Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Statele Unite ale Americii

Data ultimei actualizări: 13 noiembrie 2020

STARE DE URGENȚĂ: DA (la nivel federal si la nivelul tuturor statelor americane). Prin Proclamația Prezidențială din data de 13 martie a.c., a fost declarată starea de urgență pe teritoriul Statelor Unite ale Americii în contextul pandemiei de COVID-19. Textul integral se regăsește la: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-declaring-national-emergency-concerning-novel-coronavirus-disease-covid-19-outbreak/

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

  • Din 13 martie a.c., s-au impus, prin decret prezidențialrestricții de acces în Statele Unite ale Americii pentru cetățenii străini care au călătorit în Spațiul Schengen cu 14 zile înainte de data intrării în SUA (inclusiv tranzit). Restricții de acces au mai fost impuse anterior pentru cetățenii străini care au călătorit, în ultimele 14 zile, în Republica Populară Chineză (fără R.A.S. Hong Kong și R.A.S. Macao) și, respectiv, în Republica Islamică Iran. Decretul prezidențial va rămâne în vigoare până la momentul încetării efectelor sale prin decizia președintelui SUA. Din 14 martie a.c., au fost extinse restricțiile de călătorie în SUA și pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar din 26 mai a.c., au fost extinse restricțiile de călătorie în SUA și pentru Republica Federativă a Braziliei.
  • Detalii privind decretele prezidențiale conexe sunt disponibile pe pagina de Internet: https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/presidential-proclamation-coronavirus.html

Excepții și prevederi privind tranzitul:

  • Sunt exceptați de la restricțiile de mai sus: (1) Cetățenii străini cu drept de rezidență permanentă în SUA; (2) Cetățenii străini, soț/soție al/a unui cetățean american sau rezident permanent în SUA; (3) Cetățenii străini care au calitatea de părinte sau tutore al unui cetățean american/rezident în SUA, necăsătorit, cu vârsta de sub 21 ani; (4) Cetățenii străini care au calitatea de frate sau soră a unui cetățean american sau rezident în SUA, necăsătorit, cu vârsta de sub 21 ani; (5) Orice cetățean străin care este copilul, copilul adoptiv, sub tutela unui cetățean american/rezident permanent sau care se află în proces de adopție și intenționează să intre pe teritoriul SUA în baza tipurilor de viză IR-4 și IH-4; (6) Orice cetățean străin care călătorește la invitația guvernului SUA cu scopul de a sprijini limitarea răspândirii și combaterea COVID-19; (7) Orice cetățean străin care călătorește cu statut de non-imigrant, posesor al unor vize de tip C-1, D sau C-1/D sau ca membru al un echipaj (aerian sau maritim); (8) Orice cetățean străin care intenționează să călătorească sau să tranziteze SUA, posesor al următoarelor tipuri de viză: A-1, A-2, C-2, C-3 (oficial străin sau membru de familie al acestora), E-1 (angajat al TECRO sau TECO sau membrii de familie), G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1-NATO 4 sau NATO-6, sau călătorește cu scopul prevăzut în secțiunea 11 a Acordului de Sediu al ONU; (9) Orice cetățean străin a cărui intrare pe teritoriul SUA nu este considerată un risc semnificativ de introducere, transmitere sau răspândire a SARS-CoV-2, în conformitate cu decizia Secretarului Departamentului de Sănătate, la propunerea Directorului CDC - Centrul pentru prevenirea şi Controlul Bolilor; (10) Orice cetățean străin a cărui intrare poate sprijini obiective importante ale instituțiilor de aplicare a legii din SUA, în baza deciziei Secretarului Departamentului de Stat, a secretarului Departamentului pentru Securitate  Internă  sau a persoanelor desemnate de aceștia, la propunerea procurorului general (Ministrul Justiției) sau persoanei desemnate de acesta; (11) Orice cetățean a cărui intrare pe teritoriul SUA este de interes național, în baza deciziei Secretarului Departamentului de Stat, a Secretarului Departamentului pentru Securitate  Internă  sau a persoanelor desemnate de aceștia; (12) Orice membru al forțelor armate ale SUA sau membrii de familie ai acestora (soţ/soţie, copii).

La sosirea în SUA, în funcție de statul de proveniență (identificat sau nu cu risc de răspândire a infecției), se va parcurge atât procedura de trecere a frontierei, cât și o procedură separată de stabilire a condiției medicale (istoric medical, starea de sănătate curentă, furnizarea de informații de contact privind autoritățile de sănătate locale), inclusiv, după caz, verificarea temperaturii fiecărui pasager. Ulterior, acestora li se vor furniza informații scrise privind COVID-19 și li se va permite să continue deplasarea spre destinația finală. Este recomandată autoizolarea la adresa de reședință/domiciliu, pe o perioadă de 14 zile și monitorizarea stării de sănătate. Informații suplimentare: DHS Notice.

Frontiera terestră SUA-Canada si frontiera terestră SUA-Mexic au fost închise temporar pentru traficul neesențial (turism si recreere), începând cu 21 martie 2020. Tranzitul mărfurilor și al lucrătorilor în sectoarele esențiale este permis.

