Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Situatia Coronavirus Ucraina - 15.01.21

Populatie: 43,590,889 Cazuri azi: 8,199 Active/Milion: 6,401 Populatie infectata: %0.640

Ucraina

Data ultimei actualizări: 11 ianuarie 2021

STARE DE URGENȚĂ: NU (nivel portocaliu de carantină adaptivă până la data de 28 februarie 2021)

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.
 • La trecerea frontierei de stat nu este necesară încheierea/deținerea unei polițe de asigurare COVID-19 pentru următoarele categorii:
 • persoane cu drept de ședere permanentă în Ucraina;
 • refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională;
 • personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
 • militarii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei.
 • membrii echipajelor navelor maritime și fluviale;
 • În funcție de situația cazurilor active de COVID-19, statele au fost împărțite în două categorii: cu risc epidemiologic crescut (roșu), cu risc epidemiologic scăzut (verde). 
 • Lista statelor care fac parte din categoriile roșu și verde poate fi consultată pe site-ul Ministerului Sănătății al Ucrainei, accesând pagina de internet: https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov, secțiunea „Date actualizate privind COVID-19 / АКТУАЛЬНІ ДАНІ ПО COVID-19”. Actualizarea listei se face la fiecare 7 zile.
 • În prezent, potrivit evaluării autorităților ucrainene, România se află pe lista statelor cu risc epidemiologic ridicat – categoria roșie. 
 • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria verde pot intra pe teritoriul Ucrainei fără a mai fi nevoite să efectueze o perioadă de carantină sau de autoizolare.
 • Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-un stat din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, „Activ de acasă / Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....). Pe durata autoizolării, persoana este obligată să se afle în permanență în locul de izolare ales și să nu intre în contact cu alte persoane decât cele cu care locuiește împreună.

Excepții privind măsura carantinării/autoizolării la domiciliu (dacă nu există niciun motiv pentru a considera că persoanele în cauză au fost în contact cu persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2):

 • copiii cu vârsta sub 12 ani;
 • persoanele care sosesc în Ucraina în scopuri educaționale la instituțiile de învățământ superior;
 • persoanele care, în ultimele 14 zile, nu s-au aflat pe teritoriul statelor cu risc epidemiologic crescut (categoria roșie);
 • persoanele care se află în tranzit și prezintă documente care să ateste tranzitarea teritoriului Ucrainei în decurs de 48 de ore;
 • personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale altor state, reprezentanțelor organizațiilor internaționale, acreditate în Ucraina, precum și membrii de familie ai acestora;
 • conducătorii autovehiculelor de transport marfă, autovehiculelor care efectuează transport regulat de persoane, membrilor echipajelor aeronavelor, navelor maritime și fluviale și echipajelor de tren;
 • instructorii forțelor armate ale statelor membre NATO și ai statelor care participă la programul „Parteneriatul pentru Pace”, care participă la activitățile de pregătire a unităților forțelor armate ale Ucrainei;
 • personalitățile culturale care sosesc în Ucraina la invitația instituțiilor culturale, precum și o persoană însoțitoare;
 • persoanele care transportă celule stem pentru transplant;
 • persoanele care prezintă un rezultat negativ la o testare moleculară tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 48 de ore înainte de trecerea frontierei de stat;
 • persoanele care provin din statele incluse pe lista roșie dacă, după trecerea frontierei de stat a Ucrainei, efectuează o testare moleculară tip PCR pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2, în cadrul unui laborator autorizat. Pentru persoanele care optează să efectueze testul PCR ulterior trecerii frontierei de stat, lista laboratoarelor autorizate din Ucraina poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății: https://moz.gov.ua/article/news/perelik-laboratorij-scho-majut-pravo-peredavati-rezultati-testuvannja-na-covid-19-metodom-plr-dlja-pripinennja-samoizoljacii-cherez-dodatok-vdoma .
 • Începând cu luna iunie 2020, a fost reluat transportul aerian de pasageri pe aeroporturile internaționale, cu respectarea măsurilor de protecție și siguranță (este obligatorie purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței de 1,5 m, utilizarea soluției dezinfectante pentru mâini). În interiorul aeroportului, pasagerii și personalul au acces numai după verificarea temperaturii corporale.
 • La frontiera cu România sunt deschise următoarele puncte internaționale de trecere a frontierei: Halmeu/Dyakovo, Sighetu Marmației/Solotvino și Siret/Porubne. 

Excepții și prevederi privind tranzitul:

 • La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina.
 • Autoritățile ucrainene efectuează scanarea temperaturii persoanelor care intră pe teritoriul Ucrainei.
 • Regimul de ieșire al cetățenilor străini și apatrizilor de pe teritoriul Ucrainei rămâne neschimbat.

MĂSURI ÎN PLAN INTERN:

 • autoritățile ucrainene au hotărât prelungirea până la 28 februarie 2021 a nivelului portocaliu de carantină adaptivă, instituit pe 13 noiembrie 2020. Carantina adaptivă constă în introducerea graduală de restricții, corespunzând celor 4 niveluri de clasificare – verde, galben, portocaliu și roșu, în funcție de anumiți parametri precum numărul de infectări și gradul de ocupare a locurilor din spitale.
 • Suplimentar măsurilor restrictive deja existente (purtarea măștii de protecție în spațiile închise/mijloace de transport, păstrarea distanței fizice, limitarea numărului de cursanți în unitățile de învățământ la maxim 20, vizitarea persoanelor internate în instituțiile de tip cămin pentru persoane în vârstă sau sanatorii, desfășurarea competițiilor sportive interne fără spectatori), sunt restricționate următoarele: activitatea cluburilor/barurilor de noapte; activitatea unităţilor de alimentaţie publică în intervalul orar 23:00 – 07:00; funcționarea sălilor de sport, cu asigurarea a mai puțin de 20 de metri pătrați pentru fiecare persoană; activitatea unităților de cazare de tip hostel (hotelurile continuă să funcționeze); activitatea cinematografelor și a teatrelor, cu mai mult de 50% din capacitate (prezența publicului în sălile de spectacole); transportul mai multor persoane în mijloacele de transport decât este specificat în cartea tehnică (locuri pe scaune).
 • suplimentar măsurilor restrictive deja existente, în perioada 8 – 24 ianuarie 2021 va fi introdusă o carantină strictă. Astfel, începând din 8 ianuarie 2021, orele 00:00 și până la 24 ianuarie 2021, orele 23:59 sunt în vigoare măsuri stricte de carantină pe tot teritoriul Ucrainei:
 • în această perioadă vor fi închise: cafenelele, restaurantele (cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu și ridicare a comenzilor), barurile, cinematografele, cluburile de fitness, sălile de sport, piscinele, teatrele, centrele comerciale, piețele nealimentare și unitățile de învățământ (cu excepția grădinițelor). De asemenea, va fi interzisă desfășurarea oricărui eveniment de divertisment, sportiv sau cultural. Evenimentele sportive oficiale pot avea loc, dar fără spectatori, iar serbările de Crăciun vor putea fi organizate, fără concerte.
 • vor rămâne deschise: unitățile care comercializează produse alimentare, combustibili, medicamente și produse medicale, inclusiv de uz veterinar, furaje, produse de igienă personală și produse chimice de uz casnic, precum și unitățile care furnizează servicii financiare, de colectare și transport valori, service-urile auto, serviciile poștale, cabinetele medicale și veterinare, stațiile de carburant (cu excepția zonelor de alimentație publică), saloanele de îngrijire personală (exclusiv pe bază de programare), grădinițele și hotelurile. De asemenea, transportul public urban și inter-urban va continua să funcționeze conform graficului stabilit.
 • Informații în limba ucraineană privind măsurile de carantină adaptivă pot fi accesate la următoarea pagină de internet - https://covid19.gov.ua/karantynni-zakhody
 • În funcție de situația epidemiologică existentă pe teritoriul fiecărei unități administrativ-teritoriale, autoritățile ucrainene pot decide introducerea tuturor măsurilor restrictive, aferente fiecărui nivel de carantină sau doar interzicerea anumitor activități.
 • Este necesară păstrarea distanței fizice de 1,5 metri la deplasarea în afara domiciliului, cu excepția membrilor aceleiași familii.
 • A fost reluat transportul regulat și ocazional de pasageri pe rutele urbane, interurbane și interregionale, cu obligativitatea purtării măștii de protecție în interiorul mijlocului de transport.
 • Sunt deschise spațiile comerciale, restaurantele, terasele în aer liber, saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice, muzeele, galeriile de artă, teatrele și sălile de fitness, cu respectarea unor reguli stricte de igienă și purtarea măștilor de protecție. Măsura se aplică diferențiat, în fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de situația epidemiologică.
 • Se permite activitatea în aer liber, organizarea de evenimente publice sau private, în spații interioare și exterioare, cu respectarea regulilor stricte de igienă și purtarea măștilor de protecție. Măsura se aplică diferențiat, în fiecare unitate administrativ-teritorială, în funcție de situația epidemiologică.
 • Informații actualizate în limba engleză privind condițiile de intrare și de ședere în Ucraina, pe perioada de carantină, sunt disponibile la adresa: https://visitukraine.today.

Date de contact ale misiunilor României în Ucraina – AICI.

 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular