Conditii de calatorie - Uganda

Uganda

Ultima actualizare: 
8 aprilie 2022

 

Atenționare COVID-19
 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Toți pasagerii care sosesc în Uganda trebuie să prezite un test COVID-19 negativ eliberat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcarea în aeronavă sau de trecerea frontierei terestre ugandeze. Cetățenilor străini care nu posedă un astfel de certificat nu li se va permite intrarea în țară, Minorii în vârstă de până la 3 ani sunt exceptați de la aceste reguli cu condiția ca părintele/părinții însoțitor/i să dețină test/e negativ/e.
 • Începând cu 27 octombrie 2021, toți pasagerii care aterizează la Aeroportul Internațional Entebbe vor fi supuși unui test COVID de tip PCR înainte de a face formalitățile de trecere a frontierei. Singurele excepții sunt minorii în vârstă de până la 6 ani și echipajele aeronavelor care prezintă certificate de vaccinare cu schema completă.  Este necesară înregistrarea în prealabil pentru testul PCR la sosire folosind platforma https://arrivals.healthdesk.go.ug/.  Costul unui test este de 30 USD, plata putând fi făcută cu cardul de debit/credit, sisteme de plata electronică cu telefonul mobil sau online la https://covidpay.postbank.co.ug/.
 • Începând cu 5 noiembrie 2021, pasagerilor ce sosesc pe cale aeriană li se va permite să se deplaseze la domiciliu/hotel unde vor aștepta rezultatul testului Turiștii care vor avea testul pozitiv, dar nu prezintă simptome sau  acestea sunt moderate, vor putea fi izolați în hotelul unde sunt cazați. Ceilalți turiști găsiți pozitivi vor fi contactați de Ministerul ugandez al Sănătății și vor fi transferați la una din facilitățile de tratament COVID-19 desemnate. Tratamentul în sistemul public este gratuit.  
 • Se recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Uganda să solicite informații suplimentare de la companiile aeriene privind condițiile de intrare și ieșire în acest stat.
 • Având în vedere condițiile sanitare și spitalicești precare din Uganda, nu sunt recomandate călătoriile neesențiale în această țară.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Nu este cazul.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN: 

 • S-au instituit controale la granițele terestre, aeriene și maritime în vederea implementării măsurilor de restricție sanitară.
 • Spitalele și centrele comerciale sunt obligate să asigure acces la apă, săpun și dezinfectant, iar spațiile publice trebuie igienizate în mod continuu.
 • S-au impus măsuri stricte privind transportul în comun, atât prin reducerea numărului de călători la trei (3) persoane, inclusiv șoferul, care pot urca în autovehicule, cât și prin implementarea unor măsuri igienice stricte.
 • Purtarea măștii în spațiul public este obligatorie, fiind aplicate amenzi în cazul în care nu se respectă această măsură.

 

 

Condiții de intrare și regim de ședere

Cetățenii români pot călători în Uganda numai în baza unei vize de intrare. Începând cu luna aprilie 2018, viza se poate obține online accesând site-ul www.visas.immigration.go.ug.


Contactarea autorităţilor române

Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Uganda. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Uganda.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Dacă sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi în Uganda sau vă aflaţi deja pe teritoriul său, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Kenya  şi să vă anunţaţi prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

Amenințări teroriste

Uganda se confruntă cu diverse provocări în lupta împotriva terorismului, atât agențiile de securitate, cât și cetățenii făcând eforturi pentru a stopa acest fenomen. 
 


Siguranță și criminalitate

În general, Uganda este o țară sigură. Nu există restricții de circulație în nicio parte a țării. Cu toate acestea, este de preferat să se evite călătoriile în zonele de graniță cu Republica Democratică Congo - RDC și cu Sudanul de Sud. Uganda și RDC au inițiat, începând cu 30 noiembrie 2021, operațiuni militare comune în provinciile North Kivu și Ituri împotriva organizației teroriste Forțele de Apărare Aliate - ADF.   

Pentru propria siguranţă, este recomandată luarea în considerare a următoarelor sfaturi :

 • să nu aveți sume mai mari de bani asupra dumneavoastră, decât minimul necesar;
 • nu purtați bijuterii scumpe sau alte obiecte de valoare la vedere;
 • păstraţi documentele de călătorie într-un loc sigur la hotel (de preferat în seif), ţineţi la dumneavoastră o copie a pașaportului şi a vizei de intrare;
 • respectați regulile de conduită şi vestimentaţie specifice regiunii (cu precădere în zonele locuite în număr majoritar de către musulmani);
 • nu opuneţi rezistenţă în cazul unui atac sau jaf, evitaţi pe cât posibil contactul vizual şi cedaţi atacatorilor banii sau valorile pe care le deţineţi asupra dvs. în scopul de a evita acţiunile violente.

 

Sistemul medical

Se recomandă ferm încheierea unor asigurări de călătorie, medicale și a uneia de viață.

Sistemul medical din Uganda este compus din două componente, cea de stat și cea privată. Asistența medicală privată oferă servicii de calitate, la un nivel adecvat de performanță.

Vaccinarea împotriva febrei galbene este obligatorie!

Se recomandă vaccinarea împotriva febrei tifoide, hepatitei de tip A și B, difterie si poliomielitei.

 

Condiții privind traficul auto

În Uganda circulaţia se efectuează pe partea stângă a sensului de mers. Este obligatorie folosirea centurii de siguranță, deținerea tuturor documentelor valabile (carnet de conducere, asigurare RCA, talon etc.). Se interzice folosirea telefonului mobil în timpul condusului, cu excepția echipamentelor de tip hands free.

 

Reglementări vamale

Transportul substanțelor halucinante și a stupefiantelor  este considerată infracțiune deosebit gravă împotriva statului și se pedepsește cu închisoarea.

La intrarea în țară se permite trecerea a următoarelor cantități de produse fără a se plăti taxe vamale:

 • 200 de țigări (1 cartuș);
 • 50 de trabucuri;
 • 1 litru de băuturi spirtoase

La intrarea în ţară se interzice:

Importul de explozibil, arme şi muniții sau a unor copii/imitații ale acestora, substanțe halucinogene, materiale pornografice, Henna, palmieri sau orice alte produse derivate din palmier, produse contrafăcute, obiecte culturale de diferite valori.

La ieșirea din ţară se interzice:

Transportul de bunuri de proveniență animală: fildeș, piele, gheare, colți etc.

 

Regimul animalelor de companie

Se recomandă ca animalele de companie să fie vaccinate împotriva rabiei, iar proprietarul să deţină un pașaport internațional de călătorie pentru acestea.  

Este obligatoriu ca animalul / animalele să dețină un microcip cu scopul de a se scana la intrarea în ţară.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Uganda

Zboruri ieftine spre Uganda: AICI

Aeroporturi in Uganda: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate marca sfarsitul etapei acute a COVID-19
Organizatia Mondiala a Sanatatii: anul 2022 poate…
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…