De ce se scumpesc biletele de avion …

De ce se scumpesc biletele de avion in 2024 si se anuleaza zboruri

De ce se scumpesc biletele de avion in 2024 si se anuleaza zboruri

Cererea de calatorii cu avionul este in crestere, companiile aeriene lupta sa faca fata fluxului de pasageri iar preturile se ajusteaza cu o directie constant ascedenta.

In 2024 insa preturile la bilete vor fi afectate si de capacitatea redusa a operatorilor de a satisface aceasta cerere. Daca credeai ca o usa desprinsa in zbor undeva in Portland nu iti poate afecta vacanta — iata ca nu este chiar asa, din pacate. 

Intarzierile livrarilor de avioane Boeing din cauza problemelor de siguranta, combinate cu o problema care afecteaza unele motoare Airbus, inseamna ca operatorii nu vor putea opera toate zborurile planificate pentru acest sezon.

Iar acest lucru inseamna ca tarifele aeriene in Europa vor creste cu pana la 10%, potrivit sefului Ryanair - cea mai mare companie aeriana din Europa.

Preturile la zborurile dupa pandemie

Dupa ce ultimele restrictii Covid au fost ridicate in martie 2022, cererea de zboruri a crescut enorm fiind alimentata de dorinta oamenilor sa-si compenseze calatoriile pierdute cu familia, vacantele la plaja si city-break-urile.

Transportatorii aerieni s-au straduit sa tina pasul cu cererea – si, in acelasi timp, au stabilit tarife pentru a profita de oferta limitata de locuri. Tarifele au crescut aproximativ cu 35% in vara anului 2023. Iar trendul de scumpire continua, dar acum, din alte motive.

Probemele tehnice la Boeing si Airbus

Problemele cu care se confrunta cei doi mari producatori de avioane, Airbus si Boeing, inseamna ca companiile aeriene nu vor avea suficiente avioane pentru a opera toate zborurile planificate. Iar acest lucru inseamna tarife mai mari, precum si mai putine optiuni de zbor.

Nenorocul a facut ca problemele sa afecteze cele mai populare aeronave pentru zborurile europene: Boeing 737 si familia Airbus A320.

Boeing nu a reusit sa mareasca rata livrarilor de aeronave 737 Max in urma incidentului din ianuarie, cand o parte din usa unui Boeing 737 Max 9 operat de Alaska Airlines s-a desprins de fuzelaj la scurt timp dupa decolare in Portland, Oregon.

Aeronava a aterizat in siguranta, dar preocuparile legate de controlul calitatii au determinat Administratia Federala a Aviatiei (FAA) sa ceara supravegherea atenta a fiecarei aeronave.

Pe de alta parte Airbus se confrunta cu probleme cu motoarele Pratt & Whitney GTF. Producatorul de motoare a identificat o problema potentiala de contaminare microscopica a unor componente cheie. Ca urmare, motoarele trebuie inspectate mai devreme, demontate, examinate si remontate de echipe de specialisti. Aceasta procedura poate dura doua luni pentru fiecare motor.

Din acest motiv Wizz Air si alte companii aeriene care opereaza avioane cu acest tip de motoare vor trebui sa lase la sol zeci de avioane pentru perioade lungi in acest an.

De ce ar trebui pasagerii sa sufere din cauza unor probleme de productie?

Companiile aeriene fac tot posibilul sa isi salveze existenta (mai ales dupa colapsul Covid) – si daca acest lucru inseamna sa creasca preturile — o vor face foarte lejer, mai ales ca piata permite acest lucru. 

Pot fi anulate zborurile deja rezervate?

Wizz Air deja a operat cea mai mare parte a modificarii de program si anularilor corespunzatoare. Dar pot urma si altele.

Este destul de probabil ca si Ryanair va anula zboruri pe rutele cu cele mai multe frecvente zilnice. Aceasta reducere de frecventa va aduce o crestere de tarife pentru locurile ramase.

Nu mi-am rezervat inca zborurile de vara – ar trebui sa o fac acum?

Este putin probabil ca situatia sa se remedieze pana la vara - exista un deficit de aeronave la nivel mondial, asa ca biletele vor fi cu siguranta mai scumpe.

Dar la fel exista riscul ca zborul pe care il rezervi acum sa fie anulat. Chiar daca operatorul va trebui sa ramburseze banii si, eventual, sa ofere si compensatii, nu credem ca merita sa risti.

In aceasta perioada recomandam sa faci rezervarea cat mai aproape de ziua zborului.

Articole similare

Wizz Air reia zborurile directe din Chisinau spre Budapesta si Venetia
Wizz Air reia zborurile directe din Chisinau spre…
Inca un zbor direct din Chisinau spre Tbilisi: cu Georgian Wings
Inca un zbor direct din Chisinau spre Tbilisi: cu…
Ryanair lanseaza 3 zboruri directe noi in 2024 din Bucuresti spre Anglia, Grecia si Spania
Ryanair lanseaza 3 zboruri directe noi in 2024 di…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate