Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Turcia - 27.11.21

Populatie: 85,610,434 Cazuri azi: 24,002 Active/Milion: 4,568 Populatie infectata: %0.457

Turcia

Data ultimei actualizări: 16 noiembrie 2021

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În contextul luptei împotriva pandemiei de COVID-19 şi ca urmare a deciziei Uniunii Europene, care a intrat în vigoare în luna august 2021, certificatele digitale COVID emise de statele membre UE şi cele emise de Turcia sunt echivalate. Astfel, certificatele digitale COVID-19 emise atât de Turcia, cât şi de statele membre UE, obţinute ca urmare a vaccinării complete cu unul dintre serurile acceptate de Agenţia Europeană a Medicamentului (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac sau Johnson&Johnson), deţinerea unui rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei, sau prezentarea dovezii vindecării de COVID-19 în ultimele 6 luni sunt reciproc recunoscute.

La intrarea în Turcia din România (începând cu luna iulie 2021 - a treia etapă a procesului de normalizare treptată), se mențin următoarele măsuri:

Sunt exceptate de la măsura carantinei persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia.

Sunt exceptate de la măsura carantinei și de prezentarea testului PCR negativ:

 • Persoanele care prezintă dovada vaccinării cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/ 1 doză pentru Johnson&Johnson și pentru care au trecut 14 zile de la doza de rapel.
 • Persoanele care pot face dovada faptului că au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv. Dovada infectării cu virusul SARS-CoV-2 poate fi: un rezultat pozitiv al unui test PCR, o adeverință emisă de instituții medicale de stat sau private certificate, semnate și ștampilate, emise în limba engleză.
 • Persoanele care prezintă rezultatul unui test negativ rapid antigen, efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, emis în limba engleză de o unitate medicală certificată. Testele antigen efectuate la domiciliu/reședință și care nu sunt însoțite de certificare medicală NU sunt acceptate.
 • Copiii minori cu vârsta de până la 12 ani sunt exceptați de la prezentarea unui test PCR/antigen sau a unui certificat de vaccinare. Minorii cu vârste între 12 și 18 ani care prezintă dovada vaccinării (minim 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare) NU trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ COVID-19.
 • Persoanele care intră în Turcia, prin toate punctele de trecere a frontierei, pot fi supuse în mod aleatoriu unei testări PCR, efectuate de reprezentanți ai Ministerului Sănătății din Republica Turcia, fiindu-le permisă deplasarea către punctul de destinație. În situația în care rezultatul testului va fi pozitiv, se va acorda tratamentul necesar și impune măsura carantinei pentru 14 zile, atât persoanei infectate, cât si contactilor directi. Măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 10 zile este negativ. Pentru persoanele infectate cu varianta DELTA a virusului, măsura carantinei va fi ridicată dacă rezultatul testului PCR efectuat la finalul celei de-a 14-a zile este negativ.

Atenție! În situația în care turiștii se infectează/sunt depistați pozitiv cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 pe teritoriul Turciei, reprezentanții hotelieri își rezervă dreptul de a solicita contravaloarea costurilor generate de măsura de carantină. 

Autoritățile turce informează că persoanele care nu pot prezenta rezultatul unui test PCR negativ sau antigen, dovada vaccinării sau dovada medicală a infectării anterioare cu virusul SARS-CoV-2 vor fi testate la punctele de frontieră, ulterior fiind permisă deplasarea către destinație, iar în situația în care testul este pozitiv vor fi plasate în izolare la destinația declarată.

Atenție! Deși s-a comunicat faptul că turiștii vor fi testați la punctele de frontieră, există posibilitatea ca unele dintre acestea să nu dețină infrastructura necesară testării, motiv pentru care se recomandă turiștilor să aibă la intrarea în Turcia fie rezultatul unui test PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în Turcia, fie rezultatul unui test antigen negativ efectuat cu maxim 48 ore înainte de intrarea în Turcia, fie dovada schemei complete de vaccinare de la care au trecut 14 zile de la doza de rapel sau dovada medicală a faptului că au fost infectate cu COVID-19 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv.

Începând cu luna septembrie 2021:

 • Sunt suspendate toate zborurile din Brazilia, Africa de Sud, Nepal și Sri Lanka până la noi decizii. Persoanele care au fost în ultimele 14 zile în Brazilia, Africa de Sud, Nepal și Sri Lanka trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Turcia. Aceste persoane sunt supuse măsurii carantinei pentru 14 zile în hoteluri stabilite de guvernorate. Cheltuielile pentru cazare și transferul de la aeroport vor fi suportate de către persoanele respective. La finalul celei de-a 14-a zile, dacă rezultatul testului este negativ, carantina va fi ridicată. Pasagerii trebuie să plătească cazarea la hotel înainte de sosirea in Turcia. Persoanelor care nu pot face dovada plății pentru cazarea la hotelurile stabilite de guvernorate nu li se va permite îmbarcarea în avion de către operatorii aerieni.
 • Persoanele care sosesc din Bangladesh, India și Pakistan vor prezenta rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Turcia. Persoanele care sosesc direct din aceste state sau care au fost în aceste state în ultimele 14 zile vor fi exceptate de la măsura carantinei dacă prezintă dovada vaccinării cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/ 1 doză pentru Johnson&Johnson și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză. Dacă nu se prezintă dovada vaccinării, aceste persoane vor fi supuse măsurii carantinei la locul de reședință sau la o adresă pe care o vor anunța. În a 10-a zi de carantină, va fi efectuat un test PCR, iar dacă rezultatul este negativ, carantina se va încheia.
 • Persoanele care sosesc din Afganistan și cele care au fost în această țară în ultimele 14 zile trebuie să prezinte rezultatul unui test negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Turcia. Aceste persoane sunt supuse măsurii carantinei pentru 10 zile în hoteluri stabilite de guvernorate. Cheltuielile pentru cazare și transferul de la aeroport vor fi suportate de către persoanele respective. La finalul celei de-a 7-a zile, dacă rezultatul testului este negativ, carantina va fi ridicată. Pasagerii trebuie să plătească cazarea la hotel înainte de sosirea în Turcia. Persoanelor care nu pot face dovada plății pentru cazarea la hotelurile stabilite de guvernorate nu li se va permite îmbarcarea în avion de către operatorii aerieni.
  • Cetățenii afgani care au rezidența sau permis de muncă în Turcia vor fi exceptați de la carantină în hotelurile stabilite de guvernorate, cu condiția prezentării unui permis de muncă sau rezidență valabile, fiind supuși măsurii carantinei la reședințele acestora. Pasagerii al căror punct de intrare este Istanbul sau Ankara le va fi permisă deplasarea către reședințe doar cu vehicul privat și nu le vor fi permise îmbarcarea pe zboruri interne sau folosirea mijloacelor de transport în comun.
  • Cetățenii turci care sosesc din Afganistan vor fi exceptați de la carantină în hotelurile stabilite de guvernorate, fiind supuși măsurii carantinei la reședințele acestora. Pasagerii al căror punct de intrare este Istanbul sau Ankara le va fi permisă deplasarea către reședințe doar cu vehicul privat și nu le vor fi permise zboruri interne sau folosirea mijloacelor de transport în comun.
 • Persoanelor care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Iran, Egipt și Singapore li se va solicita prezentarea rezultatului negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în țară.
 • Cetățenii afgani care au rezidența sau permis de muncă în Turcia vor fi exceptați de la carantină în hotelurile stabilite de guvernorate, cu condiția prezentării unui permis de muncă sau rezidență valabile, fiind supuși măsurii carantinei la reședințele acestora. Pasagerii al căror punct de intrare este Istanbul sau Ankara le va fi permisă deplasarea către reședințe doar cu vehicul privat și nu le vor fi permise îmbarcarea pe zboruri interne sau folosirea mijloacelor de transport în comun.
 • Cetățenii turci care sosesc din Afganistan vor fi exceptați de la carantină în hotelurile stabilite de guvernorate, fiind supuși măsurii carantinei la reședințele acestora. Pasagerii al căror punct de intrare este Istanbul sau Ankara le va fi permisă deplasarea către reședințe doar cu vehicul privat și nu le vor fi permise zboruri interne sau folosirea mijloacelor de transport în comun.

Rămâne, în continuare, obligatorie completarea de către persoanele care sosesc în Turcia, indiferent de modalitatea de transport, a formularului de intrare de pe portalul https://register.health.gov.tr/ cu maxim 72 de ore înaintea îmbarcării, respectiv a intrării în Turcia. Acesta va fi prezentat printat sau pe telefonul mobil. La momentul completării formularului, va fi emis codul HES cu care călătorii vor putea avea acces la transport intern și cazare. Completarea formularului nu este obligatorie pentru pasagerii aflați în tranzit aeroportuar. Persoanele care au obținut în prealabil codul HES au obligația de a completa și formularul (fiind o aplicație distinctă).

Atenție! Certificatul de vaccinare, rezultatul testului PCR / antigen etc. vor fi controlate de către companiile aeriene înainte de călătorie, iar pasagerii fără documente nu vor fi acceptați pentru îmbarcare (responsabilitatea permiterii îmbarcării persoanelor care nu dețin documentele menționate anterior este în sarcina companiilor aeriene).

Excepții și prevederi privind tranzitul:

Persoanele care tranzitează Turcia pe cale rutieră, navală sau feroviară sunt exceptate de la măsura carantinei şi de la obligația prezentării unor teste negative doar în situația în care sunt în posesia unei dovezi de vaccinare cu două doze de vaccin (listat de OMS sau Turcia pentru utilizare de urgență)/ 1 doză pentru Johnson&Johnson și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la ultima doză sau dacă prezintă o dovadă medicală, conform căreia au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni, cu condiția ca intrarea în Turcia să aibă loc începând cu a 28-a zi de la rezultatul primului test PCR pozitiv. În caz contrar, aceste persoane vor avea obligația prezentării rezultatului negativ al unui test tip PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii în Turcia sau al unui test antigen efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în această țară.

Persoanele, indiferent de cetățenie, care vor efectua tranzit aeroportuar (pe cale aeriană) pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).

Atenție! Deși autoritățile turce au transmis că persoanele aflate în tranzit nu au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, operatorii locali de check-in/handling solicită tuturor călătorilor care se îmbarcă de pe aeroportul Istanbul sau de pe alte aeroporturi naționale, inclusiv celor aflați în tranzit, respectiv îmbarcați de pe alte aeroporturi din Turcia, prezentarea testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru a li se permite îmbarcarea către România. Se recomandă contactarea companiei aeriene cu care se efectuează deplasarea pentru informații suplimentare, pentru evitarea unor eventuale situații neplăcute.

Măsuri pe plan intern:

 • Rămâne în vigoare necesitatea respectării regulilor de igienă, purtarea măștii și distanțarea.
 • Începând cu data de 6 septembrie 2021, pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu pot face dovada că au trecut prin boală va fi obligatorie prezentarea rezultatului negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 48 de ore înainte, pentru participarea la activități precum concerte, cinematografe și teatre. Organizatorii vor verifica codul HES la intrarea la evenimente. Dacă nu se prezintă una dintre aceste dovezi, persoanei în cauză nu i se va permite să participe la eveniment. Pentru persoanele nevaccinate este obligatorie prezentarea unui test PCR negativ, efectuat în maximum 48 de ore înainte, sau dovada că au trecut prin boală pentru călătoriile interurbane cu avionul, autobuzul, trenul sau alte vehicule de transport public, cu excepția vehiculelor private, care se va verifica prin intermediul codului HES, înainte de a intra în vehicul/avion.Persoanei în cauză nu i se va permite să călătorească dacă nu va prezenta una dintre aceste dovezi.
 • Restaurantele, mall-urile/centrele comerciale și piețele sunt deschise cu program normal și cu respectarea normelor de siguranță impuse de pandemie.
 • S-a reluat activitatea cazinourilor, a tavernelor, a pub-urilor, a cafenelelor (mai puțin a celor pentru narghilea, care rămân închise până la noi decizii), a cinematografelor, a internet cafe-uri, a locurilor pentru jocuri electronice, a sălilor de biliard, a piscinelor, a sălilor de sport, a băilor turcești, a saunelor și a saloanelor de masaj, a parcurilor de distracții și a parcurilor tematice.

Atenție! La îmbarcarea în avion din Turcia către România se poate solicita prezentarea unui test PCR negativ. Se recomandă, pentru a evita situațiile neplăcute, contactarea companiei aeriene care operează zborul către România.

Datele de contact ale misiunilor României în Turcia: AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Turcia: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.