Ce faci cand este intarziat sau anulat …

Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul

Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul

Daca inca nu ti s-a intamplat inseamna ca nu zbori prea des.

Calatorii frecventi cu siguranta au avut parte macar o data de aceste situatii neplacute, dar care fac parte din realitatea transportului aerian de pasageri - intarzierea sau anularea zborului.

Intarzierile si modificarile de program

Operatorii aerieni depun toate eforturile pentru a asigura o regularitate si punctualitate maxima a zborurilor dar este imposibil sa o faci la 100%.

Chiar si una dintre cele mai punctuale companii aeriene din lume - airBaltic - obtine o punctualitate de aproximativ 90%. Adica 90% din zboruri sunt efectuate exact conform orelor indicate pe biletele pasagerilor, iar 10% din zboruri inevitabil inregistreaza intarzieri mai mici sau mai mari.

Multe companii aeriene, mai ales in regiunea Asiei, au o rata chiar si de 50%.

Intarzierile de zboruri sunt obisnuite in aviatie, care spre deosebire de tren (unul dintre cele mai punctuale modalitati de transport), este o activitate influentata de mai multi factori caracteristici tipului specific de transport - pe calea aerului.

Conditiile meteo, congestionarea traficului de aeronave, greve ale personalului, modificari de orar si multi alti factori pot afecta programul zborurilor.

Ce faci cand este anuntata o intarziere

Cum afli despre intarziere

Despre intarziere sau amanare trebuie sa fii anuntat de compania sau agentia unde ai rezervat biletele.

Multe companii aeriene iti vor trimite un email si un sms pe adresa indicata in rezervare. Mult mai putine companii si agentii pot sa efectueze si un apel telefonic, dar primele 2 metode sunt suficiente pentru a te considera informat despre cazul dat.

14 zile inainte de zbor este termenul limita cand operatorul poate anunta despre intarziere fara sa-i fie reclamate despagubiri.

Ce faci in cazul intarzierii

Daca intarzierea afecteaza planurile tale trebuie sa vezi (soliciti) care este oferta de alternativa a companiei sau a agentiei. Daca nu accepti, solicita rambursarea banilor si rezerva un alt bilet spre destinatie.

De multe ori intarzierile sunt nesemnificative si pasagerilor nu li se cauzeaza inconveniente majore.

In cazul in care insa intarzierile sunt mai mari de 3 ore acestea pot duce la un sir de probleme - pierderea zborului de legatura (pentru zboruri cu escala), intarzierile ulterioare la transportul terestru sau la anumite evenimente importante din locul destinatiei finale.

3 ore este si termenul de intarziere pentru care poti fi despagubit pentru neplacerile cauzate.

Anularea zborului sau a rezervarii

Cauze - tipuri de anulari

Zborurile pot fi anulate din mai multe motive - circumstante care pot influenta siguranta zborului: conditiile meteo, situatii de forta majora - dar si motive comerciale - atunci cand pur si simplu nu s-au vandut destule bilete.

Circumstante Extraordinare (nu se califica pentru despagubire)

Conditii meteo

Retinerile si anularile de zboruri din cauza conditiilor meteo sunt destul de frecvente, mai ales in anumite perioade si zone unde sunt prezente fenomene climaterice extreme - ninsori sau ploi abundente, vant puternic etc.

Conditiile meteo nefavorabile nu pot fi influentate de compania aeriana. De aceea, conform legii, aceste situatii nu se califica pentru despagubire.

Greve ale personalului aeroportuar

Prin personal aeroportuar se are in vedere personalul de securitate din aeroporturi sau personalul de control al traficului aerian. Grevele angajatilor proprii ai companiei aeriene nu face parte din aceasta categorie.

Grevele sunt destul de frecvente in perioada recenta, iar in Franta au devenit un fenomen normal. Perturbarile de zboruri sunt inevitabile in aceste momente.

Riscuri de securitate

Acestea presupun anumite riscuri ce pot pune in pericol buna desfasurare a zborului, ca, de exemplu riscul unui atac terorist sau orice alta situatie care poate pericilita siguranta - de exemplu un pasager agresiv in stare de ebrietate.

Riscuri medicale

Riscurile medicale includ restrictiile oficiale de intrare/iesire impuse de anumite tari in legatura cu pericole de epidemie (ca in cazul Coronavirusului (COVID-19)).

Circumstante operationale si comerciale (se califica pentru despagubire)

Starea tehnica a aeronavei

Destul de rare sunt aceste situtatii, mai ales in Europa, dar sunt situatii cand zborul poate fi anulat din motive tehnice, pentru a evita riscurile de siguranta a zborului.

Motive comerciale

Companiile aeriene lanseaza rutele ca pe un produs care trebuie sa fie util si rentabil. Daca ruta nu este rentabila aceasta este inlocuita sau anulata. Este un drept legal al companiei aeriene care este utilizat destul de frecvent.

Suprarezervari (overbooking)

Multe companii aeriene se folosesc de aceasta metoda - sunt emise spre vanzare mai multe bilete decat numarul de locuri in aeronava, si in cazul ideal - acestea sunt acoperite de pasagerii care nu s-au prezentat la zbor.

Dar uneori acest calcul da gres si numarul de pasageri este mai mare decat cel al locurilor si compania este nevoita sa anuleze biletele unor pasageri.

Ce faci cand este anuntata o anulare

Cum afli despre anulare

Despre anulare urmeaza sa fii anuntat de catre compania aeriana sau agentia unde ai rezervat biletele - prin email si/sau mesaj sms.

Ce faci cu zborul anulat

Daca ti s-a anulat zborul urmeaza acesti pasi:

  1. Alternativa. Vezi care este oferta de alternativa a companiei aeriene, de multe ori aceasta poate fi destul de buna.
    De exemplu pentru zborurile anulate pe perioada lucrarilor de constructie din Memmingen Wizz Air a transferat toate zborurile spre Friedrichshafen - o optiune buna pentru multi pasageri care calatoreau spre sudul Germaniei.
    Daca iti convine alternativa - trebuie doar sa accepti.
  2. Rambursare. Daca nu iti convine alternativa poti solicita rambursarea platii pentru bilet. Pentru orice anulare, indiferent de motivul anularii, trebuie sa fie efectuata rambursarea conform conditiilor. Evident - nu poti beneficia de rambursare daca optezi pentru alternativa, dar poti solicita despagubire.
  3. Despagubire. In cazul anularii zborului (si chiar in cazul intarzierii) ai dreptul si la despagubiri dar fii atent - unele companii aeriene iti pot cere sa bifezi ca renunti la dreptul de despagubire daca accepti rambursarea.

Cum gasesti un zbor nou

Daca nu ti-a convenit optiunea de zbor a companiei in cauza si ai solicitat sa-ti rambursezi banii nu astepta pana ce vor ajunge banii in cont ca sa-i folosesti pentru urmatoarea rezervare.

Restituirea banilor poate dura de la 1 saptamana si mult mai mult iar tu trebuie sa-ti rezervi noile bilete imediat pentru ca nu esti singurul in situatia data si pretul la biletele de alternativa poate creste considerabil iar locurile se pot epuiza in orice moment.

Daca inca mai ai nevoie sa zbori spre destinatia anulata trebuie sa-ti rezervi cat mai repede biletele de alternativa. Vezi mai intai daca sunt zboruri directe din/spre aeroporturile apropiate de locatia ta si de destinatie. Daca nu sunt poti opta pentru un zbor cu escala.

Vouchere de calatorie

Mai ales in perioada pandemiei de coronavirus, transportatorii emit vouchere pe care le poti rascumpara ulterior, ca alternativa la rambursare. Dar trebuie sa ai in vedere ca aceste vouchere sunt nominale si nu pot fi folosite decat pentru persoanele indicate la momentul rezervarii, adica nu poti transfera voucherul unui alt pasager.

Important. Compania nu te poate impune sa accepti un voucher, daca nu doresti o asemenea metoda poti sa soliciti rambusarea banilor. Daca insa ai acceptat voucherul ca metoda de rambursare, nu vei mai fi in drept sa soliciti alte metode de returnare a banilor.

Cum obtii compensatia pentru anulare sau intarziere

Anularile si intarzierile de zboruri cauzate de circumstante extraordinare (forta majora) nu pot fi compensate conform legislatiei privind drepturile pasagerilor aerieni.

Daca insa motivele anularii, intarzierii sunt de natura operationala sau comerciala, acestea se califica pentru despagubiri.

Solicitarea de despagubire trebuie trimisa companiei aeriene (transportatorului) care a operat efectiv zborul in cauza.

Regulamentul CE 261/2004

Activitatea operatorilor aerieni este strict reglementata de legislatia nationala si regionala iar toate companiile aeriene care opereaza din si spre Uniunea Europena sunt subiectii Regulamentului CE 261/2004 care prevede normele comune privind compensarea si asistenta pasagerilor in cazul refuzului la imbarcare, anularii sau intarzierii prelungite a zborurilor.

Daca ai hotarat sa soliciti despagubiri, mai intai trebuie sa te asiguri ca situatia ta de intarziere/anulare corespunde cerintelor Regulamentului.

In cazul in care corespunde trebuie sa trimiti o cerere de despagubire companiei aeriene si sa monitorizezi statutul cererii tale pana la final, adica pana la momentul cand banii vor ajunge in contul tau.

Companii de despagubiri

Reclamarea despagubirilor este o procedura destul de simpla, dar cu particularitati pentru fiecare companie aeriana in parte. Nu trebuie sa ai abilitati speciale dar totusi necesita timp si insistenta pentru a o duce pana la bun sfarsit.

Daca nu ai timp sa te ocupi de toate formalitatile poti transmite cazul tau unei companii specializate, cele mai cunoscute sunt Compensair si AirHelp, si aceasta va obtine banii in schimbul unui comision iar tu vei economisi timp si nervi.

Companiile de despagubiri le gasesti usor pe internet, cererea poate fi verificata si depusa online - in mai putin de 5 minute. Dupa receptionarea cererii, nu mai trebuie sa faci nimic - compania se va ocupa de toate aspectele necesare si te va anunta cand poti sa ridici banii.

Pasagerii au drept la despagubiri pentru cazuri de intarziere sau anulare care au avut loc in decursul utimilor 3 si 6 ani corespunzator, adica, daca in aceasta perioada ai avut un asemenea caz - poti sa soliciti compensatii.

Articole similare

Zboruri charter din Romania si Moldova care pot fi rezervate online 2024
Zboruri charter din Romania si Moldova care pot f…
De ce biletele de avion Dan Air nu pot fi rezervate online?
De ce biletele de avion Dan Air nu pot fi rezerva…
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei Turcesti in 2024
Cum zbori direct spre Antalya - Poarta Rivierei T…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate