Cine si cum formeaza zborurile directe noi

Cine si cum formeaza zborurile directe noi

Cine si cum formeaza zborurile directe noi

De multe ori poti sa nu gasesti un zbor direct pentru destinatia de care ai nevoie. Daca nu ai gasit nici pe zbordirect.com - atunci acesta pur si simplu nu exista.

Din pacate, poti sa zbori direct doar acolo unde se zboara - adica unde exista rute programate confirmate si inscrise in programul aeroportului.

Sunt utilizatori care cred ca daca site-ul se numeste zbordirect.com atunci aici vor gasi cu siguranta zbor direct pentru orice itinerariu chiar si pentru ruta Baia Mare - Ancona. Cu parere de rau, nu este asa. Din Baia Mare, de exemplu, exista doar 1 zbor direct - spre Bucuresti, restul zborurilor sunt cu escala, si doar, evident, spre destinatii care, la randul lor, sunt disponibile din Bucuresti.

Ce tine de rutele interne in Romania, toate zborurile interne le poti vedea aici: Toate zborurile directe din/spre Romania

Cine formeaza zboruri directe

Rutele si itinerariile sunt in mana companiilor aeriene. Acestea vin cu propunerea de a lansa un zbor direct si efectiv il realizeaza de la A la Z.

Procedura este foarte simpla, cel putin in tarile Uniunii Europene. Operatorul aerian, dupa o analiza complexa a "fezabilitatii" unei rute noi incheie un contract de deservire cu aeroportul in cauza si ruta este deschisa.

Astfel se formeaza programul aeroporturilor care este valabil, confirmat si cunoscut pentru o perioada de un an.

Cum se formeaza aceste rute

Analiza traficului si cererii

Companiile aeriene au subdiviziuni intregi care se ocupa de dezvoltarea retelei. Procesul include analiza traficului aerian existent - propriu si al concurentilor.

Solicitarile pasagerilor de rute noi receptionate pe retelele de socializare si alte forme de comunicare se iau si ele in consideratie, dar prioritate au, desigur, datele obiective despre potentialul unei noi rute din punctul de vedere al rentabilitatii.

Aprobarea rutei si publicarea tarifelor

Dupa luarea deciziei companiei aeriene nu-i ramane decat sa vina la aeroportul in cauza si sa solicite introducerea zborului, iar aeroportul nu are motive sa nu o faca.

Zborul este introdus in orarul aeroportului si in sistemele globale de distributie cu un an inainte de primul zbor efectiv. Corespunzator sunt publicate si tarifele si biletele de avion pot fi deja rezervate.

Suspendarea zborurilor

O mica parte din aceste zboruri sunt ulterior anulate din simplul motiv ca nu au fost efectuate suficiente rezervari pana la o anumita perioada. Este o practica obisnuita a companiilor aeriene si este una legala.

Zborul este pana la urma un produs al unei firme private care trebuie sa fie rentabil - in caz contrar - se scoate.

De exemplu, dupa o analiza a componentei traficului de pasageri prin Bucuresti spre Doncaster, Wizz Air a decis sa introduca o ruta si din Chisinau, bazandu-se pe faptul ca multi calatori veneau din Chisinau. De asemenea a mai introdus si rute din Iasi spre Southend si Berlin. Dar, din anumite motive, vanzarile pentru aceste rute noi nu au reusit sa atinga nivelul minim  - si au fost scoase.

Mai detaliat despre ce faci atunci cand este anulat zborul poti citi aici: Ce faci cand este intarziat sau anulat zborul .

Datele profesioniste despre traficul aerian nu sunt publice, acestea sunt oferite de companii specializate contra plata. Accesand aceste date poti vedea cine si unde zboara si cat de des - pe tot globul.

Acesta si este instrumentul principal utilizat de companiile aeriene pentru formarea noilor zboruri directe. 

Cum sa verifici daca este zbor direct

Daca vrei sa zbori din/spre Romania sau Moldova toate zborurile directe existente le gasesti aici:

Daca te intereseaza toate zborurile directe din lume - pe zbordirect.com ai la dispozitie Orarul zborurilor directe. Aici poti sa verifici daca exista rute directe din/spre toate destinatiile de pe glob.

De ce nu este zbor direct pentru ruta mea?

Distanta prea mica

Cu toate ca 100 de ani in urma se opera o cursa programata din Iasi spre Chisinau, acum nu mai este posibil. Conjunctura si infrastructura s-au schimbat, pentru fiecare zbor sunt implicate costuri mari indiferent de marimea si capacitatea aeronavei. Zborurile pe distanta scurta nu mai sunt rentabile pentru operatorii de curse de pasageri si, corespunzator, nu mai sunt operate.

Distanta prea mare

Companiile aeriene din regiunea noastra opereaza toate cam acelasi tip de aeronave din familia Airbus si Boeing care au o raza de zbor de aproximativ 5000 de km. Aceasta inseamna ca exista 2 posibilitati de a fi lansate zboruri directe mai lungi, de exemplu in America: reinoirea cu aeronave corespunzatoare a flotelor operatorilor din regiunea noastra (1 avion = $200 000 000) sau venirea unor operatori mari din afara.

Numar mic de pasageri

Multe rute sunt lansate si ulterior suspendate dupa o perioada mai scurta sau mai lunga din cauza numarului mic de pasageri (de regula mai mic de 70-60% din capacitatea aeronavei). Un operator aerian nu va opera niciodata o cursa care nu are gradul suficient de incarcare si, corespunzator, nu este rentabila.

Asa s-a intamplat cu multe rute printre care si Bucuresti - Kutaisi, Chisinau - Copenhaga, Iasi - Malmo si multe altele.

Existenta unui aeroport mare alternativ

Chiar daca multi isi doresc un zbor direct Bucuresti - Bratislava, probabilitatea ca acest zbor sa fie lansat vre-o data este egala cu zero. De ce? Pentru ca la doar 60 km se afla Vienna.

Mai multe despre aeroporturile alternative poti citi aici: Cum sa alegi un aeroport alternativ pentru calatoria ta .

Ce faci daca nu este zbor direct

Calatoria cu avionul este cel mai rapid, comod si sigur mod de transport - chiar daca zbori cu escala.

Conexiunile de zboruri sunt alternativele perfecte in cazul in care nu exista zboruri directe. In majoritatea cazurilor este suficienta o escala pentru a ajunge la destinatie, chiar daca zbori spre America.

Dar daca destinatia ta e Fiji sau mai departe - va trebui sa schimbi avionul de mai multe ori. Mai multe despre conexiunile de zboruri poti citi aici: Zbor low-cost cu escala - procedura si recomandari .

Articole similare

Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportul aproape fara zboruri
Wizz Air inchide baza din Bacau si lasa aeroportu…
Biletele de avion pentru zborurile Dan Air pot fi rezervate online
Biletele de avion pentru zborurile Dan Air pot fi…
Dan Air pleaca din Brasov: 13 zboruri directe noi din Bacau
Dan Air pleaca din Brasov: 13 zboruri directe noi…
Visa Mastercard Paypal Apple Pay Google Pay
Copyright © 2024 ZborDirect | Toate drepturile rezervate