Conditii de calatorie - Tunisia

Tunisia

Ultima actualizare: 
9 august 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: în vigoare, din punct de vedere securitar (a se vedea alerta de călătorie: http://www.mae.ro/travel-alerts/2928).

 

RESTRICȚII LA INTRAREA PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Toți cetățenii care intră în Tunisia trebuie să respecte următoarele măsuri:

1. Persoanele care au efectuat schema completă de vaccinare și au vârsta de peste 18 ani trebuie să prezinte un certificat de vaccinare sau o dovadă care atestă efectuarea schemei de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Se consideră schemă completă de vaccinare împotriva virusului SARS-Cov-2 după o perioadă de cel puțin 28 de zile pentru vaccinul «JANSSEN» și cel puțin 7 zile pentru celelalte vaccinuri.

2. Persoanele care nu au efectuat schema de vaccinare și au vârsta de peste 18 ani trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19, având un cod QR, a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore de la data înregistrării călătoriei sau, după caz, al unui test rapid (TDR-Ag), având un cod QR, a cărui valabilitate să nu depășească 24 de ore de la data înregistrării călătoriei.

3. Obligația de a se supune realizării unor teste aleatorii RT-PCR sau TDR-Ag la intrarea pe teritoriul Tunisiei, iar pasagerii detectați pozitiv trebuie să respecte măsura autoizolării pentru o perioadă de 5 zile. În cazul apariției simptomelor, perioada se va prelungi la 7 zile.

4. Persoanele care sosesc pe teritoriul Tunisiei în scopuri medicale au obligația de a obține, în prealabil, autorizarea de la serviciile competente din cadrul Ministerului Sănătății.

5. Pe toată durata călătoriei, se impune respectarea măsurilor de prevenție și, în special, a celor referitoare la distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Pe plan intern au fost introduse următoarele măsuri:

 • amânarea sau, după caz, anularea tuturor adunărilor sau demonstrațiilor publice, în spații deschise sau închise;
 • efectuarea unor controale sanitare la frontiere, cu testări sistematice ale persoanelor care intră în țară;
 • recomandarea de a nu se deplasa în zonele cu risc mare de infectare.
 • Începând cu luna decembrie 2021, în Tunisia este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare pentru accesul în locurile publice.
 • Certificatul european de vaccinare este recunoscut de către autoritățile tunisiene.
 • Certificatul de vaccinare se eliberează fiecărei persoane de naționalitate tunisiană sau cu rezidență în Tunisia, cu vârsta de peste 18 ani, care a finalizat schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2.
 • Certificatul de vaccinare este atribuit și cetățenilor străini care sosesc în Tunisia, precum și cetățenilor tunisieni care dețin certificate de vaccinare eliberate de alte state.
 • Certificatul de vaccinare poate fi eliberat și persoanelor cu vârsta sub 18 ani, care au finalizat schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, precum și persoanelor pentru care vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 este contraindicată.

 

Certificatul de vaccinare trebuie prezentat obligatoriu pentru accesul în următoarele spații publice:

 • structuri și birouri aparținând statului, autorităților locale și instanțelor, companiilor și instituțiilor publice;
 • instituții de învățământ, instituții de formare profesională, creșe, grădinițe din sectorul public și privat, precum și centre de asistență socială;
 • structuri de sănătate din sectorul public și privat, pentru însoțirea pacienților sau pentru vizite;
 • închisori și centre de reeducare pentru minori delincvenți, pentru vizite;
 • cafenele, restaurante și diverse categorii de localuri, unități turistice și spații destinate publicului;
 • locuri și spații rezervate activităților de recreere și evenimente festive, târguri, simpozioane, evenimente artistice, științifice, culturale și sportive, precum și lăcașuri de cult.

 

Un număr de telefon gratuit a fost pus la dispoziția publicului de către Ministerul de Interne tunisian pentru informații suplimentare: 00 216 80 10 11 11.
 ​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români sunt scutiţi de obligativitatea vizei, indiferent de tipul de pașaport utilizat. pentru o perioada legală de şedere de până la 90 de zile.

Autoritățile tunisiene au introdus o „Taxă pentru solidaritate” care trebuie plătită de către cetățenii tunisieni sau străini rezidenți în Republica Tunisiană la părăsirea teritoriului tunisian. Taxa de solidaritate nu este plătită de către străinii nerezidenți (turiști). Taxa este în cuantum de 60 dinari tunisieni (aproximativ 20 EUR).Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Tunisia, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ambasada Republicii Tunisia din România: str. Clucerului nr. 48, sector 1, Bucureşti, telefon: (0040-21) 210 11 97; 210 13 44, fax: (0040-21)210 11 14, e-mail: [email protected]

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români, care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Doriţi să munciţi în Tunisia?

Pentru a putea lucra în Tunisia, este necesară încheierea unui contract de muncă cu o companie tunisiană.

Dreptul de ședere pentru muncă este acordat de către autoritățile tunisiene doar după îndeplinirea condițiilor legale.

Dreptul de şedere pentru angajare în muncă este relativ dificil de obţinut şi este condiţionat de aprobarea prealabilă a organelor de poliţie şi a Direcţiilor regionale de muncă, în funcţie de calificarea solicitanţilor.

În general, pentru protejarea forţei de muncă autohtone, angajarea străinilor în majoritatea sectoarelor de activitate este descurajată.

În Tunisia, condițiile de muncă sunt reglementate prin Codul Muncii, care prevede vârsta minimă pentru angajare la 16 ani, săptămâna de lucru de la 40 la 48 de ore, duminica zi nelucrătoare, concediu plătit de o zi pentru fiecare lună lucrată.

În Tunisia este stabilit un salariu minim garantat de 225 dinari tunisieni, aproximativ 100 de Euro.

Rata șomajului este de 15%, dintr-o populație activă de 3,7 milioane.


Siguranţă şi criminalitate

Cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Tunisia sunt sfătuiţi să manifeste atenţie sporită în locurile publice. În prezent este instituită starea de urgenţă pe întreg teritoriul Tunisiei. Au loc frecvent manifestații de protest în marile orașe ale țării.

Există posibilitatea introducerii unor restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în diferite localităţi, inclusiv în capitală.

Se recomandă evitarea deplasărilor în zonele de sud-est şi vest, respectiv zonele de frontieră cu Libia si Algeria.

Există riscul închiderii unor puncte de frontieră, în special cele cu Libia.

Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Tunisia este o ţară cu un nivel scăzut al criminalităţii.

Recomandări generale:

 • Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi!
 • Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Evitaţi orice deplasare în cartiere aglomerate sau în localități unde au loc demonstraţii sau proteste sociale precum şi în regiunile izolate ale ţării;
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte. Se recomandă evitarea cartierelor mărginaşe, precum şi zonele vechi „medina” aglomerate, care nu sunt cuprinse în broşurile turistice şi prezintă un risc de insecuritate;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale adoptând o ţinută şi un comportament decent în publice;

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post al poliţiei.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, cât şi a ambasadei României.

În cazul unor incidente grave, care necesită intervenţia imediată a autorităţilor tunisiene, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţie 197
 • Pompieri 198
 • SOS Remorcare (71) 801-211; (71) 840-840
 • Urgenţe medicale (71) 569-600
 • SOS Ambulanta (71) 752-555; (71) 599-900; (71) 233-907

Pentru a evita situaţiile neplăcute,care pot apărea în cadrul călătoriei dumneavoastră în Tunisia, mai ales dacă aceasta este făcută fără sprijinul unui operator turistic acreditat, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, accesaţi periodic site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Se recomandă, de asemenea, sesizarea Ambasadei României în Tunisia, care poate acorda asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Sunt recunoscute asigurările internaţionale. În cazul în care nu aveţi asigurare, accesul la serviciile medicale este dificil. 

Fiecare spital departamental sau clinică privată asigură şi servicii de urgenţă, dispunând de ambulanţe proprii.

Pentru străini nu există tratamente medicale gratuite.

Fiecare poliţă de asigurare medicală, emisă de o societate de asigurare autorizată din România, are înscris pe ea un număr de telefon la care se răspunde în regim de permanenţă. Apelaţi numărul de telefon înscris pe poliţă şi urmaţi toate îndrumările care vă sunt adresate. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulaţia se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Nu este permisă conducerea sub influenţa alcoolului.
 

 • Starea drumurilor

Starea infrastructurii rutiere este în general bună.
 

 • Limitele de viteză admise
 • 110 km/h pe autostrăzi
 • 90 km/h în afara localităţii
 • 50km/oră în localitate

Atât în localităţi, cât şi în afara localităţilor pot fi instalate radare.
 

 • Centura de siguranţă

Utilizarea centurii de siguranţă este obligatorie.
 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil doar pentru turişti. Cei care obţin drept de şedere pe termen lung trebuie sa-l preschimbe cu un permis similar tunisian.
 

 • Parcarea

Parcarea se poate face numai în locurile special amenajate, în caz contrar autoturismele pot fi ridicate de poliţie.
 

 • Informaţii utile pentru cazuri de accidente rutiere:

În cazul accidentelor uşoare există o procedură de „constat à amiable”, respectiv completarea unui formular, de regulă purtat în autoturism, fără prezenţa poliţiei, între cei implicaţi in accident.

Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală după ce aţi acordat primul ajutor.

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde.


Regimul medicamentelor

Este interzisă introducerea sau scoaterea din Tunisia a drogurilor de orice tip şi a substanţelor dopante.


Reglementari vamale

Nu se aplică scutiri de taxe pentru bunurile introduse în Tunisia.

Este interzisă introducerea armelor, muniţiilor, sancţiunile aplicate de autorităţile tunisiene fiind foarte aspre.

Pentru unele produse (sisteme video, camere de luat vederi, aparate TV, laptop etc.), altele decât cele de uz turistic, se eliberează un document de introducere în ţară, pentru a putea fi acceptate ulterior la ieşire. Altfel, ele pot fi confiscate.

Dinarul tunisian nu este o valută liber-convertibilă și nu este permis exportul acestuia din Republica Tunisiană. De asemenea, importul și exportul de alte valute în Tunisia sunt controlate și se pot efectua doar în condiții speciale. Legislația locală prevede obligația de a declara sumele în bani la intrarea în Republica Tunisiană. Călătorii nerezidenți pot să scoată din Republica Tunisiană sume de bani care nu depășesc valoarea de 5.000 dinari tunisieni (aproximativ 1 670 EUR) și doar după prezentarea de documente justificative.

Bunurile speciale trebuie declarate la intrarea în țară, pentru a nu se întâmpina probleme în momentul părăsirii Tunisiei.


Regimul animalelor de companie

Regimul de călătorie al animalelor de companie este asemănător celui din Uniunea Europeană.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Tunisia

Zboruri ieftine spre Tunisia: AICI

Aeroporturi in Tunisia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…