Informații suplimentare: DHS Notice (https://www.dhs.gov/news/2020/09/18/fact-sheet-dhs-measures-border-limit-further-spread-coronavirus). Restricția de mai sus a fost prelungită până la data de 21 noiembrie 2020.

ALTE MĂSURI:

  • Din 23 aprilie a.c., accesul străinilor care sosesc în SUA în calitate de imigranți a fost restricționat pentru o perioadă de 60 de zile (perioadă care se poate extinde), prin decret prezidențial, pentru a proteja piața muncii. Măsura se aplică cetățenilor străini care la data intrării în vigoare a decretului prezidențial se aflau în afara SUA, celor care nu posedă o viză de imigrant sau nu posedă un document de călătorie, altul decât viza (titlu de călătorie etc). Restricționarea accesului nu se aplică următoarelor categorii: rezidenților permanenți legali; cetățenilor străini care doresc să intre în SUA pe baza unei vize de imigrare în calitate de medici, asistente medicale sau alți profesioniști în domeniul sănătății (și membri lor de familie); cetățenilor străini care posedă o viză de investitor imigrant; membrilor de familie (sau străinilor sub 21 de ani care ar putea fi adoptați); altor categorii din domeniul securității naționale, interne și ordinii publice. Decretul prezidențial nu reprezintă o limitare a dreptului de solicitare de azil sau a statutului de refugiat. Din 22 iunie a.c., prevederile decretului menționat au fost extinse până la 31 decembrie 2020, adăugându-li-se și categorii suplimentare de străini care pot sosi în SUA cu vize de lucru de non-imigrare (ex. H-1B, H-2B, J, L sau însoțitori), cu excepția celor angajați în lanțurile de aprovizionare alimentară – detalii aici: https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspending-entry-aliens-present-risk-u-s-labor-market-following-coronavirus-outbreak/
  • Departamentul de Stat a luat măsura restrângerii serviciilor de acordare a vizei americane la toate ambasadele și consulatele SUA, începând cu 20 martie 2020, cu excepția situațiilor de urgență. Informații sunt disponibile pe pagina de internet a misiunilor americane. Pentru Ambasada SUA la București, consultați pagina de internet https://ro.usembassy.gov/visas/.

Măsuri pe plan intern:

La nivel federal, Președintele SUA a aprobat documentul privind redeschiderea țării – Guidelines for Opening Up America Again. Detalii aici: https://www.whitehouse.gov/openingamerica/.

  • Sfaturi de călătorie pentru cetățenii americani, în funcție de destinație, sunt postate pe pagina de internet a DoS, la adresa https://travel.state.gov/content/travel/en/traveladvisories/traveladvisories.html/
  • La data de 4 noiembrie 2020, guvernatorul statului New York a emis un ordin executiv referitor la carantinarea tuturor persoanelor care intră pe teritoriul statului. Noul document instituie carantina obligatorie pentru o perioadă de 14 zile calendaristice pentru orice călător străin care intră pe teritoriul statului. Sunt scutiți de la această obligativitate cetățenii statelor cu care New York se învecinează sau care au părăsit teritoriul statului New York pentru o perioadă de sub 24 de ore. Textul integral al ordinului executiv poate fi consultat la adresa https://www.governor.ny.gov/news/no-2052-quarantine-restrictions-travelers-arriving-new-york.
  • La data de 6 noiembrie 2020, primarul capitalei SUA, Washington D.C., a emis ordinul nr. 2020-110 privind modificarea cerințelor de intrare în carantină, testare și călătorie în timpul stării de urgență de sănătate publică în contextul COVID-19. Ordinul prevede că, începând cu 9 noiembrie 2020, vizitatorii care sosesc în Washington, D.C., indiferent de țara sau statul american din care sosesc (cu excepția celor care sosesc din statele Maryland și Virginia) sunt obligați să se testeze pentru infecția cu COVID-19 cu 72 de ore înainte de a ajunge în oraș. Dacă vizitatorii stau mai mult de 3 zile în oraș, aceștia sunt obligați să efectueze un al doilea test în termen de 3-5 zile de la sosire. Vizitatorii care nu vor prezenta astfel de teste autorităților competente în efectuarea verificărilor sunt obligați să intre în autoizolare pentru 14 zile de la sosire. Ordinul mai prevede recomandarea ca vizitatorii care s-au aflat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 să nu călătorească în Washington, D.C. Textul integral al ordinului, în vigoare până la data de 31 decembrie 2020,  poate fi consultat AICI.

Date de contact ale misiunilor României în Statele Unite ale Americii – AICI.

  • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie

Aboneaza-te la buletinul nostru informativ si fii primul care afla despre cele mai noi zboruri directe, cele mai recente stiri ale companiilor aeriene, oferte si promotii de bilete de avion low-cost.

Vă rugăm să activați javascript în browser-ul dvs. pentru a putea trimite acest formular