Conditii de calatorie - Zimbabwe

Zimbabwe

Ultima actualizare: 
8 iunie 2022

 

Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENȚĂ: DA (în vigoare pe o perioadă nedeterminată). În luna ianuarie 2022, nivelul stării de urgență a fost redus de la nivelul 4 la nivelul 2 (din 5).

 

La sosirea în Zimbabwe

Este eliminată cerința ca rezidentul sau vizitatorul să prezinte un test PCR la intrarea în țară. Va fi suficientă doar prezentarea unui certificat de vaccinare QR valabil, care să dovedească efectuarea unei vaccinări complete (două doze) împotriva COVID-19 cu oricare dintre vaccinurile aprobate de OMS.

Un certificat QR PCR negativ va trebui prezentat numai dacă rezidentul sau vizitatorul nu este complet vaccinat.

Carantina este eliminată pentru persoanele vaccinate cu schema completă (două doze). 

 

Atenție! Cetățenii români care intenționează să viziteze zona turistică Victoria Falls de la frontiera Zimbabwe-Zambia-Botswana trebuie să consulte pagina de internet: https://www.victoriafalls-guide.net/zimbabwe-covid19-latest-travel-news.html pentru a se informa cu privire la situația pandemică și viza pentru cele trei state riverane, inclusiv viza turistică KAZA UNIVISA special destinată zonei Victoria Falls.

  

La plecarea din Zimbabwe:

 • Pasagerii trebuie să prezinte un certificat de testare PCR cu rezultat negativ, emis cu cel mult 48 de ore înainte de plecare.
 • Pasagerii pot fi supuși verificărilor de temperatură la aeroport.
 • Pasagerilor care prezintă simptome specifice COVID-19, chiar dacă dețin rezultatul negativ al unui test PCR, li se va refuza îmbarcarea și: (1) li se va percepe o „taxă de procesare” de 60 USD, pentru un nou test PCR, (2) vor fi supuși testării într-o unitate de carantină și, dacă rezultatul va fi negativ, vor fi externați și plasați în autoizolare timp de 14 zile. Dacă rezultatul testului PCR va fi pozitiv, vor fi plasați într-o unitate de izolare guvernamentală timp de 14 zile, cu plata cheltuielilor aferente.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Purtarea măștii de protecție în locurile publice, în special în transportul public și la adunări în spații închise, rămâne obligatorie.

Măsurile de prevenire a COVID-19 recomandate de OMS, cum ar fi spălarea mâinilor, igienizarea, distanțarea fizică, evitarea aglomerațiilor și a adunărilor, rămân în vigoare și, la nevoie, vor fi impuse.

Activitățile economice se reiau după programul normal în toate spațiile de lucru, cu respectarea măsurilor de prevenire a COVID-19

Sunt interzise deplasările între orele 24:00 și 5:30.

Restaurantele și hotelurile care oferă servicii de catering vor funcționa între orele 8:00 și 22:00, iar accesul va fi permis numai persoanelor vaccinate cu schema completă (două doze).

Barurile și cluburile de noapte vor fi deschise între orele 8:00 și 22:00, numai pentru persoanele vaccinate cu schema completă (două doze).

 


 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români au nevoie de viză de intrare în Republica Zimbabwe. Viza se poate obtine la orice punct de intrare in Republica Zimbabwe (terestru, aeroport).

Cetăţenii români posesori de paşapoarte simple (model vechi) şi temporare trebuie să obțină noi documente de călătorie anterior deplasării în Zimbabwe.  

În vederea călătoriei în scop turistic, cetăţenii români sunt sfătuiţi să folosească numai operatori acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic organizat.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat, să se adreseze misiunii diplomatice a României la Harare pentru a-şi anunţa prezenţa în regiune şi pentru a-şi comunica datele personale sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Republica Zimbabwe nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. Cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume.

Zimbabwe se află sub embargoul Uniunii Europene asupra livrărilor de arme.

 

Siguranţă şi criminalitate

Pe fondul deteriorării situaţiei economice şi a unor măsuri politice luate în ultimii ani, există o creştere a tensiunii şi a criminalităţii în zonele urbane şi în general a nivelului infracțiunilor comise cu violență, însă principalele zone turistice nu sunt afectate de tulburările politice şi sociale.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Zimbabwe:

 • să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
 • să evite deplasarea în zonele aglomerate unde pot apărea infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini;
 • să evite zonele suburbane dens populate, precum şi angajarea în activităţi politice partizane;
 • să nu fotografieze clădirile guvernamentale, aeroporturile, unităţile militare şi sediile ambasadelor, acest lucru fiind strict interzis;
 • se recomandă doar călătoriile organizate prin agenţii turistice şi cu destinaţii precise şi evitarea excursiilor independente;
 • plata serviciilor turistice se face numai în valută (hotel, intrări în parcuri naţionale);
 • uşile şi geamurile de la autovehicule trebuie să fie ţinute închise;
 • să nu opună rezistenţă în caz de agresiune violentă;
 • să evite participarea la partide de vânătoare;
 • autorităţile din Zimbabwe aplică sancţiuni majore, foarte aspre pentru relațiile homosexuale, deţinerea sau consumul de droguri.

 

Sistemul medical

Zimbabwe este expus riscurilor de holeră, în special în unele zone din apropierea capitalei Harare, precum şi la graniţele cu Africa de Sud şi Mozambic.

Costul tratamentelor medicale este foarte ridicat. Se recomandă cetăţenilor români care doresc să se deplaseze în Republica Zimbabwe să încheie o asigurare medicală (inclusiv transport aerian medical).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care monitorizează Republica Zimbabwe, a anunţat că situaţia este în prezent sub control, dar riscul epidemiei de holeră creşte pe măsura apropierii de sezonul ploios (octombrie – februarie).

Pentru a urmări evoluţia epidemiei de holeră, precum şi pentru informaţii actualizate, cetăţenii români care se deplasează în Republica Zimbabwe sunt sfătuiți să acceseze, anterior oricărei deplasări, site-ul OMS.

În Zimbabwe se înregistrează o rată înaltă de infectare cu virusul HIV (22,5% din populaţia adultă), însă după luarea unor măsuri drastice, aceasta este în scădere.

Malaria este prezentă în regiunile joase ale ţării, respectiv Valea Zambezi, Cascada Victoria şi regiunea Mutare.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Zimbabwe să se adreseze unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

 

Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În cazul producerii unui accident de circulaţie, este obligatoriu ca persoanele implicate să aştepte sosirea agenţilor de poliţie rutieră.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează în Republica Zimbabwe să evite călătoriile individuale cu trenul şi autobuzele de transport în comun.

 • Centura de siguranţă

Centura de siguranţă este obligatorie.

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în Republica Zimbabwe.

 • Circulația auto

În Republica Zimbabwe, traficul rutier se desfăşoară pe partea stângă a drumurilor. Este necesară asigurarea auto obligatorie pentru circulaţia pe drumurile publice. Închirierea unui autoturism este facilă, la prețuri similare cu acelea din România, fiind recomandată închirierea unor autoturisme de teren, potrivite pentru drumurile locale.

În prezent, infrastructura rutieră nu este bine dezvoltată, drumurile fiind de o calitate precară, în special în capitala Harare.

Aprovizionarea cu combustibil se desfășoară în bune condiții la nivelul întregii ţări, însă staţiile de alimentare sunt totusi rare, în special în afara marilor aglomerări urbane. Plata se face numai în valută USD, respectiv în “Bond Notes” (aceasta nu a înlocuit fosta monedă zimbabweană) – bonuri valorice la paritate cu USD.

 

Reglementări vamale

Începând cu anul 2019, autoritățile au interzis scoaterea din țară de către persoanele fizice a unei sume mai mari de 2000 USD per persoană, sau echivalent. Orice sumă care depășește acest prag va fi confiscată.

