Conditii de calatorie - Tanzania

Republica Unită Tanzania

Ultima actualizare: 
16 septembrie 2022

 

Atenționare COVID-19

PENTRU TANZANIA CONTINENTALĂ

 1. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care sosesc în Tanzania continentală trebuie să completeze un formular (Traveler’s Health Surveillance Form) disponibil pe pagina de internet: https://afyamsafiri.moh.go.tz/.
 2. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care sosesc în Tanzania continentală și sunt vaccinați cu schemă completă vor fi scutiți de la cerințele privind, atât prezentarea certificatului unui test RT PCR cu rezultat negativ, cât și efectuarea Testului Rapid Antigen. La sosire, călătorilor li se va solicita să prezinte un certificat de vaccinare, cu cod QR valabil. Singurele vaccinuri acceptate sunt cele care au fost aprobate de Organizația Mondială a Sănătății și de Tanzania.
 3. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care la intrarea în Tanzania continentală sunt nevaccinați, nevaccinați cu schemă completă sau nu sunt eligibili pentru vaccinare ca urmare a politicii din țările de origine vor trebui să prezinte un certificat cu cod QR activ, cu rezultat negativ al unui test RT-PCR COVID-19 sau NAAT, obținut cu cel 72 de ore înainte de sosire. Călătorii din această categorie care provin din țări cu risc epidemiologic ridicat, enumerate pe site-ul www.moh.go.tz sau listate la punctele de frontieră ale Tanzaniei vor fi testați la intrare în țară cu un test rapid antigen, contra sumei de 10 USD (TZS 23.000), achitată de beneficiar. În cazul în care rezultatul acestei testări este pozitiv se va efectua o testare cu RT-PCR pentru confirmare. Așteptarea rezultatului testului RT-PCR se va realiza în condiții de autoizolare, rezultatele fiind trimise prin e-mail sau prin alte mijloace. Pentru a evita aglomerația este recomandat călătorilor care, conform prezentului punct, sunt eligibili pentru Testul Rapid Antigen să achite contravaloarea acestor servicii online, pe platforma de plăți https://afyamsafiri.moh.go.tz, prin intermediul codului de control generat automat după completarea formularului Traveler’s Health Surveillance Form. Călătorii simptomatici depistați pozitiv la testarea cu testul rapid antigen vor fi izolați pentru tratament în unitățile medicale stabilite de ministerul sănătății al Tanzaniei.
 4. Călătorii nevaccinați sau nevaccinați cu schemă completă care la intrarea în Tanzania nu prezintă un certificat RT-PCR COVID 19 cu rezultat negativ vor fi tratați, după cum urmează;
  1. În cazul sosirii în Tanzania continentală pe cale aeriană sau maritimă, călătorii vor fi testați pentru COVID-19 cu testul RT-PCR, costul serviciului fiind de 100 USD. Așteptarea rezultatului testului RT-PCR se va realiza în condiții de autoizolare.
  2. la sosirea pe cale navală cu nave internaționale regionale și curse interne, călătorii vor fi supuși testării cu testul rapid antigen, contra sumei de 10 USD.  În cazul în care rezultatul acestei testări este pozitiv se va efectua o testare cu RT-PCR pentru confirmare, costul serviciului fiind 50USD.
  3. În cazul sosirii în Tanzania continentală pe cale terestră, călătorii vor fi supuși testării cu testul rapid antigen, contra sumei de 10 USD. Călătorii depistați pozitiv vor fi supuși regulilor stabilite prin acordurile bilaterale comune de frontieră.  
  4. La intrarea în Tanzania continentală, persoanele minore în vârstă de sub 5 ani sunt exceptate, atât de la reglementările privind testul RT-PCR, cât de la reglementările privind testul rapid antigen.
 5. Călătorii care efectuează tranzitul în aeroporturile Tanzaniei continentale sunt scutiți de la reglementările, atât în ceea ce privește certificatul de vaccinare, cât și testele RT-PCR și rapid antigen, cu excepția cazurilor în care se prevede altfel de către compania aeriană care urmează să fie utilizată sau de reglementările în materie ale țărilor de destinație.
 6. Toți călătorii care urmează să iasă din Tanzania continentală sunt sfătuiți să se informeze cu privire la reglementările pe line COVID-19 din țările de destinație și cele uzitate de companiilor de transport care urmează să fie utilizate.

 

PENTRU ZANZIBAR

 1. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care sosesc în Zanzibar trebuie să completeze un formular (Traveler’s Health Surveillance Form), disponibil pe pagina de internet: https://healthtravelznz.mohz.go.tz/, cu cel mult  24 de ore înainte de intrarea  pe insulă.
 2. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care sosesc în Zanzibar și sunt vaccinați cu schemă completă vor fi scutiți de la cerințele privind, atât prezentarea certificatului unui test RT PCR cu rezultat negativ, cât și efectuarea Testului Rapid Antigen. La sosire, călătorilor li se va solicita să prezinte un certificat de vaccinare, cu cod QR valabil. Singurele vaccinuri acceptate sunt cele care au fost aprobate de Zanzibar, așa cum sunt menționate pe site-ul www.mohz.go.tz.
 3. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care la intrarea în Zanzibar sunt nevaccinați, nevaccinați cu schemă completă sau nu au vârsta eligibilă pentru vaccinare ca urmare a politicii din țările de origine este necesar să prezinte un certificat cu cod QR activ, cu rezultat negativ a unui test RT-PCR COVID-19 sau NAAT, obținut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire. Suplimentar, dacă călătorii din categoriile enumerate mai sus provin din țări cu risc epidemiologic ridicat, enumerate pe site-ul www.moh.go.tz sau listate la punctele de frontieră ale Zanzibar aceștia vor fi testați la intrare în Zanzibar cu un test rapid antigen, contra sumei de 25 USD (TZS 58.500), achitată de beneficiar. În cazul în care rezultatul acestei testări este pozitiv se va efectua o testare cu RT-PCR pentru confirmare. Așteptarea rezultatului testului RT-PCR se va realiza în condiții de autoizolare, rezultatele fiind trimise prin e-mail sau prin alte mijloace.
 4. Toți pasagerii, cetățeni străini sau rezidenți, care la intrarea în Zanzibar sunt nevaccinați, nevaccinați cu schemă completă sau nu au vârsta eligibilă pentru vaccinare ca urmare a politicii din țările de origine și care sosesc din Emiratele Arabe Unite cu companiile aeriene Fly Dubai, Etihad și Emirates este necesar să prezinte la aeroportul internațional A.A. Karume (AAKIA)/Zanzibar un certificat cu cod QR activ, cu rezultat negativ al unui test RT-PCR COVID-19 sau NAAT, obținut cu cel puțin 72 de ore înainte de sosire și să parcurgă testarea suplimentară cu scanere non-invazive de examinare profundă exponențială (EDE), contra unei taxe standard de 35 USD. Această taxă poate fi achitată online, înainte de sosire, prin platforma https://zanzibarcovidtesting.co.tz sau la casieria existentă la aeroport. Călătorii supuși scanării EDE sunt scutiți de la testarea cu Test rapid de antigen, menționate la punctul 3.

Călătorii depistați POZITIV la scanarea EDE vor fi supuși unui test RT-PCR de urgență în incinta aeroportului AAKIA contra sumei de 110USD. În cazul în care rezultatul testului RT-PCR va fi POZITIV călătorii confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 vor fi plasați în carantină într-un hotel din lista specială aprobată de Guvernul din Zanzibar, până la obținerea unui rezultat NEGATIV la o altă testare cu RT-PCR.

Pentru toți călătorii care decolează din aeroportul AAKIA cu companiile aeriene Fly DubaiEtihad sau Emirates și care doresc să facă testul RT-PCR convențional cu 24-48 de ore înainte de plecare se percepe o taxă de 80 USD, care poate fi achitată online prin platforma https://zanzibarcovidtesting.co.tz. Călătorii care optează pentru un test RT-PCR în ziua plecării sau în mai puțin de 24 de ore înainte de ora plecării, vor achita o taxă de 110 USD. Toate testele RT-PCR testele vor fi efectuate la aeroportul AAKIA iar rezultatele vor fi disponibile în maximum 90 de minute de la momentul testării.

 1. Călătorii nevaccinați sau nevaccinați cu schemă completă care la intrarea în Zanzibar nu prezintă un certificat RT-PCR COVID 19 cu rezultat negativ vor fi tratați, după cum urmează;
  1. În cazul sosirii în Zanzibar pe cale aeriană sau maritimă (curse internaționale), călătorii vor fi testați pentru COVID-19 cu testul RT-PCR, costul serviciului fiind de 100 USD. Așteptarea rezultatului testului RT-PCR se va realiza în condiții de autoizolare.
  2. În cazul sosirii pe căile navale deservite de curse interne, călătorii vor fi supuși testării cu testul rapid antigen, contra sumei de 25 USD.  În cazul în care rezultatul acestei testări este pozitiv se va efectua o testare cu RT-PCR pentru confirmare, costul serviciului fiind 80USD.
  3. Persoanele minore în vârstă de sub 5 ani, membrii echipajelor și persoanele aflate în tranzit aeroportuar sunt exceptate la intrarea în Zanzibar, atât de la reglementările privind testul RT-PCR, cât de la reglementările privind testul rapid antigen.
    
 2. Toți călătorii care urmează să decoleze din Zanzibar sunt sfătuiți să se informeze cu privire la reglementările pe line COVID-19 din țările de destinație sau ale companiilor de transport care urmează să fie utilizate.

Notă: Condițiile, in context COVID-19,  de intrare/ieșire în/din Tanzania continentală au fost adoptate de Guvernul Tanzaniei prin „Avizul de călătorie nr. 10” (https://www.moh.go.tz/search?q=travel), ulterior fiind adoptat un document  distinct, cu titlu similar  (https://www.de.tzembassy.go.tz/resources/view/travel-advisory-no-10-of-25th-march-2022) care reglementează condițiile de intrare și ieșire in/din Zanzibar.

 

 

 


 

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Unită Tanzania nu au nevoie de viză pentru o perioadă de 90 de zile.

Totodată, pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Unite Tanzania, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să deţină un paşaport valabil pentru o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară;
 • paşaportul să conţină minim o filă liberă;
 • să prezinte dovada cazării;
 • să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de călătorie etc.) ;
 • bilet de întoarcere.


 

Contactarea autorităţilor române 

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Unită Tanzania.

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Republica Unită Tanzania sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Kenya (Adresa: Eliud Mathu Street 1119, Runda, P.O. Box 63240-00619, Nairobi, Kenya).Recomandăm tuturor cetățenilor români să-și anunțe prezența în regiune la Ambasada României la Nairobi folosind email-ul [email protected] (nume, prenume, data nașterii şi numărul de telefon mobil).


 

Ameninţări teroriste  

Terorismul este un fenomen global iar Republica Unită Tanzania, la fel ca orice altă țară din lume, se confruntă cu diverse provocări în lupta împotriva terorismului. O atenție sporită trebuie manifestată în zona de frontieră cu Mozambic, mai precis  provincia Cabo Delgado din această țară. Aici există riscul de atacuri (de ex. Kitaya – octombrie 2020) din partea grupărilor cu conexiuni  extremist islamice ce urmăresc crearea de tensiuni transfrontaliere și instabilitate.

 

Siguranță şi criminalitate

Criminalitatea este în creştere, în special în zonele urbane, manifestând-se sub formă de jafuri armate, furturi auto, tâlhării, înșelăciuni, iar izolat au fost semnalate cazuri de răpiri de persoane. Zonele de risc sunt în general cele frecventate de turiști și expatriați (Dar es Salaam – centrul orașului, zona peninsulară Masaki/Oysterbay, Coco Beach, Toure Drive, Zanzibar – Stone Town). De asemenea, trebuie evitată zona de frontieră cu Burundi – regiunea Burundi.

Astfel, se impun următoarele măsuri de precauţie pentru siguranţa dumneavoastră:

 • evitarea ieşirilor în oraş după lăsarea serii;
 • folosirea bulevardelor principale şi evitarea în totalitate a străzilor lăturalnice sau neluminate;
 • evitaţi pe cât posibil transportul în comun (acesta fiind ţinta principală a atacurilor armate) şi folosiţi companiile de taxiuri recomandate de către hoteluri;
 • nu deţineţi sume mari de bani asupra dumneavoastră, păstraţi doar minimul necesar;
 • nu expuneţi bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare;
 • respectaţi regulile de conduită şi vestimentaţie specifice anumitor regiuni (în special în zonele locuite majoritar de comunitatea musulmană);
 • nu opuneţi rezistenţă în cazul unui atac sau jaf, evitaţi pe cât posibil contactul vizual şi cedaţi atacatorilor banii sau valorile pe care le deţineţi asupra dumneavoastră în scopul de a evita acţiunile violente.


 

Sistemul medical 

Se recomandă ferm încheierea unor asigurări de călătorie, medicale și de viață, dacă doriți să călătoriți în Republica Unită Tanzania.

Sistemul medical din Republica Unită Tanzania este compus din: sistemul de stat și cel privat. Asistența medicală privată oferă condiţii de calitate, la un nivel adecvat de performanță.

Vă recomandăm insistent vaccinarea împotriva febrei galbene (şi deţinerea Carnetului Galben de Vaccinări împotriva FB) precum şi împotriva febrei tifoide, hepatitei A&B, difteriei şi poliomielitei.

Toți cetățenii străini care călătoresc între ţările CAE (Comunitatea Africii de Est) sunt solicitaţi să prezinte carnetul galben de vaccinări împotriva Febrei Galbene, la intrarea în aceste ţări (Kenya, Uganda, Rwanda,Tanzania, Burundi).

Vă recomandăm să contactați companiile aeriene cu care doriți să călătoriți spre ţările CAE pentru a verifica dacă aceștia solicită Carnetul Galben la îmbarcarea în România spre ţările CAE şi invers, având în vedere că au existat cazuri de acest gen în trecut.

Malaria este destul de răspândită în Republica Unită Tanzania. 

Vă recomandăm să procuraţi din timp, înainte de călătorie, un kit-medical împotriva malariei şi să utilizaţi măsuri contra ţânțarilor, cum ar fi spray-uri, plase sau aparate electrice.
 

Reglementări vamale 

Transportul substanțelor halucinogene sau  a stupefiantelor este considerată infracțiune deosebit de gravă împotriva statului și se pedepsește cu închisoarea.

Este interzisă intrarea/ ieşirea (de) pe teritoriul Republicii Unite Tanzania cu o sumă mai mare de  10.000 USD;

De asemenea, se interzice, la intrarea/ ieşirea din acest stat, transportul bunurilor de proveniență animală: fildeș, piele, gheare, colți etc.
 

Regimul animalelor de companie 

Animalele de companie trebuie să fie vaccinate împotriva rabiei, iar proprietarul trebuie să fie în posesia unui pașaport internațional de călătorie pentru animalul său de companie.

 

 

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Tanzania

Zboruri ieftine spre Tanzania: AICI

Aeroporturi in Tanzania: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-19
Cum zbori cu avionul in perioada pandemiei Covid-…
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Romania
RO Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Roma…