Calatoria in Europa cu pasaport biometric RM

Calatoria in Europa cu pasaport biometric RM

Calatoria in Europa cu pasaport biometric RM

Cetatenilor moldoveni li se va cere sa solicite o viza ETIAS pentru a intra in tarile europene membre pe termen scurt, sub 90 de zile, in scopuri turistice generale, de afaceri, de tranzit sau medicale.

ZborDirect ti-a pregatit cea mai detaliata informatie si cele mai frecvente intrebari si raspunsuri despre calatoria cu pasaportul biometric.

Taxele pentru calatoriile in Europa din 2024 / Viza ETIAS

Incepand cu anul 2024, posesorii de pasaport biometric care vor calatori in Uniunea Europeana vor trebui sa se inregistreze in Sistemul european de informatii si de autorizare privind calatoriile si sa primeasca Viza ETIAS pentru care vor achita o taxa de 7 euro.

Programul ETIAS va fi in vigoare din 2024 si are scopul de a monitoriza calatorii care sosesc din strainatate, ca raspuns la cresterea globala a activitatilor teroriste.

Cetatenii din Republica Moldova vor fi obligati sa completeze o cerere ETIAS inainte de a se imbarca intr-o aeronava, transport maritim sau autocar pentru Europa, iar aceasta include calatorii care vor tranzita doar in Europa in drum spre alte destinatii.

Orice cetatean al Republicii Moldova care doreste sa intre in Europa timp de peste 90 de zile sau in alte scopuri decat cele permise prin programul ETIAS va trebui sa solicite o viza Schengen. Mai multe detalii pot fi gasite vizitan https://travel-europe.europa.eu

Se recomanda ca cetatenii moldoveni sa isi completeze cererea ETIAS cu 96 de ore inainte de data plecarii. Detaliile complete pot fi gasite vizitand pagina cu cerintele ETIAS sau pagina FAQ ETIAS. Se recomanda sa revizuiti aceste pagini inainte de a trimite o cerere ETIAS pentru a evita orice intarzieri sau riscul ca ETIAS sa fie refuzat.

In mod normal cererea  ETIAS urmeaza sa fie procesata si aprobata in cateva minute, iar autorizatia va fi trimisa prin e-mail sub forma unui document PDF. Nu este nevoie sa tipariti sau sa prezentati niciun document, deoarece ETIAS este stocat electronic in raport cu datele din pasaportul ale solicitantului.

Conditii de calatorie cu pasaport biometric

Incepand cu 15 iunie incep sa fie scoase restrictiile de calatorie intre tarile membre UE si Schengen, dar sunt mentinute anumite restrictii pentru cetatenii altor state, inclusiv pentru cetatenii MD - detinatori de pasaport biometric.

Despre conditiile de intrare intr-o tara concreta in contextul pandemiei Covid (Coronavirus) trebuie sa accesati pagina web sau/si sa contactati misiunea diplomatica corespunzatoare. Lista cu toate misiunile este mai jos. Doar aici veti gasi informatia actualizata si valabila despre intrarea in tara corespunzatoare.

Informatii generale

Pentru a minimaliza riscul unui refuz de intrare fara viza, din partea serviciilor de frontiera straine, cetatenii Republicii Moldova, care doresc sa calatoreasca fara vize, ar trebui sa tina cont de urmatoarele recomandari:

  • Sa aveti un scop clar al vizitei (calatorie de afaceri, turism, vizita la prieteni sau rude, studii pina la 90 de zile) si sa fiti gata la solicitarea politistului de frontiera sa comunicati scopul deplasarii, unde va deplasati, perioada aproximativa de sedere;
  • Sa detineti (dupa caz) urmatoarele documente ce confirma scopul calatoriei care ar putea fi solicitate de politistul de frontiera: rezervarea de hotel, copia actului de identitate al persoanei care va invita si telefonul de contact al acestuia / datele de contact ale institutiei care va invita.
  • Sa corespundeti cerintelor de intrare specifice fiecarei tari in contextul pandemiei Covid-19.

Conditii de baza pentru a beneficia de dreptul la calatorie fara viza

Tarile au dreptul de a refuza intrarea si sederea de scurta durata pe teritoriul lor daca nu sunt indeplinite una sau mai multe dintre conditiile Schengen:

  • detinerea unui document de calatorie valabil sau a documentelor care permit trecerea frontierei;
  • justificarea scopului si a conditiilor sederii preconizate si detinerea unor mijloace suficiente de subzistenta, atat pentru durata sederii preconizate, cat si pentru intoarcere;
  • a nu fi o persoana pentru care s-a emis o alerta in Sistemul de informatii Schengen cu scopul de a i se refuza intrarea;
  • sa nu fie considerata o amenintare pentru ordinea publica, securitatea interna, sanatatea publica sau relatiile internationale ale oricareia dintre tarile membre.
  • sa corespundeti cerintelor de intrare specifice fiecarei tari in contextul pandemiei Covid-19

Cum se obtine pasaportul biometric

Incepand cu Ianuarie 2011, in Republica Moldova, se elibereaza, in exclusivitate, pasapoarte cu date biometrice (amprente digitale, grupa sangvina, fotografie digitala) si in pasapoartele parintilor nu se includ datele despre copii.

Pasaportul biometric se elibereaza pe un termen de 7 ani, iar copiilor cu varsta de pana la 7 ani - pe un termen de 4 ani. In cazul in care prelevarea amprentelor digitale este temporar imposibila, pasaportul se elibereaza pe un termen de 12 luni.

Unde se elibereaza pasaportul biometric

Pentru a solicita eliberarea pasaportului biometric trebuie sa va adresati la oficiul teritorial de documentare a populatiei sau la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale RM:

Intrebari frecvente despre calatoria cu pasaport biometric

Care sunt conditiile de calatorie cu pasaport biometric in perioada Covid-19?

In perioada pandemiei in Uniunea Eropeana Europeana si pe restul globului calatoriile sunt efectuate conform restrictiilor impuse de fiecare tara in parte.

Aceste conditii prevaleaza asupra regiumului liberalizat de vize pentru posesorii de pasapoarte biometrice.

Pentru a afla care sunt conditiile de calatorie spre o tara anumita exista doar 2 modalitati:

  1. Accesati fisierul de mai sus, sau il accesati direct pe site-ul Ministerului de Afaceri Externe RM si gasiti tara de care aveti nevoie sau contactati reprezentanta consulara/ambasada RM in tara corespunzatoare.
  2. Contactati reprezentanta consulara/ambasada tarii corespunzatoare in RM sau autoritatea relevanta (de ex. Minister de Externe) a tarii corespunzatoare.

Acestea sunt sursele pe care va puteti baza si in a caror functie intra si informarea calatorilor. Nu pierdeti timpul pe apelari, accesari, solicitari la companii aeriene, agentii turistice, aeroporturi, alte organizatii implicate in transportul de pasageri pentru a afla conditiile si restrictiile de calatorie pentru ca 1. nu vi se va oferi o informatie actualizata si responsabila si 2. nu intra in functia acestor organizatii sa ofere asemenea consultatii.

Am auzit ca multi pasageri cu pasaport biometric sunt intorsi acasa din Italia (Germania, Franta....), este adevarat?

Foarte putine dar exista asemenea cazuri. Dar ca si pentru alte cazuri din viata aceste situatii, dupa ce trec prin "gura lumii", sunt exagerate de multiple ori si se creeaza o panica absolut nemotivata.

Totusi cine sunt "intorsi acasa"? In primul rand cei care nu corespund conditiilor care sunt clar expuse in aceasta pagina.

De asemenea exista o categorie de persoane care la intrebarea simpla: "Unde mergeti?" nu stiu ce sa raspunda... Evident, unei persoane care nu stie unde se duce, putin probabil sa-i fie permisa intrarea intr-o tara din UE.

Daca stii unde te duci, cu ce scop, si corespunzi conditiilor expuse aici - nu ai de ce sa-ti faci griji.

Ce documente sunt necesare pentru a beneficia de calatorii fara vize?

Pentru a calatori fara viza trebuie sa detineti pasaport biometric care trebuie sa fie valabil cel putin inca trei luni de la data planificata a intoarcerii.

Pot sa intru in spatiul Schengen de mai multe ori in decurs de 90 de zile?

Da. Dar trebuie sa nu depasiti numarul total de 90 (nouazeci) de zile de sedere in decursul oricarei perioade de 180 de zile.

Durata de sedere autorizata in spatiul Schengen poate fi determinata cu ajutorul calculatorului pentru sederile de scurta durata si a ghidului de utilizare al acestuia.

In ce tari se aplica scutirea de viza?

Sistemul fara vize se aplica pentru calatoriile catre toate tarile UE: Austria, Letonia, Belgia, Lituania, Bulgaria, Luxemburg, Cehia, Malta, Cipru, Polonia, Croatia, Portugalia, Danemarca, Regatul Unit, Estonia, Romania, Finlanda, Slovacia, Franta, Slovenia, Germania, Spania, Grecia, Suedia, Irlanda, Tarile de Jos (Olanda), Italia, Ungaria.

De asemenea, este posibil accesul fara vize in Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia, ca membri ai spatiului Schengen, care nu fac parte din UE.

Scutirea de vize nu se aplica si pentru calatoriile spre Marea Britanie si Irlanda.

Care sunt drepturile mele daca mi se refuza intrarea?

Daca se refuza intrarea intr-o tara, se va elibera o decizie motivata in scris, indicand motivele precise ale refuzului. Formularul completat se inmaneaza persoanei in cauza, care confirma primirea deciziei.

Persoanele care au facut obiectul unei decizii de refuz al intrarii au dreptul la o cale de atac impotriva deciziei. Calea de atac se desfasoara in conformitate cu dreptul national al tarii in care s-a refuzat intrarea. Persoanei in cauza i se pun la dispozitie informatii scrise cu privire la punctele de contact care furnizeaza informatii legate de reprezentantii competenti sa actioneze in numele persoanei in cauza.

Aplicarea unei asemenea cai de atac nu are efect de suspendare a deciziei de refuz al intrarii.

Ce documente trebuie sa prezint la frontiera?

Trebuie sa prezentati doar pasaportul dvs. biometric.

In cazul in care apar anumite dubii referitor la calatoria Dvs. functionarul serviciului de imigratie poate sa va ceara sa-i aratati si urmatoarele: biletele de avion pentru calatoria dvs., inclusiv biletele de intoarcere; dovada mijloacelor suficiente de subzistenta; rezervarea de cazare, daca este relevanta; scrisoarea de invitatie in cazul vizitelor, al conferintelor; certificatul de admitere intr-o institutie de invatamant in cazul studiilor etc.

Este necesara asigurarea medicala de calatorie?

Nu, asigurarea medicala de calatorie nu este o conditie obligatorie.

Este necesara detinerea unui bilet de intoarcere?

Nu, detinerea unui bilet de retur nu este obligatorie.

Ce suma de bani trebuie sa am cu mine?

Evaluarea mijloacelor de subzistenta se face in functie de durata si de obiectul sederii si in raport cu nivelul mediu al preturilor de cazare si masa, pentru o cazare la pret moderat, inmultite cu numarul de zile de sedere.

Se verifica daca persoana in cauza detine mijloace suficiente de subzistenta pentru durata si scopul sederii preconizate, pentru intoarcerea in tara de origine sau tranzitul intr-o tara terta (in cazul in care nu au fost procurate din timp bilete de calatorie) si ca el/ea poate sa le obtina in mod legal (de exemplu, prin folosirea cardului de credit).

Pentru a verifica existenta mijloacelor de subzistenta, fiecare tara Schengen a stabilit sumele de referinta, care pot fi consultate in urmatorul document: Sume de referinta necesare pentru traversarea frontierei.

Sumele sunt diferite de la o tara la alta dar, in general, suma de 50 euro/zi este una suficienta.

Verificarea existentei mijloacelor suficiente de subzistenta se poate efectua pe baza banilor in numerar, a cecurilor de calatorie si a cardurilor bancare. Declaratiile de sponsorizare, atunci cand sunt prevazute de legislatia nationala, si scrisorile de garantie/invitatia din partea gazdelor, pot constitui, de asemenea, o dovada a mijloacelor suficiente de subzistenta.

Valabilitatea unui card bancar poate fi verificata contactand compania care l-a emis sau prin intermediul altor facilitati disponibile la punctul de trecere a frontierei (de exemplu, case de schimb valutar).

Invitatiile din partea gazdelor pot fi verificate contactand direct gazda sau verificand buna-credinta a gazdei cu ajutorul punctelor nationale de contact din tara membra de resedinta a gazdei.

Poti sa muncesc mai putin de trei luni cu pasaport biometric?

Nu, majoritatea tarilor Schengen va solicita o viza si un permis de munca daca intentionati sa munciti, chiar si pe o perioada de mai putin de trei luni.

Cand merg in vizita la cineva, trebuie sa ofer informatii concrete despre aceasta persoana?

Vi se poate cere sa furnizati informatii despre aceasta persoana. Se recomanda sa aveti cel putin adresa si numarul de contact.

Trebuie sa solicit viza daca planific sa calatoresc pentru studii de scurta durata?

Va trebui sa solicitati un permis de studii numai in cazul in care intentionati sa faceti studii pe o perioada mai lunga de 90 de zile in spatiul Schengen in decursul oricarei perioade de 180 de zile. Regulile variaza de la o tara la alta.

Se recomanda sa consultati ambasada sau consulatul tarii in care intentionati sa studiati inainte de a va incepe studiile.

Vreau sa calatoresc in mai multe tari. Exista restrictii legate de calatoria dintr-o tara in alta?

Nu exista controale la frontierele dintre tarile Schengen. Inca mai exista controale la frontierele dintre tarile Schengen si Cipru, Croatia, Bulgaria si Romania.

Cetatenii Republicii Moldova au obligatia de a avea pasaportul asupra lor in permanenta pe durata sederii lor, deoarece legislatiile nationale pot prescrie controale ocazionale la frontierele din spatiul Schengen.

Ce se poate intampla daca stau mai mult de 90 de zile sau daca muncesc in spatiul Schengen?

Sederea mai lunga de 90 de zile in orice perioada de 180 de zile poate duce la impunerea unei interdictii de intoarcere in spatiul Schengen. Munca in spatiul Schengen fara permis de lucru este ilegala (chiar si pe o perioada de mai putin de 90 de zile) si poate, de asemenea, sa duca la impunerea unei interdictii de intoarcere in spatiul Schengen.


Daca ai alte intrebari cu privire la acest subiect nu ezita sa ne contactezi.

Articole similare

IATA: 2023 - cel mai sigur an in toata istoria aviatiei civile
IATA: 2023 - cel mai sigur an in toata istoria av…
Zbor direct Bucuresti – New York, SUA din iunie 2024, cu HiSky
Zbor direct Bucuresti – New York, SUA din iunie 2…
Traficul de pasageri pe aeroporturile din Romania in 2023 - crestere cu 17%
Traficul de pasageri pe aeroporturile din Romania…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate