Blog | Tot ce trebuie sa stii despre zborurile charter

Afla cand incep zborurile

Introduceti un caracter din numele itinerariului pentru a vedea si alege zborurile. Sunt disponibile toate zborurile directe din/catre Romania si Moldova.
  • Sunt afisate doar zboruri directe active in 2020
    Sunt afisate doar zborurile tur. Pentru zborurile retur data inceperii zborului este aceeasi
Companii aeriene charter

Companiile aeriene se impart in mai multe categorii dupa tipul de zboruri, politica de tarife si modul de prestare a serviciilor. Din ultimul punct de vedere exista companii de curse programate si charter.

Charter, ca si restul cuvintelor in limba engleza are mai multe semnificatii iar acea care se aplica la cursele aeriene este "cursa inchiriata"

Companiile "normale" au un orar stabilit si pun in vanzare locuri separate din avion, pe care oricine poate sa-l rezerve si sa zboare pe data si la ora programata. Biletele sunt disponibile publicului larg pe site-ul companiei aeriene sau pe site-urile agentiilor online.

Ce este un zbor si o companie aeriana charter

O companie charter nu vinde bilete. Ea ofera aeronavele sale pentru chirie iar beneficiarii sunt companiile de turism care rezerva avionul intreg pentru anumite date si ore. Ulterior acestea formeaza pachetele de turism adaugand cazarea si alte servicii aditionale. Si in forma de pachet poti sa-ti cumperi o vacanta in Sharm El-Sheikh sau Antalya.

De asemenea avioanele pot fi inchiriate de orice persoana - fizica sau juridica. De exemplu o echipa de fotbal poate inchiria un avion pentru a pleca in cantonament sau la competitie.

Multe companii aeriene "normale" (Blue Air, Air Moldova, Tarom si altele) efectueaza si curse charter la comanda. In sezonul estival acestea aloca aeronave anume pentru acest scop iar companiile turistice inchiriaza aeronavele si formeaza pachetele turistice - ca sa poti pleca in vacanta direct spre Egipt, Tunis, insulele din Grecia - destinatii care nu sunt accesibile prin zboruri programate.

In timpul pandemiei Covid companiile aeriene programate au efectuat curse charter la comanda guvernelor pentru a repartia cetatenii blocati.

O cursa charter este o inchirierea unei aeronave intregi, spre deosebire de cursele programate unde se rezerva locurile din aeroanava.

Pot sa cumpar bilete de avion la o cursa charter?

Da, daca acestea sunt puse la vanzare in sistemele globale de distributie sau pe site-ul oficial companiei turistice care a inchiriat avionul. In restul cazurilor locurile in avioanele corespunzatoare sunt vandute "la pachet" - impreuna cu cazarea si alte servicii.

De asemenea locuri din cursele charter sunt puse in vanzare publicului larg atunci cand nu s-au vandut toate pachetele turistice.

Sunt si companii, ca de exemplu Corendon Airlines, Ellinair si altele, care pun in vazare biletele de avion pentru cursele charter operate.

Care sunt companiile charter?

Aproape toate companiile aeriene presteaza servicii charter, mai ales in sezonul estival. Dar exista si companii charter specializate care presteaza doar servicii de inchiriere aeronave.

Companii aeriene charter specializate

Aceste companii sunt specializate pe servicii charter si calatorii de vacanta.

Companii aeriene care ofera si servicii charter

In afara de zboruri programate de pasageri acesti operatori ofera si servicii charter.

Pana la urma aproape toate companiile aeriene ofera si servicii charter iar daca este vre-o una care nu o face - probabil inca nu s-a adresat nimeni sa inchirieze o aeronava.

Aboneaza-te si fii primul care afla despre cele mai fierbinti oferte de bilete low-cost, noutati despre zboruri, promotii si reduceri