Ce inseamna o companie aeriana low-cost

Ce inseamna o companie aeriana low-cost

Ce inseamna o companie aeriana low-cost

Acest termen este deja utilizat de parca ar fi ceva de la sine inteles. De fapt, notiunea de low-cost este relativ noua in aviatia civila.

Low-cost in traducere din engleza inseamna "cost redus" si se refera anume la domeniul de transportare aeriana cu tarife reduse. Principiul de operare si modelul de afaceri a fost pentru prima data implementat de "Parintele low-cost-ului" - compania americana Southwest Airlines in anul 1971.

Pana in prezent compania este cel mai mare operator low-cost din lume iar modelul sau de operare a fost "imprumutat" de restul companiilor cu tarife reduse din lume, inclusiv cele din Europa.

Fenomenul a luat amploare la inceputul anilor 2000 si in prezent se afla la maxima intensitate si popularitate.

O companie aeriana low-cost (Low Cost Carrier sau LCC) este o companie care pune accent deosebit pe minimizarea si eficientizarea costurilor de operare si astfel reuseste sa ofere pasagerilor preturi mult mai reduse decat companiile aeriene "clasice".

Modelul de afaceri - sau cum sa obtii cele mai mici preturi

Eficientizarea costurilor, gestionarea rationala a operatiunilor si scoaterea optiunilor inutile - acestea sunt bazele modelului business low-cost care a revolutionat piata de transporturi aeriene si a permis publicului larg sa calatoreaca liber si ieftin cu avionul.

Aeronavele

Companiile low-cost opereaza doar cu un singur tip de aeronava, ceea ce reduce considerabil costurile de operare. Procesul de pregatire al personalului navigant si de sol este unul foarte costisitor si un articol important din bugetul unui operator aerian. Utilizand doar un tip de aeronava se reduc considerabil costurile pentru pregatire.

Boeing 737 Ryanair Airbus A321 Wizz Air Boeing B-737 Blue Air

Operarea unui singur tip de avion este, de asemenea, avantajos din punct de vedere al intretinerii tehnice, deoarece procedurile de mentenanta si piesele de schimb sunt dedicate doar unui tip de aeronava. In general aeronavele preferate de companiile low-cost sunt avioane din familia Boeing 737 si Airbus A320-321.

Si cel mai interesant este faptul ca aeronavele utilizate de operatorii low-cost au o varsta medie de 4-5 ani. Cu toate ca aeronavele noi sunt mult mai scumpe decat cele second-hand acestea sunt mult mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, al costurilor de mentenanta si costurilor de personal. Strategia de reinnoire regulata a flotei este mult mai eficienta din punctul de vedere al costurilor pe termen lung.

Aeroporturile

Transportatori low-cost dezvolta mai multe baze operationale pentru a maximiza acoperirea si pentru a-si proteja piata. De asemenea sunt preferate aeroporturile secundare unde taxele aeroportuare sunt mult mai mici decat in hub-urile majore.

Brussels CRL
Brussels CRL

Aeroportul Bruxelles South Charleroi (BSCA), numit si Aeroportul Bruxelles-Charleroi, Aeroportul Ch…

Frankfurt HHN
Frankfurt HHN

Aeroportul Frankfurt – Hahn (german: Flughafen Frankfurt-Hahn) este un aeroport international din m…

Memmingen FMM
Memmingen FMM

Aeroportul Memmingen, cunoscut si sub numele de Aeroportul Allgäu Memmingen, este un aeroport inter…

Paris BVA
Paris BVA

Aeroportul Beauvais – Tillé (franceza: Aéroport de Beauvais-Tillé), denumit aeroportul Paris-Beauva…

Venituri auxiliare

Transportatorii low-cost genereaza venituri auxiliare dintr-o varietate de activitati ce nu tin de zborurile propriu zise. Avand un trafic de milioane de vizitatori pe zi pe site-urile web oficiale, acestia obtin venituri de la partenerii afiliati - furnizori de hoteluri, inchirieri auto, asigurari si altele.

Venituri adaugatoare inseamna o mai mare flexibilitate la formarea preturilor la biletele de avion - si o marja de profit mai mica decat a companiilor clasice.

Personalul

Insotitor de bord Wizz face curatenie dupa zbor

In cadrul unei companii aeriene low-cost angajatii au roluri multiple.

Insotitorii de bord, de exemplu, nu se limiteaza doar la functiile traditionale la bordul aeronavei dar lucreaza de asemenea ca agenti de poarta sau isi asuma si alte functii, inclusiv si la procedurile de curatenie a cabinei aeronavei dupa zbor.

Internet

Companiile aeriene isi vand biletele de avion online - pe internet. Inregistrarea la zbor este efectuata de asemenea online. Astfel se evita cheltuielile pe care transportatorul le-ar avea pentru mentinerea unor birouri si personal de vanzari.

Recent si companiile clasice au trecut treptat la vanzari si inregistrari la zbor online, putine mai sunt companiile care inca au agentii fizice dedicate vanzarilor. Odata cu disparitia biletelor tiparite pe blanchete speciale nu mai este necesara deplasarea la o agentie pentru a-ti rezerva biletele de avion. Rezervarea online este mai ieftina si mai comoda atat pentru compania aeriana cat si pentru pasager - toate partile au doar de castigat.

Concurenta

In lume sunt aproximativ 130 companii aeriene low-cost active. Dar lista este in proces de schimbare permanent, pana in prezent aproximativ 80 de companii low-cost si-au incetat activitatea din diferite motive, in primul rand din cauza insolvabilitatii.

Sectorul de servicii de transport aerian low-cost este unul extrem de competitiv si multi operatori nu reusesc sa mentina ritmul - de exemplu bine-cunoscutele Air Berlin, Wow Airlines si altele mai mici au falimentat recent neputand tine piept gigantilor Ryanair si Wizz Air - care ocupa pozitii dominante in Europa si se dezvolta foarte dinamic si agresiv.

Merita de mentionat ca Ryanair de la cea mai mare companie low-cost a a ajuns la statutul de cea mai mare companie aeriana din Europa, depasind companii clasice ca Lufthansa si Turkish Airlines.

Astfel, o companie low-cost a ajuns sa concureze cu cele mai mari companii clasice din lume ceea ce reprezinta o noua etapa in istoria aviatiei civile. Acest lucru demonstreaza inca odata cat de populare sunt zborurile low-cost pe batranul continent si in lume.

Cele mai mari companii low-cost din lume

  1. WN Southwest Airlines
  2. FR Ryanair
  3. U2 EasyJet
  4. AK AirAsia
  5. JT Lion Air
  6. G3 Gol Transportes Aéreos
  7. 6E IndiGo
  8. DN Norwegian Air
  9. VY Vueling
  10. PC Pegasus Airlines
  11. WS Westjet
  12. W9 Wizz Air
  13. 5J Cebu Pacific
  14. HV Transavia
  15. FZ Flydubai

Importanta

In afara de oportunitatile de calatorii accesibile pe care le ofera pasagerilor, companiile aeriene low-cost au si un rol important ca factor de influenta asupra pietii transporturilor aeriene de pasageri.

Companiile low-cost au dus la reducerea preturilor si la companiile aeriene clasice (de linie) care sunt nevoite sa-si revizuiasca politica tarifara pentru a ramane pe piata.

Fenomenul low-cost a transformat avionul dintr-un lux intr-o modalitate de transport - simpla, rapida si ieftina.

Acum toti pot calatori cu avionul!

Articole similare

Air Moldova anuleaza toate zborurile si biletele incepand cu 2 mai
Air Moldova anuleaza toate zborurile si biletele …
Inca un zbor direct din Chisinau spre Tbilisi: cu Georgian Wings
Inca un zbor direct din Chisinau spre Tbilisi: cu…
Dan Air pleaca din Brasov: 13 zboruri directe noi din Bacau
Dan Air pleaca din Brasov: 13 zboruri directe noi…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate