Conditii de calatorie - Tadjikistan

Tadjikistan

Ultima actualizare: 
20 iunie 2022


​Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Intrarea pe teritoriul Republicii Tadjikistan este permisă cetățenilor străini, cu prezentarea obligatorie a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 24 de ore înainte de sosirea în Tadjikistan.

Prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ este obligatorie, chiar dacă pasagerii dețin un certificat de vaccinare!

Accesul la îngrijirea medicală la spitalele și clinicile tadjice poate fi limitat.

Evacuarea medicală, chiar și pentru cei cu asigurare de evacuare medicală, poate să nu fie posibilă din cauza numărului limitat de zboruri comerciale.

Magazinele alimentare sunt deschise în timpul programului normal de lucru.

Guvernul Tadjikistanului își ajustează frecvent cerințele de intrare și de ieșire din țară, ca răspuns la pandemia de COVID-19, iar modificările nu sunt imediat disponibile publicului.

Guvernul Tadjikistanului anunță, pentru toate drumurile naționale, existența restricțiilor de tonaj pentru camioane, între 1 iunie și 31 august 2022.

Este necesară obținerea unei vize online. Toate datele referitoare la viză pot fi consultate pe https://www.evisa.tj/index.evisa.html sau https://www.visa.gov.tj/index.html, în funcție de viza pe care doriți să o obțineți.

Din cauza noilor cazuri de COVID-19 identificate în țară, cetățenii care intră în Tadjikistan pe cale aeriană vor fi testați la aeroport (încă o dată) și plasați în izolare în spații proprii sau la hotel până la recepționarea rezultatului testului, indiferent de absența/prezența simptomelor. Aceștia vor încheia perioada de izolare doar cu acordul medicilor.

Testarea pentru COVID-19 a tuturor persoanelor care intră în Tadjikistan se desfășoară gratuit.

Republica Tadjikistan interzice intrarea și ieșirea din acest stat a cetățenilor străini dacă documentele de călătorie sunt expirate.

Testele PCR COVID-19, tipul de test necesar pentru călătoriile aeriene internaționale din Tadjikistan, sunt disponibile în Dușanbe.

Mai jos sunt câteva clinici care oferă servicii de testare PCR:

 • Laboratorul Medical Gemotest (48-703-13-13) oferă rezultate ale testelor de limbă rusă în aceeași zi, precum și certificat în limba engleză cu un cod QR care confirmă validitatea rezultatelor testelor la un cost de 135 TJS (aproximativ 12 USD) plătit de pacient. Călătorii au opțiunea de a primi rezultatele și certificatul prin e-mail sau de a le descărca de pe pagina oficială a laboratorului sau de a colecta o copie fizică de la unitate.
 • Clinica Diamed (44-601-90-16) oferă rezultate ale testelor în limba engleză în aceeași zi la un cost de 168 TJS (aproximativ 15 USD) plătit de pacient. Călătorii vor trebui să colecteze o copie fizică a rezultatelor lor de la clinică.
 • Clinica Medicală Prospekt (48-702-44-00) percepe 367 TJS (aproximativ 32 USD) plătite de pacient cu rezultatele a doua zi. Clinica oferă serviciile în timpul săptămânii și este închisă sâmbăta și duminica. Călătorii vor trebui să colecteze o copie fizică a rezultatelor lor de la clinică.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Tadjikistan a introdus vaccinarea gratuită obligatorie a persoanelor peste 18 ani împotriva COVID-19.
 • Nu există restricţii referitoare la funcționarea restaurantelor și cafenelelor.
 • Testul expres se efectuează în aeroporturi, gări și în punctele de frontieră.

 


 Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Tadjikistan, au nevoie de viză de intrare în acest stat.

În cazul paşapoartelor simple şi simple temporare, viza pentru Tadjikistan se poate obţine atât la misiunile diplomatice ale acestui stat, cât şi la frontieră sau pe aeroporturi.

Începând cu 1 ianuarie 2017, Ministerul Afacerilor Externe din Republica Tadjikistan, prin Departamentul Consular, a introdus un sistem electronic prin intermediul căruia cetăţenii străini pot aplica pentru viza de intrare în această ţară, accesibil pe portalul www.visa.gov.tj. Obiectivul noului sistem este de a simplifica procedura de obţinere a vizei tadjice. Astfel, cetăţenii străini trebuie să aplice pentru obţinerea vizei la misiunile diplomatice şi consulatele tadjice sau pentru prelungirea vizei la Departamentul Consular din MAE, prin intermediul acestui portal. Totodată, persoanele care doresc obţinerea vizei la intrarea în Republica Tadjikistan, trebuie să aplice pe www.visa.gov.tj. Ca dovadă a acceptării dosarelor, sistemul transmite persoanelor care au aplicat un e-mail de confirmare, ce trebuie prezentat la oficiile consulare din aeroporturi.

Noul portal electronic nu înlocuieşte sistemul e-Visa tadjik, www.evisa.tj, prin intermediul căruia vor fi procesate în continuare cererile de vize electronice cu o singură intrare pentru o perioadă de 90 de zile, cu drept de şedere de 45 de zile de la data intrării în ţară. Vizele eliberate prin intermediul acestui sistem nu pot fi prelungite, cu excepţia situaţiilor de forţă majoră.

Pentru mai multe informații privind obținerea vizei de intrare în acest stat, puteți accesa:

http://www.consular.tj/pravila-oformleniya-vizi-i-elektronnoy-vizi.aspx

http://www.consular.tj/poryadok-oformleniya-vizi.aspx   

Relația cu România este gestionată de Ambasada Republicii Tadjikistan la Viena, Austria, cu următoarele date de contact: Hutweidengasse 47, 1190 Viena, Austria, telefon: + 43 (0) 1 4098266, E-mail: [email protected][email protected], e-mail secţia consulară: [email protected].

Pentru a vizita Regiunea Autonomă Gorno-Badakhshan, indiferent dacă persoana este străină sau rezidentă în Tadjikistan, este nevoie de un permis special, obţinut cu cel puţin 2 săptămâni înainte de vizitarea regiunii, după caz, de la Ministerul Afacerilor de Externe sau de la Ministerul de Interne. Acest permis se poate elibera şi de către misiunile diplomatice ale Tadjikistanului.

Pentru situaţii de criză în Tadjikistan, se pot contacta:

 • Ambasada Germaniei – Adresă: Duşanbe, 734064, str. Ismoili Somoni 59/1, telefon: + 992-43-377-30-00, + 992-37-235-22-30, fax: + 992-43-377-30-80, site internet: www.duschanbe.diplo.de;
 • Delegaţia Uniunii Europene – Adresă: Duşanbe, 734013, str. Adhamov 74, telefon +992 37 221 74 07, 289 118, fax +992 37 221 43 21, e-mail: [email protected]

Ambasada Germaniei din Tadjikistan a fost desemnată să coordoneze acţiunile statelor membre UE în situaţii de criză în Tadjikistan şi, prin urmare, recomandăm cetăţenilor români aflaţi în zonă, să își înregistreze prezența la misiunea diplomatică germană din Duşanbe, pentru a fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Tadjikistan?

În concordanţă cu legea tadjică, cetăţenii străini sau apatrizii pot munci în Republica Tadjikistan în baza vizei şi a permisului de muncă acordat de către autoritatea desemnată.

Viza de muncă se acordă cetăţenilor străini care au obţinut drept de muncă în Tadjikistan, precum şi membrilor de familie. Pentru obţinerea vizei este necesară prezentarea unei invitaţii din partea unei companii tadjice, însoţită de contractul de muncă.

Documente/informaţii ce trebuie prezentate în vederea obţinerii permisului de lucru:

 • informaţii cu privire la angajat, cu indicarea numelui complet, data naşterii, cetăţenia, numărul paşaportului, data şi autoritatea de emitere a paşaportului (documente de identificare), ţara de reşedinţă permanentă, ţara de plecare, educaţia, specialitatea şi calificările;
 • documente care să confirme calificările: traduceri legalizate ale documentelor de studii, în conformitate cu procedura stabilită de statul tadjic, cu excepţia cazurilor stipulate de contractele internaţionale ratificate şi de Republica Tadjikistan;
 • informaţii cu privire la activitatea profesională prin prezentarea unei adeverinţe de la fostul loc de muncă ori alte documente recunoscute de statul tadjic;
 • cazier judiciar;
 • certificat medical prin care să se ateste capacitatea muncitorului de a lucra în condiţiile cerute de contractul de muncă;
 • asigurare medicală.

Cetăţenii străinii care deţin o viză valabilă trebuie să se înregistreze la Ministerul tadjik de Externe în termen de 72 de ore de la sosirea în Tadjikistan. Nerespectarea acestui termen se pedepseşte cu amendă şi / sau interdicţia de a intra în ţară. Înregistrarea necesită prezentarea paşaportului în original şi copie, un document care să ateste adresa de reşedinţă şi plata unei taxe de înregistrare.

 

Ameninţări teroriste

În regiunea Asiei Centrale activează grupări teroriste ca: Mişcarea Islamică a Uzbekistanului, Uniunea Jihadului Islamic, Al-Qaida, Hizb ut–Tahrir, Mişcarea Islamică a Turkistanului de Est.

La 29.07.2018, în districtul Dangara, a avut loc un atac terorist (6 biciclişti au fost loviţi, în trafic, de un autoturism) soldat cu uciderea a doi cetățeni americani, a unui olandez şi a unui elveţian şi cu rănirea gravă a altor doi turiști europeni, un olandez şi un elveţian. Potrivit evaluărilor experţilor în securitate, există posibilitatea producerii altor agresiuni similare în viitor.

Afganistanul continuă să reprezinte principala problemă de securitate pentru Tadjikistan. Graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, din cauza reliefului muntos (7000 m altitudine) nu este aproape deloc controlată. Traficul ilicit de opium şi heroină dinspre Afganistan spre Tadjikistan şi Asia Centrală-Rusia, reprezintă cea mai serioasă ameninţare pe termen lung pentru stabilitatea şi dezvoltarea acestei ţări.

 

Siguranţă şi criminalitate

Tadjikistanul are o economie fragilă şi instabilă, cu rata şomajului ridicată. Persoanele care dețin numerar, mai ales străinii, pot deveni ţinte uşoare pentru hoţii de buzunare. Rar, sunt semnalate spargeri de locuințe sau jafuri armate. fiind cunoscut că o mare parte din forțele de ordine sunt uşor coruptibile şi uneori sunt chiar implicate în anumite ilegalităţi.

Prin tradiţie, tadjicii sunt gazde primitoare şi ştiu să-şi trateze oaspeţii cu respectul cuvenit. În principiu, nu există motive de îngrijorare pentru un cetăţean străin să viziteze această ţară, dacă respectă legea, obiceiurile locale, evită să se implice în relaţii cu persoane suspecte, evită frecventarea locurilor puţin populate în special noaptea, nu se implică în traficul de droguri, etc. Ca măsură de siguranţă, este indicată utilizarea copiei paşaportului pentru a putea fi identificat şi păstrarea documentului original la loc sigur.

 

Sistemul medical

Infrastructura sistemului medical este precară. Există deficienţe în aprovizionarea cu medicamente, instrumentar medical, anestezice, unele antibiotice. Se recomandă evitarea călătoriilor în aceste zone pentru persoanele care suferă de boli cronice sau care necesită un tratament special.

 

Condiţii privind traficul auto

Permisul de conducere internaţional este valabil pe teritoriul Tadjikistanului. Regulile de circulaţie sunt corespunzătoare normelor internaţionale.

Starea drumurilor, în special în provincie, este în general proastă, drumurile situându-se printre şi pe versanţii muntoşi. Este preferabil să se circule în timpul zilei vara, şi pe cât posibil, pe rute cunoscute. Atunci când un cetățean străin este pentru prima dată în Tadjikistan, este recomandat să călătorească mai mult în preajma oraşelor şi dacă este posibil, însoţit de localnici.

În oraşe, traficul este destul de greoi şi se recomandă evitarea utilizării mijloacelor de transport în comun din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de siguranţă.

 

Turism

Infrastructura turistică este slab dezvoltată. Firmele turistice care acţionează pe teritoriul Tadjikistanului trebuie să dețină o licenţă valabilă (în general se acordă pe o perioada de 3 ani). Turismul în Tadjikistan este orientat pe două direcţii: turismul cultural (nordul şi sudul Tadjikistanului, unde există site-uri arheologice) şi turismul montan. De regulă, turismul montan se adresează alpiniştilor şi poate fi practicat în Munţii Pamir -„acoperişul lumii”, locul unde se întâlnesc cele mai înalte lanţuri muntoase din lume: Hindu Kush, Tien Shan, Karakorum şi Himalaya. Cel mai înalt vârf din Tadjikistan este Vârful Somoni (7495m).

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Tadjikistan

Zboruri ieftine spre Tadjikistan: AICI

Aeroporturi in Tadjikistan: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…