Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Suedia - 18.01.21

Populatie: 10,133,764 Cazuri azi: 0 Active/Milion: 50,639 Populatie infectata: %5.064

Suedia

Data ultimei actualizări: 15.01.2021

STARE DE URGENȚĂ: Nu. Riscul de răspândire a infecției în comunitate este în continuare evaluat de către autoritățile suedeze a fi „Foarte înalt”, cel mai înalt grad.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL SUEDIEI

 • Începând cu data de 22 decembrie 2020, intrarea tuturor persoanelor (cu excepția cetățenilor suedezi) care călătoresc din Marea Britanie sau Danemarca către Suedia este interzisă până la data de 31 ianuarie 2021, inclusiv pentru persoanele aflate în tranzit (lista excepțiilor poate fi consultată mai jos). Cetățenii români care sosesc din alte state nu au restricții de intrare în Suedia.
 • Toți cetățenii străini care sosesc din Marea Britanie și care se încadrează într-una din categoriile exceptate de la măsura restricționării accesului în Suedia, cu excepția personalului din transporturi, trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Suedia.
 • Nu sunt impuse măsuri obligatorii de carantină sau izolare.
 • Au fost suspendate toate intrările care nu sunt necesare pe teritoriul Suediei pentru cetățenii statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE), Spațiului Economic European (SEE), Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și Confederației Elvețiene. Măsura este valabilă până la data de 31 martie 2021 și nu include un grup de 7 state terțe. Detalii despre statele și categoriile de persoane exceptate se regăsesc la următoarea pagină de internet: https://polisen.se/en/the-swedish-police/the-coronavirus-and-the-swedish-police/travel-to-and-from-sweden/.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Excepții privind interdicția de intrare pentru persoanele care sosesc din Marea Britanie sau Danemarca:

 • Cetățenii străini, inclusiv cetățenii români, vor putea intra în Suedia dacă sunt înregistrați ca rezidenți în Suedia. Dovada rezidenței se poate face cu un extras din registrul populației din Suedia sau cu un permis de ședere.
 • Conducătorii auto profesioniști care transportă mărfuri, precum și alte categorii de personal din industria de transport.
 • Persoanele care lucrează în organizații internaționale sau care sunt invitate de aceste organizații și care sunt necesare pentru funcționarea respectivei organizații.
 • Începând cu data de 16 ianuarie 2021, sunt exceptate și persoanele care însoțesc un copil care se deplasează la părinții rezidenți în Suedia sau în insula Bornholm.
 • De asemenea, începând cu data de 16 ianuarie 2021 sunt exceptate și persoanele care sosesc dinspre Danemarca, cu un transport medical.
 • Curierii diplomatici
 • Informații suplimentare pot fi consultate aici.

Excepții de la restricțiile de intrare pe teritoriul suedez la sosirea din state terțe UE:

Nu sunt restricții de tranzit pentru cetățenii români/europeni care nu sunt încadrează în interdicțiile menționate anterior.

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări dinspre România către Suedia:

Recomandări generale:

Consultați restricțiile menționate anterior!

Pe perioada pandemiei nicio călătorie nu este lipsită de riscuri. În cazul în care alegeți să călătoriți, planificați cu atenție și informați-vă cu privire la toate condițiile de drum și de ședere.

Pentru deplasările turistice sau de scurtă durată, cetățenii români sunt rugați să țină cont de necesitatea deținerii Cardului European de Asigurări de Sănătate sau a unei alte forme de asigurare medicală, precum și a unei asigurări de călătorie care să acopere diversele riscuri.

Cetățenii români trebuie să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreținere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere.

Pentru deplasările în scop de muncă, cetățenii români sunt avertizați să țină cont de atenționările misiunii diplomatice cu privire la angajarea în Suedia pe perioada pandemiei de COVID-19.  

Pentru deplasări care ar putea fi de lungă durată, se recomandă obținerea/reînnoirea pașaportului simplu electronic, înaintea efectuării deplasării în vederea facilitării îndeplinirii eventualelor formalități de angajare și de plată. 

Informații privind vizitarea Suediei în condițiile pandemiei de COVID-19 sunt puse la dispoziție de autoritățile suedeze la următoarea pagină de internet: https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incidents/2020/official-information-on-the-new-coronavirus/visiting-sweden-during-the-covid-19-pandemic.

Persoanele fără simptome pot efectua călătorii în interiorul teritoriului Suediei, cu respectarea precauțiilor de distanțare socială și de igienă. Detalii la https://www.krisinformation.se/en/hazards-and-risks/disasters-and-incide....

Persoanele care prezintă simptome specifice COVID-19 pe perioada șederii temporare în Suedia sunt sfătuite să contacteze numărul special 1177 pentru o eventuală decizie de testare moleculară tip PCR.

În caz de urgență medicală, numărul de contact este 112.

Recomandări speciale:

 • Cale rutieră - Puteți urmări condițiile de călătorie la tranzitul dinspre România prin state precum: Ungaria, Austria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Danemarca, fie la rubrica MAE de Atenționări de călătorie – Europa- Covid19, fie prin aplicația Re-Open EU. Poate fi utilizat atât transportul rutier organizat, cât și cel individual.
  • Evitați intrarea în Suedia dinspre Danemarca, cel puțin până pe 21 ianuarie 2021 (cu excepția cazului în care puteți dovedi rezidența în Suedia înregistrată la Agenția Fiscală Suedeză)!
  • Dacă sunteți în tranzit spre Norvegia sau Finlanda, consultați în prealabil condițiile stricte de intrare pe care cele două state le impun, la paginile de internet menționate mai sus! Pentru persoanele care au nevoie de certificate medicale COVID-19, lista centrelor medicale din Suedia care oferă astfel de servicii poate fi consultată aici.
  • În această perioadă, mijlocul de transport utilizat trebuie să fie pregătit pentru condiții de iarnă! Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în Suedia în condiții de zăpadă, polei sau gheață pe drum, detalii aici. Urmăriți atenționările autorităților suedeze privind accesibilitatea drumurilor aici.
 • Evitați intrarea în Suedia dinspre Danemarca, cel puțin până pe 21 ianuarie 2021 (cu excepția cazului în care puteți dovedi rezidența în Suedia înregistrată la Agenția Fiscală Suedeză)!
 • Dacă sunteți în tranzit spre Norvegia sau Finlanda, consultați în prealabil condițiile stricte de intrare pe care cele două state le impun, la paginile de internet menționate mai sus! Pentru persoanele care au nevoie de certificate medicale COVID-19, lista centrelor medicale din Suedia care oferă astfel de servicii poate fi consultată aici.
 • În această perioadă, mijlocul de transport utilizat trebuie să fie pregătit pentru condiții de iarnă! Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în Suedia în condiții de zăpadă, polei sau gheață pe drum, detalii aici. Urmăriți atenționările autorităților suedeze privind accesibilitatea drumurilor aici.
 • Cale aeriană – Conform informațiilor publicate pe pagina de internet a companiilor  aeriene WizzAir și BlueAir, aceastea oferă posibilitatea zborurilor directe pe ruta România-Suedia. Pentru eventuale călătorii cu escală, vă rugăm să verificați în prealabil condițiile de tranzit și eventuală intrare în respectivul stat, la rubrica MAE de Atenționări de călătorie – Europa- Covid19 sau prin aplicația Re-Open EU. Evitați eventuale escale în Danemarca sau Marea Britanie, cel puțin până la data de 21 ianuarie 2021 (cu excepția cazului în care puteți dovedi rezidența în Suedia înregistrată la Agenția Fiscală Suedeză) !
 • Cale maritimă – Informații privind tranzitul pe cale maritimă dinspre Danemarca, Germania sau Polonia pot fi consultate la rubrica MAE de Atenționări de călătorie – Europa- Covid19 sau prin aplicația Re-Open EU. Evitați intrarea în Suedia dinspre Danemarca, cel puțin până la data de 21 ianuarie 2021 (cu excepția cazului în care puteți dovedi rezidența în Suedia înregistrată la Agenția Fiscală Suedeză)!

MĂSURI PE PLAN INTERN:          

 • De la data de 8 ianuarie 2021 a intrat în vigoare o lege care permite introducerea de restricții speciale în scopul combaterii pandemiei de COVID-19 și amendarea persoanelor care nu respectă aceste restricții.
 • Toate persoanele trebuie să respecte măsurile de distanțare socială, de igienă și de autoizolare în cazul prezentării celor mai mici simptome.
 • Toate persoanele au obligația de a lua măsuri pentru prevenirea infectării, cu respectarea următoarelor reguli: limitarea contactelor sociale la un grup cât mai restrâns de relații apropiate, organizarea întâlnirilor pe cât posibil în aer liber sau digital, limitarea deplasărilor și a utilizării transportului în comun, protejarea cu prioritate a grupurilor vulnerabile.
 • Începând cu data de 7 ianuarie 2021, se recomandă purtarea măștii de protecție în transportul public între orele 7:00-9:00 și 16:00-18:00, în zilele de lucru, la nivel național.
 • Începând cu luna noiembrie 2020, toate adunările publice de peste 8 persoane sunt interzise.
 • Vizitele care nu sunt necesare la spitale și aziluri pot fi restricționate.
 • Angajatorii iau măsuri ca personalul și vizitatorii să respecte distanțarea fizică și, pe cât posibil, ca angajații să lucreze de acasă și să evite călătoriile care nu sunt necesare.
 • În transportul public și în taxi a fost redus numărul de călători, astfel încât să fie evitată aglomerația.
 • Vânzarea de alcool este interzisă după ora 20.00.

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Informații generale despre călătoria și șederea în Suedia sunt disponibile aici: http://stockholm.mae.ro/node/177

Pentru rezidenții români în Suedia, este util de știut că autoritățile suedeze nu au emis atenționări privind neefectuarea călătoriilor care nu sunt esențiale către: România, Malta, Slovenia, Finlanda, Slovacia, Marea Britanie, Cipru, Bulgaria, Olanda, Polonia, Germania, Belgia, Franța, Grecia, Italia, Croația, Monaco, Portugalia, Spania, Ungaria, Austria, Liechtenstein, Norvegia, Danemarca, Elveția, Cehia, Islanda, Luxemburg, Andorra, Vatican, San Marino. Detalii privind recomandările de călătorie ale autorităților suedeze aici

Date de contact ale misiunilor României în Suedia – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular