Conditii de calatorie - Sao Tome si Principe

Republica Democrată Sao Tome şi Principe

Ultima actualizare: 
17 martie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU (Stare de calamitate)

Autoritățile din Sao Tomé și Principe au extins starea de calamitate generată de coronavirus (COVID-19) pe insula Sao Tomé timp de 15 zile începând cu data de 16 ianuarie a.c.


RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Zboruri internaționale sunt limitate;
 • Prezentarea la intrarea în ţară a unui rezultat negativ al testului PCR pentru SARS–CoV-2, efectuat de o instituție abilitată, cu 72 de ore înainte şi obligativitatea izolării la domiciliu pentru 14 zile;
 • Călătorii care nu prezintă dovada unui test PCR sau care prezintă simptome li se poate refuza intrarea pe teritoriul țării;
 • De asemenea, călătorii trebuie să prezinte un test la plecarea din Republica Democrată Sao Tomé și Principe;
 • Începând cu data de 17 martie 2020, sunt suspendate toate zborurile charter, precum și ancorarea navelor de croazieră în porturile arhipelagului;
 • Este interzisă intrarea în țară a cetățenilor străini nerezidenți;
 • Cetățenii naționali și rezidenții străini care se întorc în țară, vor intra în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile;
 •  De asemenea, călătorii pot fi supuși unui test la o unitate medicală la sosirea în Sao Tomé și Principe. Datele și calendarul testelor depind de ziua sosirii și de furnizorul de servicii aeriene.


MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • În regiunea autonomă Principe există restricții sporite până la data de 28 ianuarie a.c., cu posibilitatea de prelungire. Toate adunările, activitățile academice primare și secundare au fost interzise, astfel:
 • Companiile, cu excepția serviciilor de luat masa, vor funcționa între orele 05.00-17.00.
 • Programările medicale, cu excepția urgențelor medicale, au fost suspendate.
 • Călătoria între São Tomé și Principe este condiționată de efectuarea unui test rapid pentru COVID-19, negativ.
 • Adunările pe drumurile publice sunt limitate la opt persoane.
 • Toate sporturile de echipă sunt interzise
 • Școlile publice și private sunt închise..
 • Festivalurile și cluburile rămân închise; restaurantele pot funcționa la o capacitate de 50%, cu maximum cinci persoane la masă.
 • Piețele pot funcționa doar în intervalul orar 05.00-17.00, de luni până sâmbătă.
 • Toate persoanele sunt încurajate să rămână acasă atunci când este posibil și să evite adunările mari.
 • Toate persoanele trebuie să poarte mască în toate locurile publice închise și pe toate drumurile, cu excepția cazului în care șoferul este singurul ocupant al vehiculului.
 • Bisericile pot funcționa la capacitatea de maximum două treimi.
 • Toate persoanele trebuie să mențină o distanță fizică de cel puțin 1,5 metri și trebuie să folosească dezinfectant la intrarea în toate instituțiile publice și private.
 • Funeraliile pentru cei care au decedat din cauze non-COVID-19 sunt limitate la 25 de persoane, iar pentru decese cauzate de COVID-19 restricțiile sunt mai stricte.
   

Date de contact ale Ambasadei României în Republica Angola:

Rua Ramalho Ortigão nº. 30, Luanda

Tel.: (+244) 935 538 279

Tel. Urgență : (+244) 932 131 381

E-mail: [email protected]
 ​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Începând cu data de 15 august 2015, cetăţenii români posesori de paşapoarte simple,  sunt scutiţi de obligativitatea vizei de intrare în acest stat dacă durata de şedere nu depăşeste 15 zile. Această măsură se aplică tuturor cetăţenilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Sunt scutiţi de la obligativitatea vizei cetăţenii români posesori ai pasapoartelor diplomatice şi de serviciu dacă perioada de şedere nu depăşeşte  90 de zile. Sejurul efectiv cumulat pe teritoriul ţării de-a lungul unui an nu poate depăşi 180 zile.

În Republica Democratică São Tome şi Príncipe, viza de intrare este obligatorie pentru cetăţenii români posesori de paşapoarte temporare.

Informaţii şi viză de intrare se pot obţine de la Ambasada Republicii Democrate São Tomé şi Principe la Lisabona, Portugalia, Av. 5 de Outubro, nr. 35, 4º andar, P-1050-047, telefon 00351218461917, fax 00351218461895, e-mail: [email protected], www.emb-saotomeprincipe.pt  sau Ambasada Republicii Democrate São Tomé şi Principe la Bruxelles, Regatul Belgiei, Avenue de Tervuren, 175, telefon 0032 – 02/7348966, [email protected] .

De asemenea, cetăţenii străini care provin din ţări în care nu există o reprezentanţă diplomatică sau consulară pot solicita o autorizaţie de intrare, direct la Serviciul de Migraţie şi Frontiere, folosind portalul “eVisaST”, www.smf.st .La ieşirea din São Tome şi Principe, ȋn aeroportul international, se plăteste o taxa aeroportuara de 18 euro.

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în São Tome şi Principe, consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile acestei ţări:

 • Ambasada Republicii Democratice São Tome şi Principe la Lisabona
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Democratice São Tome şi Principe

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să călătorească în Republica Democratică São Tome şi Principe, indiferent de perioada şederii, să se adreseze misiunii diplomatice a României ȋn Republica  Angola (Rua Ramalho Ortigao, no. 30, Alvalade, Luanda,Telefon/Fax: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100, E-mail:  [email protected]) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Democratică São Tome şi Principe nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Trebuie avut în vedere faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Vă sfătuim să urmăriţi, în permanenţă, anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile acestui stat şi să accesaţi periodic site-ul web al Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

 

Siguranţă şi criminalitate

Condiţiile de siguranţă sunt rezonabile. Indicii de criminalitate ȋn São Tome şi Principe, deşi scăzut, ȋnregistrează o creştere, ȋn special asupra proprietăţilor şi agresiuni asupra persoanelor. S-au ȋnmulţit asalturile si furturile, mai ales pe plajele aparent mai retrase.

Pe fondul creşterii delincvenţei şi a micii criminalităţi, este recomandată păstrarea în locuri sigure a documentelor şi valorilor personale, a biletelor de călătorie, a banilor, a cărţilor de credit şi neexpunerea acestora în mod vizibil asupra persoanelor sau în maşini.

În cazul pierderii paşaportului românesc, trebuie sesizat biroul local de poliţie şi Ambasada României ȋn Angola (Telefon: +244 222 321076; +244 222 322 234, Telefon urgenţă: +244 993 133 100).

În calitate de cetăţeni al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la São Tome.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

 

Sistemul medical 

Sistemul medical este deficitar. Reţeaua de spitale  foarte redusă şi multe medicamente nu există.

Există un risc ridicat de îmbolnăvire: boli diareice, paraziţi intestinali, febră tifoidă, tuberculoza, tetanos, hepatita B, febra galbenă,  holeră, boli de piele, etc.

Dincolo de dificultăţile sistemului medical, ȋn ultima perioadă, s-au facut eforturi financiare foarte mari, şi, cu ajutorul Taiwanului s-a reuşit reducerea  ȋmbolnăvirii de malarie, STP trecând ȋn categoria ţărilor cu risc moderat.

Deşi s-a renuntat la obligativitatea vaccinului ȋmpotriva febrei galbene, cetăţenilor europeni li se solicită, la frontiera dovada acestui tip de vaccin.

Recomandăm cetăţenilor români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă şi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, înainte de a călători în această ţară.

Cetăţenii trebuie să respecte ȋntocmai măsurile de igienă alimentară, să consume doar apă sau băuturi îmbuteliate deschise în fața lor, să nu ingereze alimente insuficient gătite sau crude.

Se recomandă turiștilor să deţină informații personale cu privire la istoricul medical, grupa sanguină, alergii, boli de inima, medicaţie regulată sau indicarea substanțelor active, precum şi loţiuni ȋmpotriva ţânţarilor .

Se recomandă, insistent, cetăţenilor români, încheierea unei asigurări de călătorie, medicale(care implică posibilitatea de evacuare de tip ambulanță aeriană, având în vedere deficiențele sistemului de sănătate local) şi de viaţă!

 

Condiţii privind traficul auto

 • Transportul rutier

Degradarea unor căi rutiere, existenţa multor autovehicole vechi şi cu mari deficienţe tehnice dertermină o stare gravă de nesiguranță rutieră. Se recomandă prudenţă maximă.
 

 • Transportul aerian

Aeroportul internaţional São Tome este deservit de mai multe companii aeriene  internaționale care au curse săptămânale către Europa şi Africa.

 

Utilizarea cărţilor de credit /Valută locală / Sistemul bancar

Moneda oficială este Dobra (STD). Sistemul bancar este foarte redus. Cărţile de credit, foarte puţin utilizate ȋn ţară, sunt acceptate de Banca Internaţională São Tome şi Principe şi ȋn unele unităţi hoteliere.

 

Reglementări vamale

Este recomandat ca pe teritoriul São Tome şi Principe să nu se introducă o cantitate mare de ţigări sau medicamente pentru a nu exista acuzaţia de comerţ ilegal.

Autorităţile locale solicită declararea valutei la intrarea în ţară. 

 

Regimul animalelor de companie

Transportul animalelor poate fi autorizat ȋn interior sau ȋn cală, ȋn custi proprii, ȋn funcţie de greutatea acestora şi de regulile fiecărei companii.

Pentru ȋmbarcare este nevoie de certificatul zoosanitar international.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Sao Tome si Principe

Zboruri ieftine spre Sao Tome si Principe: AICI

Aeroporturi in Sao Tome si Principe: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in 2022
Cum se restabileste traficul aerian in Europa in …
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…