În cazul în care sosiți în Zimbabwe cu o sumă mai mare de bani, care depășește acest prag (ex. grup turistic etc.), cereți informații la punctul de trecere a frontierei în legătură cu procedura pe care trebuie să o urmați, pentru a putea ieși din țară cu o astfel de sumă. Solicitați expres la punctul de trecere a frontierei înregistrarea sumei, pentru a putea prezenta dovada deținerii acesteia la ieșirea din țară.

Introducerea, deţinerea sau consumul de droguri sunt considerate infracţiuni şi se pedepsesc, în funcţie de gravitatea faptei, cu amendă sau cu închisoare.

Taxele vamale se achită pentru produsele noi (cele ambalate complet), plata acestora fiind riguros urmărită în special în aeroport, dar și în cazul primirii/trimiterii unor pachete poștale (de genul serviciilor de curierat asigurate de DHL, FEDEX etc).

Scutiri de taxe vamale

Sunt scutite de taxe vamale efectele personale ale călătorilor: obiecte vestimentare și articole de igienă personală?. Scutirea nu se aplică articolelor precum radiouri și camere de luat vederi, printre altele.

Sunt, de asemenea, scutite de taxe vamale bunurile importate de un călător o dată pe lună, la data primei intrări în Zimbabwe din luna calendaristică respectivă, dacă îndeplinesc următoarele condiții:

 • Bunurile sunt declarate corespunzător;
 • Bunurile nu sunt destinate revânzării sau nu au natură comercială;
 • Valoarea bunurilor nu depășește 200 USD;
 • Băuturile alcoolice nu depășesc cinci (5) litri, dintre care cel mult doi (2) litri pot fi băuturi spirtoase, iar persoana care le transportă are cel puțin 18 ani;
 • Călătorul nu este membru al echipajului navei/aeronavei;

Nu sunt scutite de taxe vamale următoarele bunuri:

 • Bunurile care nu îndeplinesc condițiile menționate la punctele A-E de mai sus;
 • Mașini de gătit, frigidere, săpun de rufe, ulei comestibil, sobe, paturi, saltele, făină, mălai, zahăr, carne, pește, lapte praf, iaurt, brânză, ouă, porumb expandat, gemuri și miere, chiar dacă valoarea lor nu depășește 200 USD.

Orice călător care intră în Zimbabwe și poate fi încadrat într-una din următoarele categorii: rezidenți, turiști/vizitatori, imigranți și diplomați, poate beneficia de reducerile de taxe vamale.

Date suplimentare găsiți la: https://www.zimra.co.zw/customs/customs-rebates/traveler-s-rebate

 

Utilizarea cărţilor de credit

Sistemul care permite utilizarea cărţilor de credit este relativ bine dezvoltat în orasele principale (dar lipsa de cash generează limitări drastice). Este posibilă însă numai utilizarea cardurilor emise de bancile zimbabwene, acestea fiind recunoscute și acceptate la plata la ATM-uri și în centrele comerciale. Cărțile de credit internaționale functionează doar in marile hoteluri. 

 

​Regimul animalelor de companie

În situaţia în care cetăţenii români doresc să introducă animale de companie în Republica Zimbabwe, este necesar să prezinte fişa care conține vaccinurile acestora.

Animalele de companie sunt supuse unei perioade de carantină.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Cum calatoresti spre Zimbabwe

Zboruri ieftine spre Zimbabwe: AICI

Aeroporturi in Zimbabwe: AICI

Datele sunt verificate zilnic cu urmatoarele surse: mae.ro, mae.md, alte autoritati guvernamentale.
Informatiile sunt cu titlu informativ, pentru informatii detaliate despre regimul de intrare intr-o tara urmeaza sa va adresati la autoritatile tarii respective sau reprezentanta consulara.
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguranta
Turismul dupa pandemie - cum calatorim in siguran…
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
Covid-19: FAQ zboruri si restrictii de calatorie
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Moldova
MD Restart 2022 | Cand se reiau zborurile in Mold…