Cum ajungi din Chisinau la aeroportul din Iasi

din Chisinau spre Iasi

Aeroportul din Iasi este situat in municipiul Iasi la aproximativ 8 km nord-est de centrul orasului.

Acesta este unul dintre cele mai vechi aeroporturi acreditate de pe teritoriul Romaniei. Primele zboruri au avut loc in anul 1905, iar in 1926 aerodromul Iasi capata statut de aeroport comercial odata cu inaugurarea curselor directe Bucuresti - Galati - Iasi si Iasi - Chisinau.

Da, 100 ani in urma Calatorii puteau zbura cu avionul din Iasi spre Chisinau, si inapoi. In prezent optiunea de zbor direct Chisinau - Iasi nu mai este valabila, distanta este prea mica pentru companiile aeriene care sunt active in regiune. Dar sunt numeroase alte optiuni rapide si comode de ajunge la Iasi.

De ce sa mergi in Iasi? Pentru ca ai 2 companii majore low-cost si poti zbura direct si ieftin spre mai mult 20 de destinatii. Preturile la bilete de avion sunt de 2-3 ori mai mici decat in Chisinau si este optiunea perfecta pentru Calatorii care doresc sa economiseasca.

Despre cum se completeaza aeroporturile din Iasi si Chisinau citeste aici: Iasi - alternativa low-cost a aeroportului din Chisinau

Iasi, Romania

Orasul si aeroportul

Iasi este un oras compact si fermecator unde vei petrece placut timpul dupa si inainte de zbor (daca il vei avea).

La aeroport trebuie sa ajungi cu 1 ora 30 minute inainte de zbor, dar in sezonul de varf iti recomandam sa vii cu 2 ore mai devreme sau chiar mai mult.

Aeroportul poate fi destul de aglomerat in sezonul "inalt".

Zboruri ieftine din Iasi

Cum ajungi la Iasi

Autobuz

Gara Auto Sud-Vest ChisinauCea mai simpla si accesibila optiune de a calatori spre Iasi este de la Gara de Sud.

Biletele pot fi achizitionate la ghiseele garii sau online aici: Bilete online Autogara

Orarul este unul destul de intensiv - aproximativ la fiecare 45 minute.

Traseul dintre orase este unul scurt dar trece prin control de frontiera, astfel durata medie a unei calatorii este de 4 ore.

Pentru solicitari de informatii puteti apela pe numarul Garii: +373 22 723-983

Cum ajungi din oras la Aeroport

Din centrul orasului poti ajunge la aeroport folosind autobuzul 50, care opreste in statiile: Gara, Piata Unirii, Targu Cucu si Aeroport. Pe sensul opus, autobuzul opreste in statiile: Aeroport, Targu Cucu, Piata Independentei si Gara.

Programul de circulatie este realizat in stransa legatura cu orarul zborurilor. Autobuzul soseste la aeroport cu cel putin 2 ore inaintea decolarii avioanelor si pleaca de la aeroport dupa cel putin 30 de minute de la aterizare.

Pretul unui bilet la autobuz este de 0.55 euro.

De asemenea poti opta pentru un taxi, pretul unei calatorii este de aproximativ 5.00 euro.

Tren

Tren Chisinau - Iasi-SocolaSpre Iasi poti calatori cu un tren modernizat, de trei ori pe saptamana: vineri, sambata si duminica.

Trenul pleaca din gara Chisinau la ora 06:10 si ajunge la Iasi Socola la ora 10:15.

Din Iasi trenul se porneste la 17:42 si ajunge la Chisinau la ora 21:27.

Durata unei calatorii cu trenul, impreuna cu procedura de control la frontiera, este de 4 ore 5 minute.

 

Biletele pentru vagoanele de clasa 1 costă 130 lei, la clasa II — 100 lei, la clasa III – 90 lei moldovenesti. In toate clasele este disponibil Wi-Fi gratuit. Biletele de calatorie pot fi procurate la ghiseele garii, dar si online aici: Bilete la tren Chisinau - Iasi (Socola)

Pentru solicitari de informatii puteti apela pe numarul Garii: +373 22 83-33-33

Cum ajungi de la gara la Aeroport

Calatorilor trenului Chisinau - Gara Socola si retur li se pune la dispozitie traseul de autobuz 51, care face legatura intre Gara Socola si centrul orasului. Costul unei calatorii este de 0.55 euro.

Din centru ajungi la Aeroport cu autobuzul 50.

Sau poti opta pentru taxi - preturile sunt rezonabile iar distantele mici.

Carpooling

O alta optiune populara sunt motoarele de carpooling, cel mai cunoscut fiind  BlaBlaCar - o comunitate online care conecteaza conducatorii auto cu locuri libere in masina si pasagerii care calatoresc in aceeasi directie.

Automobil

Acesta metoda poate fi destul de costisitoare dar poti sa mergi la Iasi si cu automobilul propriu, dupa ce iti procuri asigurare de tip Carte Verde.

Cartea verde poate fi achizitionata de la orice companie de asigurari iar pretul este de aproximativ 35 euro pentru o durata de 15 zile.

Traseul optim, chiar daca un pic mai lung, este pe prin E581 si DN28 cu trecere prin Vama Albita (Leuseni) - mai putine tronsoane in lucru si mai putine localitati cu limita de viteza.

Automobilul este cea mai putin recomandata modalitate pentru ca, in afara de Cartea Verde, va trebui sa cheltui si bani pe parcare, care, in dependenta de durata calatoriei, poate fi destul de costisitoare.