Rezervarea, biletul de avion si de imbarcare …

Rezervarea, biletul de avion si de imbarcare - tot ce trebuie sa stii

Rezervarea, biletul de avion si de imbarcare - tot ce trebuie sa stii

Ce este biletul de avion? Cum il cumpar? Unde il gasesc? Cum arata biletul? Trebuie sa-l printez?

Chiar daca biletele de avion sunt niste lucruri aparent  bine cunoscute si obisnuite, aceste intrebari ne sunt adresate regulat. Aici vei afla tot ce trebuie sa stii despre biletele de avion.

Cum aratau biletele de avion la inceputul secolului 20

Primul bilet de avion a fost emis in anul 1909, anul cand au fost operate primele zboruri comerciale de pasageri. De atunci au trecut mai mult de 100 de ani, transportul aerian de pasageri a facut un salt enorm in dezvoltare - la fel au facut-o si biletele de avion.

Primele bilete de avion aratau cam asa (in imaginea de mai jos un bilet de avion Deutsche Luft Hansa din Koln spre Berlin, 1929)

Bilet de avion Deutsche Luft Hansa Koln - Berlin din anul 1929

Cum aratau biletele de avion la inceputul secolului 21

Mai tarziu acestea aratau ca in imaginea de mai jos. Pentru multi calatori care au zburat in secolul trecut acesta este biletul obisnuit si multi inca se asteapta sa primeasca un document de acest gen dupa ce au efectuat plata (in imagine un bilet de avion Lufthansa din anul 2000).

Bilet de avion Lufthansa Frankfurt - Munchen din anul 2000

Cum arata biletele de avion in prezent

Incepand cu anii 2000 aceste bilete tiparite pe blanchete speciale au fost scoase treptat din uz si inlocuite cu documente electronice.

In prezent biletul de avion arata asa:

PNR - Numarul rezervarii

Da, codul de mai sus si prenumele primului pasager inglobeaza toata informatia despre pasageri si itinerariu. Acesta si este biletul electronic propriu zis iar informatia detaliata despre pasageri si zbor se contin in email-ul de confirmare si/sau pe site-ul agentiei sau companiei aeriene unde poti gasi oricand rezervarea completand codul rezervarii si prenumele primului pasager sau adresa de email utilizata la momentul rezervarii.

Codul de confirmare al biletulul de avion este compus de regula din 5,6 simboluri. El mai este cunoscut ca PNR (Passenger Name Record - adica "Numar de registru al pasagerului" tradus din engleza).

De ce ai nevoie pentru a zbura cu avionul

Demult sunt duse timpurile cand trebuia sa mergi la o agentie turistica  sau la sediul companiei aeriene pentru a rezerva biletele de avion. In anii 20 ai secolului curent biletele de avion se rezerva si se emit electronic, online - exclusiv pe internet.

2 lucruri trebuie sa ai pentru a rezerva biletele - un telefon mobil sau computer conectat la internet si un card bancar.

Pentru a zbura cu avionul trebuie sa treci doua proceduri si formalitati.

  1. Rezervarea. Rezervarea este cautarea biletului, alegerea itinerariului, completarea datelor pasagerilor si efectuarea platii.
    Dupa rezervare este finalizata prima formalitate si obtii primul document - biletul de avion.
  2. Inregistrarea. Inregistrarea este confirmarea venirii la zbor cu completarea unor date personale (daca nu le-ai facut in primul pas). Dupa inregistrare se aloca locul in avion si se emite al 2-lea document - biletul (permisul) de imbarcare.

Ce este si ce face biletul de avion

Biletul de avion confirma dreptul pasagerului sa efectueze zborul pe data, ora si cu operatorul aerian indicat. Acesta este un document electronic care contine un numar unic de identificare, datele pasagerului (pasagerilor), mentiune clasa tarifara, datele si itinerariul de zbor. Acesta se emite dupa efectuarea si confirmarea platii totale.

Toate aceste informatii sunt inglobate in numarul unic de rezervare (PNR).

Cu alte cuvinte biletul de avion este rezervarea confirmata pe care o faci singur in aplicatia companiei aeriene sau pe site-ul agentiei.

Biletul de avion nu poate fi folosit pentru imbarcarea in aeronava.

Acesta poate fi comparat cu rezervarea platita in hotel. Daca ai platit si rezervat un numar nu poti sa mergi direct la numarul tau - trebuie mai intai sa faci check-in.

Check-in-ul in aviatie poate fi comparat cu check-in-ul la hotel. Nu poti sa vii doar cu rezervarea in hotel si sa mergi direct in numarul rezervat, trebuie sa treci pe la receptia hotelului pentru a te inregistra si a lua cheile.

Exact asa este si la zboruri, doar ca aici cheia este biletul de imbarcare. Unica diferenta este ca, spre deosebire de hotel, check-in-ul pentru zbor il poti face si online.

Toate biletele de avion in prezent se emit in forma electronica. Nu se mai folosesc blanchetele speciale tipizate si nu trebuie sa ai biletul de avion pe hartie

Ce inseamna acest lucru? Atunci cand faci rezervarea, dupa plata, esti directionat spre pagina rezervarii unde vei vedea numarul rezervarii, numele pasagerilor si toate datele zborului. De asemenea vei primi si un email cu aceste informatii.

Iti poti nota numarul rezervarii si mai mult nu ai nevoie de nimic pentru a merge la aeroport. De asemenea ulterior o gasesti si pe site-ul unde ai rezervat indicand numarul si numele de familie al primului pasager sau adresa de email.

Cu alte cuvinte biletul de avion este emis automatizat indata ce faci plata si iti devine disponibil in forma electronica.

Biletul de imbarcare

Biletul de imbarcare este cunoscut sub mai multe denumiri: boarding pass, permis de imbarcare, card de imbarcare, unii calatori din regiunea noastra il numesc pur si simplu check-in. Check-in-ul de fapt nu este un document dar procedura in urma careia se emite acest document.

Acesta este documentul unde este indicat locul in aeronava si confirma prezenta ta la zbor. Se emite in aeroport la ghiseul de check-in (inregistrare) sau online.

Biletul de imbarcare il prezinti la trecerea frontierei si la imbarcarea in aeronava. Chiar daca ai biletul de avion confirmat nu vei putea trece controlul de frontiera daca nu ti-ai facut inregistrarea si nu ai biletul de imbarcare.

Asa arata un boarding pass Wizz Air emis online:

Boarding pass Wizz Air

Spre deosebire de biletul de avion acesta trebuie prezentat pe suport de hartie sau in forma electronica (de pe dispozitivul mobil) cu codul de bare vizibil pentru a putea fi scanat.

Check-in la aeroport

Daca zbori cu o companie de linie clasica (Tarom, Lufthansa, KLM), spre deosebire de operatorii low-cost, inregistrarea la zbor este gratuita. Cu alte cuvinte vii la aeroport doar cu pasaportul sau cardul de identitate si cu numarul rezervarii iar aici iti va fi emis biletul de imbarcare gratuit.

Check-in la aeroport gratuit este oferit si de putin companii low-cost, inclusiv Blue Air.

Majoritatea companiilor low-cost, inclusv Wizz Air, Ryanair, percep o taxa destul de mare pentru check-in la aeroport, dar check-in-ul online este gratuit si foarte simplu de facut.

Check-in online

Majoritatea operatorilor low-cost (Wizz Air, Ryanair, EasyJet etc) nu ofera check-in la aeroport gratuit si trebuie sa-ti faci singur inregistrarea. Inregistrarea inseamna completarea numarului si datei expirarii documentului de identitate si data nasterii, atat. Dupa ce ai completat aceste date online se emite imediat biletul de imbarcare pe care il poti prezenta de pe telefonul mobil.

Chiar daca, din anumite motive, nu ai reusit sa-ti faci check-in-ul si ai ajuns deja la aeroport, in majoritatea aeroporturilor sunt amplasate aparate de check-in unde te poti inregistra si scoate cartea de imbarcare.

Articole similare

De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete doar pe site-urile proprii
De ce Wizz Air si Ryanair vor sa cumperi bilete d…
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei Turcesti in 2024
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei T…
Ce trebuie sa stii inainte de a zbura cu o companie aeriana low-cost
Ce trebuie sa stii inainte de a zbura cu o compan…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate