar. 

 

Recomandări speciale

 

Cale rutieră 

- Puteți urmări condițiile de călătorie pentru tranzitul dinspre România prin state precum: Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Danemarca, fie pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al României, la adresa  https://www.mae.ro/node/51759. Poate fi utilizat atât transportul rutier organizat, cât și cel individual.

- Dacă sunteți în tranzit spre Norvegia sau Finlanda, consultați în prealabil condițiile de intrare pe care cele două state le impun, la paginile de internet menționate mai sus.

 

Cale aeriană 

- Wizz Air și Blue Air oferă zboruri directe pe ruta București/Otopeni – Stockholm/Skavsta, respectiv București/Otopeni – Stockholm/Arlanda. Pentru eventuale călătorii cu escală, vă rugăm să verificați în prealabil condițiile de tranzit și intrare în respectivul stat, fie pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al României, la adresa https://www.mae.ro/node/51759

 

Cale maritimă

- Informații privind tranzitul pe cale maritimă dinspre Danemarca, Germania sau Polonia pot fi consultate pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe al României, la adresa https://www.mae.ro/node/51759.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI ȘI CETĂȚENII STRĂINI CU REZIDENȚĂ ÎN ROMÂNIA DUPĂ CE AU INTRAT PE TERITORIUL SUEDIEI   

Agenția de Sănătate Publică a Suediei recomandă tuturor persoanelor care intră în Suedia, izolarea în spațiul de cazare și evitarea contactelor apropiate cu alte persoane timp de cel puțin 5 zile în cazul apariției de simptome asociate COVID-19. Persoanele care nu au febră în ultimele două zile pot ieși din izolare.

 

În caz de urgență medicală, se poate apela numărul de telefon 112.

 Condiții de intrare și regim de ședere

Intrarea în Suedia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreţinere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere.

Asigurări medicale și de călătorie: Recomandăm ferm să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie (mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html 

De asemenea, vă sfătuim să încheiați o asigurare de călătorie, care poate să acopere cel puțin riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere asistată medical, deces), până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

 

Condiții de ședere

Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Suediei pentru o perioadă mai mare de trei luni, trebuie să facă formalitățile necesare pentru înregistrare la Agenția de Taxe (Skatteverket). Solicitanţii cărora li se aprobă cererea vor primi un număr personal de înregistrare în registrul evidenței populației din Suedia.

Condițiile necesare înregistrării pe teritoriul Suediei pot fi consultate pe pagina web a Skatteverket: www.skatteverket.se/.

Instituţiile publice şi private suedeze pot solicita cetăţenilor străini, inclusiv cetățenilor români, să se legitimeze cu un paşaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii (de pildă, domeniul bancar). În aceste situaţii, cartea de identitate românească, suficientă pentru intrarea în Suedia, nu permite accesul la serviciile respective.

Recomandăm obținerea unui pașaport simplu electronic, înainte de deplasarea în Suedia, dacă intenționați să rămâneți o perioadă mai mare de 90 de zile pe teritoriul acestui stat.

Înregistrarea la misiunea diplomatică

Înregistrarea obligatorie – pentru cei care își stabilesc domiciliul sau reședința în Suedia

În cazul stabilirii reședinței sau domiciliului în străinătate, cetățenii români au obligația de a se înregistra la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României, în conformitate cu prevederile art. 5 lit. d) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Înregistrarea voluntară – pentru turiști și deplasări de scurtă durată

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează în sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se înregistreze prin intermediul portalului „www.econsulat.ro” pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Pentru informații suplimentare privind procedura înregistrării prezenței la misiune, vă rugăm să accesați: https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza.

Asistență și protecție consulară: înainte de efectuarea călătoriei, cetăţenii români pot consulta Ghidul Asistenței și Protecției Consulare pentru informații privind asistenţa pe care Ministerul român al Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României o pot acorda cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi limitele acesteia.

Clima: Pentru o țară nordică, clima este relativ blândă. Temperaturile medii în luna iulie sunt între 13 și 17°C. Februarie este de regulă cea mai rece lună, cu temperaturi medii care variază între -22 și -3°C.

Drepturile copiilor

Sancţiunile impuse de legislaţia suedeză pentru încălcarea drepturilor copiilor sunt severe, iar autorităţile locale competente (inclusiv personalul din sistemul educațional și medical) monitorizează atent respectarea dispoziţiilor legale în materie.

Aplicarea oricăror pedepse corporale copiilor, chiar dacă se invocă un scop educativ, are consecinţe legale grave, care pot duce la separarea copiilor de părinţi. Pentru informații suplimentare, vă adresăm rugămintea de a consulta Ghidul disponibil la http://stockholm.mae.ro/local-news/147.

 

Munca în Suedia

În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.), inclusiv pentru lucrătorii sezonieri (de exemplu, culegători de fructe de pădure).

Puteți consulta mai multe informații oferite de Inspecția Muncii cu privire la găsirea unui loc de muncă în străinătate, disponibile aici.

Mai multe detalii privind accesul pe piața muncii din Suedia, puteți consulta la următoarea adresă: http://stockholm.mae.ro/node/345.

 

Ameninţări teroriste

În anul 2017, în Stockholm a avut loc un atentat terorist, pe strada centrală Drottningsgatan.

Nivelul de alertă privind riscuri de tip terorist în Suedia este stabilit de către autoritățile competente suedeze la nivelul 3 („ridicat”), pe o scară de la 1 la 5.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile suedeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). Pentru informații actualizate pe această temă, vă sfătuim să accesați website-ul Serviciului de Securitate Suedez: http://www.sakerhetspolisen.se/kontraterrorism/nationellt-centrum-for-terrorhotbedomning.html.

 

Siguranţă şi criminalitate

Deși Suedia este o țară în general sigură, turiștii trebuie să fie atenți la infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini, care pot apărea în zone aglomerate şi în special în zonele frecventate de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În anumite zone a crescut numărul de incidente cu arme de foc sau explozii în locuri publice, unele implicând și victime colaterale.

Recomandări generale:

 • documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini;

 • maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;

 • pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, este recomandat ca documentele personale să fie lăsate într-un loc sigur şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, carte de identitate, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale, precum şi a celui mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor suedeze, apelaţi 112 – serviciul de urgenţe.

Numărul de contact al Poliției Suedeze pentru probleme non-urgente este 114 14 (pe teritoriul Suediei) sau +46 77 114 14 00 (internațional).

 

Sistemul medical

În Suedia, asigurarea medicală este obligatorie. Sistemul de asigurări de sănătate este gestionat de Försäkringskassan – Agenţia de Asigurări Sociale din Suedia: http://www.forsakringskassan.se.

Pentru a evita plata unor sume semnificative în cazul unui incident medical, cetățenii români trebuie să dețină cardul european de asigurări de sănătate sau o altă formă de asigurare.

Pe teritoriul Suediei, pentru urgențe medicale, sunați la 112. Pentru întrebări pe teme medicale, puteți suna la numărul de telefon 1177, unde vi se poate răspunde și în limba engleză.

Dacă dețineți o asigurare medicală suplimentară, privată, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Suedia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în perioada 1 noiembrie-30 aprilie.

Pentru circulaţia autovehiculelor în oraşul Stockholm și Goteborg, se percepe o taxă de drum obligatorie în valoare de până la 45 SEK/autoturism, în funcție de orele și zilele de intrare-ieșire. Detalii aici.

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie purtarea centurii de siguranţă de către conducătorul autovehiculului, precum şi de toţi ceilalţi pasageri din autovehicul.

 • Limitele de viteză

 • între 30 – 50 km/h în oraşe;

 • între 70 – 90 km/h în afara oraşelor;

 • 110 km/h pe autostrăzi.

Drumurile publice, autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună.

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile special amenajate şi numai în intervalul de timp menţionat. De regulă, locurile de parcare sunt cu plată.

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor anti-radar constituie infracţiune, pedepsită cu amendă şi confiscarea aparaturii respective.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil pe teritoriul suedez. Pentru detalii, accesați pagina Agenției Suedeze de Transport: https://transportstyrelsen.se/en/road/Driving-licences/driving-licences-from-eea-countries/

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie​

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea verde.

 

Reglementări vamale

Există condiționări și limite cantitative pentru introducerea anumitor produse în acest stat, precizate de Autoritatea Vamală Suedeză la următoarea adresă: https://www.tullverket.se/en.

Intrarea/ieșirea în/din Suedia este permisă cu sume în valută de maximum 10.000 Euro, în conformitate cu reglementările UE.

De regulă, nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen, Suedia fiind și ea parte a acestui acord. Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Urmăriți pagina de Atenționări de călătorie pentru a afla dacă aceste controale se aplică în mod curent.

 

Regimul medicamentelor

Puteţi să aveţi asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveţi nevoie de reţetă.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

 

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Suedia solicită totodată tratamentul împotriva teniei.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Animalele de companie pot trece vama prin coridorul verde doar dacă sunt pre-înregistrate la autoritățile suedeze. Dacă animalul de companie nu a fost pre-înregistrat online, la trecerea graniței alegeți coridorul roșu sau contactați un agent vamal. Pentru detalii și procedură, consultați următoarea pagină oficială: https://www.tullverket.se/4.7df61c5915510cfe9e75b56.htm.


Despre Suedia: Pentru a afla mai multe despre Suedia, puteți accesa website-ul: https://www.informationsverige.se/Engelska/Pages/Start.aspx.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Suedia

Zboruri ieftine spre Suedia: AICI

Aeroporturi in Suedia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…