Conditii de calatorie - Zambia

Republica ZAMBIA

Ultima actualizare: 
22 martie 2022


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: NU 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Cetăţenii străini au obligaţia de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore înaintea sosirii, precum şi de a menţine legătura cu autorităţile locale competente pentru monitorizarea stării de sănătate pentru o perioadă de 14 zile.
 • Pasagerii care sosesc din state considerate cu risc ridicat, vor efectua un test PCR pe cheltuială proprie. 
 • Persoanele care prezintă simptome la intrare (temperatura egală cu 38 grade Celsius sau mai mare) vor efectua un test tip PCR şi vor fi supuse măsurii carantinei, pe cheltuială proprie.
 • Trenurile internaţionale şi cursele de autocar sunt suspendate.
 • La ieşirea din ţară este obligatorie prezentarea unui test tip PCR negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

 

TRANZITUL:

 • Turiştii au obligaţia de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore înaintea sosirii.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Se recomandă evitarea călătoriilor care nu sunt esenţiale.
 • Pentru orice informații suplimentare, cetățenii români sunt rugați să contacteze Ambasada României la Pretoria sau Consulatul Onorific al României la Lusaka.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Purtarea măștii este obligatorie în public.
 • Sunt interzise adunările publice cu participare mai mare de 50 de persoane.
 • Restaurantele, cafenelele și barurile sunt funcționale.
 • Centrele comerciale tip mall-uri sunt deschise.
   


​Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Republicii Zambia.

Cetăţenii români pot intra în Republica Zambia în scop de turism sau de afaceri.

Ca turist există posibilitatea de a sta 90 de zile (într-un an), fără a fi nevoie de PERMIS DE ȘEDERE. În pașaport se aplică permisul menţionat, pe o perioada de 30 de zile și apoi la expirare se prelungește cu cate 30 de zile.

În scop de afaceri există posibilitatea de a sta 30 de zile ( într-un an ) fără PERMIS DE MUNCĂ. La expirare e nevoie de a aplica pentru permis de muncă temporar.

Totodată, pentru a putea intra pe teritoriul Republicii Zambia, cetăţenii români trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să deţină un paşaport valabil pe o perioadă de minim şase luni de la data intrării în ţară, să facă dovada deţinerii de resurse financiare (ex: extras de cont, carte de credit, cec-uri de calatorie etc.).  

 

Contactarea autorităţilor române 

România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Zambia. Din anul 2013, România are un  Consulat onorific la Lusaka:

Adresa: 148 Nanzila Road,10101 Lusaka, Zambia

Telefon: 00260211292219.

E-mail: [email protected]  

Consul onorific: dna. Codruţa Ana Maria Luering

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Zambia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Africa de Sud şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Doriţi să munciţi în Zambia?

În Zambia se recomandă ca cetăţenii români să verifice condiţiile şi bonitatea ofertelor de muncă primite şi să nu se deplaseze pe teritoriul acestei ţări fără a fi în posesia unei vize de muncă eliberată de misiunile diplomatice ale ţării respective din Uniunea Europeană.


Ameninţări teroriste  

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, ori identificat ca fiind specific unor regiuni, prin urmare nici Zambia nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Pe teritoriul Republicii Zambia nu au existat atacuri teroriste directe.


Siguranţă şi criminalitate  

Nivelul criminalităţii în Republica Zambia este relativ scăzut. Infracţiuni mărunte au loc în zonele aglomerate din Lusaka şi Livingstone.

Situaţia politică este calmă, totuşi nu sunt excluse mişcări de stradă, o zonă cu risc din acest punct de vedere fiind cea a Universităţii din Lusaka.

Deplasarea în timpul nopţii, în special în zonele turistice sau în centrul oraşelor poate fi periculoasă. Este recomandat a se evita deplasarea în zonele Cairo Road din Lusaka, Chachacha, Freedom Way, Lumumba Road, acestea fiind afectate de jafuri armate.

Traficul şi consumul de droguri, homosexualitatea, posesia de materiale pornografice sunt ilegale şi aspru pedepsite.

Malaria, rabia, tuberculoza, holera şi dizenteria sunt boli comune în Zambia .

Aproximativ 13,5% din populaţia adultă este afectată de SIDA.

Începând cu 15 iulie 2009, toate companiile aeriene zambiene sunt interzise la operare în spaţiul aerian al UE. Uniunea Europeană a publicat o listă a companiilor aeriene care fac obiectul interdicţiei la operare sau restricţiilor în spaţiul comunitar.

Este recomandabilă consultarea acestei liste pe site-ul:http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/air-ban/index_en.htm.

Recomandări generale: 

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii (indiferent de regiunea în care se află, dar mai ales în zonele izolate ale ţării), locurile aglomerate și demonstraţiile.
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul, să păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, să lase documentele la hotel şi să păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, permis de şedere).
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
 • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cea mai apropiată misiune UE.

 

Sistemul medical 

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html
Este bine ca asigurarea medicală să fie valabilă în toate ţările. În baza unei asemenea asigurări facultative aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Vă recomandăm să vă încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie valabilă pe teritoriul acestei ţări, în urma consultării cu companiile de asigurare. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau în caz de deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.


Condiţii privind traficul auto

 • Starea drumurilor

Starea reţelei rutiere variază şi se recomandă evitarea deplasărilor cu autoturismul pe timp de noapte.  Drumurile din zona rurală sunt, în general, nemarcate şi nu sunt bine întreţinute.

 • Transportul public

În general este recomandabil să se evite utilizarea mijloacelor de transport public (autobuze şi taxiuri), vehiculele prezentând deficienţe de întreţinere şi fiind supraaglomerate.
 

Regimul medicamentelor

În cazul în care este necesar să luaţi cu dvs. anumite cantităţi de medicamente vă recomandăm să aveţi în vedere contactarea autorităţilor din Zambia. Autoritatea Farmaceutică poate fi contactată în vederea obţinerii permisiunii de a introduce medicamentele necesare pe teritoriul Zambiei (email: [email protected] sau Pharmaceutical Regulatory Authority, Box 31890, Lusaka).

 

Reglementări vamale 

Pentru informaţii privind reglementările vamale din Zambia, vă rugăm să contactaţi autorităţile acestei ţări.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Zambia

Zboruri ieftine spre Zambia: AICI

Aeroporturi in Zambia: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie