Cipru - scurt ghid de calatorie pentru …

Cipru - scurt ghid de calatorie pentru o vacanta low-cost

Cipru - scurt ghid de calatorie pentru o vacanta low-cost

Insula Cipru s-a transformat ca destinatie turistica in unii ani. Dintr-o locatie exclusivista si zona offshore aceasta a devenit una dintre cele mai accesibile destinatii de vacanta in Marea Mediterana, dar a ramas in continuare una dintre cele mai atractive.

Acest lucru se datoreaza in primul rand expansiunii masive a companiilor low-cost dar si politicii statului pentru promovarea turismului si popularizarii Ciprului ca destinatie accesibila.

Ce trebuie sa stii despre Cipru

Cipru (greaca: Κυπριακή Δημοκρατία, Kipriakí Dhimokratía, turca: Kıbrıs Cumhuriyeti), este o tara insulara in Marea Mediterana, membra a Uniunii Europene. Cele mai vechi urme ale civilizatiei umane de pe insula Cipru dateaza cu mai mult de 10 000 de ani i.e.n.

Un pic de istorie si geografie

Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana dupa Sicilia si Sardinia. Este situata in estul Marii Mediterane in sudul Turciei. Geografic insula Cipru este situata in regiunea Orientului Mijlociu, situata la sud de Turcia, la vest de Liban, nord-vest de Israel, nord de Egipt si est de Grecia.

Cipru a fost colonizat de numeroase civilizatii. Situat intr-o locatie strategica in Orientul Mijlociu, acesta a fost ulterior ocupat de mai multe puteri majore, precum Imperiul Asirian, Egiptul Antic si Imperiul Persan. Ulterior a fost sub ocupatia Egiptului Ptolemaic, Imperiului Roman si Bizantin, a califatelor arabe, Imperiului Otoman si cel Britanic.

In prezent Republica Cipru este de facto impartita in doua parti principale; zona de sub controlul efectiv al Republicii, care cuprinde circa 59% din suprafata insulei, si zona de nord, administrata de Republica Turca a Ciprului de Nord, care este recunoscuta doar de Turcia, acoperind aproximativ 36% din suprafata insulei.

Cipru este o destinatie turistica majora in Marea Mediterana si are o economie avansata si un Indice al Dezvoltarii Umane foarte ridicat. Republica Cipru este un membru a numeroase organizatii internationale iar la data de 1 ianuarie 2008, Republica Cipru a aderat la zona euro.

Cum ajungi pe Cipru

Cipru este o insula si unica modalitate de a ajunge aici din regiunea noastra este cu avionul. Daca la inceputul anilor 2000 zborurile spre Cipru erau doar sezoniere sau charter, acum situatia s-a schimbat. Poti sa zbori pana la Larnaca exact cum o faci pana la Milan.

Totusi, ca pentru orice destinatie populara - daca vrei sa zbori ieftin (mai ales in sezon estival) trebuie sa-ti rezervi biletele din timp. Din timp, in cazul Ciprului, inseamna cu 6 luni si mai mult inainte de zbor.

Urmatoarele zboruri directe spre Cipru sunt disponibile din regiunea noastra:

Romania - Cipru

Moldova - Cipru

Hoteluri, restaurante si transport

Hoteluri si apartamente

Infrastructura hoteliera este dezvoltata, de asemenea iti poti rezerva un apartament, vila sau casa in orice localitate din Cipru.

Pretul mediu pentru o noapte in hotel este de 30 euro. Acest tarif insa poate creste de multiple ori in sezonul inalt estival, in special August.

Booking.com Booking.com

Unde mananci

Unul dintre cele mai bune lucruri despre Cipru este bucataria sa variata si aromata. Cipriotii isi iubesc mancarea si o iau foarte in serios.

Bucataria pe Cipru este tipic mediteraneana, cu influente grecesti si turcesti, cu abundenta de ulei de masline, produse marine, legume si fructe.

Pretul pentru o masa plina intr-un local mediu este de aproximativ 10 euro. O sticla de bere costa aproximativ 3 euro iar o cafea - de la 2 euro.

Preturile din magazine sunt comparabile cu cele din Europa continentala - adica destul de accesibile.

Transport pe insula

Insula dispune de o retea de drumuri noi si moderne. Transportul public este prezent in toate localitatile.Calatorii au la dispozitie autocare si se poate ajunge aproape in orice locatie de pe insula cu acest tip de transport.

Pretul pentru o calatorie in aceeasi localitate este de 1,5 euro. Serviciile unui taxi te vor costa de la 1 euro/km.

Atractii turistice in Cipru

Insula este incarcata cu atractii si activitati pentru toate gusturile. Aici vei gasi vestigii ale civilizatiilor antice, plaje curate si vederi impresionante. Insula este potrivita si pentru vacantele cu copii.

Larnaca

Larnaca

Larnaca este poarta Ciprului - un oras dinamic si plin de viata. Mare oras portuar acesta s-a aflat pe parcursul mileniilor la rascrucea civilizatiilor europene si orientale care si-au lasat aici amprenta.

Orasul se afla la doar 3 km distanta de aeroport si este locul potrivit pentru o vacanta la mare, inclusiv si pentru familiile cu copii mici.

Plaja Finikoudes

Plaja Finikoudes

Finikoudes este considerata cea mai vestita plaja din sudul Ciprului.

Plaja a fost numita dupa palmierii plantati aici in 1922. Finikoudes este o plaja certificata cu Steag Albastru si este ingrijita de municipalitatea orasului, care ofera si servicii de salvgardare pe timp de vara.

Kastella Beach

Kastella Beach

Kastella este o plaja publica certificata cu Steag Albastru, amenajata si curata.

Biserica Sfantul Lazar

Biserica Sfantul Lazar

Legenda spune ca, dupa ce Lazar a fost inviat din morti de catre Hristos, acesta a venit in Cipru, unde ar fi fost episcop.

Sfantul Lazar a mai trait in Larnaca timp de 30 de ani.

Paphos

Paphos

Legenda spune ca anume aici s-a nascut zeita frumusetii - Afrodita - din spuma Marii Mediterane.

Paphos este inclus in lista UNESCO pentru patrimoniul sau antic spectaculos si a fost Capitala Europeana a Culturii in 2017, impreuna cu Aarhus. Aeroportul este situat la 5 km distanta de oras.

Mormintele Regilor

Mormintele Regilor

Datand din secolul al IV-lea i.e.n., aceasta necropola mare include numeroase morminte antice subterane sculptate din piatra.

Este amplasata aproape de centru.

Pret bilet: 2,5 euro

Parcul Arheologic

Parcul Arheologic

Cei pasionati de istorie au aici la dispozitie o zona arheologica extinsa, cu morminte, vile, o fortareata, si mozaicuri romane.

Pret bilet: 4,5 euro

Golful Coralilor

Golful Coralilor

Coral Bay este considerata a fi cea mai populara alegere in zona Paphos pentru iubitorii de plaja.

Datorita apelor sale calme si putin adanci, este plaja perfecta pentru familiile cu copii. In lunile de vara se organizeaza multe petreceri pe plaja care atrag mii de vizitatori.

Limassol

Limassol

Limassol este un oras de pe coasta de sud a Ciprului clasat pe primele pozitii ca destinatie turistica, inclusiv de TripAdvisor.

Orasul este situat la 65 km distanta de Aeroportul din Larnaca - aproximativ 45 minute de mers cu autocarul.

Castelul Kolossi

Castelul Kolossi

Kollosi este un castel fortificat din secolul al XV-lea, cu temnite, picturi murala si vederi panoramice superbe.

Pret bilete: 4 euro

Promenada din Limassol

Promenada din Limassol

Aici va puteti plimba de-a lungul tarmului cu ape cristaline, sau merge cu bicicleta inconjurat de un parc ingrijit cu plante mediteraneene.

Aici sunt disponibile o multime de localuri cu vedere la mare.

Plaja Dasoudi

Plaja Dasoudi

Plaja Dasoudi (certificat Steag Albastru), este situata in inima zonei turistice Limassol, ascunsa intr-o mica padurice lunga de aproximativ un kilometru.

Este singura plaja din Cipru care, in ciuda apropierii de centrul orasului, este inconjurata de vegetatie bogata.

Ayia Napa

Ayia Napa

Ayia Napa (sau Agia Napa) este o statiune turistica din extremitatea estica a coastei de sud a Ciprului.

Statiunea se afla la 45 km distanta de Larnaca.

Capul Greco

Capul Greco

Capul Greco este un promontoriu din partea de sud-est a insulei Cipru. Se afla la capatul sudic al golfului Famagusta si este de facto punctul cel mai estic atat al Republicii Cipru, cat si al Uniunii Europene.

Este vizitat de turisti pentru vederile impresionante si parcul natural protejat.

Plaja Nissi

Nissi Beach si-a castigat popularitatea datorita apelor sale cristaline, in nuante turcoaz si nisipului alb si fin, plasandu-se printre cele mai bune plaje din Europa.

Aici gasesti nenumarate facilitati pentru distractii si o mare varietate de activitati de sporturi acvatice.

Podul iubirii

Unul dintre cele mai uimitoare poduri naturale din Cipru - Podul iubirii - este o capodopera creata de natura.

Acest loc special este foarte popular printre fotografi si pentru cei care isi petrec luna de miere datorita aspectului sau romantic, mai ales la apusul soarelui.

Nicosia

Nicosia

Nicosia (greaca: Λευκωσία, turca: Lefkoșa) este cel mai mare oras, capitala si sediu al guvernului insulei Cipru. Este situat aproape de centrul campiei Mesaoria, pe malul raului Pedieos.

Nicosia este legata de alte orase importante din Cipru printr-o retea moderna de autostrazi. De asemenea, capitala este conectata si la cele cele 2 aeroporturi internationale: Aeroportul International Larnaca si Aeroportul International Paphos.

Aeroportul International din Nicosia a incetat operatiunile comerciale in 1974 si este folosit in prezent ca sediu al ONU.

Aeroporturi active in Cipru

Zborurile internationale spre insula sunt efectuate spre 2 aeroporturi - Larnaca si Paphos. Al treilea aeroport - Ercan - opereaza doar curse intre Turcia si Ciprul de Nord.

Ercan ECN
Ercan ECN

Aeroportul International Ercan (turca: Ercan Uluslararası Havalimanı) este aeroportul civil princip…

Larnaca LCA
Larnaca LCA

Aeroportul International Larnaca - Glafcos Clerides este un aeroport international situat la 4 km (…

Paphos PFO
Paphos PFO

Aeroportul International Paphos (in greaca: Διεθνής Αερολιμένας Πάφου; turca: Baf Uluslararası Hava…

Aeroportul Ercan mai este cunoscut si si sub denumirea de Lefkosa sau Nicosia Acesta este aeroportul principal al Ciprului de Nord - stat nerecunoscut. Este situat la aproximativ 13 km est de Nicosia de Nord, langa satul Kirklar. [link]Detalii[/link]

Articole similare

Cele mai bune 20 destinatii turistice din Europa in 2024
Cele mai bune 20 destinatii turistice din Europa …
Cele mai fericite 20 tari din lume
Cele mai fericite 20 tari din lume
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fotbal 2024
Cum zbori direct spre Campionatul European de Fot…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate