Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Slovacia - 22.01.21

Populatie: 5,461,125 Cazuri azi: 1,785 Active/Milion: 8,275 Populatie infectata: %0.828

Slovacia

Data ultimei actualizări: 19 ianuarie 2021

STARE DE URGENȚĂ: DA, în vigoare de la data de 1 octombrie 2020, până la data de 7 februarie 2021, orele 24.00.

CARANTINĂ STRICTĂ: În vigoare de la 1 ianuarie 2021, cu unele excepţii, până la data de 24 ianuarie 2021, orele 24:00. În districtele Nitra, Bratislava, Malacky, Senec, Pezinok, Nové Zámky, Banská Bystrica şi Brezno sunt instituite măsuri consolidate de carantină strictă, în perioada 11 ianuarie 2021 - 29 ianuarie 2021, orele 24:00.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 13 ianuarie 2021, orele 24:00, Austria a închis două puncte de trecere a frontierei cu Slovacia peste râul Morava, între Ansrn an der March şi Zahorska Ves și Podul Libertății, pentru ciclişti, care leagă cele două țări. Măsurile au fost adoptate de Austria pe fondul stării de urgență din țară, pentru prevenirea răspândirii pandemiei de COVID-19.

Începând cu 11 ianuarie 2021, lista „verde” cu statele considerate mai puțin riscante sub aspect epidemiologic cuprinde: Australia, Republica Populară Chineză (inclusiv Taiwan), Republica Coreea, Noua Zeelandă, Singapore, Finlanda, Islanda și Norvegia.

Accesul cetățenilor străini pe teritoriul Slovaciei este permis în următoarele condiții:

 • Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în statele membre UE, precum şi în Islanda, Norvegia, Liechtenstein şi Elveția au obligația de a se înregistra online, cel mai târziu la data intrării în Slovacia, pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, să se izoleze la domiciliu sau la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.), împreună cu toate persoanele din aceeaşi locuinţă, până la obținerea unui rezultat negativ al testului tip RT-PCR pentru infecția cu  SARS-CoV-2 efectuat în Slovacia, cel mai devreme după a 5–a zi de izolare. În situația persoanelor care nu efectuează testul tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 și sunt asimptomatice, izolarea se poate încheia după a 10-a zi de izolare. În mod alternativ, accesul este permis, cu condiția ca persoanele în cauză să prezinte un certificat cu rezultat negativ al testului tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în laboratoare din afara teritoriului Republicii Slovace sau un test antigen cu rezultat negativ, cu o valabilitate de cel mult 72 de ore, efectuat în laboratoare din Austria sau Republica Cehă.
 • Persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în alte state decât statele membre UE sau Islanda, Norvegia, Liechtenstein și Elveția şi care nu se află pe „lista verde”, precum şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord trebuie să se înregistreze în prealabil pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica şi să intre în autoizolare la domiciliu sau la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) împreună cu toate persoanele din aceeaşi locuinţă, până la obținerea unui rezultat negativ al testului RT-PCR pentru SARS-CoV-2 efectuat în Slovacia, cel mai devreme după a 5-a zi de la înregistrarea pe pagina de internet http://korona.gov.sk. Măsura izolării se finalizează doar dacă testul efectuat în Slovacia este negativ sau după a 10-a zi de izolare, în situația persoanelor asimptomatice. Persoanele care sosesc din statele menționate mai sus nu beneficiază de alternativa permiterii accesului în baza prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Slovacia.
 • Persoanele cu reşedinţa permanentă sau temporară în Slovacia și care sunt cetăţeni ai unui stat membru UE sau ai Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveției sau Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele trei luni anterior revenirii pe teritoriul Slovaciei nu mai trebuie să se autoizoleze, ci doar să prezinte un certificat de la medicul de familie prin care sunt scutite de la măsura izolării sau a carantinei, în baza art. 1, paragraful 6 din Decretul nr. 26/2020 al Autorităţii de Sănătate Publică a Slovaciei.
 • Persoanele care au călătorit în statele din afara UE care nu se află pe „lista verde”, inclusiv în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în ultimele 14 zile anterior intrării în Slovacia, trebuie să se înregistreze în prealabil prin intermediul paginii de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, să intre în autoizolare la domiciliu sau la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.), împreună cu toate persoanele din aceeași locuință, să efectueze testul molecular tip RT-PCR în Slovacia, cel mai devreme după a 5-a zi de izolare (începând cu data înregistrării la pagina de internet menționată mai sus). Izolarea se finalizează la primirea rezultatului negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau după 10 zile de izolare. Copiii cu vârsta mai mică de 10 ani rămân în izolare alături de ceilalţi membri de familie şi vor fi testaţi numai la solicitarea Autorităţii regionale de sănătate publică sau a medicului de familie.
 • Începând cu luna decembrie 2020, toate persoanele care locuiesc la o distanţă de maxim 30 km de punctul de trecere a frontierei slovace şi care sunt exceptate de la regimul aplicabil la frontieră trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul Slovaciei, rezultatul negativ al unui test antigen nu mai vechi de 14 zile. Lucrătorii trebuie să dețină un formular completat și confirmat de angajator, care să ateste faptul că își desfășoară activitatea pe teritoriul statului vecin.
 • Restricțiile nu se aplică membrilor misiunilor diplomatice acreditate la Bratislava, precum și cetățenilor străini deținători de pașapoarte diplomatice care sosesc în Slovacia pentru întâlniri oficiale sau care se află în tranzit către alte state de destinație.

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • România este considerat stat de risc sub aspectul situației epidemiologice privind pandemia de COVID-19.
 • Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără prezentarea unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, cu condiţia ca deplasarea pe teritoriul Slovaciei să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Slovaciei, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.
 • Cetăţenii români care sosesc în Slovacia trebuie să prezinte la intrare un test molecular negativ tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau să intre în izolare la domiciliu sau la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în Slovacia, nu mai devreme de a 5-a zi de izolare. Dacă persoanele în cauză sunt asimptomatice, acestea pot ieși din izolare după a 10-a zi, fără efectuarea testului molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2.
 • Cetăţenii români cu reşedinţa permanentă sau temporară în Slovacia, care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele trei luni anterior revenirii pe teritoriul Slovaciei, nu mai trebuie să se autoizoleze, ci doar să prezinte un certificat de la medicul de familie, prin care sunt scutiţi de la măsura izolării sau a carantinei, în baza articolului 1, paragraful 6 din Decretul nr. 26/2020 al Autorităţii de Sănătate Publică a Slovaciei.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • Frontierele Slovaciei sunt deschise pentru transportul de persoane și de marfă, cu excepția celor două puncte de trecere a frontierei slovaco-austriece peste râul Morava, închise de Austria începând cu data de 13 ianuarie 2021, orele 24:00, dintre Ansrn an der March şi Zahorska Ves, între Castelul Hof şi Devinska Nová Ves şi între Devin şi Hainburg.
 • Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat.
 • Începând cu luna septembrie 2020, s-au reluat cursele aeriene în Slovacia, cu respectarea unor măsuri epidemiologice stricte. Fiecare pasager care soseşte în Slovacia trebuie să completeze un formular, care este accesibil pe pagina de internet a Ministerului slovac al Transporturilor şi Construcţiilor (https://www.mindop.sk/covid/forms/edit). Unele companii de transport aerian pot stabili condiţii suplimentare.
 • Persoanele din Slovacia care îşi însoțesc rudele sau apropiații către aeroporturile internaționale din Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Austria trebuie să se înregistreze cel târziu la plecarea din Slovacia la adresa de internet: https://naletisko.mzv.sk/. Acestea trebuie să prezinte, în cazul unei verificări, o confirmare tipărită a acestei înregistrări și biletul persoanei pe care o însoțesc sau copia electronică a acestuia. Persoanele însoțitoare au obligația de a efectua călătoria exclusiv pe teritoriul statelor membre UE, fără oprire (cu excepția opririi pentru realimentarea necesară cu combustibil și îmbarcarea sau debarcarea persoanei transportate).
 • Este exceptat de la restricţiile menţionate anterior tranzitul autovehiculelor de marfă, pentru alimentare sau descărcare, autosanitare, vehicule funerare etc., cu utilizarea echipamentelor specifice de protecție și păstrarea condiţiilor de igienă.
 • Poliția efectuează controale aleatorii privind respectarea obligațiilor care decurg din noul decret, cu precădere în perioadele de vârf în care frontiera este intens tranzitată.
 • Amenda pentru nerespectarea măsurilor menționate în decretul Oficiului de Sănătate Publică este de până la 1.659 euro, cu posibilitatea achitării pe loc a unei sume de până la 1.000 euro.

Măsuri pe plan intern:

În perioada 18 - 26 ianuarie a.c., se desfăşoară o campanie de testare în masă la nivel naţional a populaţiei slovace, pentru depistarea infecțiilor cu SARS-CoV-2. 

Din data de 27 ianuarie a.c., pentru deplasarea la locul de muncă sau în altă regiune-district a ţării, persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani trebuie să deţină un certificat cu rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, antigen sau molecular tip PCR.

Măsuri adoptate de autoritățile locale:

 • Se recomandă munca de la distanţă/domiciliu;
 • Deplasările persoanelor de la domiciliu sunt limitate la activităţile esenţiale, în scopul:
 • procurării de bunuri şi servicii esenţiale (alimente, medicamente, vizite la medic sau stomatolog; bancă; poştă, firme de asigurare, curăţătorii, service auto etc.);
 • îngrijirii unei persoane apropiate;
 • plimbări de recreere, doar în perimetrul districtului de domiciliu;
 • activităţii la locul de muncă, dacă este solicitată de angajator şi reclamă prezenţa la locul de muncă. 
 • Purtarea măştii de protecţie în spaţii interioare (transport şi toate spaţiile publice) şi în exterior (în limitele urbane) este obligatorie, inclusiv pentru elevii care participă la procesul educativ în şcoală.
 • Cursurile școlare au fost reluate doar în format online. Grădiniţele şi clasele primare sunt deschise pentru copiii lucrătorilor din sectoarele cheie.
 • Reuniunile/întâlnirile între membrii unor familii diferite sunt interzise, pe întreg teritoriul ţării.
 • Unităţile de gastronomie (restaurante, baruri, berării) operează numai în sistem de preluare/livrare a comenzilor.
 • Sunt deschise doar magazinele şi serviciile esenţiale. Intervalul orar 9:00 – 11:00 a.m. este rezervat persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.
 • Lăcașurile de cult sunt închise. Oficierea ceremoniilor de botez, nuntă sau ceremonii funerare se poate realiza în prezenţa a maxim 6 persoane.
 • Stațiunile de schi sunt închise.
 • Serviciile de cazare pe termen scurt sunt permise pentru accesul persoanelor la servicii cu caracter esenţial, precum vizita la o unitate medicală.

Date de contact ale Ambasadei României în Republica Slovacă – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular