Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Ucraina

Data ultimei actualizări: 02.12.2020

STARE DE URGENȚĂ: NU (carantină adaptivă până la 31 decembrie 2020)

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.
 • La trecerea frontierei de stat, nu este necesară încheierea/deținerea unei polițe de asigurare COVID-19 pentru următoarele categorii de persoane:
 • cu drept de ședere permanentă în Ucraina;
 • refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională;
 • personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
 • militarii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei.
 • În funcție de situația cazurilor active de COVID-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu), cu risc epidemiologic scăzut (verde). 
 • Lista statelor care fac parte din categoria roșie și verde poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății al Ucrainei, accesând link-ul: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov, secțiunea “Date actualizate privind COVID-19 / АКТУАЛЬНІ ДАНІ ПО COVID-19”. Actualizarea listei se face la fiecare 7 zile.
 • În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut – categoria roșie. 
 • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să efectueze o perioadă de carantină sau de autoizolare.
 • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-o țară din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă / Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....). 

Excepții privind măsura carantinării/autoizolării la domiciliu (dacă nu există niciun motiv de a considera că persoanele în cauză au fost în contact cu persoane bolnave de COVID-19):

 • copiii cu vârsta sub 12 ani;
 • persoanele care sosesc în Ucraina în scopuri educaționale la instituțiile de învățământ superior;
 • persoanele care, în ultimele 14 zile, nu s-au aflat pe teritoriul statelor cu risc epidemiologic crescut (categoria roșie);
 • persoanele care se află în tranzit și prezintă documente care să ateste tranzitarea teritoriului Ucrainei în decurs de 48 de ore;
 • personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
 • conducătorii autovehiculelor de transport marfă, autovehiculelor care efectuează transport regulat de persoane, membrilor echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale și echipajelor de tren;
 • instructorii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei;
 • personalitățile culturale care sosesc în Ucraina la invitația instituțiilor culturale, precum și o persoană însoțitoare;
 • persoanele care transportă celule stem pentru transplant;
 • persoanele care prezintă un rezultat negativ la o testare moleculară tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore înainte de trecerea frontierei de stat;
 • persoanele care provin din statele incluse pe lista roșie dacă, după trecerea frontierei de stat a Ucrainei, efectuează o testare moleculară tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, în cadrul unui laborator autorizat. Pentru persoanele care optează să efectueze testul PCR ulterior trecerii frontierei de stat, lista laboratoarelor autorizate din Ucraina poate fi consultată accesând pagina de internet a Centrului de Sănătate Publică din UA – https://www.phc.org.ua/.
 • Începând cu 15 iunie 2020, a fost reluat transportul aerian de pasageri pe aeroporturile internaționale, cu respectarea măsurilor de protecție și siguranță (este obligatorie purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de 1,5 m, utilizarea dispenserelor de gel dezinfectant pentru mâini). În interiorul aeroportului, pasagerii și personalul au acces numai după verificarea temperaturii corporale.
 • La frontiera cu România sunt deschise următoarele puncte internaționale de trecere a frontierei: Halmeu/Dyakovo, Sighetu Marmației/Solotvino și Siret/Porubne. De asemenea, traficul de mărfuri și persoane a fost redeschis prin punctele de trecere a frontierei: Câmpulung la Tisa/Teresva, Valea Vișeului/Dilove, Plauru/Ismail, Periprava/Velkove, Chilia Veche/Kilia.

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina.
 • Autoritățile ucrainene efectuează un screening de temperatură persoanelor care intră pe teritoriul Ucrainei.
 • Regimul de ieșire al cetățenilor străini și apatrizilor de pe teritoriul Ucrainei rămâne neschimbat.

MĂSURI ÎN PLAN INTERN:

 • autoritățile ucrainene au hotărât prelungirea, până la 31 decembrie 2020, a măsurilor adaptive de carantină, instituite la 11 mai 2020. Carantina adaptivă, instituită la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, în funcție de gradul de risc epidemiologic existent în fiecare raion/oraș, a fost împărțită pe 4 niveluri de risc epidemiologic: verde, galben, portocaliu și rosu, în funcție de anumiți parametri, precum numărul de infectări și gradul de ocupare a locurilor din spitale.
 • În cadrul ședinței din 11 noiembrie a.c., Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a decis instituirea nivelului portocaliu de carantină adaptivă pe tot teritoriul statului începând cu 13 noiembrie 2020.
 • Suplimentar măsurilor restrictive deja existente (purtarea măștii de protecție în spațiile închise/mijloace de transport, păstrarea distanței fizice, limitarea numărului de cursanți în unitățile de învățământ la maxim 20, vizitarea persoanelor internate în instituțiile de tip cămin pentru persoane în vârstă sau sanatorii, desfășurarea competițiilor sportive interne fără spectatori), vor fi restricționate următoarele: activitatea cluburilor/barurilor de noapte; activitatea unităţilor de alimentaţie publică în intervalul orar 22:00 – 07:00; funcționarea sălilor de sport, cu asigurarea a mai puțin de 20 de metri pătrați pentru fiecare persoană; activitatea unităților de cazare de tip hostel (hotelurile vor continua să funcționeze); activitatea cinematografelor și a teatrelor, cu mai mult de 50% din capacitate (prezența publicului în sălile de spectacole); transportul mai multor persoane în mijloacele de transport decât este specificat în cartea tehnică (locuri pe scaune).
 • De asemenea, suplimentar măsurilor de carantină adaptivă, în perioada 14 - 30 noiembrie 2020 va fi introdusă „carantina de weekend”. Astfel, în perioada menționată, începând de sâmbătă orele 00:00 și până luni orele 00:00, vor fi închise obiectivele economice care presupun prezența publicului (restaurante, cafenele, terase, centre comerciale și de divertisment, unități comerciale cu amănuntul, săli de sport, centre de fitness, piscine, saloane de îngrijire personală, magazine non-alimentare etc.). În schimb, vor rămâne deschise unitățile care comercializează produse alimentare, combustibili, medicamente și produse medicale, inclusiv de uz veterinar, furaje, precum și unitățile care furnizează servicii financiare, de colectare și transport valori, service-urile auto, serviciile poștale, cabinetele medicale și veterinare, stațiile de carburant (cu excepția zonelor de alimentație publică).
 • Informații în limba ucraineană privind măsurile de carantină adaptivă pot fi accesate la următorul link - https://covid19.gov.ua/karantynni-zakhody
 • În funcție de situația epidemiologică existentă pe teritoriul fiecărei unități administrativ-teritoriale autoritățile ucrainene pot decide introducerea tuturor măsurilor restrictive, aferente fiecărui nivel de carantină sau doar interzicerea anumitor activități.
 • Este necesară păstrarea distanței fizice de 1,5 metri la deplasarea în afara domiciliului, cu excepția membrilor aceleiași familii.
 • A fost reluat transportul regulat și ocazional de pasageri pe rutele urbane, interurbane și interregionale, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în interiorul mijlocului de transport.
 • Sunt deschise spațiile comerciale, restaurantele, terasele în aer liber, saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice, muzeele, galeriile de artă, teatrele și sălile de fitness, cu respectarea unor reguli stricte de igienă și purtarea măștilor de protecție. Măsura se aplică diferențiat, în fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de situația epidemiologică.
 • Se permite activitatea în aer liber, organizarea de evenimente publice sau private, în spații interioare și exterioare, cu respectarea regulilor stricte de igienă și purtarea măștilor de protecție. Măsura se aplică diferențiat, în fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de situația epidemiologică.
 • Informații actualizate în limba engleză privind condițiile de intrare și de ședere în Ucraina, pe perioada de carantină, sunt disponibile cetățenilor străini la adresa: https://visitukraine.today.

Date de contact ale misiunilor României în Ucraina – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular