Verifica restrictiile de calatorie pe tari (Covid-19)

Covid-19Situatia Coronavirus Statele Unite ale Americii - 17.01.22

Populatie: 333,993,010 Cazuri azi: 279,394 Active/Milion: 68,803 Populatie infectata: %6.880

Statele Unite ale Americii

Data ultimei actualizări: 11 ianuarie 2021

STARE DE URGENȚĂ: DA (la nivel federal și la nivelul tuturor statelor americane). Noua administrație americană a prelungit starea de urgență declarată, în contextul pandemiei de COVID-19, prin Proclamația Prezidențială din luna martie 2020. Textul integral al măsurilor adoptate în luna februarie 2021 poate fi consultat la adresa: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/02/24/notice-on-the-continuation-of-the-national-emergency-concerning-the-coronavirus-disease-2019-covid-19-pandemic/.

 • Cetățenii români pot călători în Statele Unite ale Americii, în baza vizelor deținute, perioada de ședere fiind reglementată de tipul de viză și calitatea în care se face deplasarea.
 • Important! Potrivit informațiilor comunicate de Ambasada SUA la București, în perioada 12-31 ianuarie 2022, secția consulară a Ambasadei SUA a suspendat temporar programările pentru acordarea vizei americane, pe fondul pandemiei de COVID-19, cu excepția situațiilor de urgență. Pentru mai multe informații vă rugăm consultați pagina de internet a Ambasadei SUA la București:: https://ro.usembassy.gov/ro/visas-ro/.   

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

La data de 25 octombrie 2021, au fost impuse, prin Proclamație Prezidențială, noi condiții de acces în SUA, care au intrat în vigoare la data de 8 noiembrie 2021. Prevederile proclamației se aplică cetățenilor străini care nu imigrează în SUA, respectiv persoanelor care nu dețin cetățenie americană și vizitează SUA, călătorind cu avionul.

Astfel, începând cu data de 8 noiembrie 2021, cetățenii străini care călătoresc în SUA pe cale aeriană trebuie să fie vaccinați cu schemă completă și să facă dovada vaccinării, cu o serie de excepții (lista excepțiilor poate fi consultată mai jos). Persoanele vaccinate cu schemă completă, care doresc să călătorească pe cale aeriană în SUA, indiferent de cetățenie, trebuie să prezinte în continuare și un test negativ pentru COVID-19 înainte de plecare, efectuat cu maximum o zi înainte de îmbarcarea către Statele Unite ale Americii. Rezultatul negativ al testului va fi prezentat, înainte de îmbarcare, reprezentanților companiei aeriene.

De asemenea, și pasagerii care nu sunt vaccinați cu schemă completă, cu vârsta de 2 ani și peste, și cărora li se permite intrarea în SUA deoarece se încadrează într-una dintre excepții, trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19 efectuat cu maximum o zi înaintea îmbarcării către Statele Unite ale Americii, iar la sosirea în SUA, vor trebui să intre în carantină și să se testeze din nou. Rezultatul negativ al testului va fi prezentat, înainte de îmbarcare, reprezentanților companiei aeriene.

Pentru implementarea prevederilor proclamației, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a adoptat următoarele măsuri:

 • Începând cu data de 8 noiembrie 2021, cetățenii străini care călătoresc în SUA pe cale aeriană trebuie să fie vaccinați cu schemă completă și să facă dovada vaccinării. Din data de 6 decembrie 2021, persoanele vaccinate cu schemă completă, care doresc să călătorească pe cale aeriană în SUA, indiferent de cetățenie, trebuie să prezinte în continuare și un test negativ pentru COVID-19 înainte de plecare, efectuat cu maximum o zi înainte de îmbarcarea către Statele Unite ale Americii. Obligativitatea testării se aplică tuturor persoanelor care doresc să intre în SUA, inclusiv celor care se încadrează în categoriile de excepții de la obligativitatea vaccinării, cu excepția celor care s-au recuperat după COVID-19.
 • Pasagerii care nu sunt vaccinați cu schemă completă, cu vârsta de 2 ani și peste, care se încadrează în lista excepțiilor, trebuie să prezinte și ei un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum o zi înaintea îmbarcării către Statele Unite ale Americii.
 • Sunt exceptate de la condiția testării persoanele care s-au recuperat după COVID-19. Acestea pot prezenta în locul testului documente care atestă recuperarea: rezultatul pozitiv al unui test efectuat cu nu mai mult de 90 de zile înainte de îmbarcare și o scrisoare medicală a unui doctor sau oficial din domeniul sănătății care atestă că pot călători.
 • Categorii de persoane exceptate de la obligativitatea vaccinării:
  • copiii cu vârsta de până la 18 ani sunt exceptați de la obligația de vaccinare pentru călătorii cetățeni străini;
  • copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani sunt obligați să efectueze un test înainte de plecare;
  • dacă se călătorește cu un adult complet vaccinat, un copil nevaccinat se poate testa cu trei zile înainte de îmbarcarea către Statele Unite. Dacă un copil nevaccinat călătorește singur sau cu adulți nevaccinați, va trebui să efectueze testul efectuat cu maximum o zi înaintea îmbarcării către Statele Unite.
 • copiii cu vârsta de până la 18 ani sunt exceptați de la obligația de vaccinare pentru călătorii cetățeni străini;
 • copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 17 ani sunt obligați să efectueze un test înainte de plecare;
 • dacă se călătorește cu un adult complet vaccinat, un copil nevaccinat se poate testa cu trei zile înainte de îmbarcarea către Statele Unite. Dacă un copil nevaccinat călătorește singur sau cu adulți nevaccinați, va trebui să efectueze testul efectuat cu maximum o zi înaintea îmbarcării către Statele Unite.

Documentul care atestă dovada vaccinării poate fi poate fi prezentat atât în format tipărit, cât și electronic. Acesta poate fi:

 • o fișă de vaccinare care poate fi verificată, care include, de obicei, un cod QR introdus  în baza de date cu informații care confirmă că datele au fost generate dintr-o fișă de imunizare aflată într-o bază de date oficială. Atunci când sunt disponibile, sunt preferate înregistrările care pot fi verificate, deoarece indică faptul că datele sunt autentice și verificabile și au fost generate dintr-o fișă de imunizare aflată într-o bază de date oficială.
 • o fișă de vaccinare care nu poate fi verificată, care reprezintă o înregistrare oficială a vaccinării care nu a fost introdusă digital la o bază de date oficială cu înregistrări oficiale de imunizare.

Toate tipurile de dovadă a vaccinării împotriva COVID-19 trebuie să aibă elemente de identificare personale (cel puțin numele complet și data nașterii) care corespund cu datele personale de pe pașaportul pasagerului sau de pe alte documente de călătorie. Companiile aeriene și operatorii de aeronave trebuie să stabilească când este necesară traducerea documentației de vaccinare.

Persoanele care nu sunt vaccinate cu schemă completă și li se permite să călătorească în SUA pe cale aeriană, fiind încadrate într-una dintre categoriile de excepții, sunt obligate:

 • să se testeze cu un test viral după 3-5 zile de la sosire, cu excepția cazului în care au documente care dovedesc recuperarea după boala COVID-19 în ultimele 90 de zile;
 • să stea acasă sau în camera de hotel în autocarantină pentru 7 zile, chiar dacă au test negativ pentru COVID-19, cu excepția cazului în care au documente care dovedesc recuperarea după boala COVID-19 în ultimele 90 de zile;
 • să se izoleze în cazul în care testul este pozitiv sau apar simptome de COVID-19;
 • să se vaccineze împotriva COVID-19 cu schemă completă în cazul în care intenționează să stea pe teritoriul SUA o perioadă de 60 de zile sau mai mare, vaccinarea urmând să aibă loc în termen de 60 de zile de la sosirea în Statele Unite sau de îndată ce este adecvat din punct de vedere medical, cu excepția cazului în care există o contraindicație medicală sau persoana nu are vârsta necesară pentru a fi vaccinată.

Sunt acceptate atât testele moleculare (nucleic acid amplification test - NAAT), de exemplu testul RT-PCR, cât și testele antigen.

Documentul care atestă rezultatul negativ al testării poate fi poate fi prezentat atât în format tipărit, cât și electronic.

Sunt considerate ca având schemă completă de vaccinare persoanele pentru care:

 • au trecut 2 săptămâni (14 zile) de la efectuarea unui vaccin COVID-19 care necesită o singură doză;
 • au trecut 2 săptămâni (14 zile) de la efectuarea celei de-a doua doze, pentru vaccinurile COVID-19 care necesită două doze;
 • au trecut 2 săptămâni (14 zile) de la efectuarea, în Statele Unite, a unei serii de vaccinuri active COVID-19 în testele clinice efectuate cu vaccinurile AstraZeneca sau Novavax;
 • au trecut 2 săptămâni (14 zile) de la efectuarea a două doze dintr-o combinație de vaccinuri („mix-and-match”) administrate la cel puţin 17 zile una de cealaltă.

Vaccinurile autorizate în SUA de U.S. Food and Drug Administration – FDA sunt: Janssen/J&J (o singură doză) și Pfizer-BioNTech și Moderna (câte două doze).

Vaccinurile acceptate la intrarea în SUA și autorizate a fi folosite de urgență de către organizația Mondială a Sănătății sunt: Janssen/J&J (o singură doză) și Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm și Sinovac (câte două doze).

 • Este obligatorie purtarea măștii, astfel încât să acopere nasul și gura, în zonele interioare ale transportului public și în nodurile de transport din SUA (inclusiv în avioane și aeroporturi) pentru persoanele care călătoresc în interiorul sau în afara Statelor Unite.
 • Toți pasagerii vor trebui să prezinte companiei aeriene informații de contact înainte de îmbarcarea în avion spre SUA.
 • Alte categorii de excepții de la obligativitatea vaccinării (dar nu a testării, toate persoanele care doresc să intre în SUA fiind obligate să efectueze un test negativ pentru COVID-19 înainte de plecare, efectuat cu maximum o zi înainte de îmbarcarea către Statele Unite ale Americii, cu excepția celor care s-au recuperat după COVID-19):
 • cetățenii străini care intră în SUA în calitate de membru al echipajului unei companii aeriene sau al unui alt operator aerian;
 • cetățenii străini care intră sau tranzitează SUA fiind în posesia uneia dintre următoarele tipuri de vize A-1, A-2, C-2, C-3 (în calitate de funcționar guvernamental străin sau membru al familiei unui funcționar), E-1 (ca angajat al TECRO sau TECO sau membru al familiei angajatului), G-1, G-2, G-3, G-4, NATO-1 până la NATO-4, sau NATO-6 (sau dorind să intre ca ne-imigrant într-una dintre clasificările NATO);
 • cetățenii străini a căror călătorie intră sub incidența aplicării Secțiunii 11 din Acordul privind sediul Organizației Națiunilor Unite (ONU) sau care călătorește în baza unei invitații din partea ONU;
 • cetățenii străini membri ai Forțelor Armate ale Statelor Unite sau celor care sunt soți/soții sau copii ai unui membru al Forțelor Armate ale Statelor Unite;
 • cetățenii străini care intră în calitate de membru al unui echipaj maritim și este posesor al unei vize C-1 și D, dacă aderă la toate protocoalele standard din industrie pentru prevenirea COVID-19, așa cum sunt stabilite în ghidul CDC pentru sănătatea membrilor echipajului;
 • cetățenii străini sau grupurilor de cetățeni străini a căror intrare este în interesul național al SUA, așa cum este stabilit de Secretarul de Stat, Secretarul Transporturilor și Secretarul Homeland Security.

De asemenea, la data de 26 noiembrie 2021, au fost impuse, prin Proclamație Prezidențială, noi restricții cetățenilor străini care nu imigrează în SUA, respectiv persoanelor care nu dețin cetățenie americană și vizitează SUA, în sensul interzicerii accesului în Statele Unite ale Americii a persoanelor care s-au aflat timp de 14 zile în Republica Botswana, Regatul Eswatini, Regatul Lesotho, Republica Malawi, Republica Mozambic, Republica Namibia, Republica Africa de Sud și Republica Zimbabwe. Decizia a fost luată ca urmare a detectării în aceste țări a mai multor cazuri de infectare cu varianta Omicron (B 1.1.529) a virusului SARS-COV-2.

Proclamația Prezidențială poate fi consultată aici: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/presidential-actions/2021/11/26/a-proclamation-on-suspension-of-entry-as-immigrants-and-nonimmigrants-of-certain-additional-persons-who-pose-a-risk-of-transmitting-coronavirus-disease-2019/

Măsuri pe plan intern:

La nivel federal, Președintele SUA a aprobat un plan de măsuri anti-COVID-19 – The Biden-Harris plan to beat COVID-19. Detalii la pagina de internet: https://www.whitehouse.gov/priorities/covid-19/.

Datele de contact ale misiunilor României în Statele Unite ale Americii – AICI.

Zboruri si bilete de avion catre Statele Unite ale Americii: AICI
 • Informatiile de pe aceasta pagina sunt actualizate conform datelor oficiale ale Ministerelor de Externe ale tarilor si IATA (TIMATIC). Informatiile sunt cu titlu informativ, cele mai exacte si recente conditii de calatorie le puteti gasi pe site-ul web al autoritatii tarii de destinatie
Aboneaza-te sa fii la curent cu noutatile importante despre zboruri.