Tot ce trebuie sa stii despre zborurile …

Tot ce trebuie sa stii despre zborurile charter

Tot ce trebuie sa stii despre zborurile charter

Companiile aeriene se impart in mai multe categorii dupa tipul de zboruri, politica de tarife si modul de prestare a serviciilor. Din ultimul punct de vedere exista companii de curse programate si charter.

Charter, ca si restul cuvintelor in limba engleza are mai multe semnificatii iar acea care se aplica la cursele aeriene este "cursa inchiriata"

Companiile "normale" au un orar stabilit si pun in vanzare locuri separate din avion, pe care oricine poate sa-l rezerve si sa zboare pe data si la ora programata. Biletele sunt disponibile publicului larg pe site-ul companiei aeriene sau pe site-urile agentiilor online.

Ce este un zbor si o companie aeriana charter

O companie charter nu vinde bilete. Ea ofera aeronavele sale pentru chirie iar beneficiarii sunt companiile de turism care rezerva avionul intreg pentru anumite date si ore. Ulterior acestea formeaza pachetele de turism adaugand cazarea si alte servicii aditionale. Si in forma de pachet poti sa-ti cumperi o vacanta in Sharm El-Sheikh sau Antalya.

De asemenea avioanele pot fi inchiriate de orice persoana - fizica sau juridica. De exemplu o echipa de fotbal poate inchiria un avion pentru a pleca in cantonament sau la competitie.

Multe companii aeriene "normale" ( de exemplu Tarom , Wizz Air , HiSky si altele) efectueaza si curse charter la comanda. In sezonul estival acestea aloca aeronave anume pentru acest scop iar companiile turistice inchiriaza aeronavele si formeaza pachetele turistice - ca sa poti pleca in vacanta direct spre Egipt, Tunis, Maldive si alte destinatii care nu sunt accesibile prin zboruri programate.

Avioanele acestor companii pot fi inchiriate si pentru alte scopuri - de exemplu transportarea unor echipe de muncitori sezonieri, delegatii si altele.

In timpul pandemiei Covid companiile aeriene programate au efectuat curse charter la comanda guvernelor pentru a repatria cetatenii blocati.

O cursa charter este o inchirierea unei aeronave intregi, spre deosebire de cursele programate unde se rezerva locurile din aeroanava.

Pot sa cumpar bilete de avion la o cursa charter?

Da, daca acestea sunt puse la vanzare in sistemele globale de distributie sau pe site-ul oficial al companiei turistice care a inchiriat avionul. In restul cazurilor locurile in avioanele corespunzatoare sunt vandute "la pachet" - impreuna cu cazarea si alte servicii.

De asemenea locuri din cursele charter sunt puse in vanzare publicului larg atunci cand nu s-au vandut toate pachetele turistice.

Multe companii care opereaza in regiunea noastra, inclusiv HiSky , Animawings , FlyOne si altele, pun in vazare biletele de avion pentru cursele charter operate inclusiv si in sistemele globale de distributie - adica poti sa rezervi biletele de avion fara un pachet turistic.

Cum verifici daca sunt bilete disponibile in vanzare pentru curse charter? Foarte simplu - facand o cautare pe www.zbordirect.com

Reguli bilete pentru zboruri charter

Biletele de avion pentru zboruri charter, daca sunt in vanzare, pot fi rezervate la fel si ca biletele pentru cursele programate. Dar sunt anumite reguli specifice pentru acest tip de zbor.

  • Transportatorul poate, la discretia sa, sa modifice ora de plecare, aeroportul din acelasi oras, compania aeriana si tipul de aeronava.
  • Biletele de avion sunt emise si numerele tehnice ale biletelor electronice pot fi atribuite cu o zi inainte - dar cel putin 10 ore înainte de plecare.
  • Inainte de plecare trebuie sa verifici singur ora zborului. Majoritatea zborurilor charter nu permit check-in online pe site-ul companiei aeriene. Prin urmare, trebuie sa faci check-in pentru zbor la aeroport.

Care sunt companiile charter?

Aproape toate companiile aeriene presteaza servicii charter, mai ales in sezonul estival. Dar exista si companii charter specializate care presteaza doar servicii de inchiriere aeronave.

Pana la urma aproape toate companiile aeriene ofera si servicii charter iar daca este vre-o una care nu o face - probabil inca nu s-a adresat nimeni sa inchirieze o aeronava.

Articole similare

Cele mai bune 20 destinatii turistice din Europa in 2024
Cele mai bune 20 destinatii turistice din Europa …
Cele mai fericite 20 tari din lume
Cele mai fericite 20 tari din lume
Cum sa-ti organizezi singur o vacanta in Maldive - Ghid de calatorie
Cum sa-ti organizezi singur o vacanta in Maldive …
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate