Conditii de calatorie - Senegal

Senegal

Ultima actualizare: 
12 aprilie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

CONDIȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Pentru îmbarcarea spre Senegal este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare din care să rezulte vaccinarea cu dozele necesare, efectuată cu cel puțin 14 zile înainte de data călătoriei. Sunt acceptate doar vaccinurile autorizate de Organizația Mondială a Sănătății. Alternativ, este necesară prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore, eliberat de un laborator din statul de unde începe călătoria către Senegal.

 

CONDIȚII DE PĂRĂSIRE A TERITORIULUI NAȚIONAL:

Tranzitul internațional este permis, în funcție de condițiile de acces în statele de destinație.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Utilizarea măștilor de protecție în locurile publice, precum și distanțarea fizică rămân măsuri obligatorii.

Localurile publice sunt deschise.
 ​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Accesul aerian în Republica Senegal rămâne limitat la deținătorii unui pașaport sau permis de ședere senegalez. Accesul este permis și pentru „călătorii esențiali”. 

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul acestui stat. Pentru un sejur mai lung de 90 de zile, este necesară obținerea vizei de lungă ședere de la Ministerul de Interne din Senegal (Serviciul de vize) sau obținerea unei cărți de rezidență temporară, în cazuri bine justificate (investiții sau permis de muncă).

Pentru informații suplimentare referitoare la condițiile de intrare şi regimul de ședere în Republica Senegal, vă recomandăm să consultați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe și al Senegalezilor din Exterior al Republicii Senegal – http://www.diplomatie.gouv.sn/. De asemenea, vă recomandăm să vă adresați Ambasadei României la Dakar înainte de a lua decizia de a călători în acest stat pentru eliberarea unui document în care să fie indicate motivele deplasării esențiale în Republica Senegal.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în subregiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactați în situații de urgență sau să își înregistreze prezența în regiune prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

Ameninţări teroriste

Republica Senegal nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini, însă au existat în ultima perioadă diverse amenințări privind producerea unui atentat terorist. Este un stat cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile.

Cetățenilor români care călătoresc în Republica Senegal li se recomandă să urmărească anunțurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina de internet a Ministerului Român al Afacerilor Externe.

 

Siguranţă şi criminalitate

Cetățenii străini pot călători liber în toate regiunile statului, cu prudenţă în provincia Casamance (sudul ţării, regiune aflată între Gambia şi Guineea-Bissau) unde, din cauza unor mişcări rebele, persistă anumite riscuri. Au existat cazuri de luare de ostatici din rândul militarilor sau chiar al civililor participanţi la acţiunile de deminare din regiune.

Vă recomandăm:

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul este indicat să păstrați atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • Se recomandă folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • Să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.

Republica Senegal nu are o politică foarte restrictivă în ceea ce priveşte ţinuta publică. Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a principiilor islamice.

Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea în scris a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia (urgenţe): 17
 • Pompieri (urgenţe): 18
 • Poliţia Dakar: (00221) 33-823-6025
 • Brigada accidente: (00221) 33-823-4030
 • Jandarmeria Dakar: (00221) 33-823-8383
 • Jandarmeria (urgenţe): 800-2020

De asemenea, se recomandă sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

​Sistemul medical

Pentru cetățenii români care se află temporar în Republica Senegal, se recomandă cu insistență încheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durata a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire). Din cauza condiţiilor specifice continentului african, Republica Senegal prezintă riscuri pentru malarie și hepatită.

Atenţie! Vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, trebuie să prezentaţi, la cerere, carnetul/certificatul de vaccinare emis de clinica specializată în boli tropicale odată cu efectuarea vaccinului.

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Republica Senegal, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinurile împotriva hepatitei A şi B.

La sfatul medicului, se recomandă un „tratament" preventiv contra malariei, de regulă cu cel puţin o săptămână înainte de a ajunge în Republica Senegal.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda dreaptă. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

 

 • Starea drumurilor

În capitală și în partea de vest a ţării drumurile naţionale sunt într-o stare acceptabilă, dar în centrul şi estul ţării circulaţia se desfășoară anevoios din cauza infrastructurii.

 

 • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. Dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.

 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii, chiar şi pentru tamponări uşoare, fără a deplasa autovehiculele implicate.

 

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate în majoritatea hotelurilor şi restaurantelor din capitala Dakar, precum şi în unele staţiuni turistice. În general, plata se face cash.

Moneda locală este francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF).

Vă recomandăm să evitaţi schimbul valutar în stradă. Acesta se poate efectua la bănci sau la birouri de schimb valutar. De asemenea, băncile din marile oraşe dispun de bancomate de unde se pot retrage bani cu cartea de credit.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Senegal

Zboruri ieftine spre Senegal: AICI

Aeroporturi in Senegal: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…